Novinarska i urednička zvijezda nekadašnje medijske kuće EPH već skoro desetljeće muku muči s nagomilanim kreditnim obvezama i poreznim dugom. Stoga nije sasvim neočekivano da je stan, u koji je uselio u zlatno doba EPH i Hypo banke, prestao otplaćivati. Na stanu je upisana i ovršivost tražbine Ministarstva financija temeljem odluke Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Uistinu gorka pilula za nekadašnju zvijezdu Jutarnjeg lista i Globusa. Butkovićev vjerovnik, bivša Hypo banka, sada Addiko Bank, za stan traži minimalno 1.314.218,40 kn. Na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi ne smije se prodati za manje od 985.663,80 kn.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Teško je pasti s konja na magarca. Tako se govorilo nekada. Sada postoji i modernija varijanta te uzrečice. Tako atraktivne mlade Amerikanke, ne baš sasvim dubokog džepa imaju uzrečicu koja kaže: 'Nemojte nikada letjeti privatnim zrakoplovom ako ćete poslije letjeti ekonomskom klasom'. Smisao je više nego jasan. Teško je, modernom ali i prapovijesnom čovjeku, oduvijek bilo suočiti se s gubitkom stečenih privilegija, stila života, komfora a ponajviše luksuza. Zato mnogi od onih koji slete s trona osim financijskih nevolja nerijetko zapadnu i u neka melankolična a neki čak depresivna stanja. Zbog toga ovim prostorima oduvijek kruži krilatica ''U dobru se ne uzvisi, a u zlu se ne ponizi''.

Drugim riječima, ostani dostojanstven i priseban u svakoj varijanti. I kada kola krenu nizbrdo kao što su krenula Butkovićeva od dana kada je prestao primati astronomsku plaću i kada je ceh života na visokj nozi, koji je javnosti bio poznat ponajviše kroz Butkovićeve gastro recenzije otmjenih jela koje je na vrhuncu imao prigodu kušati u skupim restoranima diljem Hrvatske i svijeta. No, godine razuzdanosti s početka novog milenija kada je lova za neke novinarske zvijezde tekla u potocima odavno su samo nostalgična prošlost. Drugo desetljeće novog milenija donijelo je globalnu krizu, recesiju, tanke novčanike, korona pandemiju, u Hrvatskoj i potrese pa više ni banke nisu tako moćne da olako prelaze preko milijunskih stambenih dugova svojih dužnika.

Zato je i Davor Butković dočekao 6. prosinca objavu svoga imena na sudskoj oglasnoj ploči. Kako težak udarac za nekad vrlo prepotentnog da ne kažemo bahatog novinara koji je s visoka gledao na konkurenciju poglavito ako je dolazila iz redakcija koje su jedva krpale kraj s krajem. Mnogi su Imperijalovi čitatelji iskazali izniman interes za naše slike Butkovića koje su sugerirale kako mjesečari Tkalčićevom ulicom u središtu Zagreba. Iz sudskog dokumenta je vidljivo kako je sudska savjetnica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Martina Mišković, odlučivala u ovršnoj stvari Addiko Banke koju je zastupala Nataša Maletić, odvjetnica iz Pule.

Tako je 18. listopada odredila prodaju na elektroničkoj javnoj dražbi stana sa spremištem ukupne površine 119,39 m2, u Bužanovoj ulici u Zagrebu. Utvrđena je vrijednost nekretnine u iznosu od 1.642.773,00 kn ali i da se ne može prodati ispod 4/5 od utvrđene vrijednosti na I. elektroničkoj javnoj dražbi, odnosno ne za manje od 1.314.218,40 kn. Na drugoj elektroničkoj javnoj dražbi neće se moći prodati za manje od 985.663,80 kn. U elektroničkoj javnoj dražbi, kao kupci, mogu sudjelovati samo osobe koje najkasnije 8 dana prije održavanja elektroničke dražbe uplate jamčevinu na posebni račun FINA-e u iznosu od 10 posto od utvrđene vrijednosti nekretnine, odnosno u iznosu od 164.270 kuna.

'Kupac ne može biti ovršenik, sudac ili druga osoba koja službeno sudjeluje u postupku prodaje, a niti osoba koja po zakonu ne može steći nekretninu koja je predmet ovrhe.... Osobe zainteresirane za kupnju nekretnine mogu razgledati nekretninu 3. prosinca 2021. u 11.00 sati na licu mjesta, sa sudskim ovršiteljem. Ako ovršenik ili druge osobe sprječavaju ili ometaju razgledavanje nekretnine, sud će odrediti da se ovršenik i te osobe udalje s nekretnine za vrijeme razgledavanja. Rješenje o udaljenju provodi sudski ovršitelj po potrebi uz pomoć policije' - piše u rješenju. Zanimljivo je kako će obavijest Butkoviću na sudskoj oglasnoj ploči trajati do 14. prosinca, dakle znatno dulje od roka koji je određen za razgled njegovog stana.

Na Butkovićevom stanu upisana je ovršivost tražbine zbog poreznog duga od 1,6 milijuna kn; sud je izdao upozorenje da će angažirati policiju bude li ometanja razgleda stana od strane ovršenika, odnosno Butkovića