U studenom 2021. objavljeno je kako je sa sucem Županijskog suda u Osijeku Zvonkom Vekićem uhićena, i to zbog pranja novca, njegova prijateljica Nataša Sekulić. O toj famoznoj sučevoj prijateljici prvi je u svojim objavama početkom te godine progovorio odbjegli Zdravko Mamić te je u detalje opisao što je sve i kada plaćao Vekiću, Nataši Sekulić i njezinoj kćeri. Upravo je u njezinu stanu Vekić uhićen prvi put a na njeno ime je glasio i sef u banci u kojem je nađeno pola milijuna kuna. Atraktivna Osječanka inače je knjigovodstvene struke te je bila stalna sudska vještakinja na istom sudu na kojem je sudio Vekić, odnosno Županijskom sudu u Osijeku. Sekulić je prvi put imenovana za stalnog sudskog vještaka financijsko-knjigovodstvene struke rješenjem Županijskog suda u Osijeku 14. lipnja 2010., a ponovno imenovana 4. lipnja 2014. godine. Rješenjem Županijskog suda u Osijeku od 18. srpnja 2018. obustavljen je postupak Nataše Sekulić za ponovnim imenovanjem stalnim sudskim vještakom financijsko-knjigovodstvene struke te je brisana s popisa stalnih sudskih vještaka Županijskog suda u Osijeku. No, ona je ponovno aplicirala za sudsku vještakinju 18. srpnja 2021. godine no kako se otpletalo klupko  oko Mamića i osječkih sudaca, taj je zahtjev povukla. No, svejedno je i dalje ostala na važnoj funkciji dopredsjednice udruge vještaka i procjenitelja u Osijeku. Na čelu te udruge nalazi se Darijo Dumančić, sudski vještak koji je u medijima bio eksponiran tijekom suđenja grobarima na osječkom sudu. On je inače vlasnik i direktor tvrtke Posrednik sa sjedištem u Vukovaru. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Osječanka Nataša Sekulić u čijem je luksuznom stanu uhićen osječki sudac optužen za korupciju unatoč uhićenju i optužnici i dalje je druga osoba HUVIP-a - Hrvatske udruge vještaka i procjenitelja. U opisu djelatnosti te udruge piše kako služi: 'okupljanje sudskih vještaka, sudskih procjenitelja, vještaka, procjenitelja te zainteresiranih za ove poslove'. Navedeno je i 'održavanje seminara radi usavršavanja članova, edukacija zainteresiranih članova za posao sudskih vještaka, sudskih procjenitelja, vještaka te procjenitelja te povezivanje s ostalim srodnim udrugama u drugim gradovima Republike Hrvatske, u svrhu razmjene mišljenja i iskustva'. Postavlja se pitanje zašto je baš Nataša Sekulić dopredsjednica te osječke udruge a inače i dok je bila vještakinja nije odradila nijedno vještačenje za Županijski sud u Osijeku. No, zato očito jeste bila u specijalnoj misiji za tadašnjeg suca tog suda i svog intimnog prijatelja - Zvonka Vekića. Jer da nije bila s njim u specijalnim odnošajima zacijelo ne bi s njim putovala u Dubai na raskošni odmor koji je, kako sam tvrdi, platio Zdravko Mamić.

Također, njeno ime ne bi se našlo u optužnici protiv osječke sudačke trojke: Darka Krušlina, Ante Kvesića i Zvonka Vekića niti bi uz njeno ime stajao krimen kako je sudjelovala u prikrivanju nezakonitih 2.755.000 kn za koliko se tereti njenog dragog Zvonka Vekića. Naime, za toliko je izračunat nesklad između legalnih Vekićevih primanja i imovine koju posjeduje. S druge strane, kada je sudac Vekić uhićen u bankarskom sefu Nataše Sekulić pronađene su devize u ukupnoj protuvrijednosti pola milijuna kuna. Također, optužnicom Županijski sud u Zagrebu naložio je stavljanje blokade na njen stan za koji se smatra da potječe iz koruptivnih radnji. Sekulić se žalila na tu odluku ali joj je ista odbijena. Vidljivo je to iz odluke sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim je predsjedala sutkinja Lidija Vidjak a u kojem su kao članice bile sutkinje Jasna Smiljanić i Nataša Zastavniković Duplančić.

