Miroslav Šutej bio je nesporno ime hrvatse slikarske i grafičke scene. Njegovi su radovi izlagani u brojnim svjetskim muzejima i već je za života stekao slavu. Rođen je 29. travnja 1936. u Dugoj Resi a preminuo u 69.-oj godini, 13.svibnja 2005.  te pokopan uz sve počasti na zagrebačkom Mirogoju. Ostao je upamćen kao veliki hrvatski slikar, grafičar i član HAZU-a. Kao dizajner oblikovao je hrvatski grb, veliki dio novčanica hrvatske kune, nekoliko sportskih dresova i rane plakate HDZ-a. Njegov umjetnički rukopis bio je poseban i prepoznatljiv a oni mlađi koji nisu možda ni čuli za njega imali su priliku vidjeti njegova poznata djela a da ni ne znaju tko im je autor. Umjetnici takvog formata iza sebe ostave umjetničku ostavštinu koja obično nasljednicima omogućuje pristojan ako ne i vrhunski život. To je tako u uređenim i zemljama s jasnim pravilima, ne deklaratornim i nominalnim već stvarnim i funkcionalnim. No, Hrvatska je zemlja u kojoj su mnogi zakoni i principi mrtvo slovo na papiru i mnogi građani mogu se prepoznati sa stihovima bivše predstavnice Srbije na Eurosongu, a ovogodišnje finalistice tamošnjeg natjecanja, pjevačice Kontrakte. Radi se o stihu 'Svuda mi se samo podvaljuje, svuda vidim samo anomalije....' iz pjesme 'Novo, bolje'. Tako je i kod nas, sve je novo i bolje ali sve je anomalično i dubiozno. Inače, da nije tako zar bi udovica slavnog umjetnika koji je obilježio modernu hrvatsku likovnu umjetnost 19 godina od njegove smrti završila zbog dugova na sudu po nalogu FINA-e. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sudska savjetnica Ivana Protulipac odlučivala je u jednostavnom postupku stečaja nad imovinom potrošača Marije-Branke Šutej iz Zagreba. Prijedlog njenog osobnog bankrota na sud je poslala Financijska agencija RH. Sutkinja je tako 1. ožujka 2024., objavila sudski oglas u kojem piše: 'Potrošač Marija-Branka Šutej, OIB ..... 10000 Zagreb, nije dostavio popis svoje imovine, pa se smatra da je izjavio da nema imovine iz koje se mogu namirivati njegovi vjerovnici (članak 79.c stavak 3. Zakona o stečaju potrošača.) Pozivaju se vjerovnici potrošača da u roku od 45 dana od objave oglasa ospore popis imovine koji je potrošač dostavio i/ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje' - piše u dokumentu s potpisom sutkinje Protulipac. Inače, poziv je udovici Šutej poslan na adresu stana u središtu Zagreba u kojem se kao vlasnici i dalje vode pokojni slikar i ona po pola. Radi se o stanu površine 93.93 m2 na trećem katu.

Inače, udovica Šutej i sama je poznata slikarica. Rođena je kao Marija Branka Košković 3. rujna 1942. godine u Kutini. Maturirala je na IX gimnaziji u Zagrebu i diplomirala grafiku 1964. na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Alberta Kinerta. Samostalno izlaže od 1969. godine. Imala je brojne samostalne izlože u zemlji i inozemstvu a neke zajedničke s pokojnim suprugom. Par je živio u Zagrebu a često su boravili i u Motovunu u vlastitoj kući. Upravo u toj kući je 1990. Šutej i dizajnirao grb i zastavu Republike Hrvatske. Nakon njegove smrti brojna djela izložena su u galeriji Motovun. Na Facebook profilu Općine Motovun 25. lipnja 2018. objavljen je post sljedećeg sadržaja: 'Sva djela Miroslava Šuteja koja su bila izložena i pohranjena u galeriji "Pet kula" u Motovunu i koja su bila u vlasništvu Fondacije Miroslav Šutej, a kojima je nakon što je Fondacija Miroslav Šutej ZAVRŠILA U STEČAJU dodijeljen stečajni upravitelj, nalaze se pohranjena u ARHIVI OPĆINE MOTOVUN adekvatno konzervirana po preporuci kustosa i pod budnim okom Javnog bilježnika koji je o svemu sačinio zapisnik.

U petak 15.lipnja 2018. godine adekvatno pohranjena djela Miroslava Šuteja obišao je OVRHOVODITELJ u pratnji 3 djelatnika MUP-a jer je takva pratnja zakonom određena. Stečajni upravitelj Fondacije Miroslav Šutej u dogovoru sa ovrhovoditeljem ima mogućnost u bilo kojem trenutku doći u Motovun i ponijeti sva djela Miroslava Šuteja čime bi Općini Motovun znatno olakšao brigu i odgovornost za dijela poznatog hrvatskog umjetnika. Poštovani motovunski dušobrižnici, vrhunski poznavatelji umjetnosti i konstruktori najnevjerojatnijih izmišljotina, djela Miroslava Šuteja su na vašu veliku žalost pohranjena na sigurnom i adekvatnom mjestu arhive Općine Motovun u kojoj se nalazi odvlaživač kako bi djela bila u idealnim uvjetima, protupožarni i protuprovalni sustav kako bi dijela bila sigurna od moguće krađe, te čekaju stečajnog upravitelja Fondacije Miroslav Šutej da ih dođe preuzeti'. Brojne grafike Miroslava Šuteja prodaju se i online i imaju pristojnu cijenu pa se samim tim postavlja pitanje kako je moguće da njegova udovica nema imovinu, barem kako to smatra zagrebački sud. Vrijedi istaći i kako je Fundacija Miroslava Šuteja koja je imala sjedište u kući u Motovunu otišla u stečaj. Prema podacima iz posjedovnice vlasnik kuće u povijesnoj jezgri čarobnog Motovuna je sin Šimun Šutej koji je i sam slikar i grafičar.