Na najluksuznijim zagrebačkim adresama obitelj Zadro posjeduje stanove: Marinko i Svetlana Zadro kupili su 230 m2 u Ban centru, Ivana i Željko Zadro imaju stan sa SPA prostorom u vili na Srebrnjaku a potomak Luka Diel Zadro trosobni stan u luksuznoj zgradi u Dežmanovoj gdje njegova baka Svetlana ima i poslovni prostor.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nedavno je sin posrnulog hrvatskog kralja šećera Marinka Zadre zavapio pred novinarima: 'Svu municiju smo ispucali, nemamo više nikakvih zaliha. Da nismo zatvorili šećerane u Virovitici i Osijeku, u Hrvatskoj bi nestalo proizvodnje šećera. Nakon detaljnih analiza, promišljanja, svih mogućih pokušaja donesena je odluka da se proizvodnja šećerne repe u 2021. odvija isključivo u Sladorani Županja'.

Tako je prošli mjesec govorio, nakon sastanka s grupom radnika u osječkoj Tvornici šećera, Željko Zadro (50), predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ). Inače, krovna šećerna tvrtka Zadrovih nastala je 2019. godine te objedinjavale sve tri hrvatske šećerane, one u Virovitici, Osijeku i Županji. Tvornica šećera Osijek držala je 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

No, na Trgovačkom sudu u Zagrebu od 30. studenog 2020. započeo je predstečajni postupak nad Sladoranom tvornicom šećera. Predsjednik NO-a te tvrtke je Marinko Zadro, zamjenica je njegova supruga Svetlana Zadro a članovi NO-a su: Goran Fajdetić iz Županje te Zagrepčani Ivan Mišetić i Miroslav Božić. Predsjednik uprave je Željko Zadro a članovi Darko Krstić iz Zagreba i Ivo Rešić iz Županje.

Prvi povjerenik predstečajne nagodbe bio je Ivan Kurečić iz Oroslavja a nakon njegovog razrješenja 21. prosinca prošle godine imenovan je Miron Markičević iz Zagreba. Pred stečajnim povjerenikom je težak zadatak jer dugovi sladorane su golemi a posebno je velika kreditna izloženost prema Erste & Steiermärkische banci. Banku u predstečaju zastupa Odvjetnički ured Buterin & Posavec.

Jedan od zadnjih poteza tog odvjetničkog društva u predstečajnom postupku bio je zahtjev od 26. veljače ove godine da Trgovački sud u Zagrebu naloži dužniku dostavu dokumentacije koja se odnosi na dva vjerovnika: KF Partners d.o.o. iz Zagreba te Viro Tvornica Šećera d.d. Tražili su dostavu dokumentacije iz koje proizlaze iskazane tražbine navedenih vjerovnika, iz koje su razvidni i osnova i visina obje predmetne tražbine.

Odvjetnik Zvonimir Buterin je istaknuo kako su tražbine vjerovnika 'KF Partners d.o.o i ViroTvornica Šećera d.d. među najvišim tražbinama u postupku pod gornjim brojem(tražbina društva KF Partners d.o.o. u iznosu od kn 83.143.364,48, te tražbina društva Viro Tvornica Šećera d.d. u iznosu od kn 288.063.298,40), te s obzirom da navedeni vjerovnici nisu Financijskoj agenciji dostavili prijave tražbina, već su iste iskazane od strane dužnika, nužno je vjerovnicima omogućiti uvid u dokumentaciju na kojoj se predmetne tražbine temelje, sve kako bi vjerovnici bili u mogućnosti iste, sukladno točkama V. rješenja od 30.11.2020. i sukladno odredbama Stečajnog zakona, pravovremeno osporiti'.

Spomenuti KF Partners od osnivanja 2014. djelovao je kao podružnica slovenske konzultantske kuće KF Finance, jedne od najvećih regionalnih financijsko-savjetničkih kuća, sa 120 zaposlenika. KF Finance, koju u Sloveniji vodi Bojan Kunovar, bavi se naplatom dugova, financijskim savjetovanjem, upravljanjem imovinom i svim drugim vrstama posredovanja kod preuzimanja i spajanja. Hrvatsku podružnicu KF Partners vodi Ivan Fabijančić, koji je na početku bio suosnivač a danas je jedini vlasnik i direktor.

Nakon tako istaknutog zahtjeva od strane odvjetničkog ureda koji zastupa Erste banku na sud je dospio dokument KF Partnersa s potpisom direktora Fabijančića u kojem je napisano: 'Ovim podneskom razlučni vjerovnik se odriče prava na odvojeno namirenje sukladno članku 38. Stečajnog zakona'. Tko zna što će sve isplivati tijekom predstečaja Sladorane. Upućeni kažu kako direktor tvrtke Željko Zadro ima itekakvih razloga za zabrinutost te ne čudi kako ga mnogi vide kako dekoncentrirano hoda Zagrebom.

Inače, radi se o golemi dugovima Sladorane prema raznim vjerovnicima a najveći je dug Erste banci. Dospjeli dug iznosi 52.579.108,81 kn a glavnica 48.936.717,12 kn. Zakonske zatezne kamate iznose 2.452.738,13 kn a naknade i troškovi 1.190.505,57 kn. Postavlja se logično pitanje i riskantnosti tog kreditnog plasmana u posrnulog šećernog giganta.

