Roko Kršinić sin je HDZ-ovog načelnika Lumbarde na Korčuli Igora Kršinića. 'Sveti Roko čuvaj našu valu' - pjesma je kojom počinje njegov promotivni spot objavljen na službenom Face profilu lumbardskog načelnika na kojem stoji i njegov slogan 'Tvoj načelnik'. Vjerojatno je zato HDZ-ov načelnik svome sinu prije 42 godine dao ime Roko. Sin Igora Kršinića imao je za hrvatske prilike sasvim pristojan život. Posao inspektora u Ministarstvu, suprugu, troje djece. No, volio je čašicu koja je odredila tijek njegovog života. Prije ove presude još u prosincu 2019. mediji su objavili kako je proveo godišnji u Remetincu zbog obiteljskog nasilja. No, to očito nije bilo dovoljno da izgubi posao u Ministarstvu Olega Butkovića. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sutkinja Božica Barlović donijela je presudu u kaznenom predmetu protiv optuženog Roka Kršinića, zbog kaznenog djela iz članka 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona povodom optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu od 13. svibnja 2021. godine  nakon održane javne rasprave na kojoj su bili optuženik osobno, njegov branitelj Gordan Preglej te zamjenik ODO-a Zagreb Ante Družak. Prema nepravomoćnoj presudi donesenoj 15. lipnja 2021. godine Roko Kršinić iz Zagreb, diplomirani inženjer prometa, oženjen i otac troje malodobne djece proglašen je krivim. Iz presude je vidljivo kako se protiv njega vodi i drugi kazneni postupak. U presudi piše kako je zaposlen u Ministarstvu prometa, s plaćom od oko 8.000.

No, kada smo taj podatak provjeravali u ministarstvu koje vodi ministar Oleg Butković dobili smo sljedeći odgovor glasnogovornice Ivane Škarić Zrnić: 'Nastavno na upit obavještavamo Vas kako Roko Kršinić više nije djelatnik ovog Ministarstva odnosno da mu je dana 24. svibnja 2021. godine prestala državna služba po sili zakona. Imenovani službenik je od 22. veljače do prestanka državne službe bio udaljen iz službe temeljem članka 112. stavka 3. Zakona o državnim službenicima jer mu je bio određen istražni zatvor'. Zanimljivo je kako je potkraj prosinca 2019. objavljeno kako je načelnik za cestovni promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture završio u zatvoru zbog obiteljskog nasilja.

To zapravo znači da je Kršinić bio opetovani obiteljski nasilnik. Na njegovom LinkedIn profilu i sada piše kako je inspektor u spomenutom Ministarstvu. No, očito više nije. U presudi Kršiniću piše kako je kriv što je 'u noći 14./15 veljače 2021. u vremenu od ponoći do jutarnjih sati, u Zagrebu, na adresi Višnjevac XX, u spavaćoj sobi u kojoj se nalazio na krevetu sa suprugom Ivančicom Kršinić u nakani da je tjelesno povrijedi i ustraši, istu tijekom noći nekoliko puta udario po licu otvorenim dlanom ruke sjedeći pri tome na njoj, govoreći joj da zašto ga je prijavila, da će joj ako ostane trudna iščupati dijete, držeći je za ruku te joj govoreći želi li da joj polomi tu ruku ili onu s kojom je otvorila vrata kada ga je prijavila odlaskom u policijsku postaju, a rano ujutro kada je htjela ustati iz kreveta udario ju svojom nogom u leđa, uslijed čega je zadobila povrede u vidu krvnog podljeva na desnoj strani donjeg dijela leđa; d a k l e, drugoga tjelesno ozlijedio, a kazneno djelo je počinjeno prema bliskoj osobi i drugome ozbiljno prijetio da će ga usmrtiti a kazneno djelo je počinjeno prema bliskoj osobi; čime je počinio kazneno djelo protiv života i tijela – tjelesnom ozljedom .... i kazneno djela protiv osobne slobode – prijetnjom.....'

