Ispratili smo 2023., turbulentnu godinu u kojoj smo svjedočili ratovima, potresima, katastrofama, tornadu koji je ove godine poharao i mnoge hrvatske gradove uključujući i Zagreb. Svjedočili smo neuobičajeno toplom vremenu, obilnim kišama, poplavama..... Možda su mnogi zaboravili da je prethodna 2022. prošla u znaku suše, zagrebačko jezero Bundek je skoro bilo presušilo preko ljeta a protekle 2023. sve je plivalo, Sava, Drava, Korana izlijevale su se iz svojih korita....... Ove zime lile su teške kiše kao iz kabla, gradovi uz obalu plivali su pod udarima neuobičajenih plimnih valova. To je ono što se tiče ćudljivih sila prirode koju smo zakukuljeni u svoje životne balone i zaslone mobitela prethodnih godina prestali doživljavati iako nas je prethodnih godina priroda podsjetila na svoju moć kad su nas zatresli razorni potresi. No, godinu iza nas mnogi će pamtiti po tome što su sate provodili na zaslonu mobitela snimajući brojne selfije kojima mnogi već tepaju izrazima 'selfići' ili 'sebići' na hrvatskom. Što reći o svijetu u kojem živimo ako je jedan od popularnijih termina mlađe generacije postao famozni 'haulić'. Ako ne znate to je kada neki influencer ili ufurani šopingholičar od 11- pa nadalje snimi sve što je pokupovao taj dan u pohodima na dućane pa onda to isto prezentira skupa s vrećicama, ambalaži, etiketama ali i proizvodima sljedbenicima na društvenim mrežama. U svijetu kojim će uskoro mnogi tipkati hashtag haul ili haulić kako ga zovu kod nas nezahvalno je prizivati ozbiljna predviđanja kako potvrđenih proroka tako i finansijskih eksperata. Ali ipak na početku ove pustolovine koja se zove neizvjesna 2024. ipak smo se potrudili saznati što nam je zapisano u zvijezdama, što je prorekao Nostradamus u svojim katrenima, što kineski zodijak tumači, što numerolozi a što ekonomski eksperti....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Izlaskom iz 2023. pred nama se pojavljuje nova kozmička energija. Numerološki gledano zašli smo iz univerzalnih '7 godina' (2 + 0 + 2 + 3 = 7) i ulazimo u '8 godina' 2024. (2 + 0 + 2 + 4 = 8), što obećava dramatičnu promjenu tona. Svaki broj u numerologiji ima jedinstvenu energiju i simboliku; ovi utjecaji pokazuju pregled tema za nadolazeću godinu. Broj osam smatra se dobrim znakom, dugom nakon oluje i obećanjem svjetlijeg sutra. Numerološki stručnjaci se slažu da će, iako će u nadolazećoj godini biti još mnogo izazova, 2024. godina nade, rasta, širenja, prosperiteta i uspjeha. U numerologiji, broj 8 mnogo obećava, jer simbolički je vezan uz manifestaciju, financijsku ekspanziju, snagu i transformaciju. U numerologiji, broj univerzalne godine 7 odražava duhovnost, refleksiju i unutarnji rad, što je jedan od razloga zašto je 2023. bila tako prokleto teška. Srećom, utrla je put blagoslovima koji će stići tijekom 2024.

Dakle, gledamo li iz tog kuta imamo razloga nadati se većim blagoslovima i manjim zaprekama koje su nas pritiskale tijekom 2023. S druge strane, pogledamo li zapise najslavnijeg francuskog proroka čekaju nas i loše ali i dobre stvari. Nostradamus, slavni francuski astrolog iz 16. stoljeća, poznat je po svojim kriptičnim proročanstvima, od kojih su mnoga tijekom godina bila predmetom širokih tumačenja. Njegova predviđanja za 2024., izvedena iz njegovog temeljnog djela "Les Prophéties", nastavljaju intrigirati i alarmirati ljude diljem svijeta. Među predviđanjima koja se pripisuju Nostradamusu za 2024. niz je alarmantnih događaja. Pod 1. to je klimatska kriza - kaže se da je Nostradamus predvidio pogoršanje klimatskih katastrofa u 2024., s referencama na isušenu zemlju i značajne poplave koje će dovesti do ekstremnih vremenskih uvjeta i raširene gladi.

