Oko nekih osoba na javnoj sceni stvori se takva fama da prosječni čovjek pomisli kako takvi ljudi pozlate sve čega se dotaknu. Dovoljno je na web upisati ime Anite Juke (44) pa da iskoče brojni članci u kojima se glorificiraju ne samo domaći već i svjetski uspjesi te filmske producentice. Mnogi tako automatski pomisle kako Aniti, ali i njenoj sestri Ivoni koju se opisuje kao hrvatsku i crnogorsku redateljicu, producenticu i glumicu, samo cvjetaju ruže. Rođena u Zagrebu 1979. godine. Anita Juka je 2003. osnovala 4film d.o.o. produkcijsku kuću gdje radi kao producentica na svim projektima kuće što uključuje dokumentarne, igrane, animirane filmove i razne medijske kampanje. Uz njeno ime piše kako je producirala najuspješniji hrvatski dokumentarac „Što sa sobom preko dana“, redateljice Ivone Juka, koji je osvojio brojne nagrade na međunarodnim festivalima poput GoEast Film Festivala za najbolji dokumentarni film, Sarajevo Film Festivala - Srce Sarajeva, DocMa – najbolji europski dokumentarac, ali i postigao značajnu kino distribuciju u balkanskim zemljama. Njezini ostali uspješni dokumentarci su: "Panj pun olova“ redatelja Branka Schmidta i "Vrt plavih ruža" redatelja Mladena Santrića.... Obje sestre Juka rado istupaju u medijima govoreći o postignućima pa se tako olako može zaključiti kako su dosegli neke holivudske profite ali u hrvatskim prilikama. No, dokumentacija kojom raspolažemo ukazuje kako kod nas niti tako uspješne producentice i redateljice ne mogu sastaviti kraj s krajem, barem ako je suditi po tome da je Privredna banka ustrajavala u naplati svojih dugova pokušajima da im ovrši nekretninu. Također, ovršne postupke protiv Anite Juke pokrenuli su i Gradska plinara Zagreb zbog neplaćenih računa za plin ali i Allianz. S obzirom da u medijima često izlaze podaci kako Hrvatski audiovizualni centar HAVC milijunski financira projekte sestara Juka postavilo se logičnim pitanje zar kod nas niti najuspješniji u svojim branšama ne mogu živjeti bez Damoklovog mača ovrha nad glavom. Slijede detalji......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Početkom siječnja ove godine  Nacional je pisao kako je na Krku u tijeku snimanje igranog filma o gay partizanima, za čiju produkciju je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) izdvojio 3,7 milijuna kuna. Film čija je producentica Anita Juka, a redateljica njena sestra Ivona Juka, još je u ožujku 2017. godine od HAVC-a dobio 3,7 milijuna kuna, a prvotna ideja je bila da film bude o gay braniteljima iz Domovinskog rata, no s vremenom se radnja promijenila i smještena je u Drugi svjetski rat. Prvotni naslov filma bio je „Moj privatni ratni zločinac“, a primjenom priče i vremena radnje promijenio je i naslov u „Atmosfera“. Film se trenutno snima na lokacijama u Zagrebu i na otoku Krku. Kako navode pojedini mediji, navodno se radnja filma vrti oko nekolicine partizana, čije homoseksualne sklonosti “netko nakon rata pokušava iskoristiti u političkom obračunu protiv njih”. Snimanje tog filma izazvalo je kontroverze jer je prvotna ideja filma bila snimiti film o gay dragovoljcima Domovinskog rata ali se od toga odstupilo.

I taj je projekt sestara Juka kao i sve drugo što su radile proteklih godina a bilo potpomognuto i proračunskim milijunima preko HAVC-a izazvalo veliku pozornost javnosti a brojni mediji su njihove projekte sveudilj hvalili. S obzirom da se u svijetu filma uz produkciju i producente uvijek veže novac jer isti njima i raspolažu tim je bilo čudnije da tako uspješne sestre mogu imati dužničke nevolje u kontekstu ovrha nad imovinom. No, kod nas je očito veća mogućnost da ćete biti ovršeni, u minusu i bokadi nego da ćete biti u plusu, s primanjima dostatnim za plaćanje životnih troškova ma kolikogod bili uspješni ili tako predstavljeni u medijima. Tim je veći podvig da sestre Juka u javnosti istupaju samo u kategoriji uspjeha a da se iza te deklarirane uspješnosti skrivaju dubioze. Zacijelo Aniti Juki nije bilo lako ni kada je Privredna banka zatražila ovrhu nad nekretninom niti kad ju je Gradska plinara gonila kao ovršenicu a zacijelo niti sad u vrijeme Adventa neće biti sretna da joj je osiguravatelj Allianz ovršno zakucao na vrata. No, tko zna možda će sva ta iskustva s dugovima imati kreativni poticaj pa uspješne sestre Juka odluče stvoriti film o dužničkim nevoljama temeljen na istinitom i autentičnom iskustvu.

