Čudni su putevi milijuna. Lova čini čuda i spaja nespojivo - tako je jedna istraga milijunskih transakcija dovela do toga da je indijski premijer osobno naložio detaljnu istragu optužbi za korupciju protiv tamošnjeg političara i poduzetnika a u sudske anale ušlo je i pismo namjere Ljubičića i njegove supruge Aide o zajedničkim ulaganjima u opatijski hotel. No u predstečaju tvrtke Eles, vlasnice opatijskog Hotela Mozart, čiji su suvlasnici Ljubičičev tast i supruga Aida isplivao je manjak od 64 milijuna kuna, krediti Hypo banke koje je preuzeo H-Abduco u iznosu 56,9 milijuna kuna ali i ključni dokument . Ivan Ljubičić u predstečaju je potraživao više od 10 milijuna kuna od Elesa, odnosno Hotela Mozart. Stečaj je razotkrio i kako je Ljubičićeva punica 2013. stavila zabilježbu na Hotel Mozart jer je tužila supruga Abdela Fattah Shalabija za utvrđenje bračne stečevine, tvrtku Ljubičićevog tasta i supruge te Hypo banku 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Proslavljeni bivši hrvatski tenisač Ivan Ljubičić, od trenutka kad je u Hrvatsku stigao kao izbjeglica iz Banja Luke do danas, kada o njemu pišu kao aktualnom treneru Rogera Federera, zacijelo je služio mnogima kao primjer kako se prolazi put od nevolja do Monako raja gdje živi s obitelji. Vjerojatno većina Hrvata misli kako je Ljubičićev život neprekidni niz uspona kojima se ne nazire kraj. No, jedan članak objavljen u dalekoj Indiji u travnju 2017. suočio nas je s tamnijom stranom priče o biznisu nekadašnjeg teniskog asa. Indijski portal Pgurus.com opisao je investicije od pet milijuna eura indijskog političara i biznismena Kartija Chidambarama u Hotel Mozart u Hrvatskoj.

Naveli su kako okružni dokazi upućuju na investiciju od 5 milijuna eura. U članku su detaljno opisane transakcije tog indijskog političara i biznismena prema hotelskom biseru na Opatijskoj rivijeri.  Od trenutka objave članka do danas Karti Chidambaram  postao je član  stranke Indijskog nacionalnog kongresa te je izabran 2019. za zastupnika u Parlament u pokrajini Tamil Naduu. Karti je sin Palaniappana Chidambarama, indijskog političara i bivšeg odvjetnik koji je ranije bio ministar financija i indijski ministar unutarnjih poslova. Zbog toga je transakcija od 5 milijuna eura u Indiji veliko otkriće te nije moglo proći bez istrage nadležnih tijela. Slučaj se od objave do danas nalazi u proceduri i povremeno u indijskim medijima izađu nove pojedinosti.

Zadnji članak objavljen je u rujnu 2019. godine i u njemu je opisano kako su zastupnik Karti Chidambaram i njegova supruga Srinidhi podnijeli sudu u Chennaiju zahtjev za obustavu postupka protiv njih zbog utaje poreza u spomenutom slučaju ali da je sud odbacio njihov zahtjev jer raspolažu dostatnom količinom dokaza. Tako je proces za utaju poreza nastavljen. Inače, u člansku su detaljno opisane transakcije te tvrtke preko kojih je taj političar i biznismen pokušao zamaskirati tijekove novca. No, u tvrtkama koje je osnivao navodio je osobne podatke uključujući i mjesto u kojem živi - Chennai. To mjesto je znano i kao Madras a radi se o glavnom gradu indijske države Tamil Nadu. Od otkrića afere slučajem se bavi Porezni ured iz Chennaija.

