Krajem 90-ih godina buknula je jedna od najvećih hrvatskih afera - afera Dubrovačka banka, koja je protresla do temelja Hrvatsku. Mnogi pamte kako se u vrtlogu te afere našao nekad najmoćniji savjetnik Franje Tuđmana dr. Ivić Pašalić kojeg je tadašnji šef Dubrovačke banke, sada pokojni Neven Barač, prozvao da je tajni peti ortak. Među preostalim navodnim ortacima bio je i on, zatim nekad najmoćniji tajkun Miroslav Kutle, njegov kompanjon ujedno tadašnji član NO-a Dubrovačke banke Vinko Brnadić te bivši načelnik dubrovačkog SZUP-a Petar Luburić .... Kao što je poznato ta se afera nikad nije raspleala do razine da je potvrđeno postojanje ortakluka jer je ortački ugvoor ukraden iz ureda javne bilježnice Anice Hukelj. Prošlo je od tada četvrt stoljeća, Pašalić je uspješni drvni poduzetnik koji više nema veze s politikom, Kutle je bjegunac u BiH, Brnadić se našao pod financijskim slomom, Barač je preminuo 2015. godine. Iza njega je ostalo golemo bogatstvo u nekretninama koje su dijelom postale i predmet sudskog spora njegove udovice i sinova. Priča koja slijedi ilustrira kako izgleda sudska praksa u Hrvatskoj kada majka tuži sinove kako bi utvrdila bračnu stečevinu s pokojnim mužem. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutkinja Katarina Perjanec Prstec presudila je u pravnoj stvari tužiteljice Ane Barač iz Dubrovnika koju je zastupao zagrebački odvjetnik Nikola Klaić. Tužila je sinove, Zdeslava i Trpimira Barača, obojicu sa zagrebačkom adresom. Spor je pokrenula radi utvrđenja bračne stečevine. Sutkinja je presudu donijela 29. ožujka 2023. a ista je netom objavljena. Udovica Nevena Barača uspjela je u sporu kojim je tražila da se utvrdi da četverosobni stan na Gružu, površine 99,05 m2 uz odgovarajući suvlasnički dio cijele nekretnine predstavlja bračnu stečevinu tužiteljice Ane Barač iz Dubrovnika i sada pokojnog Nevena Barača iz Zagreba i to po pola. Uz ime jednog od najpoznatijih ali i najkontroverznijih hrvatskih bankara, koji mnogi nazivaju i ocem hrvatske odbojke, upisano je kako je rođen 5. svibnja 1932. godine u Pagu a  umro 20. rujna 2015. godine u Zagrebu.

Tražila je i da se utvrdi kako taj isti stan ne predstavlja ostavinsku imovinu sada pokojnog ostavitelja Nevena Barača. I konačno tražila je da se utvrdi da je Ana Barač suvlasnica nekretnina i to u 3/6 suvlasnička dijela četverosobni stana površine 99,05 m2 uz odgovarajući suvlasnički dio cijele nekretnine, a koji se nalazi na dubrovačkom Gružu, a što su Trpimir i Zdeslav Barač 'dužni priznati i trpjeti uknjižbu prava vlasništva na istoj nekretnini na temelju presude'. istaknuto je kako svaka stranka snosi svoj trošak postupka. Iz obrazloženja je vidljivo kako je udovica Nevena Barača 22. svibnja 2020. podnijela tužbu kojom je tražila utvrđenje bračne stečevine na nekretnini. Tužbi je priložila dokumentaciju kojom je dokazivala osnovanost navoda iz tužbe. 'Tužbeni zahtjev tužitelja je precizirala podneskom od 28. travnja 2022. na način da isti glasi kao u izreci ove presude' - piše u sudskom dokumentu.