Pod 2. to je smrtonosni virus: predviđanje spominje otkriće drevnog, smrtonosnog virusa, koji se oslobađa dok se ledenjaci tope, uzrokujući raširene smrtne slučajeve. Pod 3. Nostradamus je predvidio i masivni potres : kataklizmički potres u blizini obale Japana, koji bi mogao izazvati razorni tsunami, jedno je od njegovih predviđanja. Tu su i predviđanja previranja u kraljevskoj obitelji - postoji proročanstvo o novom britanskom kralju, koje ukazuje na dramatične promjene unutar kraljevska obitelj. Neki to tumače kao sugestiju da bi princ Harry mogao zasjesti na prijestolje, zamijenivši ili kralja Charlesa ili princa Williama. Tumači se i kako je Nostradamus 2024. predvidio i smrt starijeg pape, nakon čega bi uslijedio izbor mlađeg pape koji će imati dug mandat.

Tumači francuskog astrologa u njegovim katrenima vide i najavu vulkanske erupcije. Vide to kao masivnu erupciju Etne u Italiji koju vremenski smještaju na kraj 2024. ili početak 2025., nagađa se da bi to mogla biti najgora od erupcije Vezuva 79. godine ili 1631. godine. Na listi proročanstava je i kineska vojna akcija. Naime, on je, barem po tumačima, vidio pomorski sukob koji uključuje "crvenog protivnika", a kojeg neki tumače kao Kinu, signalizirajući sve veće geopolitičke napetosti. Zanimmljivo je kako u moru loših stvari stiže i jedna neočekivano dobra - značajni produžetak ljudskog životnog vijeka. Tumači su u Nostradamusovim katrenima pronašli najavu da bi ljudi od 2024. mogli živjeti i do 150-170 godina, zbog napretka u znanosti i mehaničkim organima.

Ključno je ipak naglasiti da su Nostradamusovi katreni vrlo simbolični i nejasni i dopuštaju širok spektar tumačenja. Nostradamusov je pristup bio pisati u stihovima i koristiti simboliku, djelomično kako bi izbjegao da ne uvrijedi moćne ličnosti svog vremena i kako bi se klonio sumnjičavosti klera. Točnost i relevantnost njegovih predviđanja često su u oku promatrača, jer su otvorena za različita tumačenja i mogu se retrospektivno usporediti s brojnim svjetskim događajima. Štoviše, Nostradamusova predviđanja, poput mnogih oblika proricanja, namjerno su sastavljena u nejasnim terminima, dopuštajući čitateljima da ih tumače na načine koji su u skladu s njihovim vlastitim pogledima i iskustvima. Ova široka i često dvosmislena priroda katrena dovela je do širokog raspona tumačenja tijekom stoljeća.

Ukratko, iako su Nostradamusova proročanstva za 2024. intrigantna i često alarmantna, treba im pristupiti s kritičkim umom, s obzirom na njihovu kriptičnu prirodu i subjektivna tumačenja koja pozivaju. Kraj godine je i financijske eksperte stavio u situaciju da daju predviđanja za 2024. godinu. Pregledali smo što su na tu temu objavili ugledni autori i pronašli kako se slažu da su ekonomije i financijska tržišta najviše su ugrožena 'nepoznatim nepoznanicama'. Naravno da je teško davati prognoze i u stabilnijim vremenima s očekivanim izlaznim trendovima a pogotovu sada kada su stvari krajnje neizvjesne. Na stanje globalne ekonomije odražavaju se događaji na geopolitičkoj sceni i ključnim rizicima povezanim s rusko-ukrajinskim ratom, ratom Izraela i Hamasa na Bliskom istoku i kontinuiranom tutnjavom oko Tajvana gdje jačaju kineski apetiti. Na gospodarskom planu, Kina je i dalje velika briga Zapadu i tamo postoji rizik od ponovnog pada, uglavnom povezanog sa slabostima u građevinskom sektoru.

Ako se to dogodi, kineske vlasti imat će ograničeni prostor za ublažavanje politike kako bi se suzbile s učincima. Drugdje još uvijek postoje ozbiljni financijski rizici koji proizlaze iz velikog i iznimno brzog porasta kamatnih stopa prošle godine koji je do sada imao vrlo malo negativnih financijskih učinaka. To se još može promijeniti. Drugi veliki rizik odnosi se na javni dug i na to kako će tržišta reagirati na njega. Gotovo u svim zemljama omjeri javnog duga neumoljivo rastu u ono što bi se inače smatralo opasnim područjem.  To nije spriječilo veliki rast obveznica krajem prošle godine, potaknut stajalištem da smanjenje kamatnih stopa nije daleko. Ali ne zna se hoće li i kada tržišta odlučiti da su rizici od javnog duga nepodnošljivi. Unutar Europe, najizloženija zemlja je Italija, sa svojom kombinacijom visokog duga i slabog rasta. Kod nas kao u zemlji na rubu EU koju neki kritičari aktualne Vlade nazivaju hot spotom za određene emigrantske  skupine iz Azije jasno je da smo na samom dnu onoga što muči velike ekonomije.