U članku se navodilo kako je Hotel Mozart ikonički hotel a da zgrada ima povijesnu važnost jer je bila glavni vojni stožer tijekom Drugog svjetskog rata. Opisana je i zajednička racija službenika Uprave za informatiku i provedbu (ED) koja je otkrila investicijski plan od pet milijuna eura na računalu u Kartijevoj kompaniji.  „Prema planu koji je pronađen u njegovom kompjutoru, Advantage Strategic Consulting Pte Ltd (ASCPL) iz Singapura  je pokrenula ulaganje pet milijuna eura u hotel Mozart u Opatiji u Hrvatskoj. Pojedinosti ulaganja moraju se utvrditi ", pisalo je u Izvješću o porezu na dohodak. U izvješću tamošnje porezne uprave zabilježen je iskaz računovođe Bhaskararamana iz Kartijeve tvrtke kako nisu ništa uložili.

No, službenici Ureda poreza za dohodak nisu povjerovali u te tvrdnje. U članku je navedeno i kako je  1994. hotel kupio Veljko Barbieri, a sljedeće godine otvoren je nakon što je potpuno obnovljen s novim imenom, Mozart. Potom je navedeno i kako je sadašnji drugi glavni dioničar tog hotela Ivan Ljubičić, jedan od najboljih hrvatskih tenisača svih vremena i zet najnovijeg vlasnika hotela Abija Shalabija. U članku je istaknuto i kako Kartijeva tvrtka Advantage ima podružnicu u Španjolskoj, koja posjeduje veliku Tenisku akademiju.  Upravo su poreznici pronašli trag koji vodi od indijskog biznismena i političara Kartija do tenisača Ljubičića. 

Vrhunski dokaz da su se transakcije dogodile bio je sporazum koji je Kartijeva tvrtka ASCPL sklopila s tvrtkom iz Monaka Sporting Advantage Monaco SARL. U toj kompaniji sa sjedištem u Monaku vlasnik hotela Mozart i tenisač Ivan Ljubičić posjeduje 40.000 dionica, a Kartijeva druga londonska tvrtka Totus Tennis Ltd. 9.500 dionica. U pronađenom sporazumu Totus Tennis zastupao je Karti Chidambaram. "Zašto bi došlo do sporazuma ako nije bilo daljnjeg ulaganja?", zapitali su se indijski mediji te iznijeli sumnju kako je netko blokirao poreznike u istrazi utaje poreza šireg opsega, odnosno korumpiranosti obitelj Chidambaram. Slučaj je zato dobio šire političke konotacije te se žalio čelnika BJP-a Subramanian Swamy.

On je indijski političar, ekonomist i statističar koji služi kao nominirani član parlamenta u Rajya Sabha, gornjem domu indijskog parlamenta. Prije nego što se pridružio politici, bio je profesor matematičke ekonomije na Indijskom tehnološkom institutu u Delhiju  Tadašnji ali i aktualni indijski premijer Narendra Modi uputio je zato zahtjev Središnjoj poreznoj upravi Indije (CBDT) da istražuje ilegalnu imovinu obitelji Chidambaram.  Novinari su se zapitali koliko će vremena trebati CBDT da djeluje? Slučajem se pozabavila i Obavještajna agencija Indije. Oni su dospjeli u posjed e-pošte iz koje se vide upute o transakcijama koje izdaje Karti Chidambaram. Utvrdili su kako mailovi  jasno pokazuju kako je Karti izdavao upute jednom od direktora tvrtke Reddyju, i njegovom ovlaštenom računovođi Bhaskararamanu (inače suoptuženiku u još jednom procesu) u vezi s ulaganjima.

Zanimljivo je kako je Karti pokušao sebe izuzeti od vlasništva nad tvrtkom koja je ulagala u Hotel Mozart ali su dva  dva direktora - Ravi Visvanathan i Padma Bhaskararaman dali iskaz nadležnima da je Karti "stvarni vlasnik i kontrolor" tvrtke.. Istražitelji su se suočili s mnoštvom mailova i dokumenata.  Tako su detektirali email od 3. listopada 2014. koji su Kartiju Chidambaramu napisali Ivan Ljubičić i Aida Ljubičić zbog pregovora o ulaganju u tvrtku koju će partnerski osnovanu u Monaku. Istražitelji su pronašli puno e-mailova tijekom racija u prosincu 2015. u prostorijama Chess Global Advisory Services, tvrtke koja se našla pod skenerom zbog navodnog primanja povratnih informacija u ime Kartija kako bi „upravljali“ njegovim ilegalnim nalozima.

