Predsjednik Županijskog suda u Osijeku 10 godina nakon majčine smrti zatražio je dozvolu za rekonstrukciju naslijeđenog a netom mu je izdana i dozvola, projekt prepustio renomiranom osječkom uredu. U ulici Tvrđavica gdje se nalazi naslijeđena kuća s okućnicom u zadnje vrijeme preuređuju se nekretnine koje se iznajmljuju turistima pa nije isključeno kako poduzetni sudac ima i takvih planova. Inače, u imovinskoj kartici sudac Vrban upisao je kuću površine 87,85 m2 na okućnici od 3.823 m2 u osječkoj Tvrđavici. Tu nekretninu je procijenio na 120.000 eura. Uz naslijeđenu nekretninu iza smrti majke Ivke Vrban šef Županijskog suda u Osijeku naveo je i stan površine 159,54 m2 koji je procijenio na 335.000 eura a pod izvor stjecanja naveo je kredit i prodaju druge nekretnine. Taj se stan nalazi u najluksuznijem poslovno-stambenom kompleksu u Osijeku. Sudac Vrban osobno posjeduje i nekretninu površine 21,32 m2 koju je procijenio na skromnih 15.000 eura. Zanimljivo je kako u svoju imovinsku karticu Vrban još nije upisao nekretninu kraj Novog Marofa na kojoj je njegova majka bila suvlasnica a za koju je nedavno DSV-u pisao kako će ju prijaviti kao naknadno pronađenu imovinu. No, to nije sve. Zanimljivo je vidjeti kako je sudac Vrban u osmrtnici za majku napisao iste riječi kao i za bogatu osječku umirovljenicu čiju je imovinu naslijedio temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju. S tim da je iza smrti te umirovljenice naslijedio kudikamo veću imovinu nego iza smrti majke. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Hrvatskoj se često od nadležnih za socijalnu problematiku čuju prigovori na postojeći zakon kojim su regulirani ugovori o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju. Takvi ugovori u brojnim slučajevima pokazali su svoju i lošu stranu a to je da osobe starije dobi, u pravilu bez nasljednika, svoju imovinu na taj način prepišu svom uzdržavatelju a pritom neke od njih krajnje loše prođu. Poglavito ako potpišu ugovor o dosmrtnom uzdržavanju čime njihova imovina automatski i prije njihove smrti pređe u ruke njihovog uzdržavatelja a koji nerijetko prestanu primjereno skrbiti za tu osobu. U slučaju suca Zvonka Vrbana radilo se o ugovoru o doživotnom uzdržavanju temeljem kojeg je naslijedio vrijednu imovinu iza pokojne Jelke Nemet. O tome smo pisali i u članku pod naslovom: 'MANIPULACIJE Arsen Bauk, Radovan Dobronić i DSV-ovci bez komentara o šefu suda koji se obogatio nakon smrti imućne Osječanke, Bauk nije bio Rijeka pravde 3,5 godine koliko odlučuje o svim sucima'.

U tom smo članku citirali i dijelove teksta iz Feral Tribunea autora Goran Flaudera iz kojeg je bilo vidljivo kako je Jelka Nemet kao Hrvatica najprije bombama bila primorana napustiti svoje golemo imanje u Slankamenu u Vojvodini, zamijeniti ga s bivšim direktorom Osijek - koteksa koji se iselio u Vojvodinu, a potom je po dolasku u Osijek bila ucjenjivana da sklopi ugovor o doživotnom uzdržavanju kako bi mogla ući u posjed zamijenjene nekretnine, odnosno kuće u Jahorinskoj u Osijeku. No, nije samo sudac Vrban sklapao imovinske ugovore s nesrodnim osobama već i njegova supruga koja je tako došla u posjed vrijednog voćnjaka koji je kasnije prodala. O tome smo pisali u članku pod naslovom. 'TAJNE BOGAĆENJA Šef Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban zatajio u imovinskoj kartici ugovor o suvlasništvu svoje žene sa socijalnim slučajem, Gordanom iz Jagodnjaka koja se hvali Kafanskim fakultetom'.

