Polovicom prošle godine, nakon javnih prozivki Zdravka Mamića, da je korumpirao osječke suce koji su mu sudili, odmotalo se klupko cijelog slučaja. Trojica sudaca Županijskog suda u Osijeku Darko Krušlin, Ante Kvesić i Zvonko Vekić su uhićeni i blokirana im je imovina. Javnost je zaintrigirala i činjenica da je oženjeni Vekić značajan dio imovine transferirao na svoju intimnu prijateljicu Natašu Sekulić pa je tako i ona došla na udar istražitelja. Potkraj studenog prošle godine bila je i uhićena sa sucem Vekićem zbog sumnje na pranje novcai ispitana u PNUSKOK-u. Blokirana joj je golema imovina pa se ona žalila na tu odluku. Iz sudskog dokumenta se vidi da nije osumnjičena ali i da nije uspjela dobiti deblokadu jer je sudsko vijeće utvrdilo kako je Vekićeva imovina 'formalno upisana na žaliteljicu Natašu Sekulić, njegovu blisku prijateljicu, a za koju iz izvješća Ministarstva financija, Porezne uprave, Središnjeg ureda, Samostalnog sektora za financijske istrage od 24. prosinca 2020. proizilazi kako ona nije iz svojih legalnih primanja mogla financirati kupnju te nekretnine. Stoga je ispravno pobijanim rješenjem produljio predmetnu privremenu mjeru. Pritom je sudac istrage, po ocjeni ovog Vijeća, iznio valjane razloge kojima je opravdao nametanje takvog tereta, a s obzirom da je određena mjera osiguranja razmjerna okolnostima slučaja, posebno s obzirom na iznos nezakonito pribavljene imovinske koristi od oko 2.775.000,00 kuna koji se inkriminira II-okrivljeniku' - piše u sudskoj odluci. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U srpnju prošle godine mediji su bili puni naslova kako je u sefu intimne prijateljice osječkog suca Zvonka Vekića kojeg je Zdravko Mamić optužio za korupciju pronađeno pola milijuna kuna. Taj je golemi iznos bio deponiran u sefu u poslovnici Zagrebačke banke u Osijeku i otvoren na ime Nataše Sekulić. Neposredno prije tog otkrića  uhićen je i sudac Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vekić. On je polovicom prošle godine uhićen sa svojim kolegama Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem zbog sumnje da je izravno i posredovanjem, također privedenog, osječkog poduzetnika Drage Tadića uzimao mito od Zdravka Mamića kako bi se na osječkom sudu u kaznenim postupcima protiv Mamića i ostalih optuženih za nezakonito izvlačenje novca iz Dinama donijele odluke u korist optuženih. Mamić je na "presici" u ožujku, kad je prvi put javno iznio optužbe protiv osječkih sudaca, Natašu spomenuo čak 31 put. U osječkom stanu prijateljice suca Vekića,  tvrdio je Mamić, sastajali su se on i Vekić, a Nataša i njezina kći s Vekićem te Mamićem i njegovom suprugom Marinom bilo su zajedno i na proslavi Nove godine u Dubaiju, što je financirao, prema vlastitoj izjavi, Zdravko Mamić.

Pričao je Mamić da im je i osobno davao novac za shopping, plaćao večere, smještaj i boravke u hotelima na moru, u BiH... U konačnici, kad se 9. lipnja 2021. dogodila velika akcija USKOK-a, Vekić je uhićen upravo u Natašinu stanu. Polovicom lipnja prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'LUKSUZNI KVADRATI INTIMNE PRIJATELJICE Otkrivamo tajne stana u kojem je uhićen sudac Zvonko Vekić -  Zgradu u Strossmayerovoj gradio je Osijek-koteks čiji je bivši direktor sa sucima uhićeni Drago Tadić'. Prethodno objavili smo i članak pod naslovom: 'EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO Suca Vekića Stipe Mesić '92 imenovao je zamjenikom javnog tužitelja, 2005. vozio je Citroen na leasing i imao hipoteku na kući - Županijski sud u Osijeku dva dana nakon uhićenja stavio je zabranu otuđenja nekretnine - kuće u Dubrovačkoj ulici u Osijeku čiji je vlasnik Zvonko Vekić'. Prethodno smo u ožujku prošle godine objavili i članak koji je ilustrirao bogaćenje osječkih sudaca koje je prozivao Mamić.

