Tko prati sudsku ploču u Hrvatskoj lako će uočiti kako je tamo sve više stranih i egzotičnih imena u kategoriji tuženika. Puno postupaka vodi se na Upravnim sudovima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci jer tamo završe svi koji bespravno uđu u našu zemlju. No, sve je više i kaznenih ali i prekršajnih postupaka. Na općinskim sudovima zamjetan je broj onih nad kojima se već provode ovrhe ili osobni bankroti. Kako su u našu zemlju prvo iz Azije počeli pristizati Kinezi nije rijetkost da su ne samo oni kao fizičke osobe već i njihove tvrtke skončali u bankrotima. Što se pak tiče kaznenih djela koje počine stranci, uvidom u te predmete, shvatili smo da tu ima svega, od krađa, prijetnji ali i težih kaznenih djela protiv nečijeg života. Nije rijetkost da stranac na privremenom radu u Hrvatskoj pronađe partnericu Hrvatica pa onda iskaže nasilje nad njom jer očekuje da će se ona pokoravati tradicionalnim običajima iz njegove domovine, neki traže tako provedbu šerijatskih običaja a neki pokušavaju čak i primjenom nasilja 'disciplinirati' partnericu iz Hrvatske i nametnuti joj skup nekih rigidnih običaja i pravila života. Takav jedan nemili slučaj nedavno je završio optužnicom. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U siječnju ove godine objavili smo članak pod naslovom: 'OBITELJSKI NASILNIK IZ AZIJE Kinez mučio suprugu Zagrepčanku, prijetio joj da će satarom 'vidjeti' njen mozak te joj preveo s kineskog 'Riba mrtva, mreža razderana' - da je gotova ako nešto zucne - Protiv 32-godišnjeg knjigovođe koji ima VSS Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je kaznenu prijavu krajem prošle godine'. Taj je članak bio ilustrativan u smislu da smo shvatili kako u našu zemlju dolaze i krajnje nasilni stranci koji ne prezaju od mučkih metoda u odnosima sa svojim suprugama ili izvanbračnim partnericama. Takav se slučaj dogodio u najužem središtu Zagreba, u Tkalčićevoj ulici. Naime, kuhar rođen 1989. iz Indije tražio je od svoje izvanbračne supruge Hrvatice da na poslu radi isključivo sa ženama. Kada mu je objasnila da je to nemoguće i da u Hrvatskoj nitko ne može takvo što određivati onda je poludio i primijenio brutalne oblike nasilja nad njom. Njezina agonija trajala je satima da ni susjedi od kojih neki imaju malu djecu nisu mogli spavati.

Zahvaljujući jednom takvom pozivu policiji iz samog susjedstva možda je i spašena ta mlada žena jer tko zna koliko bi nasilnik bio spreman daleko otići. Inače, stranac iz Indije u Hrvatsku je došao s VŠS diplomom i nastanio se u Ilici. U hrvatskoj metropoli radio je kao kuhar. Prethodno nije bio oženjen niti ima djecu. Protiv njega se ne vodi drugi kazneni postupak i trenutno se nalazi na slobodi. Određene su mu mjere opreza, odnosno zabrane približavanja žrtvi. Prema optužnici koju je Općinsko kazneno odvjetništvo u Zagrebu poslalo na Općinski kazneni sud tereti ga se da je  '8. veljače 2023. oko 20,30 h u Tkalčićevoj ulici (kućni broj nećemo navoditi) protivno odredbi čl. 10 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u nakani da povrijedi i obezvrijedi A. s kojom je bio u intimnoj vezi, nakon što joj je prigovorio da bi na poslu trebala raditi isključivo sa ženskim kolegicama, na što mu je A. rekla da ona to ne može tražiti, udario ju šakom u glavu uslijed čega je pala na pod, a potom je kleknuo pored nje i nastavio ju je udarati, pri čemu je psovao i govorio joj da je kurva i da je glupa, a nakon što se prodigla i izašla iz stana te potrčala do susjede kako bi pozvala u pomoć, krenuo za njom te ju uhvatio i nastavio udarati, gušiti i vući prema izlazu iz zgrade, pri čemu joj je rekao:

'Ako nećeš biti moja, nećeš biti ničija', te joj je pritom nanio povrede u vidu krvnog podljeva oko oba oka, više desmo sa širenjem prema jagodicama, krvnog podljeva iza uške, crtastih oguljotina na lijevoj jagodici, više manjih krvnih podljeva po obje nadlaktice i podlaktice i krvnog podljeva desne natkoljenice, koje povrede predstavljaju tjelesnu ozljedu' - piše u optužnici koja je prevedena na engleski pa je potom objavljena nasilnom Indijcu. Tereti ga se da je teško kršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji i time kod bliske osobe izazvao strah za njezinu sigurnost i doveo je u ponižavajući položaj, te drugog tjelesno ozlijedio, a djelo je počinjeno prema bliskoj osobi, pa je time počinio kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece - nasiljem u obitelji - opisano i kažnjivo po članku 179 a kaznenog zakona' - piše u optužnici protiv nasilnog Indijca koji živi u samom središtu hrvatske metropole. Nažalost, i ovo je još jedan primjer koji ilustrira kako u našu zemlju ne dolaze samo čestiti stranci koji su željni rada i poštene zarade te koji šalju novce u svoje daleke domovine kako bi financijski pomogli svoje siromašne obitelji.

Nažalost, u našu zemlju dolaze i krajnje nasilni stranci koji pokušavaju uvesti svoje običaje koji se krše s europskim pravnim propisima i to na razini svojih privatnih, obiteljskih odnosa. Možda bi svaka djevojka ili mlada žena koja ulazi u intimne odnose s takvima i koja planira zasnovati obitelj s osobom iz krajeva u kojima vladaju običaju koji su često iznad zakona ili u opreci s tamošnjim zakonima, ili su pak dijelom istog zakonodavstva a koji ne tretiraju jednako muškarca i ženu kao ravnopravna bića, morale još jednom razmisliti jesu li im strast ili emocije dovoljno veliki razlog za vezu jer možda ulaze u novi krug životnog pakla. Njegova žrtva inače dolazi s juga Hrvatske, iz jednog malog mjesta u Dalmaciji ali živi u Zagrebu. Optužnicu potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Saša Cigale Aman koja je zatražila da se okrivljenom odrede i mjere opreza zabrane približavanja oštećenoj. Iz optužnice proizlazi kako je Indijac negirao da je bio nasilan sve do te večeri. Naveo je i kako se njegova partnerica alkoholizirala nakon smrti svoje majke te da je i spornog dana bila alkoholizirana te da su se potukli. Poricao je da ju je vrijeđao da je kurva i drolja kao i druge radnje koje su mu stavljene na teret. Optužnicom se traži da se Indijac proglasi krivim te osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od 1 godine i 10 mjeseci.