Rijetko se takvo što dogodi u sudskoj praksi - naime sudsko vijeće osječkog Županijskog suda Zdravku Mamiću i drugima uskratilo je pravo na podnošenje prijedloga za prenošenje nadležnosti zbog zlouporabe tog prava te su isti odbacili. Tako je stavljena točka na I napora skupine elitnih odvjetnika iz Zagreba i Osijeka da se suđenje braći Mamić i Zdravkovom sinu Mariju, nogometnom menadžeru Nikkyju Arthuru Vuksanu, poduzetnicima koji su za Mamiće osnivali off shore tvrtke, Igoru Kroti i Sandru Stipančiću, bIvšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću i drugima prebaci na neki drugi sud u RH. Optuženici su putem odvjetnika 23. lipnja 2023. podnijeli prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti. U prijedlogu su naveli kako je USKOK podigao optužnicu 7. lipnja 2023. protiv trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku od kojih su suci Vekić i Kvesić bili članovi optužnog vijeća u  tom predmetu. Osim toga, isticali su da se ista optužnica temelji na iskazima svjedoka i to M. J., D. K. koji su suci istog suda, kao i sadašnjeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, te bivšeg predsjednika istog suda Ante Rašića. Zbog toga su smatrali da je opravdana bojazan optuženika da neće imati pravično suđenje pred tim sudom, te predložili su da se spis premjesti na drugi stvarno nadležni sud. U prilog toj činjenici naveli su da je u slučaju kaznenog predmeta gdje je oštećena sutkinja tog suda Vlasta Šimenić-Kovač predloženo da se odredi drugi nadležni sud  a koji prijedlog je usvojen upravo iz razloga da bi se osnažilo povjerenje u sudbenu vlast i izbjegla svaka moguća sumnja u bilo kakvu pristranost u postupanje sudaca Županijskog suda u Osijeku. No, sudsko vijeće posegnulo je za vetom, što znači zabranom, što  je značenje te riječi na latinskom. Tako su Mamići i ostali optuženi ponovno osuđeni da im pravdu kroje osječki suci s kojima su se već opekli, odnosno s trojicom za koje već i vrapci na grani znaju kako su bili pohlepni na Mamićeve paprike, što je bio eufemizam za kuverte s lovom. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Županijskom sudu u Osijeku vijeće sastavljeno od sudaca Davora Mitrovića kao predsjednika vijeća te sudaca Marija Kovača i Mirka Ljubičića odlučivalo je u kaznenom predmetu protiv optuženog Zdravka Mamića i dr. zbog kaznenog djela iz čl. 329. st. 1. t. 2. Kaznenog zakona.  Odlučivali su o prijedlogu za prenošenje mjesne nadležnosti. Tako su 26. lipnja 2023. riješili da se I-opt. Zdravku Mamiću, II-opt. Damiru Vrbanoviću, III-opt. Mariju Mamiću, IV-opt. Sandru Stipančiću, V-opt. Igoru Kroti, VI- opt. Zoranu Mamiću i VII-opt. Nikky Arthuru Vuksana, kao i njihovim braniteljima Filipu Glavašu, odvj. iz Osijeka, Hrvoju Kriviću, odvj. iz Osijeka, Janjku Grliću, odvj.iz Zagreba, Andreasu Mlikoti, odvj.iz Osijeka, Nikoli Mandiću i Ivanu Staniću odvjetnicima iz Zagreba, te Marijanu Belčiću, odvj. iz Osijeku, Ivici Mazalinu, odvj. iz Zagreba, Ljiljani Planinić, odvj. iz Zagreba, Miji Golubu, odvj. iz Zagreba, Kseniji Vržini odvj. iz Zagreba, Mislavu Srbu, odvj. iz Osijeka 'uskraćuje pravo na podnošenje prijedloga za prenošenje nadležnosti zbog zlouporabe tog prava te se isti odbacuju'.

