Ivan ico Mateković (48) dobro je znano lice iz crne kronike. Šira je javnost saznala za njega nakon otmice sina nekad najmoćnijeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca. Mateković je na suđenju priznao djela a nakon odslužene zatvorske kazne započeo je i s hrvačkim natjecanjima u čemu je ostvario značajne uspjehe. No, periodički su mediji pisali o njemu iz čega je nedvojbeno proizlazilo kako se nije ni odrekao života s one strane zakona. Jutarnji je u prosincu 2020. pisao kako je vozio luksuzne automobile ukradene u Europi te da tužiteljstvo traži za njega 4 godine zatvora. U listopadu ove godine objavili su naslov: 'NASILJE U ZAGREBU Vozača Hitne napao je otmičar sina generala Zagorca: ‘Naći ću te, slomiti ti noge. Znaš li ti tko sam ja? Možda sam ga slučajno u tom komešanju udario satom koji sam nosio na ruci, rekao je tada u svoju obranu Ivan Ico Mateković‘. Krajem ožujka 2021. isti list je objavio i naslov: 'NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Otmičar Zagorčevog sina izvukao se na sudu: ‘Nije dokazano da je slao jezive poruke‘ Ico Mateković oslobođen je krivnje za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. Ivan Ico Mateković, jedan od otmičara sina generala Vladimira Zagorca, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno je oslobođen krivnje za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja. Točnije, bio je optužen da je bankarima Erste banke, kao svjedocima višemilijunske prevare, preko aplikacije Viber slao jezive poruke, želeći tako pomoći uhićenom Valentinu Živkoviću'. No, u tom slučaju ponovno mu se sudilo o čemu svjedoči i naš prošlogodišnji članak. Ako ste mislili kako se Ico Mateković primirio i da sada samo niže uspjehe na veteranskim hrvačkim turnirima, nije tako. O tome svjedoči i netom podignuta kaznena optužnica. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U siječnju prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'NADZIRALI MU SRBIJANSKI MOBITEL Otmičaru Zagorčevog sina Ici Matekoviću ponovno suđenje za kaznena djela protiv pravosuđa i zastrašivanje Erste bankara'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Iz sudskog spisa vidi se kako istražitelji prate komunikacije preko Vibera, tereti ga se da je mobitelom zastrašivao svjedoke kako bi mijenjali iskaze u optužnici za prijevarno dizanje 4 milijuna kuna s računa Supersporta'. Nešto manje od godinu dana od toga Ivan ico Mateković ponovno je optužen. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu podignuta je ponovno optužnica protiv njega. Iz iste je vidljivo kako sada živi u Njemačkoj, da je nezaposlen, oženjen, otac troje djece,

'kazneno osuđivanog presudom Općinskog suda u Zagrebu, broj KO-2742/03 od 31. kolovoza 2004., za kazneno djelo nezdovoljena uporaba autorskog djela ili izvedbe umjetnike izvođača iz čl. 230 st. 1. i 5. Kazneog zakona/97, na novčanu kaznu, presuda pravomoćna 29. listopada 2004.; presudom Županijskog suda u Zagrebu, broj K-US-22/06 od 18. prosinca 2006., zbog kaznenih djela udruživanje za počinjenje kaznenih djela iz čl. 333. st. 1. Kaznenog zakona i otmice iz čl. 125. st. 1. i 2. KZ/97, na kaznu zatvora u trajanju od 7 godina, presuda pravomoćna 20. studenog 2007. te presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, broj KO-511/08 od 16. veljače 2009. za kaznena djela krivotvorenje isprave iz čl. 311. st. 2. KZ/97 iovjerovljavanje neistinitog sadržaja iz čl. 315. st. 2. KZ/97, na kaznu zatvora u trajanju od 1 godine, presuda pravomoćna 3. studenog 2009. prekršajno nekažnjavanog, brani se sa slobode'.

Novom kaznenom optužnicom tereti ga se da je '3. veljače 2022. u vremenu od 11,29 do 11,50 sati u Zagrebu, na raskrižju ulica Runjaninova i Crnatkovačka, na mjestu namijenjenom za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, s unutarnje strane vjetrobranskog stakla osobnog automobila Range Rover reg. oznake CS ...., protivno Uredbi (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podatka i o slobodnom kretanju takvih podataka te stavljanju izvan snage Direktive 95/46 EZ (Općoj uredbi o zaštiti podataka) i Zakonu o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (NN 42/18), neovlašteno istaknuo znak pristupačnosti broj SA-78990, koje je Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba dana 9. prosinca 2020 izdao Filipu Ivandi, koji je preminuo dana 15. prosinca 2021., a na kojem su navedeni ime i prezime te fotografija Filipa Ivande, dakle, protivno uvjetima određenim u zakonu koristio osobne podatke fizičke osobe, pa da je time počinio kazneno djelo protiv privatnosti – nedozvoljena uporaba osobnih podataka, opisano i kažnjivog po čl. 146. st. 1. Kaznenog zakona' - piše u optužnici.