Uostalom ta je tema bliska i puno bliža brojnim ovršenim, bankrotiranim ili građanima u blokadi nego što je to tema o gay partizanima. No, pođimo redom. Zadnja ovrha koja je sustigla Anitu Juka stigla je od ovrhovoditelja Allianza Hrvatska. Oni su od kolovoza 2023. tražili da im namiri tražbinu u iznosu od 143,74 eura / 1.083,01 kn uvećano za zakonske zatezne kamate u roku od osam dana od dana dostave rješenja o ovrsi, zajedno s odmjerenim troškovima postupka u iznosu od 87,19 eura / 656,93 kn. U slučaju da ne plati predvidjeli su klauzulu 'ovrhu općenito  na imovini sukladno odredbama Ovršnog zakona'. U kolovozu 2021. putem javnog bilježnika Kristiana Hukelja i Gradska plinara Zagreb poslala je ovrhu Aniti Juka 2.921,35 kn zajedno s troškovima postupka u iznosu 187,50 kn. No, te su dvije ovrhe iako neugodne ništa prema onoj koju je poduzela Privredna banka protiv sestrara Juka te s njima obiteljski povezane Jasmine Hohmann iz Makarske.

Vidljivo je to iz rješenja  Općinskog građanskg suda u Zagrebu koji potpisuje sutkinja Iva Žutelija Krešić. Kod nje je nedavno završio i postupak osobnog bankrota nekadašnjeg gazde Agrokora Ivice Todorića o čemu smo prvi izvijestili javnost. Što se pak tiče uspješnih sestara Juka nad njima je ovrhovoditelj Privredna banka, zastupana po zagrebačkom odvjetniku Stjepanu Brčiću pokrenula ovrhu nad nekretninom. Iz spisa je vidljivo kako je  I- ovršenica bila Ivona Juka, II-ovršenikca Anita Juka a III-ovršenica Jasminka Hohmann iz Makarske. Sutkinja Žutelija - Krešič odlučivala je o ovrsi na nekretnini 3. studenog 2021. godine.  Tada je donijela rješenje kako o nastavku postupaka u toj pravnoj stvari a koji je bio odgođen rješenjem suda od 14. rujna 2021. godine. Iz obrazloženja je bilo vidljivo kako je 'rješenjem od 14. rujna 2021. godine sud sukladno prijedlogu stranaka ovrhu odgodio do 31. listopada 2021. godine.

Podneskom od 29. listopada 2021. godine ovrhovoditelj je predložio postupak nastaviti, a podneskom od 2. studenog 2021. godine povukao je prijedlog za ovrhu, pa je stoga valjalo primjenom odredbe čl. 66. Ovršnog zakona ... prvo nastaviti postupak koji je odgođen rješenjem suda od 14. rujna 2021. godine, dok će o prijedlogu za obustavu ovrhe sud će odlučiti naknadno, posebnim rješenjem' - piše u tom rješenju. Inače, Anita Juka upisana je kao vlasnica stana površine 144 m2 u središtu Zagreba. Na tom stanu upisano je založno pravo - hipoteka na stan 'Temeljem ugovora o kupoprodaji od 8. prosinca 1997....za iznos od 107,494.00 kn sa kamatama u iznosu od 12,301.00 kn'. Kao nositelj tog prava upisan je Grad Zagreb. Na stanu je upisana i hipoteka temeljem Ugovor o kreditu za međufinanciranje kredita stambene štednje i Ugovor o kreditu stambene štednje s ugovorom o založnom pravu od 24. travnja 2019, u iznosu od 250.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Kredit je odobren u trajanju od 22 godine i 9 mjeseci a Aniti Juki je kredit dala Wüstenrot stambene štedionice Potom je iznos hipoteke umanjen i to  20. svibnja 2022., na iznos od 233.000 eura. Tada je upisana kamatna stopa za kredit za međufinanciranje od 2,99 posto  godišnje i kamatna stopu za kredit stambene štednje od 3,50 posto  godišnje te rok otplate u trajanju od 19 godina i 7 mjeseci. Nije isključeno da taj kredit iscrpljuje osobne financije najuspješnije hrvatske producentice tako da onda nema sredstava za plaćanje režija, osiguranja, drugih kreditnih obveza. U svakom slučaju atmosfera u našem društvu bila bi manje toksična kada bi sudionici javnog života bili iskreniji i kada se prema vani ne bi furali samo na uspjeh jer tako mnogim običnim ljudima koji jedva sastavljaju kraj s krajem i nehotice samo nabijaju komplekse nesposobnosti. I ova priča dokazuje kako svaka medalja ima dva lica i da priče o tuđim uspjesima treba gledati u širem kontekstu i ne prihvaćati bezuvjetno.