Na Općinskom građanskom sudu završavaju raznorazne ovrhe ali jedna ovršna presuda koja je netom donesena obogatila je sudsku praksu na dosad neviđen način. Naime, suvlasnici stambene zgrade u srcu Zagreba tužili su zbog višegodišnjeg neplaćanja pričuve Paola i Sandru Fanelli. Među tužiteljima koje je zastupala odvjetnica Dora Hanžeković Žuža bila je i kći pokojne Mani Gotovac, Katja Gotovac kojoj je majka darovala taj stan. Slijede detalji presude koja bi mnogima mogla poslužiti kao inspiracija kako izbjeći neugodnu ovrhu zbog neplaćene stambene pričuve.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, sutkinja Vanesa Brizić Bahun odbacila je tužbu suvlasnika stambene zgrade u Zagrebu na uglu Medulićeva 31 i Prilaza Gjure Deželića 15, odnosno ovrhu nad Paolom i Sandrom Fanelli. Ovrhu su zbog neplaćene pričuve tražili suvlasnici i to redom: Krešimir Đuran, Katja Gotovac, Jadranka Pastuović, Miroslav Šumanović, Prehrambena industrija Vindija, Ivana Čačić, Gordana Fabijanović, Jasenka Kolar, Nadedža Lupšina, Ružica Pavliša, Budimir i Josip Topalović te Dinko Zlatarić koje je zastupao upravitelj Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo iz Zagreba, odnosno odvjetnica Dora Hanžeković Žuža.

Fanellijeve je zastupala odvjetnica Zvjezdana Znidarčić Begović. Nakon javne i glavne rasprave zaključene 15. rujna 2021. godine donešena je presuda kojom je ukinut platni nalog sadržan u rješenju o ovrsi od 9. listopada 2018. godine. Tužiteljima je naloženo plaćanje troška parničnog postupka u iznosu od 2.320,31 kn i to u roku od 15 dana. U obrazloženju se navodi kako su tužitelji kod javne bilježnice Lade Škaričić-Sinčić iz Zagreba podnijeli ovršni prijedlog u kojem su naveli kako im tuženici duguju 6.528 kn sa zakonskim zateznim kamatama, uz naknadu troška ovršnog postupka.

Tuženici su se žalili na rješenje o ovrsi, navodeći kako ovrhovoditelj ničim nije dokazao da su ga suvlasnici stambene zgrade ovlastili za zastupanje. Istaknuli su i kako nije vidljivo na koji se stambeni prostor odnosi utužena pričuva niti je uz prijedlog za ovrhu dostavljen valjani zemljišnoknjižni izvadak za predmetnu nekretninu iz kojega bi bilo moguće utvrditi dužnost tuženika za podmirenje bilo kakvih troškova pričuve, ali i utuženu visinu potraživanja. Također su osporili visinu zahtjeva te istaknuli prigovor zastare.

Tužitelji su naveli kako se potraživanje tužitelja odnose na neplaćena sredstva zajedničke pričuve za stambeni prostor u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 15, površine 136 m2, koji je u suvlasništvu tuženih, a temeljem rješenja o nasljeđivanju iza pokojnog Maurizia Fanellija. Naveli su kako su tuženici stekli pravo vlasništva nad utuženom nekretninom u času otvaranja nasljedstva sukladno čl. 129. st. 1. ZV-a. U odnosu na visinu tužbenog zahtjeva istaknuli se kako se temelji na Međuvlasničkom ugovoru.

Tuženici Fanelli preko odvjetnice Zvjezdane Znidarčić Begović tvrdili su kako 'iz dostavljenog izvatka iz zemljišne knjige proizlazi da ne postoji stan na koji se odnosi utuženo potraživanje, a da podaci GSKG-a nisu dokaz o vlasništvu'. Sud je na temelju dokaza u spisu utvrdio da tužbeni zahtjev tužitelja nije osnovan. Potraživanje se odnosilo na neplaćene pričuve od 1. ožujka 2014. do 25. prosinca 2015. godine za stambeni prostor u Zagrebu a koji glasi na Paola Fanellija. Međutim, uvidom u popis suvlasnika s utvrđenim suvlasničkim dijelovima, za koje tužitelji tvrde da su suvlasnici predmetne nekretnine, utvrđeno je da je Lidija Fanelli navedena kao suvlasnica stana površine 136 m2.

'Da bi postojala obveza tuženika podmirivati dužne iznose pričuve za neki stan, oni moraju biti vlasnici tog stana. Popis suvlasnika koji je navodno prilog Međuvlasničkom ugovoru i općenito popisi suvlasnika koje sastavljaju određene osobe upravitelja ili sami suvlasnici ne predstavljaju valjani dokaz o vlasništvu određene nekretnine. Tužitelji tijekom postupka nisu dokazali da su tuženici vlasnici stana u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 15, da je to bio njihov prednik Maurizio Fanelli Maurizio pa čak ni da je to bila Lidija Fanelli'- piše u presudi. I tako su tužitelji, suvlasnici stambene zgrade u srcu Donjeg Grada u Zagrebu, izgubili spor pa su osim što nisu uspjeli naplatiti pričuvu dužni Fanellijevima platiti trošak postupka i odvjetničkog zastupanja u iznosu 2.320,31 kn.

Protiv te presude dopuštena je žalba u roku od 15 dana od dana primitka koja se podnosi putem Općinskog građanskog suda Županijskom sudu u Zagrebu. Inače zidovi spomenute zgrade zacijelo šapuću brojne tajne hrvatske filmske i glmačke povijesti. Naime, osim slavnog Maurizia, odnosno kako je poznatiji pod hrvatskim imenom Marija Fanellija, tu je živjela i slavna Mani Gotovac. Među tuženicima je zato njezina kći Katja Gotovac koja je taj stan naslijedila temeljem rješenja o nasljeđivanju iz siječnja 2020. godine. Na kraju istaknimo kako je Maurizio Mario Fanelli trajno je upisan u povijest hrvatske i jugoslavenske kinematografije kao prvi redatelj dokumentaraca ali i igranih filmova.

Rođen je u Italiji 1924. a umro u Zagrebu 1991. Bio je jedan od vodećih redatelja Televizije Zagreb, režiravši više od stotinu dokumentarnih serija (npr. Dijalozi, U prvom planu, Portreti i susreti, Krleža u TV mediju), zatim TV drame, serije i filmove (Dolutali metak, Punom parom, Tena, Treći je došao, Ljudi i neljudi, Spašavanje časti, Adam i Eva, Pijetlov kljun, Kokošari, Tamburaši, Prijatelji i dr.). Prema scenariju M. Krleže u produkciji TVZ-a 1970. režirao je i igrani film Put u raj. Predavao je TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti. Što se pak tiče Lidije Fanelli ona je bila kostimografkinja u filmu Pijanist 1983. godine.