Članak je objavljen pod naslovom: 'IMOVINSKI PROGRES DARKA KRUŠLINA Sudac kojeg Mamić proziva 2003. vozio na leasing  i živio u soc-katnici, sada ima kuću i 2 puta skuplji auto - Osječki suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić imenovani su istog dana 2004. godine a sada su i razriješeni istog dana'. No, veliku pažnju čitatelja privukla su i dva prethodno objavljena članka o trećem sucu kojeg je odbjegli Mamić prozivao za korupciju. Radi se o Anti Kvesiću te njegovoj kćeri koja je živjela i putovala svijetom na razini sestara Kardashian ili nekih svjetskih influencerica. Prvi članak objavljen je pod naslovom: 'DOKAZI IZ VLASNIČKIH LISTOVA Sudac Ante Kvesić, kojeg Mamić proziva, zatajio stotine kvadrata u imovinskoj kartici - Kvadrate je zatajila i njegova supruga Zdenka koju je prisilno smjestio na psihijatriju 2013. godine'. Drugi članak objavljen je pod naslovom: 'OTKUD LOVA SONJI KVESIĆ  Kći suca kojeg Mamić proziva provodila se u Maroku, Maleziji, Tanzaniji, Japanu, Meksiku, Libanonu, Filipinima, Italiji, Londonu, Parizu....'.

Nakon početne, moglo bi se reći medijske pomame, za tim pričama kao da je protokom vremena slučaj uhićenih sudaca pao u zaborav. No, u posjedu smo dokumenta sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu. Sutkinja Lidija Vidjak kao predsjednica vijeća te Jasna Smiljanić i Dušanka Zastavniković Duplančić kao članice odlučivale su u kaznenom predmetu protiv I-okrivljenog Darka Krušlina i dr., odnosno o žalbi Nataše Sekulić 'kao protivnice osiguranja'. Intimna prijateljica suca Vekića podnijela je žalbu protiv rješenja suca istrage od 6. listopada ove godine o produljenju mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi. Na sjednici sudskog vijeća 11. studenog ove godine odbijena je žalba Nataše Sekulić kao neosnovana. Iz obrazloženja je vidljivo kako je rješenjem suca istrage produljena privremena mjera osiguranja imovinske koristi kojom je Zvonki Vekiću blokirano niz nekretnina i pokretnina. Iz obrazloženja je vidljivo da je u odnosu na II-okrivljenog Vekića naloženo  Privrednoj i Zagrebačkoj banci da blokirana sredstva 'bez odgode prenesu na račun Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na koji se polažu privremeno oduzeta devizna sredstva'.

Nataši Sekulić zabranjeno je da otuđi ili optereti nekretnine i to najdulje dvije godine do potvrđivanja optužnice a nakon toga najdulje 60 dana od dostave državnom odvjetniku obavijesti o pravomoćnosti odluke kojom je oduzeta imovinska korist. Ta je privremena mjera donesena u korist RH. Protiv dijela tog rješenja žalila se Nataša Sekulić osobno navodeći da u izreci rješenja nije jasno određen sadržaj privremene mjere. Navela je kako ona nema status okrivljenice u postupku, te da je blokirana nekretnina njeno vlasništvo. Tražila je pobijanje rješenja, odnosno deblokadu imovine. Sudsko vijeće utvrdilo je kako je sudac istrage zakonski donio odluku o produljenju privremene mjere blokade imovine Nataše Sekulić.

Iz sudskog dokumenta proizlazi kako je 'sudac istrage pravilno utvrdio kako II-okrivljeni Zvonko Vekić raspolaže i drugom imovinom znatne vrijednosti koja je formalno upisana na žaliteljicu Natašu Sekulić, njegovu blisku prijateljicu, a za koju iz izvješća Ministarstva financija, Porezne uprave, Središnjeg ureda, Samostalnog sektora za financijske istrage od 24. prosinca 2020. proizilazi kako ona nije iz svojih legalnih primanja mogla financirati kupnju te nekretnine. Stoga je ispravno pobijanim rješenjem produljio predmetnu privremenu mjeru. Pritom je sudac istrage, po ocjeni ovog Vijeća, iznio valjane razloge kojima je opravdao nametanje takvog tereta, a s obzirom da je određena mjera osiguranja razmjerna okolnostima slučaja, posebno s obzirom na iznos nezakonito pribavljene imovinske koristi od oko 2.775.000,00 kuna koji se inkriminira II-okrivljeniku' - piše u rješenju Županijskog suda u Zagrebu koji je 11. studenog potpisala sutkinja Lidija Vidjak.

Inače, bivši sudac Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vekić zatražio je od Državnog sudbenog vijeća razrješenje sa sudačke dužnosti pa je razriješen 16. svibnja ali to nije ništa značilo u konačnici za tijek istrage i njegovo uhićenje sa sudskim postupkom kao epilogom Mamićevih optužbi. Možda se Osječanki Nataši Sekulić činilo da je dospjela na krov svijeta kada je sa svojim intimnim prijateljem tadašnjim osječkim sucem Zvonkom vekićem prihvatila Mamićeve luksuzne darove koji su uključivali i plaćeni boravak u Dubaiju. No, kada su i njoj istražitelji potkraj studenog prošle godine zakucali na vrata i priveli je na ispitivanje u PNUSKOK zajedno s njenim dragim, zacijelo su joj prisjele i uspomene na blještavi Dubai i Mamićevi darovi. Iako je tada uhićena pod sumnjom na pranje novca s Vekićem, činjenica da nije dobila status osumnjičenice jasno pokazuje da se od tog dijela optužbe odustalo.