"Navodna e-pošta mogla bi se odnositi na komunikaciju s Ivanom Ljubičićem, poznatim tenisačem koji je trenutno trener Rogera Federera. CBN Reddy i ja dijelili smo strast prema tenisu. Sudjelovao sam u savjetovanju direktora Reddyja u potencijalnim ulaganjima u tenis. Svjestan sam svih teniskih aktivnosti njegove tvrtke (ASCPL) ", branio se Karti  pred istražiteljima.  Na upit o pronalasku povjerljivih dokumenata koji se odnose na  a koji su pronađeni u njegovom osobnom računalu, Karti je istražiteljima negirao svoju ulogu te indijskim istražiteljima rekao: "Nisam uključen u donošenje odluka u vezi s ASCPL investicijama ali da su ga direktori tvrtke često konzultirali radi „prijateljskog savjeta ali neformalno". No, istražiteljima je bilo sumnjivo što su formalni direktori ASCPL-a za sve odluke pitali Kartija i za sve su e-mailom tražili njegovo odobrenje.

Karti se pred istražiteljima branio kako su ga direktori samo tražili savjete  za teniski sektor. No, istražitelji su Kartija, sina bivšeg ministra policije i financija Indije, suočili s emailom koji je formalni direktor ASCL-a Reddy pisao drugom direktoru Bhaskararamanu 2. prosinca 2014., u kojem je pisalo "Zatražite u da provjerite da se ime K. ne pojavljuje nigdje".  I dok se tom slučaju u Indiji još ne nazire ishod, mi smo odlučili istražiti kako stoje činjenice s tvrtkom iz Monaka koja se spominje u toj aferi i to kao zajednička investicija većinskog vlasnika Ivana Ljubičića i manjinskog Kartija Chidambarama. Radi se o tvrtci Sporting Advantage Monaco Sarl koja je osnovana s temeljnim kapitalom od 50.000 eura.

Kao jedini vlasnik u trgovačkom registru Monaka upisan je Ivan Ljubičić. U opisu djelatnosti stoji "upravljanje karijerom profesionalnih i amaterskih sportaša, kao i sve aktivnosti koje se odnose na upravljanje pravima na slike, sponzorstvo, marketing, odnose s javnošću, oglašavanje, zastupanje i pomoć u promociji navedenih sportaša; dizajn, organizacija i upravljanje sportskim događajima, isključujući misije rezervirane za Automobilski klub Monako...”. Menadžer u toj Ljubičićevoj monegaškoj tvrtci je Fadi Shalabi, brat njegove supruge Aide. Zanimljivo je kako svoju monegašku tvrtku ne ističe na LinkedIn profilu naš proslavljeni tenisača.  Naime, Ivan Ljubičić je napisao kako je od veljače 2020. osnivač i šef luksemburške LJ Sports Group a da je prethodno radio za Ljubicic Management LLC.

Za iste dvije tvrtke u spomenutim razdobljima, prema LinkedInu, angažiran je Dino Marčan, Riječanin i nekadašnji profesionalni hrvatski tenisač. Na LinkedIn profilu Ljubičić je napisao kako živi u Larvottu u Monaku ali je istaknuo kako je konzultat tvrtke Dogma nekretnina od srpnja 2011. Prema podacima sa Sudrega osnivači te riječke nekretninske agencije su Branko Papeš i Ljubičićeva supruga Aida Shalabi Ljubičić dok je direktor Papeš. Ljubičićeva supruga bila je od 2010. do 2016. suvlasnica tvrtke Eles koja je vlasnica Hotela Mozart u Opatiji. Također, suvlasnica je s Papešom i panamskom Beckton Properties Inc. riječke tvrtke Potencijal Plus te suvlasnica, s Gordanom Marovićem, Nautice Kornati. Poslovala je s ocem Abdel Fattahom Shalabijem u tvrtci Alba koja je likvidirana 2014. godine. 