Ta je odluka netom postala javno dostupna. Iz obrazloženja je  vidljivo kako su: I-optuženi Zdravko Mamić putem svog branitelja Filipa Glavaša, odvj. iz Osijeka i VI-optuženi Zoran Mamić putem branitelja Mije Goluba, odvj. iz Zagreba, podnijeli tom sudu 23. lipnja 2023. 'prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti u kojem navode da je USKOK podigao optužnicu dana 7. lipnja 2023. protiv trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku od kojih su suci Vekić i Kvesić bili članovi optužnog vijeća u ovom predmetu. Osim toga, ističu da se ista optužnica temelji na iskazima svjedoka i to M. J., D. K. koji su suci istog suda, kao i sadašnjeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana, te bivšeg predsjednika istog suda Ante Rašića. Zbog toga smatraju da je opravdana bojazan optuženika da neće imati pravično suđenje pred ovim sudom, te predlažu da se spis premjesti na drugi stvarno nadležni sud, a u prilog toj činjenici pored navedenog, navode da je u slučaju kaznenog predmeta gdje je oštećena sutkinja ovog suda Vlasta Šimenić-Kovač predloženo da se odredi drugi nadležni sud koji prijedlog je usvojen upravo iz razloga da bi se osnažilo povjerenje u sudbenu vlast i izbjegla svaka moguća sumnja u bilo kakvu pristranost u postupanje sudaca Županijskog suda u Osijeku.

Isto tako II-optuženi Damir Vrbanović putem svog branitelja Janjka Grlića, III-opt. Mario Mamić, putem svojih branitelja Ivana Stanića i Nikole Mandića, odvj. iz Zagreba, IV-opt. Sandro Stipančić putem branitelja Ivice Mazalina, odvj. iz Zagreba, V-opt. Igor Krota putem braniteljice Ljiljane Planinić, odvj. iz Zagreba, VII-opt. Nikky Arthur Vuksan, putem braniteljice Ksenije Vržine odvj. iz Zagreba, podnijeli su ovom sudu 25. lipnja 2023. prijedlog za prenošenje nadležnosti u kojem također ističu da je 7. lipnja 2023. podignuta optužnica protiv trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku od kojih su neki bili članovi optužnog vijeća, da se optužnica temelji na iskazima sudaca i zaposlenika Županijskog suda u Osijeku, te sadašnjeg i bivšeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Smatraju da je postupak koji se vodi pred ovim sudom protiv optuženika nepravičan što obrazlažu povredama koje su učinjene u fazi odlučivanja optužnog vijeća koje nije odlučilo o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza. Dodaju da je predsjednik raspravnog vijeća zatražio da se nekim optuženicima postave branitelji po službenoj dužnosti iako isti imaju izabrane branitelje, te je osim toga vijeće promijenilo prethodnu odluku o redoslijedu izvođenja dokaza te bez stvarnih razloga odredilo da će se u daljnjem postupku prijeći na saslušanje svjedoka.

Kako je predmet Županijskom sudu u Osijeku dodijeljen u rad sa Županijskog suda u Zagrebu zbog običnog poznanstva troje sudaca Županijskog suda u Zagrebu koji su imali s nekim od optuženika, a s obzirom na prethodno iznesene činjenice predlažu da Visoki kazneni sud u Zagrebu prihvati prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti i odredi drugi stvarno nadležni sud za vođenje kaznenog postupka protiv navedenih optuženika. Zamjenik ravnateljice Uskok-a naveo je da se 'protivi prijedlozima branitelja za prijenos mjesne nadležnosti pojašnjavajući da se u konkretnom slučaju radi o vrlo složenom i opsežnom kaznenom predmetu u kojem se optuženicima stavlja na teret počinjenje većih broja kaznenih djela. Tijekom istrage ispitano je preko dvjesto svjedoka i pribavljena je opsežna materijalna dokumentacija. Navodi da je obranaoptuženika već prethodno u dva navrata tražila delegaciju nadležnosti sa Županijskog suda u Osijeku obrazlažući činjenicu kako se vodi istraga protiv trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, a koji je prijedlog Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbio.

Dodaje da je Ustavni sud Republike Hrvatske odbio ustavne tužbe optuženog Zdravka i Zorana Mamića uz konstataciju da nije došlo do povrede njihovog prava na pravično suđenje, budući su imenovani sa svojim koruptivnim radnjama sami izazvali pristranost kod tih sudaca koji su po priznanju opt. Zdravka Mamića davali mito. Smatra da kazneni postupak gdje je USKOK podigao optužnicu protiv bivših sudaca Županijskog suda u Osijeku nema nikakve veze i ne može utjecati na pravičnost postupanja u ovom kaznenom predmetu, a što proizlazi iz odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku za II-opt. Damira Vrbanovića ponovno donijelo odluku da se imenovanom sudi pred Županijskim sudom u Osijeku.Dakle i Vrhovni sud Republike Hrvatske i Visoki kazneni sud Republike Hrvatske su stava da će optuženici u ovom kaznenom predmetu pred Županijskim sudom u Osijeku imati pravičan postupak. Uvidom u ovosudni spis utvrđeno je da su optuženici putem svojih branitelja prethodno dva puta podnosili prijedloge za prijenos mjesne nadležnosti Županijskog suda u Osijeku na neki drugi stvarno nadležni sud, a koje prijedloge je svojim rješenjima Visoki kazneni sud Republike Hrvatske u oba slučaja odbio i to svojim rješenjima broj Kr-8/2023 od 1. ožujka 2023., kao i rješenjima broj Kr-34/21, Kr-42/21 i Kr-46/21 od 29. travnja 2021. 

