Prije malo više od dva tjedna dojučer anonimni Mauro Tony Krešić objavio je dirljivo sjećanje na svog poznatog pokojnog djeda odvjetnika Mirka Batarela: 'Ako su nam ukrali ljude koje volimo jedini način da ih natjeramo da žive je da ih nikada ne prestanemo voljeti. Dragi Dida shvatio sam tvoju vrijednost i tvoju bol nakon što si nas iznenada napustio, kao unuk kojeg si uvijek razumio i davao mi mudre savjete preuzimam obvezu koju si imao prema obitelji, ali nikada ne mogu biti poput tebe. Nedostaješ mi Dida, Mauro Tony'.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Prije malo više od godinu dana, nakon bizarne nesreće kad je pao s ljestvi u svojoj kući, u 71-oj godini života umro je poznati zagrebački odvjetnik Mirko Batarelo. Ovih dana u medijima je zvijezda njegov unuk mlađahni Mauro Tony Krešić i to zbog bespravne gradnje u Zaostrogu zajedno s predstojnikom ureda šefa SOA-e Davorom Franićem. Direktor te obavještajne agencije je inače Daniel Markić. Mediji su objavili kako je zaustavljena gradnja na gradilištu u Zaostrogu ali i da su iz SOA-e priopćili kako Franić više nije suvlasnik te nekretnine iako je još upisan u vlastovnici. Mladi poduzetnik Krešić sin je Batarelove kćeri Sandre i moćnog zagrebačkog poduzetnika Romea Krešića. O njemu smo pisali u kontekstu suđenja bivšem šefu Hypo Leasing Kroatiena. Radi se o Dragi Vidakoviću koji je promijenio ime u Ryan Drago i koji zadnje desetljeće živi na Beverly Hillsu gdje je kupio dva luksuzna apartmana za keš o čemu smo prethodno pisali. Inače Romeo Krešić svjedočio je kako je morao podmićivati Dragu Vidakovića da bi dobio kredit za svoju graševinsku tvrtku Poyel.

Sin jedinac Batarelove kćeri i poduzetnika Romea Krešića na LinkedInu navodi kako je magistrirao na milanskom Bocconiju. Vrijedno je spomenuti kako je to sveučilište zadnjih godina sve popularnije među hrvatskom elitom. Možda i zbog toga što je tamo jedna od predavačica Dolly Predović, inače članica NO-a HT-a koja je supruga većinskog vlasnika Podravske banke Miljana Predovića. O uspjehu i moći tog bračnog para koje veže dugogodišnje prijateljstvo i kumstvo s nekad najmoćnijom hrvatskom obitelji - Todorićima - pisali smo u članku koji je tematizirao ulog u luksuznu Manhattan nekretninu Dolly Predović. Inače, bračni par Predović - Todorović u Zagrebu su suvlasnici i popularnog lanca slastičarnica Magnolija za koju šira javnost neupućeno misli kako je vlasništvo nekadašnjeg NBA košarkaša Dalibora Bagarića i njegove supruge Jasmine. Više detalja o tome  preuzimanju možete doznati iz prethodne objave.  

Romea Krešića spomenuli smo i u priči o dalmatinskom poduzetniku koji je putem zajmova s hipotekama na nekretnine stekao silno bogatstvo - Zlatku Reljiću budući da su Krešić i on uknjiženi na jednu atraktivnu parcelu uz more u Milni na Braču. No, zvijezda ove priče nije Romeo Krešić o kojem su mediji više puta pisali već njegova supruga i sin koji su u sjeni razvikanijeg Romea akumulirali neviđeno bogatstvo u Zagrebu i Dubrovniku. Mnogi bogataši žele biti anonimni pa to bi i uspjelo Mauru Tonyju Krešiću i njegovoj mami Sandri da Krešić mlađi nije dospio u fokus javnosti zbog divlje gradnje u Gradcu kraj Zaostroga. Jedan detalj iz rubrike sjećanja Slobodne Dalmacije pomogao nam je otvoriti oči i shvatiti tko je u podlozi dosad nezamijećenog fascinantnog poslovnog uspjeha Sandre Batarelo Krešić i Maura Tonyja Krešića. Radi se o sjećanju koje je Krešić mlađi ostavio svom djedu, pokojnom odvjetniku koji je imao poznate klijente ali bio poznat i po sudskom sporu koji je imao sve klasične koruptivne strukturne elemente a u kojem je bio optuženik. 

