Kada čujete ime Pogon koolture prva će vam asocijacija zacijelo biti nešto vezano uz kulturna događanja. No, mi živimo u vremenu apsurda i kontradikcija pa ni u ovom slučaju ništa nije onako kako se čini. Iza tog naziva ne skrivaju se nikakva događanja u kulturi ili kulturni eventi već lanac za distribuciju duhanskih proizvoda koja je vlasnički povezana s najkontroverznijim hrvatskim poduzetnikom koji se proslavio zarađujući desetine milijuna u kazinima diljem svijeta.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Polovicom siječnja 2015. Zagrepčanin Renato Perica s 10 kuna osnovao je na svojoj kućnoj adresi na zagrebačkoj Trešnjevci u Bakarskoj ulici tvrtku Pogon Kooltura. O Renatu Perici, bratu Nevena Perice, zagrebačkog ugostitelja i nekadašnjeg vlasnika lanca kioska već smo pisali u kontekstu optužnice za širenje zaraznih bolesti, odnosno korona virusa. U prosincu 2018. tu je tvrtku od Perice preuzela zagrebačka tvrtka Mutuus čiji je vlasnik i direktor Jušte Puharić. O njemu smo netom objavili članak kako nakon uspješno okončanog postupka ovrhe nad Hrvatskom poštanskom bankom ovršno juriša na Podravsku banku. Za direktora je potom imenovan Zagrepčanin Željko Petrić. On je prethodno bio direktor tvrtke Hala čiji je pak osnivač tvrtka Rebeca. U kolopletu raznih tvrtki i osnivača koji će se pojavljivati u ovoj priči zgodno je spomenuti kako je osnivač tvrtke Rebeca riječka tvrtka Muzika i pivo a direktor Neven Perica.

Osnivač Muzike i piva je Boris Nikolić iz Pakraca a direktor Neven Perica. Spomenuti Perica bio je vlasnik lanca kisoka pod imenom Tobacco, a kojih je sada vlasnik Jušte Puharić. Perica je prethodno desetljeće posjedovao lanac kioska pod imenom Smoking preko kojih je distribuirao proizvode British America Tobacco. Postao je poznatiji 2011. kada je preuzeo zagrebačku Tvornicu. No, zbog dugova, a poglavito nevraćenih višemilijunskih kredita Erste banci, zapao je u nevolje te je izgubio zastupstvo. Prema Sudregu sadašnji vlasnici Smokinga su BAT Hrvatska i Old Firm LLC s Floride koja je bila pod kontrolom samog Perice.

Međutim, ta je tvrtka neaktivna a njezin aktualni vlasnik i direktor je Splićanin Stipe Tabak koji u gradu pod Marjanom posluje preko tvrtke AADS-Tabak. Inače, Peričina tvrtka Rebeca spominjana je u kontekstu utamničenog bivšeg predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića. U listopadu prošle godine objavljeno je kako tvrtka Rebeca povezana s bivšim direktorom Janafa i osumnjičenikom za primanje milijunskog mita u istoimenoj aferi, putem vlasničkih udjela njegovih tvrtki, duguje državi više od 123 tisuće kuna za najam tri poslovna prostora u Prolazu sestara Baković u Zagrebu, zbog čega je već dobila opomenu. Ta se tvrtka inače bavi trgovinom duhanskim proizvodima na veliko.

U 2019. uprihodila je 200.500 kuna, ali i ostvarila minus od preko 437 tisuća kuna. Podaci na stranicama Državnih nekretnina otkrivaju da je tvrtka ušla u najam državnih prostora temeljem natječaja iz 2017., a za svaki od dva prostora od 22,32 kvadrata mjesečno bi trebala plaćati 3942 kune, dok za treći od 29,90 kvadrata bi trebala izdvojiti 5290 kuna. U Državnim nekretninama neslužbeno tvrde kako su dugovanja započela u srpnju te objašnjavaju da u iznos duga ulaze i kamate te da se radi o 123.000 kuna bez PDV-a. Inače, ugovor o najmu, koji je potpisan u vrijeme dok je ministar državne imovine bio Goran Marić traje do 26. veljače 2023. godine. No, vratimo se sada tvrtci znakovita imena Pogon koolture koja se ne bavi kulturnim događanjima već distribucijom duhanskih proizvoda.

Na njihovoj web stranici piše: 'Cilj tvrtke „POGON KOOLTURA“ d.o.o. je postati lider među specijaliziranim distributerima duhanskih proizvoda - cigareta, cigara i cigarilosa, duhana za pušenje, duhana za lule, pribora za pušače i drugih artikala, dobro se pozicionirati između ostalih distribucijskih tvrtki za distribuciju robe široke potrošnje (FMCG), te se isprofilirati kao specijalist za distribuciju ostalih FMCG i duhanskih proizvoda u kioscima / tobacco shopovima, benzinskim postajama, mini-marketima i drugim "impulsnim" prodajnim mjestima. Management, s više od 20 godina iskustva u distribuciji duhanskih proizvoda i pribora za pušače, razinu konkurentnosti na tržištu oslanja na strukturu i svojstva ugovora o distribuciji s partnerima izvan Hrvatske.

Svoju poziciju na tržištu, tvrtka bazira na zavidnom portfelju jakih i atraktivnih robnih marki u distribuciji najpoznatijih svjetskih proizvođača duhanskih i ostalih proizvoda. To je vrlo važno ne samo za sadašnji trenutak, nego i u smislu daljnjeg razvoja koji će tvrtku isprofilirati kao svima dobro znanog distributera, specijaliziranog za distribuciju duhanskih proizvoda, pribora za pušače, kao i ostalih proizvoda široke potrošnje (FMCG)'. Tako tvrtka distribuira duhan za pušenje, šmrkanje i žvakanje, cigarilose, cigare, tabakere, futrole i sve potrebno pušačima za užitak u duhanskom dimu. Zgodno je spomenuti kako je tvrtku Mutuus koja stoji iz Pogona koolture Jušte Puharić osnovao u siječnju 2018. godine te da preko te tvrtke vlasnički drži samo tu tvrtku. Direktor Pogona koolture Željko Petric ujedno je direktor u tvrtki NLK trgovina i distribucija.

Vlasnik je, pogađate, Jušte Puharić. I preko te tvrtke distribuiraju se duhanski proizvodi ali i roba široke potrošnje, lutrije, bonova za mobilne telefone, kava, napitci.. NLK trgovina je vlasnik kioska Daily Press koje su prethodno bile u vlasništvu tvrtke Veletabak. Preko lanca tih kioska Jušte Puharić distribuira i proizvode BAT-TDR-a, British American Tobacco, Japan Tobacco International..... ali i brojne druge duhanske marke. Uvjerili smo se dosad u beskrajnu ambicioznost najpoznatijeg hrvatskog kockara. Stoga nije isključeno da uskoro ozbiljno zaprijeti Tisku, lancu kioska iz sastava Fortenove i dosadašnjem neupitnom lideru u tom segmentu biznisa.