Krajem prošle godine bila je hit tema ne samo na lokalnoj već nacionalnoj razini kad je uhićen najdugovječniji načelnik općine Seget kraj Trogira Vinko Zulim. USKOK ga je gonio pod optužbom za izdavanje naloga da se ugostiteljskim objektima plaćaju ručkovi i večere za koje nije bilo nikakve potrebe i to u iznosu od čak 400.000 kn. "Sumnjiči ga se za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave", kazala je tada medijima zamjenica ravnateljice USKOK-a Gordana Knaus. Vinko Zulim (59) općinski je načelnik postao 24. svibnja 2013. godine i bio je na toj dužnosti sve do 20. svibnja 2021. godine. Potom je postao saborski zastupnik, i to u periodu od 22. srpnja 2020. do 4. siječnja 2022. godine. Dakle, osigurao si je lijepu saborsku mirovinu pa pod stare dane neće egzistencijalno patiti kao većina građana ove zemlje. No, još je Zulim aktivan i nije u mirovini pa se dao u građevinski pothvat. Zatražio je i dobio dozvolu za dogradnju obiteljskih nekretnina. To će mu povećati ionako impresivnu imovinu koja je, prema predanoj imovinskoj kartici, dok je bio dužnosnik bila veća od 11 milijuna kn. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Krajem listopada prošle godine, neposredno nakon uhićenja dugogodišnjeg načelnika Segeta objavili smo članak pod naslovom: 'TROGIRSKA KLJUČAONICA Uhićeni Vinko Zulim 2011. imao je samo 3 lovačka oružja a sada teži 11,75 milijuna kn, lokalnim moćnicima stao na kraj i ministar Piletić pa propala smjena ravnatelja Belasa'. U podnaslovu tog članka smo naveli: 'Iako mnogi misle kako se interesna koplja lome samo u metropoli očito je galopirajuća kriza učinila svoje pa i mala mista postaju poprišta žestokih čistki i obračuna na svim razinama, isplivava prljavo rublje'. No, Zulim je izašao iz pritvora nakon što su ispitani svi svjedoci koji su imali saznanja o njegovom rastrošnom trošenju 400.000 kn iz lokalne blagajne za iće i piće. Nakon što se stišala bura oko te lokalne afere može se na miru posvetiti osobnom probitku. O tome svjedoči i sljedeće. 

Trogirski odsjek Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županija 24. studenog 2023. oglasio je 'Javni poziv za uvid u spis predmeta'. Podnositelj je Vinko Zulim iz Segeta Donjeg uz čije je ime upisana ista adresa s kojom se taj bivši načelnik Segeta prijavljivao na izborima. U dokumentu piše: 'Pozivamo stranke na uvid u spis predmeta u postupku izdavanja izmjena i dopuna građevinske dozvole za: – rekonstrukciju zgrade stambene namjene, 2.b skupine, koja obuhvaća spajanje dvije stambene zgrade u jednu konstrukciji na način da se južnoj zgradi dograđiva stambena jedinica uz sjeverno pročelje, unutar tlocrtnih gabarita 6,15m x 12,20m, isto se natkriva sa ravnim prohodnim krovom, te dogradnja sjeverne zgrade na način da se dograđiva balkon uz južno pročelje zgrade, unutar maksimalnih tlocrtnih gabarita 5,20m x1,50m, s kojom se dogradnjom dvije stambene zgrade konstrukcijski i funkcionalno spajaju u jednu zgradu.

Rekonstruirana zgrada ima dvije stambene jedinice, katnosti P+1, razvedenog tlocrta unutar maksimalnih gabarita 16,90m x 30,50m, maksimalne visine 5,20m mjereno od najniže kote uređenog terena uz zgradu do vijenca na katastarskoj(im) čestici(ama) č.z.... k.o. Seget Donji (Seget Donji, Hrvatskih žrtava ...). U ovoj izmjeni građevinske dozvole nad dijelom zgrade se umjesto kosog krova sa luminarom i tavanskim prostorom isto mijenja u ravni prohodni krov, dimenzije zgrade, visina do vijenca, udaljenost od međe se ne mijenjaju' - piše u dokumentu. Navedeno je i kako se uvid u spis predmeta može izvršiti 6. prosinca 2023. u 9:00 sati, putem elektroničkog sustava. No, prije pokretanja uvida u spis putem elektroničkog sustava, stranka je dužna tražiti od voditelja postupka šifru predmeta i lozinku uvida u spis na e-mail adresu nadležne savjetnice Ines Žulj Petrić. No, ne može se samo tako steći uvid u spis.

Osoba je dužna u e-mailu dostaviti dokaz da ima svojstvo stranke  i to preslikom osobne iskaznice i ZK izvatkom te drugim dokumentom. Također, zainteresirane stranke uvid u spis mogu izvršiti i putem opunomoćenika ako se same ne mogu odazvati. Stranka koja je izvršila uvid u spis može se tijelu graditeljstva pisanim putem ili na e-mail adresu navedene savjetnice  tokom cijelog dana zakazanog uvida izjasniti o namjeravanom građenju ili zatražiti rok za izjašnjavanje putem navedene e-mail adrese od najviše osam dana od dana uvida, uz dostavu dokaza opravdanosti razloga. 'Ako se stranka ne izjasni u rokovima iz točke V. ovog poziva, smatra se da joj je pružena mogućnost uvida u spis predmeta i da nema primjedbi' - piše u pozivu. Stranci koja se nije izjasnila po pozivu na uvid, građevinska dozvola - izmjena i/ili dopuna dostaviti će se izlaganjem na oglasnoj ploči ovog Upravnog odjela, te elektroničkoj oglasnoj ploči u trajanju od 8 dana.

Provjerom u vlasničkom listu utvrdili smo kako je Vinko Zulim na navedenoj čestici vlasnik dviju stambenih jedinica, jedne od 45 m2 a druge od 125 m2 te dvorišta od 880 m2, odnosno sveukupno 1050 m2. Na kućnoj adresi Vinka Zulima egzistira i tvrtka Golden Pearl Marina Zulima. On je sin bivšeg načelnika kojeg su svojedobno u medijima dok je igrao za prvoligaške nogometne klubove nazivali 'segetskim Maradonom'. Poznat je i po koncesiji koju u Hrvatskoj nitko prije njega nije dobio. Radilo se o koncesija  koja se odnosi na ispust za oborinske vode. Točnije, riječ je o 'koncesiji na pomorskom dobru za posebnu upotrebu' koja kao da je izmišljena samo za njega. No, očito za obitelj Zulum nema zime dok su u Hrvatskoj okolnosti koje im idu na ruku.