Uoči sraza naše nogometne reprezentacije sa Španjolskom koji je nažalost završio rezultatom 3:0 za Španjolce, objavljeno je kako na berlinske tribine Vladinim zrakoplovom lete i neki od visokih dužnosnika a među njima i predsjednik Sabora Gordan Jandroković s mlađim sinom. Mnogi su se zapitali tko je još među sretnicima koji odlaze bodriti naše iz VIP lože. No, sudeći po onome što smo jučer snimili među tim uglednicima nisu bili ni jedan od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića, ni njegov prijatelj još iz školskih dana Krunoslav Katičić ali ni Mislav Herman, šef zagrebačkog HDZ-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba.  Naime, Katičić i Herman iskoristili su subotnje popodne da se podruže na kavi s bivšim ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem koji je smijenjen nakon što se otkrilo kako je njegov posebni savjetnik, suvlasnik Pevexa Jurica Lovrinčević, plaćao proračunskim novcima naklonost pojedinih medija preko kojih je naručivao čak i napade na pojedince iz vlasti kojoj je sam pripadao. Od tada se samo znalo kako se Davor Filipović vratio na mjesto izvanrednog profesora na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Kao što je poznato Filipovića je na kratko naslijedio Damir Habijan koji je od novih izbora imenovan za ministra pravosuđa. Ministrom gospodarstva pak imenovan je Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta. Na kavi u bivšoj Zvečki bio je i Mario Župan, također HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Uspjelo nam je snimiti i jedan detalj koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Glavni grad Njemačke jučer je tresla navijačka groznica. Kockasti dresovi i zastave okupirali su Berlin no u hrvatskoj metropoli nije bilo tako navijački euforično. U vrijeme popodnevne kave na špici i užem centru nije bilo pretjerano puno kockastih detalja. Društvo u Masarykovoj privuklo je s punim pravom našu pozornost. Prvo smo uočili političara i ginekologa Mislava Hermana kako se ležerno i opušteno smije u omanjem društvu. Potom smo uočili i Krunoslava Katičića kojeg mnogi smatraju osobom od najvećeg povjerenja hrvatskog premijera budući da se poznaju još od školskih dana. Mogao se čuti i zvonki smijeh Maria Župana, nezaobilaznog zagrebačkog HDZ-ovca još iz vremena dok je stranku vodio Tomislav Karamarko. U muškom društvu bila je i jedna decentna dama. 

No, najveće je iznenađenje ipak bio nekadašnji član Plenkovićeva kabineta, bivši ministar gospodarstva kojeg su sa političke scene otpuhale tajne video snimke koje je napravio novinar Marin Vlahović. Podsjetimo, Vlahović je tajno snimao Filipovićevog posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića, suvlansika Pevexa, dok trguje utjecajem, odnosno obećava Vlahoviću novce za TV Mrežu ako slijedi njegove naputke. Lovrinčevićeva srategija je bila plaćati proračunskim novcima naklonost pojedinih medija ali i osiguravati u dogovoru s Mostom napade na pojedine dužnosnike. Kada je sve to javnosti objelodanio Vlahović  premijer Plenković je promptno smijenio  Davora Filipovića koji je potom vratio na poziciju izvanrednog profesora na zagrebačkoj Ekonomiji. E sad činjenica da je jučer snimljen na kavi s bliskim premijerovom ljudima otvara brojne mogućnosti i špekulacije.

Inicijalno svakome prvo može pasti na pamet da se Filipović vraća na neku funkciju. Druga misao je da dvojicu vodećih HDZ-ovaca Katičića i Hermana s Filipovićem veže i prijateljstvo. Ako je to drugo posrijedi to je pozitivan znak koji svjedoči kako su emocije prijateljstva važnije od surovosti političkih odnosa koji favoriziraju odnos snaga i moći, kategorije milosti i nemilosti, strogo zacrtane hijerarhije i nečiju poćudnost, odnosno nepoćudnost. Također, činjenica da su Katičić, Herman ali i Župan u društvu Filipovića snimljeni na frekventnoj lokaciji u vrijeme subotnje špice može značiti i neku vrstu javne rehabilitacije Davora Filipovića ali i njegov mogući povratak na političku scenu. No, s duge strane oduzima prostor svima onima koji bi kritiku premijera Plenkovića gradili na tome kako je poput nekih svojih protivnika hladan i distanciran od svih koji su, na neki način, iznevjerili njegovo povjerenje. odnosno da je neko zlopamtilo koje honorira samo slijepu poslušnost.

Naravno, Filipović nije bio od onih koji su napravili krimen zbog kojeg bi netko morao pravosudno polagati račune poput nekih drugih bivših ministara, njegov je propust bio loša procjena osobe koju je imenovao svojim posebnim savjetnikom. On je izgubio fotelju zbog očite naivnosti i nemogućnost da stekne uvid u radnje koje je njegov specijalni izabranih poduzimao zlorabeći svoju poziciju a sve kako bi izgradio vlastiti utjecaj na medije i sebi stvorio autonomnu poziciju medijskog moćnika iz sjene nezakonitom potrošnjom novca poreznih obveznika. Moguće je da je Filipović bio samo na prijateljskoj kavi sa društvom koje mu je bilo blisko dok se natjecao za zagrebačkog gradonačelnika i dok je bio HDZ-ov ministar. No, činjenica je da se to zajedničko subotnje druženje odvijalo u vrijeme dok je predsjednik Sabora s dijelom političkog establišmenta bio u Berlinu na utakmici sa Španjolskom i da je zacijelo jedna od tema bilo i predviđanje kako će naši Vatreni proći u dvoboju sa Španjolcima.

Taj dvoboj znamo da je prošao krajnje razočaravajuće za nas, da smo izgubili 3:0 već u prvom poluvremenu i da se do kraja nismo oporavili pred premoćnim Španjolcima. No, ishod subotnjeg druženja na javnom mjestu HDZ-ovaca iz prvog Plenkovićevog ešalona s bivšim ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem tek će nam pokazati je li on trajno otpisan za vladajuće ili ne. U svakom slučaju, kad smo naknadno pregledavali snimke, uočili smo važan detalj - zanimljiv govor tijela bivšeg ministra. Na slikama i Herman i Katičić ali i Župan sjede ležerno bez znakova iznenađenja kada uoče kameru. No, jedino je bivši ministar Filipović imao evidentni trzaj glavom i pokret koji svjedoči da se nije nadao kako će biti trajno fotografski zabilježen da se u datom trenutku našao na datom mjestu. Je li Filipović bio u pravom trenutku na pravom mjestu i je li njegova subotnja kava s top ekipom iz HDZ-a znak da je afera s tajnim snimanjem njegova nesretno izabranog posebnog savjetnika Jurice Lovrinčevića - doživjela amortizaciju koja ne priječi njegov remake - odnosno povratak otpisanog - preostaje nam vidjeti.