Kršiniću je određena kazna zatvora u trajanju šest mjeseci i kazna zatvora od 10 mjeseci, odnosno jedinstvena kazna u trajanju od jedne godine i to kao uvjetna osuda. Naime, kazna zatvora neće se primijeniti ne počini li Roko Kršinić, u roku provjeravanja od 5 godina, novo kazneno djelo. U slučaju 'opoziva uvjetne osude u jedinstvenu kaznu zatvora na koju je osuđen ima uračunati vrijeme lišenja slobode i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 22. veljače 2021. godine do 15. lipnja 2021. godine'. Određena mu je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu koja može trajati najdulje 3 godine. Određeno mu je i plaćanje troškova kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 700 kuna te trošak provedenog sudsko medicinskog vještačenja u iznosu od 1.750 kuna koje mora platiti u roku 30 dana od pravomoćnosti presude pod prijetnjom ovrhe.  U obrazloženju piše kako je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo optužnicu protiv Roka Kršinića te da je  optuženi izjavio kako se smatra krivim za kaznena djela stavljena mu na teret.

'U svojoj obrani danoj na raspravi pred sudom, optuženi je izjavio da u cijelosti priznaje navode optužnog akta i da je počinio kaznena djela koja su mu stavljena na teret. Izjavio je da ne može objasniti svoj postupak i ovo što se dogodilo, osim što misli da je razlog bio i to što je bio pod utjecajem alkohola. Navodi da je i ranije znao imati problema zbog alkohola. Na poseban upit branitelja izjavio je da je spreman liječiti se od ovisnosti o alkoholu. Tijekom dokaznog postupka sud je ispitao oštećenu Ivančicu Kršinić.' - piše u presudi.  Uz suglasnost stranaka izvršen je uvid u zapisnik o zaprimanju kaznene prijave Ivančice Kršinić od 22. veljače 2021. godine (na listovima 7–8 spisa). Pročitan je specijalistički nalaz, medicinska dokumentacija za oštećenu Ivančicu Kršinić, bolnička prijava, nalaz sudsko-medicinskog vještaka dr. Davora Mayera te izvadak iz kaznene evidencije za optuženika.

Odlučujući o kaznenopravnoj sankciji sud je kao olakotnim cijenio da je isti zaposlen i otac troje maloljetne djece o kojima skrbi, kao i činjenicu koja proizlazi iz Izvatka iz kaznene evidencije za optuženika, da isti do sada nije osuđivan, pa se predmetni događaj može cijeniti kao jedan izdvojeni događaj u njegovom dosadašnjem neporočnom životu gdje nije dolazio u sukob sa zakonom. 'Nadalje je kao olakotna cijenjena i činjenica da je optuženi kaznena djela u cijelosti priznao, jasno iskazujući svoju svjesnost da se radi o pogrešci, a čime je pokazao da je svjestan štetnosti i pogibeljnosti činjenja kaznenih djela, dajući na taj način i svoj doprinos bržem i jasnijem utvrđenju činjenica u ovom postupku. Također je olakotnim optuženiku cijenjena i činjenica da je optuženi osvijestio da ima problem s alkoholom koji je očito bio i okidač za počinjenje kaznenih djela i da je iskazao svoju volju i spremnost podvrgnuti se liječenju od ovisnosti o alkoholu. Otegotnih okolnosti sud nije našao' - piše u presudi.

