Poslali smo premijerskoj kandidatkinji Možemo niz pitanja o njenim angažmanima za tvrtke koje su prethodile njenom ulasku u X. saziv Sabora. Pitali smo je za tvrtku Razbor u kojoj je imala suvlasništvo i bila direktorica a koja je u svibnju 2019. pripojena Apsolon strategiji, tvrtci čija je direktorica Suzana Brenko, predsjednica NO-a Zagrebačkog holdinga od lipnja 2021. godine. Javnosti je Brenko predstavljena kao neovinska stručnjakinja i bankarica što je zapravo samo jedna obična prašina u oči uzme li se u obzir njezina poslovna povezanost s Benčić. Javnost je ostala uskraćena i za odgovor premijerske kandidatkinje Možemo Sandre Benčić na pitanje kako je mogla prije politike, kao osoba koja je 18 godina studirala pravo, dakle sa srednjom školom educirati državne službenike koji su bili VSS? Nismo tako dobili ni njen komentar po kojem je kriteriju za šeficu Razvojne agencije - RAZ - Grada Zagreba postavljena osoba iz Osijeka i stoji li u pozadini možda njena povezanost s Možemo. Kako bi javnost stekla uvid koja su to neugodna pitanja na koja Benčić ne daje odgovore, slijedi naš upit......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Citiramo upit koji smo poslali premijerskoj kandidatkinja Možemo Sandri Benčić i na koji nije stigao njen odgovor:

Portal imperijal.net ima nekoliko pitanja za Vas u svezi poslovnih angažmana a prije ulaska u Sabor RH. S tim u svezi zanima nas sljedeće:

- Bili ste od 2010. suvlasnica tvrtke Razbor - link (koju je osnovala 2005. Mirjana Samardžić iz Osijeka - link) te članica Uprave od 2007. - link. Kako je došlo do Vašeg angažmana u toj tvrtci koja se deklarirala kao 'društvo za istraživanje i razvoj ljudskih potencijala'?

- Tvrtka Razbor koristila je mobilni broj - link za koji je lako utvrditi da je povezan s Nikolinom Letić iz tvrtke LumeNNice d.o.o. iz Zagreba a koja se bavi EU projektima i osiguranjem sredstava iz EU fondova - link 1 i link 2. Tvrtka Razbor sada se zove Apsolon strategija i direktorica joj je Suzana Brenko, osoba koja je postavljena za predsjednicu NO-a Zagrebačkog holdinga u mandatu Možemo i gradonačelnika Tomaševića, u lipnju 2021. godine - link. Nije li to sukob interesa da osoba koja je preuzela tvrtku u kojoj ste bili suvlasnica sada odlučuje o krovnoj zagrebačkoj javnoj tvrtci? U čemu se sastojao Vaš posao?

- Od ožujka 2013. sa Zagrepčanima Branimirom Šloserom te Goranom Zubakom osnovali ste i Publiconn koji je odmah predstavljen 'kao ‘Facebook za fondove’ i  nudi demokratizaciju javnih sredstava širom svijeta'. Čime se sve bavio Publiconn dok ste Vi bili suvlasnica i direktorica?

- Kako to da ste stvorili konzultantsku tvrtku i dobivali poslove za edukaciju službenika a u to vrijeme niste imali nikakvo iskustvo?

 - Kako ste dobivali poslove programiranja prekogranične suradnje?  

- Kako ste dolazili do poslova procjene projekata za koje ste i sami radili programiranje?  

- Je li to bio sukob interesa?

- Uobičajeno je da djeca i studenti koji rade uz obrazovanje to rade da bi popunili budžet a Vi ste tada odlučili graditi konzultantsku karijeru. Kako to komentirate?

- Radili ste edukaciju državnih službenika koji su imali VSS a Vi ste imali srednju? Smatrate li da to nije prikladno?

- Kako to da ste baš Vi i Vaše tri kolegice prve počele rad na EU projektima?

- Koju su ulogu u Vašim počecima imali Christian Weltzien i Denis Van Dam?

- Kakav je Vaš odnos sa Helgom Bubanović Devčić?

- Je li Vam suradnja i prijateljstvo s njom donijelo neke poslove?

- Jeste li imali povlaštene informacije kada je Ministarstvo regionalnog razvoja i programiranje vodila Helga Bubanović Devčić a ministar bio Branko Grčić?

- Kako ste dobivali poslove u Srbiji?  

- Koga ste zaposlili u gradu Zagrebu na natječaju za voditelja odjela za EU projekte? - Zašto niste kod testiranja tražili tako važno iskustvo rada na EU projektima?

- Vi ste radili psihološka testiranja kandidata ali niste tražili iskustvo rada na EU projektima za osobu koja se kandidira kao voditelj odjela za EU programe i projekte?

- Zašto niste našli osobu iz Grada Zagreba da vodi Razvojnu agenciju Grada Zagreba nego ste angažirali osobu iz Osijeka?

- Je li istina da je voditeljica agencije bliska Vašoj stranci?

- Kako je Kornelija Mlinarević iz Osijeka našla interes da vodi agenciju u Gradu Zagrebu?

Sandru Benčić u mailu smo zamilili da nam 'cijenjene odgovore dostavi do četvrtka 11. travnja.'. No, odgovori nisu stigli pa javnost iz pitanja može prosuditi je li razlog njezina prezauzetost izbornom kampanjom ili što na pitanja nije mogla dati odgovore a koji ne bi doveli pod ozbiljnu sumnju njenu kredibilnost koju nastoji izgraditi u javnosti kao osoba posvećena javnom a ne privatnom interesu, kao autentična i dosljedna a ne kao osoba koja također protežira interese svoje grupacije i ekipe i koja iz sjene utječe na kadrovsku politiku Grada Zagreba gurajući ljude koji su bili povezani s njenim privatnim poslovima prije ulaska u Sabor. Benčić se naravno uvijek zaklinje kako nema takve principe i da su joj najvažnije nečije stručne reference a ne dolazi li osoba iz kruga povjerenja i pouzdanika ekipe iz Možemo.Prethodno objavljene članke na temu Sandra Benčić možete vidjeti ovdje.

Sandra benčić bila je među osnivačima te direktorica tvrtke Razbor koja je 2019. promijenila ime u Apsolon strategija, direktoricu Apsolon strategije Suzanu Brenko Tomašević je postavio za šeficu NO-a ZG holdinga