One su 6. listopada 2022. odbile žalbu Nataše Sekulić kao neosnovanu. U toj se odluci navodi kako je rješenjem suca istrage produljena zabrana 2. okrivljenom Zvonku Vekiću da otuđi ili optereti nekretnine i pokretnine te devizna sredstva. U istom dokumentu piše: 'U odnosu na Natašu Sekulić, pobijanim rješenjem zabranjeno joj je da otuđi ili optereti nekretnine pobliže naznačene u točci 6. izreke pobijanog rješenja, uz zabilježbu zabrane otuđenja i opterećenja nekretnina u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Osijeku. Isto tako određeno je da na temelju članka 557. st. 2. ZKP/08 ova privremena mjera može trajati najdulje 2 godine do potvrđivanja optužnice, a nakon toga najdulje 60 dana od dostave državnom odvjetniku obavijesti o pravomoćnosti pdluke kojom je oduzeta imovinska korist.

Privremena mjera donesena je u korist RH. Protiv tog dijela rješenja sadržanog pod točkom 6. izreke tog rješenja kao protivnik osiguranja, pravovremenu žalbu podnijela je Nataša Sekulić osobno, u bitnom navodeći da u izreci rješenja nije jasno određen sadržaj privremene mjere što izreku pobijanog rješenja čini nerazumljivom. Nadalje, navela je kako ona nema status okrivljenice u ovom postupku, te da je nekretnina u odnosu na koju je određena privremena mjera njeno vlasništvo. Predlaže u pobijanom dijelu ukinuti pobijano rješenje' - piše u sudskom dokumentu. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je kako njena žalba nije osnovana.

Citiramo taj dio: 'Protivno žalbenim navodima, prema ocjeni ovog vijeća, pravilno je i na zakonu osnovano sudac istrage odlučio o produljenju privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi protiv Nataše Sekulić na način odlučen u izreci pobijanog rješenja te je o svojoj odluci iznio jasno i valjano obrazložene razloge podobne ocjeni ovo vijeća.udac istrage pravilno utvrdio kako II-okrivljeni Zvonko Vekić raspolaže i drugom imovinom znatne vrijednosti koja je formalno upisana na žaliteljicu Natašu Sekulić, njegovu blisku prijateljicu, a za koju iz izvješća Ministarstva financija, Porezne uprave, Središnjeg ureda, Samostalnog sektora za financijske istrage od 24. prosinca 2020. proizilazi kakoona nije iz svojih legalnih primanja mogla financirati kupnju te nekretnine.

Stoga je ispravno pobijanim rješenjem produljio predmetnu privremenu mjeru. Pritom je sudac istrage, po ocjeni ovog Vijeća, iznio valjane razloge kojima je opravdao nametanje takvog tereta, a s obzirom da je određena mjera osiguranja razmjerna okolnostima slučaja, posebno s obzirom na iznos nezakonito pribavljene imovinske koristi od oko 2.775.000,00 kuna koji se inkriminira 2. okrivljeniku. Stoga po ocjeni ovog vijeća nije povriejđeno načelo razmjernosti. U odnosnu na žalbene navode Nataše Sekulić kao protivnice osiguranja, valja navesti kao je odredbom članka 78. stavka 5. KZ/11 regulirano prošireno oduzimanje imovinske koristi te je propisano da će se imovinska korist iz stavka 2. i 3. tog članka oduzeti i od druge osobe bez obzira po kojem pravnom temelju je stečena ako ta osoba ne učini vjerojatnim da je korist stekla u dobroj vjeri i po razumnoj cijeni.

Kako je utvrđeno da u odnosu na 2. okrivljenika Zvonka Vekića postoji nesrazmjer između  imovine kojom raspolaže i njegovih zakonitih prihoda, sudac istrage je pravilno primijenio odredbu člaka 7. st. 2 KZ/11' - piše u odluci kojom je odbijena žalba Nataše Sekulić na blokadu dijela njene imovine. Provjerom u zemljišnim knjigama utvrdili smo kako je upisana zabilježba na prizemnici suca Zvonka Vekića u Dubrovačkoj ulici u Osijeku.

Jučer je objavljeno kako je nakon 2 godine istrage podignuta optužnica protiv braće Mamić i osječkih sudaca. Uskok je opisao i kako su Mamići davali a suci primali mito. Na to se očekivano oglasio Zdravko Mamić preko facebooka koji nije skrivao ogorčenje činjenicom da su nadležnima trebale godine da procesuiraju suce koje je optužio za korupciju. Izrazio je negodovanje činjenicom da su njihovi nadređeni s kojima su, kako tvrdi, dijelili lovu i dogovarali nepravedne osude, i dalje na svojim pozicijama. Što se tiče intimne prijateljice suca Vekića, ona je vidimo i dalje na istoj poziciji u udruzi vještaka i procjenitelja, odnosno dopredsjednica. Kad smo ju nedavno snimili u zagrebačkoj Tkalči po posljednjoj modi odjevena ležerno je šetala sa svojim dragim, optuženim sucem, te kćeri.