Za ovu priču važna nam je kompanija Eles čiji su suvlasnici Ljubičićeva supruga Aida i tast kojeg od milja zovu Abi Shalabi. Eles se od 2017. nalazi u predstečaju. Upravo taj nam je podatak pomogao rekonstruirati hrvatski trag priče koji vodi do Indije. Naime, u dokumentima predanim Trgovačkom sudu u Rijeci kao planovi financijskog restrukturiranja prezadužene kompanije Eles koja je vlasnica Hotela Mozart proizlazi ime "strateškog partnera" čija će investicija osigurati da se dugovi hotela pretvore u kapital društva. Prvi dokument u arhivi Trgovačkog suda u Rijeci koji se odnosi na Eles nosi datum iz rujna 2015. godine.

Naime, sutkinja Daniela Korlević odbacila je prijedlog Hypo banke iz Zagreba za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Elesom kojeg je zastupao odvjetnik Saša Poldan. Predlagatelju Hypo banci naloženo je plaćanje 912.500 kuna troškova postupka u roku osam dana.  Iz dokumenta proizlazi kako je Hypo banka 23. veljače 2015. podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka te navela da ima novčanu tražbinu prema dužniku u iznosu od 3.297.964,36 CHF i 25.025.356,58 kn na temelju Ugovora o kreditu.  Dostavili su i potvrdu Fine da dužnik u razdoblju duljem od 60 dana ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje Hypo banka u svom je zahtjevu navela kako će se vjerojatno namiriti kao kao razlučni vjerovnik iz nekretnine, odnosno prodajom zgrade Hotela Mozart te je dostavio procjenu vrijednosti nekretnine.

Iz rješenja sutkinje Korlević proizlazi kako je prijedlog Hypo banke za stečajem propao jer su postojale dvije procijenjene vrijednosti zgrade Hotela Mozart. Tako je Hypo banka dostavila procjenu vještaka  Hrvoja Jelića koji je tržišnu vrijednost Hotela Mozart procijenio na  23.680.305,73 kn te procjenu drugog vještaka sačinjenu ranije a čija je procjena bila na 79.962.078,02 kn. S obzirom da je u dvije različite procjene, odnosno da je vrijednost hotela umanjena  za čak 56.281.772,29 kn, sud je  imenovao sudskog vještaka Zlatka Košćinu iz Rijeke,  koji je po sačinio novu procjenu vrijednosti Hotela Mozart i to na iznos 78 milijuna kuna.  Privremeni stečajni upravitelj utvrdio je kod dužnika postojanje stečajnog razloga iz čl. 4. Stečajnog zakona, a to je nesposobnost za plaćanje.

Naime, prema Očevidniku o redoslijedu plaćanja s obračunatom kamatom na dan 08. svibnja 2015. godine dužnik, tvrtka Eles, imala je na računu evidentirane nepodmirene obveze u iznosu od 58.757.191,00 kn, a koja je tražbina osigurana razlučnim pravom na predmetnoj nekretnini. Obzirom da je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnio razlučni vjerovnik čija je novčana tražbina prema dužniku osigurana pravom zaloga prvog reda i pokrenut postupak ovrhe na nekretnini radi naplate novčane tražbine, sud je utvrdio da je vrlo vjerojatno da će se tražbina predlagatelja koja na dan 23. travnja 2015. godine iznosi 49.331.353 kn moći namiriti iz predmeta na koji se odnosi njihovo razlučno pravo. Od te radnje iz 2015. idućih je godina trajao postupak predstečajne nagodbe.  Ta je problematika, odnos popis vjerovnika prezaduženog Elesa kao vlasnika Hotela Mozart opsežna pa ju nema smisla iznositi u kratkom novinskom prikazu.

