Početkom veljače prošle godine objavljeno je kako je od posljedica korona virusa u 77. godini u Beogradu umro poznati filmski glumac, pjevač i kompozitor Zafir Hadžimanov. Ostao je upamćen kao jedan od najznačajnijih umjetnika bivše Jugoslavije koji je 50 godina bio u braku sa pjevačicom Senkom Veletanlić. Pravo ime njegove udovice, koja je rođena u 27. svibnja 1936. u Zagrebu od oca Mehe iz Bosanske Krajine i majke Slovenke bilo je Senija. Pjevačku karijeru započela je u zagrebačkom zboru KUD-a “Joža Vlahović”, a s njima je imala prve nastupe u Parizu, Belgiji i Italiji. Godine 1958. napravila je prve muzičke snimke za Radio Zagreb. Prvi pravi uspjeh imala je 1960. godine na Opatijskom festivalu, gdje je otpjevala pjesmu "Noć bez zvijezda." Nakon toga nastupala je na brojnim festivalima poput: Splitskog, Zagrebfest, Festivala Opatija, Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone...) gdje je izvodila brojne pjesme iz žanra zabavne muzike, šlagere i šansone. Njezin suprug inače je bio makedonskog porijekla. S njim je u braku koji je protekao u znaku velike ljubavi dobila sina Vasila Hadžimanova koji je danas poznati balkanski jazz glazbenik. Senkina sestra Bisera Veletanlić rođena je 15. rujna 1942. u Sisku. I ona je bila jedna od najpoznatijih YU estradnih umjetnica, jazz pjevačica i interpretator zabavne glazbe. U svojoj bogatoj glazbenoj karijeri snimila je veći broj nezaboravnih melodija, šlagera, koji su obilježile to estradno vrijeme. Imena poznatih glazbenica, rođenih u Hrvatskoj a koje godinama žive u Beogradu ispisano je potkraj rujna 2022. u dokumentu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sutkinja Renata Košir Skračić odlučivala je u ostavinskom predmetu iza pok. Dane Ilića, sina Dane, iz Bihaća koji je bio rođen 2. siječnja 1912. godine, a umrlog 5. lipnja 1944. godine. Već iz samih datuma jasno je kako se na hrvatskim sudovima i danas rješavaju predmeti stari dulje od pola stoljeća. Zagrebački je sud naime 'po dovršenoj ostavinskoj raspravi donio Rješenje o nasljeđivanju. Utvrđeno je kako njegovu ostavinu sačinjavaju 'pravo korištenja groba na groblju Mirogoj, grobno mjesto odjel RKT , polje 120, razred II., broj groba 100 - u cijelosti'. Jedinim nasljednikom proglašen je njegov sin zagrebački umriovljenik Ivan Ilić. 'Uprava groblja izvršit će prijenos prava korištenja s imena ostavitelja na ime zakonskog nasljednika u cijelosti, nakon pravomoćnosti ovog rješenja' - piše u dokumentu. Iz obrazloženja je vidljivo kako je pokojni Dane Ilić umro bez oporuke te 'su utvrđeni zakonski nasljednici prvog nasljednog reda supruga Anka Ilić koja je umrla poslije ostavitelja i iza koje je proveden ostavinski postupak kod Općinskog suda u Sisku pod brojem ..... temeljem kojeg rješenja o nasljeđivanju su nasljednicima temeljem zakona i ustupa proglašeni sin Ivan Ilić i kćeri njenog supruga Veletanlić Mehe, i to Bisera Veletanlić i Senija Veletanlić Hadžimanov. Ostavitelj je od ostalih zakonskih nasljednika prvog nasljednog reda imao i djecu sina Ivana Ilića i kćer Olgu Jambrec'.

Iz daljnjeg sadržaja dokumenta vidljivo je da je 'na ročištu 14. svibnja 2020. godine u ime Ivana Ilića zamjenica punomoćnika Ana Glowatzky Sesar odvjetnica, prihvatila nasljedstvo temeljem zakona i ustupa. Ovjerenom nasljedničkom izjavom od 11. svibnja 2020. godine je Olga Jambrec prihvatila svoj zakonski nasljedni dio te isti ustupila bratu Ilić Ivanu. Ročišnim rješenjem od 14. svibnja 2020. godine je Ilić Ivan po punomoćniku (list 12 spisa) obvezan na dostavu ovjerenih nasljedničkih izjava Veletanlić Bisere i Senije Veletanlić Hadžimanov, a što je ponovno učinjeno rješenjem ovog suda od 02. ožujka 2022. godine. Na ročištu 1. lipnja 2022. godine je predloženo neposredno pozvati navedene nasljednice radi uzimanja nasljedničkih izjava, pa su tako Bisera Veletanlić i Senija Veletanlić Hadžimanov u dva navrata pozvane na ročište 20. rujna 2022. godine ... te su predmetne dostave vraćene s naznakama obaviještene nisu podigle pošiljku, a što je konstatirano na zapisniku s ročišta 20. rujna 2022. godine ...).

S obzirom da nasljednice Bisera Veletanlić i Senija Veletanlić Hadžimanov nisu preuzimale poziv za ročište 20. rujna 2022. godine, te navedenim ponašanjem nisu iskazale interes za vođenje ostavinskog postupka, a niti nasljeđivanje predmetne imovine odnosno prava korištenja groba ostavitelja na Mirogoju, to stoga u ovoj pravnoj situaciji sud nije primijenio zakonsku odredbu presumpcije glede prihvata nasljedstva temeljem zakona, a s obzirom da navedene nasljednice nisu niti imale namjeru preuzeti pozive za ročište 20. rujna 2022. godine, a niti su tijekom ovog postupka koji je započeo 19. listopada 2016. godine pisanim putem dostavile svoje ovjerene nasljedničke izjave. Radi svega navedenog ostavinu iza pok. Dane Ilića, odnosno pravo korištenja groba na groblju Mirogoj, koje je opisano pod točkom I. izreke je valjalo u cijelosti uručiti sinu ostavitelja Ivanu Iliću temeljem zakona i ustupa i riješiti kao u izreci, a sve sukladno odredbi paragrafa 731. Općeg građanskog zakonika te Zakona o načinu primjene propisa donesenih prije 6. travnja 1941. godine (NN 71/91), a koji propisi se promjenjuju u ovom ostavinskom postupku kao mjerodavno pravo temeljem čl. 253. st. 1. Zakona o nasljeđivanju ...' - piše u dokumentu koji nosi datum 30. rujna 2022. godine.

Protiv tog rješenja nezadovoljne stranke, dakle nekadašnje zvijezde YU estrade imaju 'pravo žalbe u roku od 15 dana računajući od dana dostave iste'. O njoj će odlučivati Županijski sud u Zagrebu. Nasljednik grobnog mjesta na Mirogoju Ivan Ilić, o rješenju je obaviješten preko poznate zagrebačke odvjetnice Zvjezdane Znidarčić Begović. Sudsko rješenje za nekadašnje zvijezde jugoslavenske estrade Biseru Veletanlić te Senija Veletanlić Hadžimanov oglašeno je na sudskoj ploči.