PROBLEMATIČNI nećak Željka Keruma 5. veljače napunio je 33 godine. U tako kratkom životu uspio je napraviti impresivnu krim biografiju. Mediji su pisali kako je u dobi od 27 godina uhićen u Sesvetama zbog 15,8 kilograma marihuane. Sa samo 19 godina pijan je slupao Kerumov Ferrari F430 Spider i to tako što je divljao na autocesti kod Šestanovca. Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu bio je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora ali na kraju je objavljeno kako ne mora u zatvor. No, netom je optuženo 7 Hrvata koje se sumnjiči da su na švercu droge zaradili 1,3 mil. eura. Šestooptuženi je ponovno nećak bivšeg splitskog gradonačelnika, kojega se tereti i radi krijumčarenja oružja. No, nije to sve. Josipa Keruma krajem travnja čeka još jedno suđenje. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Općinski prekršajni sud u Splitu uputio je preko sudske ploče poziv Josipu Kerumu kao okrivljeniku. Pozvan je na ročište, odnosno glavnu raspravu, 20. travnja u zgradu suda. Tereti ga se zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, odnosno za djelo iz 2020. godine. Izdano mu je i upozorenje 'Okrivljenik je dužan, do pravomoćnog dovršetka postupka kao i do dovršetka postupka izvršenja odluke o prekršaju, odmah izvijestiti sud o promjeni adrese stanovanja ili namjeri da promijeni boravište. Ako tako ne postupi, sud će poziv ili odluku, koju okrivljeniku ne može dostaviti zbog neprijavljivanja promjene adrese ili zbog očitog izbjegavanja primitka istih, istaknuti na oglasnu ploču suda, te će se protekom osmog dana od stavljanja na oglasnu ploču dostava smatrati uredno obavljenom..... 

Okrivljenik je dužan osobno pristupiti ispitivanju. Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu i ne opravda izostanak ili ako bude očito izbjegavao primitak poziva, sud će izdati dovedbeni nalog ...., s time da je okrivljenik dužan snositi troškove svojeg dovođenja i odgode ročišta...Ukoliko se okrivljenik ne odazove pozivu, a njegova nazočnost i ispitivanje nisu potrebni i ne utječu na zakonito i pravilno donošenje presude, glavna rasprava se može održati i donijeti presuda bez njegove nazočnosti .... Okrivljenik ima pravo uzeti branitelja po svojem izboru koji može biti nazočan ispitivanju (članak 172. stavak 1. Prekršajnog zakona), ali se rasprava neće odgoditi zbog braniteljeva nedolaska. Okrivljenik može sudu dostaviti i pisanu obranu' - piše u sudskom pozivu kojeg je 5. travnja ispisao sudac Mario Bakota.

Josip Kerum netom je optužen u velikoj akciji USKOK-a. Mediji su objavili kako je pao Kerumov nećak i još šestorica te da su švercali kokain, snajpere, strojnice, zolje. O podizanju optužnice USKOK je izvijestio na svojim web-stranicama ne navodeći identitete optuženika. Inače, u ime Josipa Keruma svojedobno je reagirao njegov odvjetnik kada su neki hrvatski mediji objavili da je on divljao u Švicarskoj na cesti. Tada su neki pomislili da se iza Josipa K. koji je tada bio uhićen, skriva Kerumov nećak. No, njegov odvjetnik to je tada demantirao te u objavi naveo OIB Josipa Keruma. Po tome smo ga identificirali i kao okrivljenika u ovom predmetu. No, kad su Kerumovi u pitanju ništa ne čudi pa tako nije iznenađujuće da je suspektni i problematični Josip Kerum bio na izbornoj listi Željka Keruma u svibnju 2013. godine na lokalnim izborima u Splitu. Bio je doduše na samom kraju lista ispod Kerumove Seke Nevenke Bečić i tadašnje Kerumove djevojke a sada supruge Fani.

Preostaje nam vidjeti hoće li Josip Kerum doći na splitsko ročište, hoće li na isto biti doveden iz zatvora ili ne? Kao što smo naveli USKOK je netom podigao optužnicu protiv sedmorice Hrvata među kojima je VI-optuženi Josip Kerum. 'Optužnica je podignuta nakon provedene istrage u kojoj su dokazi pribavljeni i putem međunarodne pravne suradnje s Francuskom i Eurojustom, protiv sedmorice hrvatskih državljana (1981., 1993., 1992., 1991., 1993., 1985., 1990.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja. Optužnicom se I. okr. tereti da je, u razdoblju od kolovoza 2020. do 13. travnja 2022. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kokaina radi njegovog plasiranja na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje II., III. i IV. okr. te druge zasad nepoznate osobe, sve radi uspostave cjelokupne krijumčarske rute trgovine drogom.