Iz prethodno podnesenih prijedloga za prijenos mjesne nadležnosti vidljivo je da su optuženici putem svojih branitelja tada svoje prijedloge temeljili na činjenici da se protiv trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku vodi istraga zbog više kaznenih djela, te da su isti suci prethodno u svom radu sudjelovali kao članovi raspravnog i optužnog vijeća u predmetima gdje su stranke već identične kao u ovom kaznenompredmetu. Ovome treba dodati da su točni navodi zamjenika Ravnateljice Uskok-a da je Vrhovni sud Republike Hrvatske nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Županijskog suda u Osijeku u odnosu na opt. Damira Vrbanovića ponovno donio odluku da se imenovanom sudi pred Županijskim sudom u Osijeku izražavajući pritom uvjerenje da će isti imati pravičan postupak pred istim sudom. Kako je Visoki kazneni sud Republike Hrvatske svoje posljednje rješenje o prijedlogu za delegaciju suda donio 1. ožujka 2023., a kako su optuženici putem svojih branitelja nakon nešto više od dva mjeseca ponovno podnijeli prijedlog za prijenos mjesne nadležnosti, gotovo sa identičnim obrazloženjem, evidentno je po ocjeni ovog vijeća da je namjera podnošenja ponovnog prijedloga za prijenos mjesne nadležnosti usmjerena na odugovlačenje postupka. Za dodati je da je na raspravi od 2. svibnja 2023. III-opt. Mario Mamić putem svog branitelja Ivana Stanića, odvj. iz Zagreba podnio i zahtjev za izuzeće svih sudaca kao i sudskih savjetnika Županijskog suda u Osijeku, a koji zahtjev je odlukom zamjenice predsjednika Županijskog suda u Osijeku odbačen.

Imajući u vidu sve naprijed navedene činjenice, vijeće ovog suda smatra da je podneseni prijedlog za prijenos mjesne nadležnosti prvenstveno usmjeren na odugovlačenje predmetnog kaznenog postupka jer optuženici u svom novom prijedlogu ponavljaju već ranije istaknute navode koje su cijenili Visoki kazneni sud i Vrhovni sud Republike Hrvatske u svojim prethodnim odlukama. Zbog svega navedenog, vijeće je odlučilo uskratiti pravo na podnošenje prijedloga za prijenos mjesne nadležnosti I-optuženom Zdravku Mamiću, II- optuženom Damiru Vrbanoviću, III-opt. Mariju Mamiću, IV-opt. Sandru Stipančiću, V- opt. Igoru Kroti, VI-opt. Zoranu Mamiću, VII-opt. Nikkyu Arthuru Vuksanu kao i njihovim braniteljima, obzirom da isti svojim radnjama očito zloupotrebljavaju prava koja im pripadaju na temelju ZKP/08, a sud je dužan onemogućiti svaku takvu zlouporabu' - piše u rješenju Županijskog suda u Osijeku.

Rješenje je poslano USKOK-u, optuženicima i njihovim braniteljima. Navedimo kako je Zdravko Mamić za branitelja uzeo sina jedinca Branimira Glavaša, Filipa Glavaša, o kojem smo nedavno pisali. Radi se o članku pod naslovom: 'LAVICA U ARENI ŽIVOTA Mužu Darije Lorenci - Emilu Flatzu izmaknulo višemilijunsko obiteljsko nasljedstvo, sve je otišlo sinu Branimira Glavaša zbog čega se vodila sudska bitka - Poznata glumica koja se proslavila u zadnjoj sezoni Plesa sa zvijezdama supruga je sveučilišnog profesora i poduzetnika Emila Flatza, no jedna njena obiteljska tajna čekala je samo da bude otkrivena'. Ovu odluku Zdravko, Zoran i Mario Mamić dočekat će u Hercegovini. Od tamo je zadnje stiglo kako je nova Zdravkova partnerica Jelena Planinić na Instagramu objavila zajedničke slike sa Zdravkom zbog koje je ostavila i svog prethodnog muža. Par je snimljen na planinarenju te u večernjem izdanju na ulici a ostavljaju dojam potpune sreće i sklada.