Vukovarska općinske državna odvjetnica Sanja Đaković stoga 'Temeljem čl. 342. st. 3. Zakona o kaznenom postupku predlaže da sud okr. Ivici Matekoviću za opisano kazneno djelo izrekne kaznu zatvora u trajanju od 5 (pet) mjeseci te da od okrivljenika temeljem čl. 79. st. 2. Kaznenog zakona oduzm - znak pristupačnosti broj SA-78990 - znak pristupačnosti broj SA-78990 (preslika) koji su privremeno oduzeti uz zapisnik i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta PU zagrebačke, I. PPRP Zagreb, serijskog broja 00075352 od 3. veljače 2022' - piše u optužnici. Uz istu je pridodana i službena zabilješka o dojavi, Policijska uprava zagrebačka, I. Policijska postaja Zagreb od 3. veljače 2022. sa izvješćem o utvrđenom činjeničnom stanju te fotografije osobnog automobila Range Rover kojim se koristi Mateković. U sudskom spisu su i potvrde o privremenom oduzimanju predmeta od okr. Ivana Matekovića, zapisnik o privremenom oduzimanju predmeta od okr. Ivana Matekovića, PU zagrebačka, I. PPRP Zagreb od 3. veljače 2022., ali i dokumentacija Grada Zagreba iz koje se vidi kome je izdana dozvola koju je koristio Mateković.

U spisu je Izvod iz matice umrlih za Filipa Ivandu, inače pripadnika najslavnije momčadi NK Zagreba. Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru na zagrebački kazneni sud je poslalo i Zapisnik o ispitivanju osumnjičenika Ivana Matekovića od 22. ožujka 2022. s audio-video snimkom, potvrdu iz prekršajne evidencije te izvadak iz kaznene evidencije za okrivljenog Matekovića. Navedeni su i razlozi iz kojih je vidljivo kako je na temelju odluke Državnog odvjetništva Republike Hrvatske od 23. rujna 2022. Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru povjereno postupanje po kaznenoj prijavi PU zagrebačke, I. PP Zagreb od 23. ožujka 2022. godine.

'Prije podizanja optužnice policijski službenici PU zagrebačke, I. PPRP Zagreb su na mjestu navedenom u optužnici zatekli okrivljenika o čemu su sačiniili izvješće o utvrđenom činjeničnom stanju, fotografiran je osobni automobil naveden u izreci optužnice sa znakom pristupačnosti broja SA 78990, navedeni znak pristupačnosti je uz zapisnik i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta serijskog broja 00075352 od 3. veljače 2022. je privremeno oduzet od okr. Ivana Matekovića, od nadležnih tijela Grada Zagreba pribavljena je dokumentacjia o osobi kojoj je izdan navedeni znak pristupačnosti, pribavljen je izvadak iz matice umrlih za osobu na čije ime je izdan navedeni znak pristupačnosti, u PU zagrebačkoj, I. PP Zagreb je provedeno ispitivanje osumnjičenika te su pribavljeni podaci o ranijoj kaznenoj osuđivanosti i prekršajnoj kažnjavanosti okrivljenika'.

Izvršen je uvid u znak pristupačnosti dodijeljen Filipu Ivandi na vrijeme od 19. prosinca 2020. do 19. prosinca 2025., te pribavljena potvrda da okrivljenik Ivan Mateković nikada nije zatražio niti je imao izdan znak pristupačnosti. 'Cijeneći težinu i sve druge okolnosti počinjenja opisanog kaznenog djela i raniju osuđivanost okrivljenika predloženu kaznu zatvora smatramo primjerenom za ostvarenje svrhe kažnjavanja. S obzirom da se radi o predmetima koji su uporabljeni za počinjenje kaznenog djela te postoji opasnost da će se ponovno uporabiti predloženo je da sud od okrivljenika temeljem čl. 79. st. 2. Kaznenog zakona oduzme znak pristupačnosti broj SA-78990 i presliku znaka pristupačnosti broj SA-78990 (preslika), koji su privremeno oduzeti od okrivljenika, uz zapisnik i potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta PU zagrebačke, I. PPRP Zagreb, serijskog broja 00075352 od 3. veljače 2022.' - piše u optužnici.

Spis je dodijeljen sutkinji Božici Barlović koja je okrivljeniku poslala dopis s  optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru od 20. listopada 2023. godine na odgovor. U istoj je navedeno: 'Na temelju članka 346. stavka 1. ZKP/08 okrivljenik ima pravo podnijeti pisani odgovor na optužnicu u roku od 8 dana od primitka optužnice, a odgovor na optužnicu može podnijeti i branitelj bez posebne okrivljenikove ovlasti, ali ne i protiv njegove volje. Na temelju članka 346. stavak 3. ZKP/08 okrivljenik se može odreći prava na podnošenje odgovora na optužnicu' - piše u dokumentu od 27. listopada 2023. godine koji potpisuje predsjednica optužnog vijeća - sutkinja Božica Barlović.