No, iako je njihova tvrtka na klimavim nogama, obitelj Zadro živi na visokoj nozi. Željko Zadro ima prijavljenu adresu u urbanoj vili na zagrebačkom Srebrnjaku. Tamo stan posjeduje njegova supruga Ivana. Radi se o luksuznom stanu u prizemlju, koji se sastoji od ulaza, wc-a, predprostora, četiri sobe, dvije kupaone, kuhinje s blagovaonom i dnevnog boravka, površine 146,96 m2. Stan posjeduje i terasu površine 56,10 m2 te spa prostora u podrumu površine 106,22 m2.

Obitelj Zadro na Srebrnjaku uživa i u vrtu površine 300,23 m2 te imaju i dva spremišta u podrumu te garaže. Susjeda joj je Sanja Protega, supruga bivšeg posrnulog direktora Hrvatske poštanske banke Josipa Protege nad kojim se vodi sudski postupak. U zgradi je još jedan stan koji glasi na Borisa Šimunovića iz Senja koji je inače zamjenik predsjednika NO-a Viro tvornica šećera.

U luksuznom stanu i to na najprestižnijoj lokaciji u srcu Zagreba, Ban centru uživa i Željkov tata Marinko sa suprugom Svetlanom. Oni žive u četverosobnom stanu na sedmom katu. Njihov se stan sastoji od ulaznog prostora, dnevnog boravka s blagovaonicom, kuhinje, ostave, tri spavaće sobe, dvije kupaonice, wc-a, tri degažmana i prostorije za gospodarstvo, ukupne korisne površine 199,83 m2, sa sporednim dijelovima-balkonom, ukupne podne površine 19,49 m2, terasom, ukupne podne površine 10,20 m2 i terasom ukupne podne površine 13,49 m2, što sveukupno iznosi 234,26 m2.

U taj je stan Marinko Zadro preselio iz luksuznog stana u Dežmanovoj 5. Na spomenutoj adresi, luksuznoj zgradi koju je gradio Metro Holding Bože Čule stanove i poslovne prostore posjeduje financijska ekipa. Doduše neki od njih su posrnuli poput Nevena Perice, vlasnika tvrtke Raul nad čijom je nekretnininom upisana ovrha Erste banke ali je on istu iznajmio zagrebačkoj tvrtci Davora Bihara Posrednik najboljih nekretnina.

U zgradi u Dežmanovoj 5 Svetlana Zadro posjeduje od travnja 2003. poslovni prostor na prvom katu površine 69,12 m2. Njezin unuk, odnosno sin Željka Zadre Luka Diel-Zadro posjeduje trosobni stan na trećem katu površine 100 m2 te garažu. Zanimljivo je kako je vlasnik jednog stana u Dežmanovoj 5 Mirna Robić a garaže Dražen Robić iz Velike Gorice koji posjeduje brojne nekretnine u Ban centru o čemu smo pisali u prethodnom članku.

Podsjetimo kako su se kvadrati stana na toj najprestižnijoj zagrebačkoj lokaciji plaćali i 7.000 eura pa nije teško izračunati da su Svetlana i Marinko Zadro platili svojih preko 230 kvadrata u Ban centru najmanje oko 1,5 milijuna eura a možda i više. Na stanu i garažama obitelji Zadro u Ban centru nema hipoteke tako da je jasno kako je nekretnina iskeširana. U Ban centru susjedi su im poznati i uspješni Hrvati poput Gorana Ivaniševića o čemu smo pisali u prethodnom članku.

Nema tereta ni na nekretninama poslovnom prostoru Svetlane Zadro, stanu i garaži njezinog unuka Luke Diela-Zadre. Također, nema nikakvog tereta na nekretninama koje glase na Ivanu Zadru, majku Luke Diel- Zadre i supruga Željka Zadre. Tako na kraju ovog članka možemo zaključiti kako obitelj Zadro svoje privatne posjede nije opteretila nikakvim hipotekama za razliku od svojih tvrtki koje su grcale u dubiozama i nevraćenim bankarskim kreditima pa ne čudi da su u međuvremenu zatvorene a da se nad Sladoranom vodi predstečaj s neizvjesnim ishodom.

No, obitelj Zadro zasigurno će prolaziti kroz teške dane tijekom predstečajne nagodbe za Sladoranu. Naime, odvjetnik Zvonimir Posavec 10. ožujka ove godine potpisao je i na Trgovački sud poslao osporavanje tražbine Viro tvornice šećera koja je prijavljena u iznosu 287.943.533,62 kn. U dokumentu piše kako vjerovnik osporava tražbinu a kao razlog osporavanja navodi se da 'tražbine osnova zajma (i to u odnosu na glavnicu i kamate) ne mogu biti rpedmet ispitivanja jer se radi o tražbinama nižih isplatnih redova. Odvjetnik Erste banke navodi kako 'tražbina s osnova prodaje društva Slavonija Županja ne postoji s obzirom da su ugvoori o prodaji dionica pobojni'.