Prvotuženik, Zdeslav Barač, je u podnesku od 27. ožujka 2023. iskazao da priznaje tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti. No, drugotuženik, njegov brat Trpimir, isto je iskazao puno ranije, odnosno u podnesku od 13. srpnja 2020. godine. S obzirom na to a temeljem Zakona o parničnom postupku odlučeno je u korist tužiteljice Ane Barač. Protiv te 'presude tužiteljica nema pravo na žalbu jer se toga prava odrekla na ročištu održanom 29. ožujka 2023.' No, mogu se žaliti sinovi Nevena Barača u roku od 15 dana po primitku iste i to Županijskom sudu u Zagrebu. Presuda se, kako je navedeno, 'može se pobijati zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka iz čl. 354. st. 2. ZPP-a, ili zbog toga što je izjava o priznanju dana u bitnoj zabludi ili pod utjecajem prisile ili prijevare' - piše na kraju presude.

Stan koji je bio predmet spora nalazi se u dubrovačkoj ulici Andrije Hebranga.Iz vlasničkog lista je vidljivo kako je na tom stanu bila upisana 'Zabilježena zabrana otuđenja i opterećenja gore opisanog stana a temeljem rješenja Kio 46/99 Županijskog suda u Dubrovniku'. Ta je zabilježba bila stavljena kada je Neven Barač 1998. završio u zatvoru na pet mjeseci i kada je nad njim podignuta optužnica u famoznoj aferi Dubrovačka banka. U rujnu 2010. Večernjak je objavio članak naslovljen s 'Izjavio sam da je Pašalić peti ortak i nakon tri dana bio sam u zatvoru'. U tom je članku istaknuto kako je Barač bio ne samo bankar već i čovjek koji je s odbojkašicama Mladosti i Dubrovačke banke osvajao naslove europskih klupskih prvakinja, a ženska reprezentacija Hrvatske triput je bila druga na europskim prvenstvima.

'Bio je kralj naše odbojkaške scene, a danas je jedan od osnivača Hrvatske odbojkaške udruge čiji je predsjednik njegov sin Zdeslav. Novoosnovana udruga trebala bi biti primljena u Hrvatski olimpijski odbor kao nasljednik HOS-a u stečaju' - objavio je tada Večernjak.Zabilježba sa stana izbrisana je 'na temelju pravomoćnog rješenja od 16 siječnja 2018. br. K. 8/08 Županijskog suda u Dubrovniku. U vlasničkom listu stana oko kojeg se udovica sporila sa sinovima vidljivo je i kako je u srpnju 2021. upisano pravo vlasništva, temeljem Rješenja o nasljeđivanju Općinskog građanskog suda u Zagrebu d 17. ožujka 2020. godine. Tada su upisani kao suvlasnici u 1/3 dijela udovica Ana i sinovi Zdeslav i Trpimir Barač. Inače, Baračev sin Zdeslav dugo godina je bio predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza. S te se pozicije povukao u ožujku 2017. zbog bolesti.

Podsjetimo, u veljači ove godine objavili smo članak pod naslovom: 'PALI SU NA TJEME Nekad moćni HDZ-ovac i 1 od pet ortaka iz Dubrovačke banke nije uspio bankrotirati zbog duga većeg od pola milijuna, udovica i sinovi Nevena Barača godinama nisu plaćali režije'. U podnaslovu smo naveli: 'Financijska agencija tražila je osobni stečaj nad Vinkom Brnadićem, bivšim šefom NO-a Dubrovačke banke i šefom dubrovačkog HDZ-a iz 90-ih, s druge strane Anu, Zdeslava i Trpimira Barača pokušavaju ovršiti zbog golemog duga za vodu koji sežu još od 2017.'. Krajem prošlog mjeseca objavili smo članak pod naslovom: 'GOSPAR DUŽNIK Ima luksuznu vilu tik do mora kraj Dubrovnika ali ne plaća režije, sinu pokojnog bankara Nevena Barača prijeti ovrha nad imovinom'. U podnaslovu smo naveli: 'Trpimir Barač vlasnik je Vile Ane s bazenom na najljepšem dijelu Lozice na Dubrovačkom primorju, iako nekretninu renta za goleme iznose duguje za njene troškove'.