Godinama je bivši HRT-ov dopisnik iz Varaždina bio siva eminencija vladajućih poglavito kad je službeno bio na poziciji glasnogovornika HDZ-a i Vlade RH u mandatima Ive Sanadera. S obzirom da je bio na izvoru moći ali i milijuna koji su tada kolali u njegovoj blizini ne čudi da se našao i na optuženičkoj klupi u aferi Fimi medija ali je u konačnici, jedini, oslobođen krivnje. Nakon što je otišao s pozicije iz Banskih dvora dao se u privatni biznis s bivšom tajnicom Vlade iz Sanaderovog doba Katarinom Marković, ubrzo se rastao od prve supruge s kojom je dobio dva sina, i započeo novi život s izabranicom Katarinom, kao piarovski i marketinški stručnjak. No, kako je Sanaderova zvijezda potamnila tako je i Maček lagano ostajao bez krupnih klijenata pa je ubrzo i pozatvaro svoje privatne tvrtke koje su u Sanaderovoj eri još poslovale fantastično. Potom je nudio svoje usluge raznim moćnicima i bogatašima a među ostalim zbližio se i s bivšim Severininim partnerom Milanom Popovićem. Povezala ih je činjenica da su im djeca išla u isti vrtić u zagrebačkom Kaptolu. Maček je u odnos s Popovićem unio svoje prijateljstvo s moćnim doktorom s Rebra Gzimom Redžepijem koji je tada bio intimus pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Severina ih je svojedobno optužila da utječu na odluke Centra za socijalnu skrb Maksimir kako bi pogodovali na odluku oko skrbništva nad zajedničkim sinom nje i Milana Popovića,no, to nije uspjela u toj formi dokazati pred institucijama. U svakom slučaju Maček je svugdje tražio priliku za izgradnju novih pozicija a tako je u Beogradu pristupio i masonskoj loži. No, s obzirom da se više puta našao u ovršnim i dužničkim nevoljama očito mu ništa nije moglo omogućiti stil života na visokoj nozi kakav je imao u Sanaderovoj eri dok je crna marketinška ali i lova donatora tekla u potocima. Sad se ponovno Mačekovo ime našlo na sudskoj ploči. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Vlasnički list luksuznog stana za zagrebačkim Šestinama svjedoči kako je Ratko Maček bez kune kredita uknjižen na velebni 4-sobni stan koji je opisan kao: 'stambeni prostor u podrumu 2 površine 47,18 m2 i podrumu površine 69,87 m2, oznake S2, ukupne površine 117,05m2, četverosoban stan koji se sastoji od ulaznog prostora, sobe, sobe, sobe, kupaone, lođe, stubišta, dnevnog boravka, blagovanja, kuhinje, gospodarstva, kupaonice, spremišta i lođe, kojem pripada i vrt 2, ukupne površine 116,79 m2, koji se sastoji od površine 106,46 m2 u etaži podrum 2 te površine 11,10 m2 u etaži podrum, a sve u elaboratu etažiranja označeno crvenom bojom, te parkirno mjesto u prizemlju oznake P7 površine 11,75 m2, u elaboratu etažiranja označeno smeđom bojom, te parkirno mjesto u prizemlju oznake P8 površine 11,85 m2, u elaboratu etažiranja označeno svjetlosmeđom bojom'.

S obzirom da se taj stan nalazi u podsljemenskoj zoni jasno je kako su na toj lokaciji na cijeni stanovi koji se nalaze na najnižoj etaži jer to omogućuje izravni pristup vrtu ili pak penthousu s velikim terasama. No, živjeti u tolikoj kvadraturi sa suprugom i kćerkom osnovnoškolkom zacijelo nije nimalo cjenovno zanemarivo poglavito u ova krizna vremena. Da su Ratka Mačeka periodočno zbog tog stana sustizale ovršne nevolje svjedoči i naš članak iz veljače 2021. 'Ratko Maček pred ovrhom zbog neplaćenih računa'. I u travnju 2021. pisali smo o dužničkim nevoljama u članku pod naslovom: 'DANAK ŽIVOTA NA LUKSUZNOJ ADRESI Omča ovrhe opet stisnula Ratka Mačeka a prisjeo mu i Severinin kružok'. Tu je i članak iz siječnja 2022. pod naslovom: 'Nekad najmoćniji HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček opet nema za režije'