No, suština cijele priče o dugovima Hotela Mozart i agoniji vjerovnika da naplate potraživanja vidljiva su i iz samog zemljišnog registra, odnosno teretovnice. Tu pronalazimo niz ključnih aktera, osim Hypo banke čija će potraživanja preuzeti H-Abduco nailazimo na članove obitelji Shalabi - Ljubičić. Da ne znamo da se radi o obitelji svjetskom slavom ovjenčanog tenisača i aktualnog trenera Rogera Federera iz podataka u teretovnici pomisli bismo kako se radi o zapletu iz neke tipične tranzicijske sapunice.  Naime, prva koja je upisala zabilježbu u gruntovnici na zgradi Hotela Mozart majka je Ljubičićeve supruge Aide - Mira Shalabi. Tako se vidi da je ona dostavila preslik tužbe radi utvrđenja bračne stečevine i dr. od 10. travnja 2013. te je zabilježeno postojanje spora koji se vodi kod suda u pogledu nekretnina između Shalabi Mire kao tužiteljice i Shalabi Abdel Fattah, Elesa d.o.o i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. kao tuženika.

Potom je upisana zabilježba Hypo banke radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji te žalba predlagatelja tvrtke Eles i s njom povezane Eles Turizam j.d.o.o. Rješenja suda od 18. srpnja 2014. te da je za nekretninu u tijeku upravni spor pred Upravnim sudom u Rijeci. U veljači ove godine upisana je zabilježba Temeljem pravomoćne i ovršne Presude Općinskog suda u Opatiji te odbijeni prijedlog tvrtke sljednice Hypo banke - H-Abduco radi brisanja upravnog spora. Iz teretovnice proizlazi zalog koji je temeljem kredita iz studenog 2006. u iznosu od 2.860.000 CHF stavila Hypo banka, odnosno preuzeo H-Abduco temeljem Ugovora o ustupanju založnog prava te još dva: jedan u iznosu 23.659.939,20 kuna te drugi 400.000 eura.  Upisana je i zabilježba u korist Ivana Ljubičića u iznosu 7.202.001,14 kuna 2013. godine temeljem Ugovora o kreditu.

Uz Ljubičićevo ime upisana je adresa na Bulevaru D'Italie, Le Calypso, Monaco. Upisano je i založno pravo u iznosu od 1.838.153,87 kuna u korist Abdel Fattah Shalabija, dakle Ljubičićevog tasta. Na nekretnini je upisan i zalog u korist tvrtke Fami čiji je vlasnik i direktor Ljubičićev tast Abdel u iznosu 366.100,91 kuna. Prije objave članka prošle godine u tiskanom izdanju tabloida Imperijal obratili smo se Ljubičićevom tastu slanjem upita na Hotel Mozart. Pitali smo ga za podatke oko indijskog ulagača, te zašto podatak o izmjeni vlasničke strukture, ako je do nje došlo, nije vidljiv na Sudregu. Pitali smo ga da li su indijski istražitelji njega kontaktirali u svezi transakcije koje su se odvijale iz Indije preko mreže off shore tvrtki. No, na upit nije stigao nikakav odgovor. 

Potom je upućen mail Ivanu Ljubičiću preko njegove luksemburške tvrtke LJ Sports Group. Pitali smo ga da komentira činjenicu da je on, poslije H-Abduca, najveći vjerovnik Elesa, vlasnika Hotela Mozart te je li došlo do ulaska stranog kapitala u taj hotel. Pitali smo ga je li tvrtku LJ Sports Group osnovao u Luxembourgu dijelom i zbog toga što se njegova tvrtka iz Monaka našla pod lupom indijskih istražitelja. Naime, preko luksemburške tvrtke Ljubičić vodi poslove za Rogera Federera. No, nije bilo nikakvog odgovora od Ljubičića. Kontaktirali smo i njegovu punicu Miru Shalabi koja je stavila zabilježbu na Hotel Mozart iz koje proizlazi kako se rastaje od Ljubičićevog tasta. Taj je podatak tim zanimljiviji jer se bračni par Shalabi u javnosti pojavljuje zajedno i puno je medijskih dokaza da su supružnici unatoč podatku da je Mira Shalabi zatražila utvrđenje bračne stečevine što je sastavni dio procesa rastave.

