Danas se navršava godina dana u vječnost otišao legendarni trener svih trenera. Oni koji su ga imali prigodu izbliza poznavati znaju kako je imao nevjerojatnu osobnost a jedan od njegovih specifikuma je bio to da je imao sposobnosti ravne najvećim majstorima iluzije. Naime, ljude je znao začarati svojom pričom i osobnošću do te mjere da su vjerovali na svaku riječ kada ih je uvjeravao kako mu je upravo, taj trenutačni sugovornik, najvažnija osoba na svijetu čije će savjete i mišljenja zacijelo poslušati. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ćiro je svoje odluke, profesionalne i privatne, donosio izvan svačijeg utjecaja, osim ako nisu dolazile od poglavara pokojnog Franje Tuđmana, ali ga to nije sprječavalo da brojne osobe iz svoje blizine konzultira i više od toga. Mnogi koje je poznavao spremno će potvrditi kako ih je Ćiro pitao za ključne odluke, tipa koga će postaviti na koju poziciju uoči ključne utakmice, svi upitani upinjali su se razmisliti i odgovoriti, a Ćiro je mnogima od njih s oduševljenjem i govorio kako će postupiti upravo tako i da su mu ključno pomogli svojim izborom. Javno je to potvrdila i Tereza Kesovija koja je rekla kako je nju konzultirao oko toga koga će staviti za braniča. Sve je to bio jedan veliki teatar u kojem je zapravo Ćiro ljudima koji su mu bili dio životnog okruženja davao na značaju vjerojatno puno više nego što je to istinski bilo tako. No, on je imao magnetizam i moć uvjeravanja, prvi je shvatio kako se u nogometu vrti toliki novac da se o nogometu mora govoriti nekim znanstvenijim i sofisticiranijim jezikom pa je tako postao prvi koji je krenuo upotrebljavati pohrvaćene romanizme, latinizime, anglizme.... kako bi opisao sportske trenutke. Vjerojatno mnogima kad pomisle na Ćiru izlete kao asocijacije riječi poput: galvanizacija, rekuperacija, nije bio Einstein već 'Cvajštajn', corpus ali ne delict već delikates i slično..... Ćiro je zapravo bio i zabavljač, volio je reći da zabavlja raju pa tako nikad nije zaboravio ni otkud potječe pa je  bjelosvjetske termine znao upotpuniti s izrazima 'Kod Gige u šupi', 'Tko je sretan ni u hali nije gladan' a znao se često zafrkavati pričama o Hašimagi, što je bio eufemizam za muško spolovilo. No, Ćiro ne bi bio taj eklektični i nezaboravni trener da se mnogima nije obraćao s izrazom 'šine moj' a njegova česta poštapalica bila je 'Na djecu vam se kunem' kad je želio nekoga uvjeriti kako je istina to u što ga uvjerava. Ćiro je često pričao o svojoj obitelji ali javnost je imala priliku više upoznati njegovog sina koji živi u Zagrebu nego njegove kćeri. Mlada Katherine Blažević Mihalić ustala je sa sudskom tužbom protiv majke i brata zbog toga što nije dobila svoj dio nasljedstva. No, najstarija Ćirina kći Barbara nikada se nije oglasila u javnosti niti je ikada itko imao prigodu čuti što ona misli o obiteljskoj situaciji nakon smrti svog slavnog oca. Prvi put otkrivamo tko je najstarija kći Miroslava Ćire Blaževića i kad mu je slomila srce.

Prije godinu dana objavljena je tužna vijest kako je umro Miroslav Ćiro Blažević. Posvetili smo mu članak: 'LEGENDE ŽIVE VJEČNO Umro je Miroslav Ćiro Blažević, legenda koja je stvorila Vatrene, govorio je 'Pun je Mirogoj nezamjenjivih' a uskoro će na njemu počivati jedan istinski NEZAMJENJIV'. Pokopan je 15. veljače prošle godine na Aleji  velikana o čemu smo pisali u članku 'ISPRAĆAJ LEGENDE Na Mirogoju s ljubavlju  ispraćen Miroslav Blažević, uz zvuke La Boheme, molitve i suze, o anđelima govorio Zlatko Dalić dok je u zraku titrala Ćirina alkemija'. Tko bi znao da će vrlo brzo nakon Ćirine smrti njegova mlađa kći Katherine tužiti brata i majku. O tome svjedoči naš prošlomjesečni članak: 'BITKA ZA BOGATSTVO Kći Ćire Blaževića tužila majku Zdenku i brata Miroslava zbog milijunskog nasljedstva, 7 dana prije smrti legendarnog trenera sudski zabilježila kako su joj majka i otac otuđili nekretnine'. No, Katherine Blažević Milahić je samo jedno od troje Blaževićeve djece.

