Kandidat za zagrebačkog župana Mihael Zmajlović 29. siječnja ove godine na kućnoj adresi u jaskanskoj ulici Zrinskih Frankopana osnovao je člansku organizaciju znakovita imena - Inicijativa za regionalni razvoj ili kraće IRR. Sebe je imenovao predsjednikom a dopredsjednikom Emira Džanića iz Zagreba koji je predsjednik SDP-ovog Stručnog savjeta za gospodarstvo i projekte EU. Na mjesto likvidatora postavio je Nenada Strizepa iz Jaske. 

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Strizep je bivši dužnosnik, odnosno Zmajlović ga je imenovao svojim pomoćnikom u vrijeme kada je bio ministar zaštite okoliša u mandatu premijera Zorana Milanovića, odnosno od siječnja 2012. do veljače 2016. Strizep je i sada na funkciji, doduše na lokalnom nivou. On je direktor gradske komunalne tvrtke Ceste Jastrebarsko čiji je osnivač Grad Jastrebarsko. Prethodno je bio i ravnatelj Javne ustanove Maksimir od 2005. do 2012. godine.

Zmajlović obećava svojim glasačima na predizbornim jumbo plakatima razne stvari pa tako i pedijatra i ginekologa. Budući da je ovu udrugu osnovao u vrijeme kada je znao da će se kandidirati na izborima kao SDP-ov kandidat za zagrebačkog župana postavlja se pitanje je li navedenu organizaciju osnovao s ciljem skupljanja novaca za političku kampanju. Znakovit je i zbor dopredsjednika Zmajlovićeve udruge. Radi se o Emiru Džaniću iz Zagreba koji se predstavlja kao ekspert te voditelj tima tvrtke Culture4innovation sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Zagrebu.

Uz Džanića tim čine Snježana Šlabek te Muhamed Ćatić. Oni su ujedno osnivači tvrtke Cambridge Innovative Solution Limited sa sjedištem u Cambridgeu. Uz njihova imena upisano je kako su hrvatski državljani. No, dok je uz Džanića i Šlabek upisano kako žive u Hrvatskoj uz ime Muhameda Čatića piše kako je nastanjen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uz Džanićevo ime upisano je kako je magistar medicinske biokemije, uz Šlabek piše kako je 'Master of Arts in Computer Sciences'.

To je pomalo čudno uzmemo li u obzir kako se na hrvatskim web stranicama spomenuta ne promovira ni kao kakva magistra kompjutorskih znanosti niti web programiranja što bi proizlazilo iz te nevješte i neuobičajene formulacije. Naime, Šlabek uz svoje ime navodi kako je 'struc. spec. ing. tech. info' što je diploma koja se kod nas stječe na visokim učilištima tipa Algebra i znači stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija. Dakle, očita je tu namjera muljanja s razinom stručnosti i stečenih zvanja. Ime Zmajlovićevog dopredsjednika u udruzi IRR pronašli smo u obrtnom te registru trgovačkog suda.

Naime, Emir Džanić je s bratom Eminom osnovao Laboratorij dr. Džanić. Taj se obrt u Nacionalu predstavljao kao tvrtka koju su osnovala dva brata, doktor i magistar biokemije, Emin i Emir Džanić te preko kojeg su tržištu ponudili niz proizvoda za intimnu njegu, sapuna za intimnu žensku zonu te sapuna za stražnji dio koji su nazvali perinalani. Te su proizvode lansirali na tržište pod imeno Hygieia. Tako se zvao i obrt koji je Emir Džanić osnovao 1995. na kućnoj adresi u Đurđevačkoj ulici. U Nacionalu je 2008. objavljena reportaža u kojoj se naširoko citirao Emin Džanić te paleta proizvoda koju on i brat Emir nude tržištu preko Laboratorija dr. Džanić. Među ostalim tako je rekao:

'Najbolji primjer za kreiranje nove niše je, uz Hygieiu za intimnu njegu, Hygieia Ansoo za perianalnu njegu ili, jednostavnije, tekući sapun za guzu. Do toga smo također došli razgovorom s ljudima oko sebe. S obzirom na to da mnogi imaju problema s hemoroidima, shvatili smo da na tržištu postoji potreba za proizvodom koji bi rješavao higijenske probleme kod ljudi s perianalnim teškoćama. Ta se potreba pokazala većom od očekivane: odjednom smo shvatili da na istoku postoji golemo tržište za to zahvaljujući drukčijim higijenskim običajima koji isključuju toalet papir, a na zapadu se Hygieia Ansoo pokazala vrlo zanimljivom za gay populaciju' .- govorio je brat Zmajlovićevog Emira Džanića za Nacional.