Ipak eksperti se slažu kako postoje i neke svjetlije stvari na horizontu. Entuzijazam u vezi s umjetnom inteligencijom vjerojatno će porasti u cijelom svijetu tijekom 2024. Moguće je čak i da bi iz ovog izvora moglo doći do pozitivnih iznenađenja produktivnosti i da bi to moglo potaknuti korporativna ulaganja. Jedna od glavnih negativnih globalnih tema ove godine bit će nastavak usporavanja gospodarske aktivnosti zbog prošlogodišnjeg oštrog rasta kamatnih stopa. Rezultat će biti da će rast BDP-a vjerojatno razočarati cijeli svijet.  U tom smislu, Europa i Ujedinjeno Kraljevstvo vjerojatno će biti slabije od SAD-a koji će, iako se još uvijek suočava s nekom vrstom rizika od recesije, vjerojatno nastaviti s razumnim rastom. Ipak je izborna godina. Rijetko se događa da se američko gospodarstvo smanji u izbornoj godini – iako se dogodilo 2020., zbog situacije s virusom Covid -19.  Druga velika globalna tema trebala bi biti nagli pad inflacije.

Doista, razdoblje velikog skoka inflacije, uzrokovano pretjerano labavom fiskalnom i monetarnom politikom u jeku pandemije, a pogoršano post-COVID globalnim šokovima ponude i ratom Rusije i Ukrajine, sada je završeno.To bi trebalo omogućiti značajna smanjenja kamatnih stopa prije dugo vremena. Opet, SAD bi trebao prednjačiti jer bi FED mogao smanjiti kamatne stope već u ožujku. Sljedeća će vjerojatno doći eurozona, a zatim Velika Britanija. No, nakon ekonomskih predikcija dolazimo i do kineskog Zodijaka. Sada smo ušli u godinu Drvenog zmaja. Inače, godine Zmaja uključuju 2024, 2012, 2000, 1988, 1976, 1964, 1952... Dakle, 2024. je godina Drvenog zmaja, koja počinje 10. veljače 2024. (kineska Nova godina) i završava 28. siječnja 2025. (kineska Nova godina). Podsjetimo, najsretniji kineski horoskopski znakovi u 2024. su majmuni, pijetlovi i svinje.

Zatim, s ne baš toliko sreće, dolaze volovi, zečevi, koze i psi. Zmajeva sreća će biti pod utjecajem 'suprotstavljanja Tai Suiju'. Zmaj simbolizira moć, plemenitost, čast, sreću i uspjeh u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Zmaj je nadnaravno biće bez paralele po talentu i izvrsnosti. Zmajevi su cijenjeni simbol u kineskoj astrologiji i poznati su po svojoj moći, mudrosti i uspjehu.Prema kineskom horoskopu 2024. godina bit će godina transformacije, rasta i obilja. Zmaj pripada simbolu Yang i povezan je s elementom vatre. Očekuje se da će se njegove prirodne karakteristike u tom razdoblju intenzivirati što će donijeti pozitivne promjene i prilike za svakog čovjeka. Pitanje koje je sporno je što godina drvenog zmaja 2024. znači za svakoga od vas?

Svaka zodijačka životinja predstavlja jedinstven odnos sa Zmajem. Rođeni Zmajevi mogu očekivati godinu punu pozitivne transformacije, rasta, obilja, energije, uspjeha i prosperiteta. Postoji 12 znakova kineskog zodijaka, a zmaj pada na broj 5. Navest ćemo popis 12 znakova kineskog zodijaka: Štakor, Vol, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Ovca, Majmun, Pijetao, Pas, Svinja. Svatko može saznati što je u kineskom zodijaku jednostavnim upisom godine rođenja na stranicama koje se tiču pojmova kineskog zodijaka. No, u svakom slučaju jedno je ono što je zapisano a drugo je ono što ćemo sami napraviti unatoč tim istim predikcijama, numerolozima, astrolozima, profetima, bilo živima bilo mrtvima.