U studenom prošle godine objavili smo članak pod naslovom: 'Preko masona Ratka Mačeka, stisnutog omčama ovrha, šeikovi lobisti Miodrag Borojević i Krešimir Filipović krče put do premijera Plenkovića'. U podnaslovu tog članka naveli smo: 'Bivši spin doktor bivšeg premijera Ive Sanadera Ratko Maček, premda mu zadnjih godina ne cvjetaju ruže, uporno pokušava pronaći krupne igrače na kojima će profitirati. Mediji su objavili njegovu sliku na masonskoj inicijaciji u Beogradu. Spominjan je i kao bliski suradnik Severininog bivšeg partnera Milana Popovića u kontekstu lobiranja za oduzimanje Severini skrbništva nad njihovim sinom. Maček se inače s Popovićem sprijateljio kroz okolnosti da je njegova kći iz drugog braka pohađala isti vrtić s Popovićevim i Severininim sinom Aleksandrom.

Prethodno je Mačekov sin iz prvog braka za Ivicu Todorića postavio WEB stranicu tako da se nekad moćni Sanaderov glasnogovornik nadao kako će surađujući s Popovićem i Todorićem doživjeti novu marketinšku renesansu baš kao u zlatno doba bivšeg premijera Ive Sanadera. Unatoč tome nisu mu cvjetale ruže čemu svjedoči podatak da se njegovo ime više puta našlo na sudskoj ploči i to zbog ovrha za neplaćene komunalije za raskošni stan u zagrebačkim šestinama gdje mu je prvi susjed Ivan Crnjac nekad jedan od najbližih Todorićevih suradnika koji je optužen skupa s bivšim gazdom Agrokora. U situaciji kada novi većinski vlasnik Fortenove Saif Al Ketbi pokušava naći put do hrvatskog premijera ne čudi da su slamku spasa njegovi lobisti Miodrag Borojević i Krešimir Filipović vidjeli upravo u Ratku Mačeku koji je lako mogao i predimenzionirati svoju poziciju u vrhu HDZ-a.

Maček zacijelo računa na pomoć svoje Čakovčanke HDZ-ove EU parlamentarke Sunčane Glavak s kojom je godinama blizak....'. No, da ovršne nevolje nisu prošlost za nekadašnjeg HDZ-ovog moćnika svjedoči dokument Općisnkog građanskog suda u Zagrebu. Naime, sutkinja tog suda Vanesa Brizić Bahun,odlučivala je po prijedlogu sudske savjetnice Anice Golubić, u pravnoj stvari ovrhovoditelja UPRAVITELJ-STAN d.o.o. iz Zagreba kao ovlaštenog upravitelja, 'a u ime i za račun suvlasnika stambene zgrade u Zagrebu'. Ta je tvrtka, preko direktora Hrvoja Krajine, i zagrebačke odvjetnice Dunje Belaić Goleš poduzela ovršnu radnju protiv Ratka Mačeka.

Sutkinja je tako 11. listopada 2023. donijela rješenje kojim je Mačeku naložila da ovrhovoditelju naknadi daljnji trošak postupka u iznosu 77,76 eura / 585,88 kuna u roku od 8 dana. Iz obrazloženja je vidljivo kako je ovršno rješenje donijela javna bilježnica Nadija Gajski Mindoljević 24. veljače 2023. temeljem kojeg je predstavnik suvlansika zgrade sudu podnio 21. kolovoza 2023. zahtjev za naknadu troškova postupka. Potraživali su 77,76 eura koliko iznosi trošak 'sastava prijedloga radi dostave pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi drugim sudionicima u provođenju ovrhe u iznosu od 24,89 eura / 187,50 kuna uvećano za PDV u iznosu od 25%, troška sastava podneska od 21. kolovoza 2023. godine u iznosu od 12,44 eura / 93,75 kuna uvećano za PDV u iznosu od 25% te troška sudske pristojbe'.

Sutkinja je zaključila kako je zahtjev ovrhovoditelja osnovan te navela kako je 'određeno  da će se pri provedbi ovrhe i osiguranja pazit na dostojanstvo ovršenika, odnosno protivnika osiguranja te na to da ovrha, odnosno osiguranje za njega budu što manje nepovoljni.....'. Rješenje nosi datum 11. listopada 2023. a kako ga Maček nije preuzeo oglašeno mu je na sudskoj ploči predzadnji dan ove godine. Protiv tog rješenja ima pravo žalbe u roku 8 dana a o istoj odlučuje Županijski sud u Zagrebu. I ova priča dokazuje kako je kod nas puno lakše doći do vrha, 'jamiti' kako je to svojedobno rekao general Ljubo Ćesić Rojs a puno teže nakon pada financirati stečeno blago.