Otkako je otvorena saga o kupnji kuće na otoku Prviću saborskog zastupnika Domovinskog pokreta, povratnika iz St. Jospeha u američkoj saveznoj državi Missouri, Stephena Nicole Bartulice, te kad su isplivali detalji da njemu i supruzi kad se odbiju svi krediti preostaje tek 38 eura, pa se saborski zastupnik Domovinskog pokreta oglasio preko odvjetnice izjavom kako ga financira mama. Dodao je kako to nije ništa neobično, da nekoga u Hrvatskoj financira mama ili roditelji. No, da bi Božica Bartulica mogla financirati svog sina i njegovu obitelj, što je zacijelo pristojna mjesečna eurska stavka, morala bi imati iznadprosječni američki standard. No, teško da se u slučaju Božice Bartulice može govoriti o takvom standardu. Poglavito ima li se u vidu da ni u Hrvatskoj nije mogla nekretninu u Gračanima, na koju se sada poziva Bartulica da ju je prodala pa je onda njemu dala novce za život, kupiti bez zaduženja kod Zagrebačke banke. Naime, pronašli smo dokaz da je 1997. sa suprugom uzela kredit da bi mogla investirati kupnju kuće u hrvatskoj metropoli. Također, iz vlasničkog lista saznali smo njenu američku adresu te utvrdili kako se radi o, i za hrvatske prilike, relativno skromnoj prizemnici. No, to nije sve. Na ime Božice Bartulice u američkim zemljišnim registrima pronašli smo čak 158 radnji od 1988. do sada. Ne radi se o tome da je ona toliko puta investirala u nekretnine, naime, samo je uzimala brojne kredite kojima je opterećivala hipotekarno nekretnine u kojima je proteklih desetljeća živjela. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Proteklih tjedana vladao je povećani interes čitatelja za jedan stari Imperijalov članak objavljen u studenom 2020. godine. To i ne čudi s obzirom da je iz njega očito kako je Bartulica muljao u imovinskoj kartici već odavno. Tako je primjerice sakrio posjedovanje privatne tvrtke za što mu je netom izrečena sankcija. Taj stari članku objavljen je pod naslovom: 'UHVAĆEN U GRIJEHU LAŽI Bartulica ukrao ime papi Piu za consulting tvrtku koju je sakrio u imovinskoj kartici'. U podnaslovu smo naveli: 'Stephen, alias Stjepo, Bartulica imao je i tvrtku Servimus s Vicom Batarelom koju je također sakrio Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.' Zanimljivo je danas, s odmakom od 3,5 godine čitati uvod u taj članak jer se iz njega mogla vidjeti muljaža koja je dovela do agonije u kojoj se sad našao.

Citiramo: 'Simpatični i nasmiješeni, bogobojazni vjernik Stjepo Bartulica trebao bi znati da je jedan od velikih grijehova laganje a upravo je grijeh laži prevladao nad njim kada je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa čak dva puta zatajio svoj privatni biznis, prvi puta kada je bio Josipovićev savjetnik te drugi put sad kad je zastupnik Domovinskog pokreta u X. sazivu Sabora.'. No, to nije sve. Vidljivo je kako je Bartulica muljao i u toj imovinskoj kartici jer je u tom članku napisano kako tada nije prijavio tvrtke za koje je kažnjen od strane Povjerenstva tek krajem prošlog mjeseca. Tada smo napisali kako je prijavio da ništa ne posjeduje u 1. imovinskoj kartici ali su isplivali i drugi podaci vezani uz nekretnine i obiteljske te interesne odnose.

Iako je tada Bartulica bio neki enigmatični lik o kojem se tada nije skoro ništa u javnosti ni znalo taj je članak demistificirao puno nepoznatog. No, u kontekstu provjere navoda iz imovinske kartice Stjepe Bartulice te njegove alibi priče kako mu je mama dala novce za život otkako se sa suprugom prezadužio za kupnju kuće za odmor na Jadranu, iz toga se svakome razumnom nameće zaključak kako je Stjepina mama situiranija od svog sina. No, na sreću živimo u digitaliziranom dobu kad je profesionalcima lako doznati imovinski cenzus poglavito jer u SAD-u postoje brojni registri koji otkrivaju podatke ne samo o nečijoj imovini, prihodima, iznosima poreza koje netko plaća već i evidentiraju sve hipotekarne i druge kredite koje je netko potpisao.

