U dijelu javnosti i dijelu medija vlada uvjerenje kako je za osobno bogatstvo i ostvarenje materijalnih ciljeva u Hrvatskoj samo dovoljna stranačka iskaznica HDZ-a. Neki doslovce misle kako je ta iskaznica ulazak u svijet lišen financijskih briga jer da stranačka svita vodi računa da nitko iz klana ne ostane zakinut i nezbrinut. No, priča koja slijedi demistificira to uvjerenje. Dapače, navodi na zaključak kako su došla tako grda vremena da čak i okorjeli pripadnici vladajuće stranke koji su među prvima prigrabili stranačku iskaznicu plivaju, ne u lovi, već dugovima. Takva je sudbina snašla Radoslava Dumančića iz Sesveta koji se nalazi na funkciji predsjednika Gradske organizacije Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" a usto i član Gradskog odbora HDZ-a uz plejadu poznatih hadezeovaca poput Maria Kapulice, Zdeslava Milasa, Ile Bakovića, Ivana Kujundžića, Dinka Čuture, Ante Belje, Tomislava Družaka, Stjepan Adanića, Ante Kutle..... Na službenoj web stranici stranke sa slikom i funkcijama je predstavljen tik do ministra gospodarstva Davora Filipovića. No, očito su tako grda vremena da i nekima iz redova vladajućih prijeti osobni financijski slom....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U zagrebačkim HDZ-ovim krugovima dobro je znano ime Radoslava Dumančića iz Sesveta. Na jednoj slici vidimo ga s hrvatskim premijerom i stranačkim šefom Andrejem Plenkovićem. Slike odaju srdačnost i dugogodišnje odnose. Radoslav Dumančić bio je na listi HDZ-a za Grad Zagreb pa tako i 2017. kada je tu listu predvodio Drago Prgomet. No, bio je i na listi Hrvatskog bloka 2005. godine za ZG skupštinu što znači da je pripadnik desne HDZ-ove struje. Stoga ne čudi da je predsjednik Gradske organizacije Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" a usto i član Gradskog odbora HDZ-a. Poznat je i po slučaju od prije dvije godine kada je kao kandidat za potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a, pozvao na svome Facebook profilu cjelokupno članstvo zagrebačkog HDZ-a (oko 18.000 članova) da ignoriraju “nepismene poruke pojedinih kandidata za potpredsjednika Gradskog odbora”. Pozvao je naime članstvo da odbije 'šalabahter demokraciju'  i da glasuje prema svojoj savjesti, a ne prema naputcima koji podsjećaju na neka prošla vremena.

Dumančića je posebno zasmetala sljedeća formulacija: “Da službeno u timu Herman za potpredsjednike Barbarić. Plazonić. Milas i Župan. Molim temeljne predsjednike da u nedjelju pozovu članstvo i drže se naputka”. Mediji su tada objavili kako je Dumančić oponirao internom naputku koji je uputio Mario Župan, predsjednik HDZ-a Peščenice, predsjednicima mjesnih ogranaka HDZ-a na Peščenici i Žitnjaku. Dumančić je tada napisao: “Ovo je nesuvisla poruka jednog kandidata za potpredsjednika. Molim članstvo HDZ-a Grada Zagreba da ignorira ove nepismene poruke pojedinih kandidata za potpredsjednika Gradskog odbora i u skladu sa svojom savješću odabere kandidate”. No, Dumančić se netom našao u nevoljama. Svjedoči to i poziv koji mu je uputila Financijska agencija RH tražeći 4. listopada ove godine da se očituje je li suglasan da se nad njim provede postupak osobnog bankrota. Poziv mu je upućen na njegovu kućnu adresu u Ulivi Ivana Šimunovića u Sesvetama.

'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000,00 kn. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 20.000,00 kn s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u službenom pozivu.

Radoslavu Dumančiću je poslan i službeni obrazac u koji bi trebao, ako je suglasan s osobnim bankrotom, u roku 15 dana upisati svu svoju imovinu. No, prema Stečajnom zakonu ako se i ogluši na poziv za Općinski sud u Sesvetama to će biti isto kao da je iskazao suglasnost i taj će postupak započeti. Hrvatska je zemlja prezaduženih, ovršenih ali i sve većeg broja bankrotiranih građana. Ovaj slučaj dokazuje kako u Hrvatskoj ipak nema nedodirljivih jedino kad su dužničke kombinacije posrijedi. Tako ovaj slučaj pokazuje da i oni koji su utemeljili vladajuće stranke nisu ni sebi samima uspjeli osigurati dolazak na zelenu financijsku granu. Istaknimo na kraju i to da je Radoslav Dumančić na web stranici HDZ-a promoviran sa slikom i funkcijom tik do Davora Filipovića, aktualnog ministra gospodarstva a da su na njegovom Facebook profilu vidljive brojne zajedničke slike s premijerom Andrejem Plenkovićem koje ukazuju na njihovu prisnu suradnju.