Prije desetak godina prašina se dizala oko korupcije i priča o isparenim milijunima iz Hypo banke i njezinih tvrtki satelita. Jedan od ključnih igrača u to doba bio je i Drago Vidaković, protiv kojeg je zbog malverzacija podignuta optužnica te preživio pukom srećom napad ručnom bombom u Zagrebu ali zbog stanovite madam. I dok mu se u Zagrebu sudilo kao Dragi Vidakoviću on je u Los Angelesu sebi osigurao novi identitet službenom promjenom imena.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Za bivšeg direktora Hypo Leasinga Kroatien Dragu Vidakovića šira hrvatska javnost prvi put je čula tijekom suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu za optužnicu u slučaju Hypo. Mnogi će se prisjetiti kako je Vidaković bio glavni Uskokov svjedok koji je tvrdio kako je osobno vidio da je Sanader na jednom parkingu primio žutu kuvertu od Hypo bankara. U studenom 2011. mediji su se zapitali je li Drago Vidaković 'koji trenutačno živi i radi u Kaliforniji, doista ključni svjedok koji će potvrditi da je Ivi Sanaderu isplaćena provizija u slučaju Hypo od 3,6 milijuna kuna'.  

Podsjetimo, Vidakovića je kao svjedoka predložila tadašnja zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš. Smatrala je da Vidaković ima važna saznanja za slučaj, pa da bi trebao svjedočiti o svojoj povezanosti s Hypom, odnosima Ive Sanadera i Guntera Striedingera, o isplati provizije i ugovaranju kredita, o ulozi Eugena Laxe. Vidaković je tijekom postupka  posvjedočio kako je vidio susret bivšeg Hypo bankara Wolfganga Kulterera i Ive Sanadera na jednom parkiralištu u Klagenfurtu, tijekom kojeg je bila i primopredaja kuverte.

Drago Vidaković je u pisanoj izjavi Uskoku, među ostalim, naveo da je početkom 1995. godine slučajno vidio Sanadera i Kulterera na parkiralištu ispred Hypo banke u Klagenfurtu. Dok je bio na parkiralištu, navodno ga jeprivukao dolazak auta zagrebačkih tablica. U njemu je, kako tvrdi, vidio supružnike Ivu i Mirjanu Sanader. Potom je u sprnju 2012. objavljeno kako je bačena bomba u dvorište Drage Vidakovića u Markuševačkoj ulici u Dubravi. Prema tadašnjem pisanju Jutarnjeg policija je imala nekoliko teorija o neuspjelom napadu na bankara Dragu Vidakovića.

Naime, ručna bomba tada  samo zbog kvara nije eksplodirala. 'Trebala je uništiti njegov parkirani Audi te je policija zaključila da je napadač htio zastrašiti Vidakovića, koji je USKOK-ov svjedok u suđenju protiv Ive Sanadera. Ipak, policija vjeruje da je povezanost napada sa slučajem najmanje vjerojatan scenarij. Policija između ostalog istražuje je li povod bombaškom napadu na Vidakovića njegova ljubavna veza sa svodnicom Marikom Tomljanović Kiprianovski koja je prije nekoliko mjeseci uvjetno osuđena kao organizatorica elitne prostitucije' - pisao je  Jutarnji list u srpnju 2012. godine.

Zadnji su put mediji u Hrvatskoj spomenuli Dragu Vidakovića u ožujku 2018. jer se nije  pojavio na suđenju Sanaderu. Nedolazak na sud, Vidaković je tada opravdao nemogućnošću organiziranja putovanja s obzirom da živi u SAD-u, no obvezao se da će doći na neko od idućih ročišta. I uistinu pojavio se u svibnju 2018. na zagrebačkom sudu. Za razliku od ranijeg iskaza kada je kazao da je vidio kako bivši direktor Hypo banke Wolfgang Kulterer 1995. u Klagenfurtu daje omotnicu tadašnjem hrvatskom zamjeniku ministra vanjskih poslova, u novom je iskazu rekao da je Sanader u vrijeme susreta nosio omotnicu. 