Sud je zaključio kako je 'optuženi očito postupao agresivno uslijed alkoholiziranosti. Jačina povrede zaštićenog dobra je izražena u vidu činjenice da je počinjenjem djela grubo nasrnuo na život i tijelo sebi bliske osobe'. Sutkinja je u presudi napisala uvjerenja kako će se obvezom 'liječenja od ovisnosti o alkoholu kod optuženika postići apstinencija te umanjiti mogućnost ponavljanja kaznenih djela i otkloniti opasnost kako za njegovu obitelj tako i za okolinu'. Na presudu je žalbu 2. srpnja uložilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu. Žalbu su Podnijeli  zbog povrede Kaznenog zakona i odluke suda o kaznenoj sankciji. Donosimo dijelove žalbe:

'U prvom redu smatram bitnim istaknuti da je Općinski kazneni sud pobijanom presudom povrijedio odredbe Kaznenog zakona, a s obzirom da je okrivljeniku za kazneno djelo iz članka 117. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona za koje je zapriječena minimalna kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine izrekao kaznu zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci, s time da sud pri tome nije primijenio odredbe o ublažavanju kazne zatvora. Osim toga smatram također da je sud izrečenom sankcijom prilikom odlučivanja o istoj precijenio olakotne okolnosti, a pogrešno utvrdio da otegotnih okolnosti nema.

Naime, sud je okrivljeniku olakotnim cijenio činjenicu da je isti zaposlen i otac troje maloljetne djece kao i činjenicu da nije osuđivan, međutim pri tome treba istaknuti da iz iskaza svjedokinje proizlazi da ovo nije bilo prvi puta da je okrivljenik agresivno postupao prema svojoj supruzi, već da je agresivan kada pije, a sama činjenica da imaju zajedničko troje djece nikako ne može biti smatrana olakotnom već se upravo suprotno radi o otegotnoj okolnosti zato jer je okrivljenik prema oštećenoj postupao na način kojim mu se to stavlja na teret u zajedničkom stanu u kojemu su zajedno živjeli upravo sa troje navedene djece.

Uvjetna osuda za ovakva kaznena djela s obzirom na način na koja su ista počinjena nikako neće ostvariti ne samo generalnu nego i specijalnu prevenciju već je upravo suprotno poslati poruku da kaznena djela vezana za odnose u obitelji nisu teška, te da se žrtva ne može sa povjerenjem obratiti sustavu kako bi postigla odgovarajuću zaštitu. S obzirom na navedeno mišljenja sam da je u konkretnom slučaju sud povrijedio kazneni zakon te da izrečena kaznenopravna sankcija ne može ostvariti svrhu kažnjavanja kako u smislu specijalne tako i u smislu generalne prevencije' - piše u žalbi ODO Zagreb kojom se zahtijeva ponovno suđenje.

Žalbu potpisuje zamjenik općinskog državnog odvjetnika Ante Družak. Novinar Marin Vlahović bavio se obiteljskim nasilništvom Roka Kršinića potkraj 2019. godine. U objavljenom članku u prosincu 2019. napisao je sljedeće: 'Zato smo o svemu željeli dobiti komentar i ministra Olega Butkovića, kojemu smo upit poslali 27. studenoga. Dan nakon slanja upita, prema neslužbenoj informaciji, u Ministarstvu je održan kolegij na kojem je ministar Butković navodno rekao da za Kršinića više nema mjesta u Ministarstvu. No, na naš upit do danas nije odgovorio'. Iz navedenog je jasno kako je Kršinić bio djelatnik Ministarstva sve do kraja svibnja ove godine, dakle još 1,5 godina poslije.

U Vlhaovićevom tekstu, među ostalim piše i sljedeće: 'Iz policijskih izvora saznali smo da je načelnik Kršinić do 2005., kada se zaposlio u Ministarstvu prometa, prijavljivan i procesuiran zbog više prekršajnih i kaznenih djela. MUP je Kršinića evidentirao i zbog kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, protupravne naplate te narušavanja javnog reda i mira. Usprkos policijskom dosjeu, u vrijeme kada je Ivo Sanader bio premijer, a Božidar Kalmeta ministar prometa, Roko Kršinić dobio je posao u državnoj službi'. Zbog svega navedenog žalba ODO-a Zagreb čini se više nego opravdanom.