Inače obrt braće Džanić je osnovan u siječnju 1996. a zatvoren 2009. godine. No, službeni izvadak iz obrtnog registra za Laboratorij dr. Džanić otkriva nam veliku prijevaru. Naime, tamo je zapisano kako su Emin i Emir Džanić trgovci sa završenom trogodišnjom školom. Dakle, iz službenih podataka iz obrtnog registra razotkriva se velika laž o liječniku i biokemičaru koji su pokrenuli Laboratorij dr. Džanić na adresi Đurđevačka 26 u zagrebačkoj Dubravi. Na istoj adresi Zmajlovićev dopredsjednik osnovao  je proteklih desetljeća niz tvrtki a na istoj je, prema podacima s web stranice i sjedište Culture4innovation.

Zmajlovićev partner Emir Džanić je i vlasnik i direktor te tvrtke osnovane u srpnju prošle godine. Na toj adresi Džanić je s partnerima Matejem Matejičekom, Aidom Lihom i Majom Jurišić osnovao i tvrtku Synergia savjetovanje koju sada vodi Maja Dragojević Bačić iz Bola na Braču. Potom je s bratom Eminom koji se u medijima predstavlja kao doktor a ima trgovačku školu bio direktor u tvrtci Biljke i molekule kčiji je osnivač bila Medicopharmacia, tvrtka koju je osnovala liječnica iz Ljubljane Nives Cesar (tada Cesar- Popović). Emir Džanić je 2015. bio direktor tvrtke Centar za inovacije u hrani Innotech koju su osnovali Grad Koprivnica, Podravka i Sveučilište Sjever iz Koprivnice.

Podsjetimo kako je u to vrijeme SDP-ov Zvonimir Mršić bio predsjednik Uprave Podravke pa ne čudi da je Zmajlovićev ortak Džanić, koji je vjerojatno i tada bio stranački povezan sa SDP-ovcima, bio direktor te tvrtke pod patronatom Grada Koprivnice i Podravke. Na stranicama zagrebačkog SDP-a vidljiv je podatak kako je dr. Emir Džanić imenovan predsjednikom SDP-ovog Stručnog savjeta za gospodarstvo i projekte EU 20. prosinca 2018. gdoine. Zanimljivo je kako je Zmajlovićev dopredsjednik Emir Džanić vlasnik kuće u Đurđevačkoj 26 u zagrebačkoj Dubravi, na kojoj posluju njegove tvrtke, postao u srpnju 2009. i to darovnim ugovorom Ksenije Cej. Na toj adresi registriran je i obrt za čuvanje djece Čigra koji je osnovala Emirova supruga Vedrana. Čigra inače posluje na više atraktivnih lokacija u Zagrebu a jedna od tih je i u Hypo centru gdje su se deklarirali kao korporativni vrtić, zatim u PBZ-u u Radničkoj te u prostorima A1 Hrvatska u njihovom sjedištu u Vrtlarskoj ulici.

Na web stranici Čigre nalazi se i slika vlasnice i osnivačica Vedrane Džanić, supruge Zmajlovićevog dopredsjednika. No, tu nije kraj zanimljvostima vezanim uz priču o Emiru Džaniću. On je naime suvlasnik zagrebačke i Cambridge tvrtke s Muhamedom Ćatićem koji je u Upravnom odboru Bosanske piramide sunca Semira Osmanagića. Možda uskoro Džanić Zmajloviću predloži ulazak svoga partnera Muhameda Ćatića u njegovu Inicijativu za regionalni razvoj pa sve dobije energetsko-piramidalni karakter.

Doduše, u Hrvatskoj su bile dosad znane samo financijske piramide o koje su se mnogi opekli pa zasigurno ništa slično s prizvukom piramida baš ne bi naišlo na oduševljenje u Zagrebačkoj županiji i ako SDP-ov Zmajlović uspije u svom političkom naumu. U prošlim izborima za Sabor nije uspio a u kampanju je krenuo na biciklu kojeg je očito u međuvremenu odbacio. O njegovim kontroverznim poslovima i dealovima pisali smo u zasebnom članku a ovi novi podaci došli su samo kao šlag na tortu Zmajlovićevih blefova i ortaka blefera.