Njegova najstarija kći Barbara nije bila niti na komemoraciji a niti na pokopu. No, u posmrtnoj povorci na Mirogoju, iza lijesa Ćire Blaževića, kraj Ćirinog zeta Ivice Mihalića koračao je Filip, njen sin iz prvog braka. Na pokopu nije bilo ni njenog mlađeg sina, Ćirinog unuka Amerikanca, kojeg je Barbara dobila u braku s Amerikancem Frederickom. Iako je Ćiro za svog zeta uvijek govorio kako je marinac, što nije isključeno da nije bio u maldosti, on je na Floridi zadnjih desetljeća imao trgovinu namještajem. Ćirina najstarija kći bila je udana za Zagrepčanina s kojim je dobila starijeg sina koji sada živi i radi u Švicarskoj. No, iz Švicarske se odselila na Floridu i dugo godina živjela je u mondenom Naplesu u raskošnoj prizemnici okruženoj krasnim tropskim vrtom. U SAD-u Ćirina kći Barbara promijenila je prezime a zanimljivo je kako su to njeno novo prezime preuzeli i njen sin iz prvog braka ali i njen muž Amerikanac Frederick.

Ćirina kći Barbara više ne živi u Naplesu, taj je posjed prodala i sad živi u jednom manje razvikanom floridskom mjestu. No, malo je poznato kako je njena odluka da odseli iz Švicarske u Ameriku svojedobno bio jedan od najtežih udaraca Miroslavu Ćiri Blaževiću. Iako Ćiro nije živio fizički sa svojom obitelji, suprugom Zdenkom koja je ostala u Lutryju živjeti pa bi  ljeti došla u Zagreb i Kraljevicu gdje su imali vilu, on je u svojoj duši jako patio što mu se situacija s najstarijom kćeri nije složila onako kako je on to idealno zamišljao. Ćiro je za života u jendom intervjuu rekao kako kad ima troje djece pa ne može očekivati da sve troje ispadnu onako kako bi on to i najviše želio. No, Ćiru je strašno pogađala situaciju što je Barbara odlučila otići na drugi kontinent u potrazi za novim životom. Obradovalo ga je kad se njen stariji sin Filip vratio u Europu i kad mu je njegova mlađa kći Katherine našla posao u Švicarskoj.

Inače, o Ćirinom unuku Filipu pisali smo u veljači 2023. u članku pod naslovom: 'NEPOZNATI DETALJI Legendarnom Ćiri Blaževiću najviše je sličila kći Barbara koja živi na Floridi, njezin sin Filip imao je bliski susret s Bidenovim osiguranjem dok je podržavao Obamu'. Ćiro Blažević je u nekoliko intervjua govorio kako njegova starija kći Barbara živi na Floridi i da se tamo bavi prodajom skupih nekretnina. No, istražili smo njezin život u toj sunčanoj američkoj državi i otkrili kako se ona već dugo ne bavi nekretninama već uzgojem i prodajom jedne od najskupljih pasmina maca. Radi se o pasmini Ragdoll koje ona isporučuje po cijeni od 1400, 2500, 3500 dolara pa naviše i dostavlja na kućni prag ali i šalje avinonom diljem SAD-a. . Barbara ima i web stranicu preko koje nudi tržištu te skupe mace. Sa same stranice je vidljivo kako je zapravo stekla ljubav prema toj pasmini.

Naime,  otkrio joj ih ih je njezin mlađi sin koji sliči legendarnom Ćiri Blaževiću. Ta je inače pasmina mačaka s izraženom colorpoint dlakom i plavim očima. Ragdoll kitten su mace s poludugom i svilenkasto mekom dlakom. Razvila ih je američka uzgajivačica Ann Baker u Kaliforniji tijekom 60.-ih godina prošlog stoljeća. Najpoznatije su po svom poslušnom, smirenom temperamentu i privrženoj prirodi. Naziv 'Ragdoll' izveden je iz sklonosti jedinki iz izvornog rasploda da postanu mlitave i opuštene kada ih se podigne. Ta Pasmina je osobito popularna u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Ragdolls su često poznati kao "mačke poput psića", zbog svoje sklonosti da prate ljude okolo, njihove osjetljivosti na rukovanje i relativnog nedostatka agresije prema drugim kućnim ljubimcima. Ragdoll se razlikuje po naopako okrenutim oznakama u obliku slova V na čelu (samo dvobojna varijanta), velikim okruglim plavim očima, mekom, debelom krznu, debelim udovima, dugim repovima i mekim tijelima.

Njihovi prstenovi su obično trobojni ili dvobojni. Zanimljivo je kako je svoj poslovni subjekt preko kojeg uzgaja i distribuira mačke Ćirina kći Barbara nazvala po jednom hitu koji samo ima u nazivu francusko ime a u prijevodu znači 'Ljubav zauvijek'. Ćiro Blažević za razliku od svoje kćeri Barbare nikada nije iskazivao sklonost ka kućnim ljubimcima niti je imao kućnog ljubimca što bi zapravo na neki način bilo i u apsolutnom neskladu s dinamičnim stilom života koji je vodio prije nego što je pokopan na Mirogoju i otišao kako odlaze legende nakon smrti. U Večernjem listu danas je Ćiri Hrvatski nogometni savez dao objaviti sjećanje na godišnjicu njegove smrti. Očito je Ćirina kći Barbara smiraj od svijeta punog stresa i napetosti zajedno sa svojim mlađim sinom pronašla u okruženju tih fantastičnih mačjih bića. No, ostaje tajna zašto nije došla na pokop svom ocu, legendarnom Ćiri.