Suci bi u svakom dosljednom društvu trebali biti moralna elita i ne bi se smjeli upuštati u transakcije koji narušavaju ugled i čast sudaca kako u sudskim postupanjima tako i u privatnom životu. No, kod nas su još visoki moralni standardi samo mrtvo slovo na papiru pa nije čudno da nadležni i zažmire na mnoge očite nelogičnosti i neuobičajene koincidencije kad je riječ o bogaćenju pojedinih sudaca i načinu stjecanja nekretnina. Iako bi osnovna logika nalagala da situirane osobe ne trebaju uzdržavatelja, kao što je to bio slučaj kod bogate Jelke Nemet, ipak je sudac Vrban bio taj koji je s njom sklopio takav ugovor i naslijedio nemalu imovinu poslije smrti te Osječanke rodom iz Slankamena u Vojvodini. O okolnostima koje su prethodili tom nasljeđivanju detaljno smo pisali u ranijem članku. No, znakovito je kako je posljednji pozdrav Jelki Nemet sudac Zvonko Vrban uputio jednakim riječima kao i svojoj majci Ivki. O tome nam svjedoče osmrtnice vidljive na web stranici Ukopa Osijek.

Tamo za sučevu majku piše: 'Tužna srca javljamo svim rođacima, prijateljima i znancima žalosnu vijest da nam je naša draga i nezaboravna Ivka Vrban Tvrđavica 37, Osijek preminula u 78. godini života. Pogreb drage nam pokojnice obavit će se 10.10.2013. godine (četvrtak) u 13,10 sati na GORNJOGRADSKOM (ANINOM) groblju. Počivala u miru Božjem!  Ožalošćeni: sin Zvonko, snaha Elvina, unuci Filip i Fran Lobel te ostala rodbina'. Istim uvodnim rečenicama šef Županijskog suda u Osijeku uputio je posljednji pozdrav i Osječanki s kojom je imao ugovor o doživotnom uzdržavanju: 'Tužna srca javljamo svim rođacima, prijateljima i znancima žalosnu vijest da nam je naša draga i nezaboravna Jelka Nemet preminula nakon kratke bolesti u 81. godini života. Pogreb drage nam pokojnice obavit će se 30.05.2015. godine (subota) u 13,00 sati na mjesnom groblju ČEPIN. Počivala u miru Božjem! Ožalošćeni: ZVONKO S OBITELJI'.

Nakon smrti Jelke Nemet sudac Vrban je prodao njenu osmerosobnu dvokatnicu površine 270 m2 na top lokaciji u Jahorinskoj ulici u Osijeku i tako priskrbio sredstva za kupnju rezidencijalnog stana u Osijeku ali i novce za rješavanje stambenih pitanja svojih sinova u Zagrebu. Prethodno ju je oglašavao u Njuškalu. Naravno da je dobar dio novaca došao i od prodaje voćnjaka koje je prodala njegova supruga Elvina Vrban a u kojima je on bio skriveni partner kako je to definirano u svim relevantnim ugovorima. Iako bi suci trebali biti primjer drugim građanima i suzdržavati se od svih pravnih radnji koje bi na bilo koji način bacili sumnju na njih kao osobe sklone neetičnim postupanjima i neetičnim bogaćenjima kod nas je praksa daleko od normativa ispisanih u zakonima u pojedinim slučajevima. Zanimljivo je kako sudac Zvonko Vrban za majčina života nije čak znao ni za svu njenu imovinu ali je očito raspolagao svim informacijama o imovini umirovljenice Jelke Nemet s kojom je sklopio ugovor o uzdržavanju.

Naime, u to smo se uvjerili kao redakcija kad smo svojedobno poslali upit Državnom sudbenom vijeću zašto Zvonko Vrban kao jedini nasljednik iza smrti majke Ivke nije prijavio i njenu naslijeđenu imovinu kraj Novog Marofa. Potvrdu tih podataka pronašli smo u vlasničkom listu ali i u službenom glasilu RH. Naime, Vrbanova pokojna majka Ivka navedena je kao suvlasnica oranice u Završju kraj Novog Marofa a za koju je predlagateljica u prosincu 2011. zatražila prijepis na sebe. No, prema podacima u zemljišnim knjigama Vrbanova pokojna majka se vodi kao suvlasnica te nekretnine te nas je zanimalo zašto istu nije naveo sudac Vrban kao svoju imovinu. Od DSV-a smo prošle godine dobili odgovor kako će sudac Vrban pokrenuti postupak ali eto do danas nije tu imovinu evidentirao u svojoj imovinskoj kartici. No, zato će uskoro započeti građevinski pothvat na naslijeđenoj majčinoj kući s okućnicom u osječkoj Tvrđavici