Kada se u Hrvatskoj govori o dužnicima, ovrhama ili osobnim banrotiranima prevladava uvjerenje kako se to događa siromašnijim pripadnicima hrvatskog društva. No, to je daleko od istine. Bankrot se u Hrvatskoj događa i brojnim poznatim osobama a mnogima ta procedura tek predstoji. Već smo pisali o bankrotu TV voditeljice Nikoline Pišek ili pak nekadašnje kraljice Hrvatske, modne agentice Tamare Roglić.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Još se jedno lice sa medijskih pozicija rezerviranih za bogate i poznate našlo u dužničko - stečajnom kontekstu. Proteklih desetljeća mediji su u superlativima pratili život Eduarda Bočkaja mlađeg. Ne samo zato što je pripadnik tzv. zlatne hrvatske mladeži kao sin istoimenog oca, nekoć poznatog košarkaša i igrača Lokomotive i majke Vere Bočkaj Zorić koja je bila dugogodišnja osobna tajnica zadnjeg ex-yu premijera Ante Markovića u njegovom uredu u Grazu. Eduard Bočkaj mlađi bio je oženjen Dinom Štern, kćerkom naftaša i bivšeg ministra i Ininog direktora Davora Šterna s kojom je prije rastave dobio dva sina.

Bočkaj mlađi bio je razvikan kao mladi menadžer u usponu a bio je i marketinški direktor u RTL Hrvatska. Nakon rastave pobudio je pozornost vezama s atraktivnim ljepoticama, u rasponu od Tie Jurčić, sadašnje supruge Marija Mamića, odnosno snahe Zdravka Mamića, te veze sa srpskom missicom Tijanom Rakić koja ga je ostavila zbog nevjere o čemu je javno govorila. Njegova sestra Helena Štedul, supruga je producenta s RTL-a Jana Štedula, koji je poznat najviše po produkciji Big Brothera, a s kojim ima dvoje djece. Ona je vlasnica modnog brenda čiji je zaštitni znak njezina prijateljica, poznata pjevačica Lana Klingor Mihić.

Tako je Eduard Bočkaj jr. sve dosad imao rezervirano mjesto među elitom i na stranicama ili drugim medijskim prilozima gdje se ispisuju ode uspješnima. O njemu se pisalo kao o menadžeru koji se školovao vani te koji zadnjih godina razvija biznis u destinaciji top bogataša - Monacu. Bočkaj je i osobno bio angažiran u pridobivanju medijskog publiciteta jer je objavljivao obnaženije fotografije u kojima je demonstrirao atletski oblikovano tijelo u raznim prigodama pa tako i kroz foto session na Sejšelima.

Prije nekoliko godina odjenuo je majicu s natpisom 'pervertit' pa se snimio u kuhinji dok je pripremao djeci obrok. Zbog atraktivnog izgleda u kombinaciji s eksponiranjem, zadobio je nadima hrvatskog 'Face' budući prilično nalikuje znamenitom junaku iz TV serije 'Seks i grad' kojeg je glumio Chris Noth. U posljednje vrijeme ipak kao da je Bočkaj nestao iz fokusa hrvatskih medija. Ali zato je sve to vrijeme bio dostupan preko nekoliko web stranica koje je registrirao.

Najzanimljivija od tih je stranica moneghetti.com preko koje prodaje istoimeni električni skuter. U prezentacijama piše kako je Eduard Bočka dizajner ali on je istodobno i prezenter tog 'seksi skutera', kako ga reklamira. U reklamnoj kampanji za taj skuter Bočkaj ističe kako je to seksi vozilo te ga kupcima prezentira u kontekstu likova poput James Bonda i Batmana. Na LinkedInu navodi kako je osnivač 5Y10X za koju smo zaključili kako je neka vrsta investicijske platforme na principu crowfundinga.

Bočkaj je i u Hrvatskoj imao privatni biznis preko dvije tvrtke Hoplite i Media Capital u kojem je poslovno aktivna bila i njegova mama Vera Bočkaj Zorić ali te su tvrtke ugašene. Obje su prije likvidacije imale sjedište u Ulici kneza Borne u Zagrebu. Upravo zbog svega navedenog tko bi rekao da se ime Hrvata takvog formata može naći na listi dužnika kojima predstoji osobni bankrot. Doduše, ime Eduarda Bočkaja nalazi se i na listi poreznih dužnika Hrvatske već nekoliko godina. Njegov dug zbog neplaćenog poreza na promet nekretnina iznosi 80.736,98 kn. 

Ipak smo bili nemalo iznenađeni kada je ma Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 8. prosinca ove godine oglašeno ime Eduarda Bočkaja kao dužnika.  Naime kod sudske savjetnice Ane Marije Pavelić započeo je, na prijedlog Financijske agencije, jednostavni stečaja nad njegovom imovinom. Utvrđeno je kako Bočkaj sudu nije dostavio popis imovine. Pozvani se njegovi vjerovnici da u roku od 45 dana od objave oglasa da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje. Uz dužnikova ime upisana je njegova očito zadnja zagrebačka adresa, ona u Ulici kneza Borne na kojoj su bile i registrirane spomenute njegove tvrtke. Očito nas u Hrvatskoj čekaju još brojna iznenađenja. Tko zna koliko će se još poznatih osoba upecati u mrežu dugova, ovrha ili bankrota,