Nakon što bi I. okr. najprije s nepoznatim osobama iz Južne Amerike dogovorio nabavu kokaina, s II. okr. je pronalazio i podobna trgovačka društva u Hrvatskoj putem kojih bi se mogla uvesti pogodna roba za krijumčarenje. Osim toga je II. okr. imao ulogu pronalaska osoba koje takvim društvima upravljaju ili su s njima povezani, pa je tako angažirao i III. okr. kao zaposlenika jednog društva koje se bavi trgovinom voća i povrća te IV. okr. kao odgovornu osobu drugog društva koje se bavi trgovinom kožama. Sukladno uputama, III. i IV. okr. su pripremili potrebnu dokumentaciju te su dogovorili sklapanje poslova s trgovačkim društvima iz Južne Amerike na koja su bili upućeni, a koji poslovi su služili kao paravan za krijumčarenje kokaina. Potom su osiguravali i kopneni transport droge radi nastavnog stavljanja u opticaj i prodaje po cijeni od najmanje 30.000,00 eura za jedan kilogram. Novac ostvaren kupoprodajom kokaina okrivljenici su međusobno podijelili.

Također su I. i V. okr., od 21. svibnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i daljnjom prodajom većih količina oružja i streljiva, povezali u zajedničko djelovanje VI. i VII. okr. te druge zasad nepoznate osobe. Oni su ispunjavali dane im zadaće vezane za pribavljanje, prijevoz i prijenos oružja i streljiva preko državne granice te njihovu daljnju preprodaju. Tako je I. okr. bio zadužen za pronalazak kupaca oružja i streljiva, pregovore oko cijena te koordinaciju dostave, V. okr. za financiranje nabave oružja i streljiva, njihovo preuzimanje te pronalazak vozača za njihov prijevoz, VI. okr. za preuzimanje, prijevoz i predaju oružja i streljiva te novca plaćenog na ime njihove cijene, a VII. okr. za pribavljanje potrebnog oružja i streljiva te osiguranje njihova preuzimanja. Tako su u najmanje jednom navratu iz Hrvatske kroz Sloveniju do Italije prokrijumčarili 31 komad oružja, pa tako i 20 automatskih pušaka za iznos od 50.000,00 eura.

U još najmanje dva navrata je I. okr. posredstvom V. okr. od VII. okr. zatražio ponudu i cijene dostupnog oružja uključujući automatske puške, jurišne puške, puškomitraljeze, snajpere i protuoklopne rakete. Osim toga je V. okr., od 22. lipnja 2020. do 18. kolovoza 2022. u Hrvatskoj, Španjolskoj i Francuskoj, u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavom, prijevozom i preprodajom kanabisa na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko djelovanje VI. okr. i više drugih nepoznatih osoba radi uspostave cjelokupne rute krijumčarenja marihuane iz Španjolske do Švedske i drugih europskih zemalja. U najmanje jednom navratu V. okr. je s još dvije zasad nepoznate osobe nabavio 171 kilogram kanabisa koji se, spreman za ukrcaj, nalazio u Španjolskoj. Tamo je poslao VI. okr. koji je drogu preuzeo i ukrcao u teretno vozilo, no po prelasku granice Španjolske i Francuske policijski službenici su ga zaustavili, pronašli drogu i uhitili.

Pritom je V. okr. samostalno i neovisno o djelovanju kriminalne grupacije, od točno neutvrđenog dana do 18. kolovoza 2022. u Zagrebu, u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti, radi daljnje preprodaje kod sebe držao ukupno 2,6 kilograma kanabisa i smole kanabisa koji sadrže zabranjeni HHC. USKOK je u optužnici predložio da se od I., II., III. i IV. okr. oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu od 1.320.000,00 eura, te da se od I., V., VI. i VII. okr. oduzme imovinska korist od 50.000,00 eura. Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je i produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika' - priopćeno je iz USKOK-a.