  Dodatno nam je pozornost privukao podatak do kojeg smo došli pretragom zemljišnih knjiga za vilu s bazenom u Voloskom u Ulici dr. Ante Mandića, odnosno adresu na kojo su prijavljeni svi članovi obitelji Shalabi redom: Abdel Fattah, Mira, Fabi i Aida Shalabi. Naime, Mira Shalabi nije stavila nikakvu zabilježbu na tu vilu koja glasi na Ljubičićevog punca a u kojoj i ona živi sudeći po podacima sa Sudrega. Naime, Mira Shalabi je 2018. ugasila svoju tvrtku Bieco u kojoj je direktor bio i brat Ljubičićeve supruge. Iako je zabilježbu temeljem tužbe protiv oca svoje djece podignula 2013., ona je sve vrijeme živjela na istoj adresi. Ta vila koja se nalazi iznad Voloskog inače je sagrađena bez uporabnih dozvola a prema podacima iz gruntovnice ni bazen nije nikad legaliziran. Pitali smo je dakle za njezinu tužbu iz travnja 2013. kada je tužila svog bračnog partnera, obiteljsku tvrtku Eles čiji su suvlasnici njezin muž i kćer a koja je vlasnica Hotela Mozart te Hypo banku

Pitali smo ju i zašto nije stavila zabilježbu na obiteljsku vilu na spomenutoj adresi koja je vlasnički uknjižena na njezinog supruga. No, nikakav odgovor nije stigao ni od Mire Shalabi, koja je inače aktivna kako u udruzi poslovnih žena Krug, aktualna je predsjednica opatijske Udruge Kamelija a dok je bila vlasnica i direktorica Bieca držala je motivacijske seminare za žene kao ambasadorica te poduzetničke mreže. Jedan upit naslovili smo i na riječkog odvjetnika Sašu Poldana čiji je ured opunomoćen za zastupanje Elesa u postupku predstečaja. Pozvali smo se na "Plan financijskog i operativnog restrukturiranja društva od 2. ožujka 2018. iz kojeg proizlazi kako Eles ima potpisano pismo namjere strateškog partnera a kojim bi se kreditne obveze pretvorile u kapital društva".  Pitali smo i njega je li došlo do ulaska strateškog partnera jer raspolažemo informacijama iz indijskih medija o ulaganjima u Hotel Mozart.

Ni od odvjetnika Poldana nije stigao nikakav komentar pa je tako ostala nepoznanica je li indijski političar Karti Chidambaram već nekoliko godina tajni suvlasnik Hotela Mozart ili nije. Dok ne završi istraga o mutnim transakcijama sina tog indijskog političkog moćnika, očito nećemo doznati promjenu u vlasničkoj strukturi opatijskog hotela. No, ova priča još jednom dokazuje kako naši vrhunski tenisači nemaju baš puno sreće s biznisom i investicijama. Ljubičić je samo jedan u nizu vrhunskih sportaša čije su se ambicije i ulaganja izvan teniskog terena pokazale jalovima. Uzmemo li u obzir sudbinu Hotela Mozart - pogledamo li konačnu listu priznatih tražbina prema kojoj Ljubičićev vjerovnički ulog premašuje iznos od 10 milijuna kuna te dokumenti iz kojih proizlazi da je manjak u poslovanju Hotela Mozart iznosio 64 milijuna kuna u trenucima predstečajnog postupka, jasno je kako biti hotelijer nije isto što i zabiti pobjednički as na teniskom meču ili trenirati slavnog Federera.