Tako i u slučaju mame Stjepe Bartulice nema tajni - Božica Bartulica nije nikakva američka milijunašica već živi životom tamošnje srednje klase. I njezina obiteljska prizemnica u Southwood Laneu u St. Josephu navodi na ozbiljnu sumnju je li saborski zastupnik Domovinskog pokreta te 2. na listi te stranke za EU parlament , ujedno i međunarodni tajnik stranke -  lagao. Jesu li u Stjepe kratke noge kao u lažima - morat će utvrditi Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa koje ima ovlasti potraživati materijalne dokaze da je tom dužnosniku mama stavila na raspolaganje novce koje je dobila od prodaje kuće u Gračanima u Zagrebu. Tu je kuću inače uknjižio Zagrepčanin Dino D. i to kasnije nego što Bartulica tvrdi da je njegova mama prodala kuću.

No, Amerikanka hrvatskog porijekla Božica Bartulica niti relativno skromnu američku prizemnicu nije mogla kupiti bez brojnih kredita ali i hipoteka koje su upisane u registrima savezne države Missouri. No, Božica Bartulica sa suprugom Nikolom nije čak mogla bez kredita 1997. kupiti ni nekretninu u zagrebačkim Gračanima. O tome posjedujemo dokaz. Naime, u službenom glasniku RH  15. travnja 1997. objavljen je sudski oglas sljedećeg naslova i sadržaja: 'PROVEDBA OSIGURANJA RADI STJECANJA ZALOŽNOG PRAVA'. U oglasu je navedeno:  'Općinski sud u Zagrebu, temeljem čl. 266 Ovršnog zakona objavljuje da je dana 21. veljače 1997, godine u pravnoj stvari predlagatelja osiguranja "ZAGREBAČKA BANKA" d.d. iz Zagreba, Paromlinska 2, i protivnika osiguranja, Božice Bartulica te Nikole Bartulica, oboje u SAD, sast. po spec. pun. Mati

Krešić, i Ivana Bićanić i Marije Bićanić oboje iz Zagreba,..., radi osiguranja koji se vodi pod br. I-221/97 proveo osiguranje novčane tražbine predlagatelja osiguranja u iznosu od 81.000 DEM, u kunskoj protuvrijednosti po prodajnom tečaju Zagrebačke banke, na dan dospijeća, s redovnom kamatom od 9% SPP, s rokom otplate od 15 godina, za zasnivanje založnog prava na temelju sporazuma stranaka na nekretninama u vlasništvu III I IV-protivnika osiguranja, koja nije upisana u zemljišne knjige, i to obiteljskom stambenom objektu u izgradnji, u Zagrebu, .... Dakle, građanka SAD-a, mama zastupnika Domovinskog pokreta koji se u nevoljama zbog imovinske kartice skriva ispod maminih skuta, nije bez kredita hrvatske banke mogla financirati kuću koja je tada bila tek u gradnji.

No, to nije sve. Zbog te kuće su i ona i suprug Nikola bili tuženi i to 14. listopada 2019 godine. Preko sustava e-predmet pronašli smo kako je tužitelj V.V. a da je tužio 'radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji'. U studenom 2020. došlo je do prekida tog postupka na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. No, predmet je ponovno nastavljen odlukom suda od 23. prosinca 2021. godine. Spor je vođen kod sutkinje Sanje Lovrić. U vlasničkom listu kuće u Gračanima na koju se sada poziva Stjepo Bartulica kada javnost nastoji uvjeriti kako život financira novcima koje mu je mama darovala nakon prodaje kuće u 'elitnom dijelu Zagreba' vidljivo je kako je 3. siječnja 2022. upisano brisanje zabilježba - pravomoćna presuda Općinskog građanskog suda u Zagrebu od 28. prosinca 2021. godine.

Iz svega navedenog razvidno je kako ni mama Stjepe Bartulice nije mogla do vlastitih nekretnina ni u SAD-u ni u Hrvatskoj bez golemih kredita. Također, da njegova mama pliva u novcima vjerojatno bi dala veću donaciju Domovinskom pokretu na prošlim izborima za Sabor dok su još bili pod Miroslavom Škorom a ne tek 1.000 kn kao što se vidi iz službenog izvješća. Također, i kuća Bartuličine mame u SAD-u tržišno vrijedi 348.600 USD što znači da ona živi u kući koja je znatno ispod vrijednosti stana u Maksimiru koji je Bartulica upisao u imovinsku karticu a procijenio ga je na 500.000 eura.