Također, ublažio je i raniju tvrdnju da je u toj banci čuo da se Sanaderu treba isplatiti provizija za kredit odobren Hrvatskoj, rekavši tek da se po hodnicima govorilo da je za kredit Hrvatskoj netko primio proviziju. U lipnju 2018. Večernji je objavio kako 'Suđenje Dragi Vidaković ulazi u završnu fazu. Na posljednjem ročištu u ponedjeljak nije se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu, a nedolazak je ispričao zdravstvenim problemima. Suđenje bi mu se trebalo nastaviti početkom rujna, za kada je predviđeno da će iznijeti obranu. Optužen je da je 2006. uzeo 120.000 eura mita kako bi Hypo nastavio isplaćivati tranše od ukupno 16 milijuna eura kredita što ga je tvrtka Poyel dobila za projekt Medarska.

Projekt je krenuo, ali je Vidaković, kako stoji u optužnici, isplate za obavljene radove stopirao sve dok mu izvođači nisu platili mito. Inače, prve informacije o tome da se bivši kralj Hypo Leasing Kroatien preselio u Los Angeles, točnije na mondeni Wilshire bulevar objavljeni su 2011. u knjizi Kondo kondo autorice Irene Divković Milanović. U jednom od poglavlja opisano je kako je Vidaković kupio u kešu dva luksuzna apartmana u stambenom kompleksu Dorchester Condos. Apartmane je kupio na adresi 10520 Wilshire Blvd, Los Angeles.

Potom je u travnju 2013. Vidaković vlasništvo apartmana transferirao na svoju zakladu koju je nazvao The David99. No, u studenom 2016. oba apartmana prepisana su na novog vlasnika, odnosno na Ryan Dragu. Ne dajte se zavarati, ključni Uskokov svjedok u slučaju Sanader - Hypo, samo je promijenio ime. Dokaz za promjenu možemo pronaći i u sudskom registru SAD-a. Službeni zahtjev za promjenu imena Drago Vidaković je predao sudu u Los Angelesu u lipnju 2015. godine.

Slučaj je završio kod suca Marka A. Borensteina. Tako možemo reći kako je Vidaković bio prethodnica bivšem suprugu Indire Vladić Levak Narcisu Mujkiću koji je također na Floridi promijenio ime u Marcus Schweizer o čemu smo ekskluzivno prvi izvijestili javnost. U travnju 2016. Vidakoviću je odobrena promjena imena te je tako u Hrvatskoj kompromitirani Vidaković dobio novi identitet. Kažemo, kompromitirani jer je protiv njega također bila podignuta optužnica za financijske makinacije u Hypo Leasingu. 

Naime nakon smjenjivanja 2008, za Vidakovića je počela crna epizoda života, iako se htio povući u glazbene vode, u kojima je stalno bio aktivan.  No, sredinom 2011. osumnjičen je da je s bivšim kolegama iz tvrtke plaćao lažne račune tijekom 2007. i 2008. i time oštetio tvrtku za 18 milijuna kuna. U medijima ga je branio pjevač  Dado Topić s kojim je Vidaković prije nešto više od deset godina nastupio na Eurosongu. 'Drago je na sve ostavio dobar dojam. Fin momak koji svima želi pomoći. U glazbenim ga krugovima respektiraju jer je uspješan i pošten' - govorio je Topić o Vidakoviću.

No, sudski sporovi nisu mimoišli Vidakovića ni u SAD-u. Dok je još nosio staro ime i prezime Vidaković je vodio spor s Daisy Hizak (49) iz Kalifornije i to od rujna 2015. Spor je pokrenuo Vidaković zbog skrbi za malodobne dijete. iz navedenog možemo zaključiti kako je Vidaković postao otac s tadašnjom suprugom Daisy. Naime, u sudskom registru postoji i brakorazvodni spis. I to nije jedini sudski spor u Los Angelesu nekadašnjeg ključnog Uskokovog svjedoka za Hypo.

Vidakovića je ali kao Ryan Dragu tužila i selebritica iz Los Angelesa Melanie Marcolin. Spor se vodio kao civilna tužba male vrijednosti a pokrenuta je u svibnju 2018. Iz navedenog možemo zaključiti kako netko može pobjeći i iz države, i od optužnica, i od vlastitog identiteta ali svoju karmu ili sudbinu, uključujući i potezanje po sudovima, nosi sa sobom ma gdje se i ma kako nazvao. Bio Drago Vidaković ili Ryan Drago od raznih krupnijih ili sitnijih optužnica očito ne može pobjeći.