Podsjetimo, mediji su 2003. pisali kako je slučaj Batarelo otvorio najveći pravosudni skandal u RH. Tada je odlučena suspenzija Krunoslava Canjuge, županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, i to je bio uvod u najveći korupcionaški skandal u trogodišnjem razdoblju Račanove koalicijske Vlade Istraga o korupciji, kao početak Canjugina pada, širila se tada na cijeli lanac pravosudnih službenika od Pule do Karlovca, uključujući Radovana Ortynskoga, netm prije smijenjenog državnog odvjetnika, kojeg su mediji samo malo prije toga glorificirali kao antimafijaškog heroja iliti “hrvatskog Eliota Nessa”. I Canjuga i Ortynski, naime, funkcionirali su kao institucionalni ortaci odvjetnika Mirka Batarela koji je cijelu svoju karijeru izgradio na najčešćem i najunosnijem obliku podmićivanja u Republici Hrvatskoj – na trgovini uslugama i protuuslugama - pisalo se tada. Krunoslav Canjuga kažnjen je suspenzijom s mjesta županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu kad je otkriveno kako ga je Mirko Batarelo potkupljivao iznimno povoljnim aranžmanom u Autokući Zubak.

Batarelo je zauzvrat tražio da maksimalno ublaži kvalifikaciju protiv njegova klijenta Roberta Matijevića, zamjenika ravnatelja Carinske uprave, ulovljenog u komplotu s povećom skupinom krijumčarima kave. 'O automobilu koji je Canjuga poželio imati – vrijednom 154.000 kn – razgovaralo se, među ostalim, i telefonski. Tako su u ožujku fragmenti njihova cjenkanja snimljeni prislušnim uređajima kriminalističke policije koja već mjesecima uhodi Batarela zbog razložne sumnje da s nekolicinom kolega i korumpiranim saveznicima u Državnom odvjetništvu prakticira pravosudni reket. U slučaju Zubakova automobila korupcionaški aranžman nije dokraja realiziran samo zbog jednog razloga: netko je Batarelu došapnuo da ga kriminalisti MUP-a prisluškuju pa su njihovi pregovori naprasno prekinuti' - pisao je tada Nacional. Poslije je početak suđenja Batarelu odgađan godinama što su mediji tumačili kao dokaz koruptivne umreženosti. No, od tada do dana proplo je 19 godina i okolnosti su se potpuno drugačije.

Odvjetnik Batarelo već je godinu dana pokojni pa mu je unuk Mauro Tony Krešić 15. svibnja ove godine u Slobodnoj Dalmaciji posvetio sljedeće 'Sjećanje na Dida MIRKA BATARELA' sa crno-bijelom slikom poznatog odvjetnika. Ispod je pisalo 15.V.2021. - 15.V.2022. Očito još uvijek neutješni unuk Mauro Tony Krešić napisao je sljedeće: 'Ako su nam ukrali ljude koje volimo jedini način da ih natjeramo da žive je da ih nikada ne prestanemo voljeti. Dragi Dida shvatio sam tvoju vrijednost i tvoju bol nakon što si nas iznenada napustio, kao unuk kojeg si uvijek razumio i davao mi mudre savjete preuzimam obvezu koju si imao prema obitelji, ali nikada ne mogu biti poput tebe. Nedostaješ mi Dida, Mauro Tony'. Isti dan sjećanja su na istom mjestu dali udovica odvjetnika Batarela Nevenka ali i neutješna kći Jasna s obitelji, suprugom Branimirom i dvjema kćerima.

Dirljivo je i sjećanje svome ocu objavila mama Maura Tonyja Krešića: 'Iznenadni gubitak tebe bio je kao rana koja nikada neće zacijeliti. Najtužniji dan u mom životu bio je dan kada si preminuo. Bio si glavna osoba koja mi je znala pokazivati dobro i zlo. Bio si osoba koja me najbolje razumjela. Dao si mi najbolji poklon, kritizirao si me, ali beskrajno vjerovao u mene. Žalim za svim izgubljenim prilikama i voljela bih da si još uvijek ovdje kako bi ti mogla reći koliko te volim. Kaže se da je molitva najbolje oružje, molim za tebe tata da sijaš na nebu kao nekada ovdje. Toliko nedostaješ svake sekunde. Počivao u miru Božjem. Tvoja Sandra', napisala je dakle supruga Romea Krešića svome prije godinu dana preminulom ocu odvjetniku Batarelu. Inače, Sandra Batarelo Krešić izgradila je respektabilni poslovni imperij ne samo u Samoboru i Zagrebu već i u Dubrovniku.  

Prema nazivima njenih tvrtki s kojima je povezana preko sudskog registra to isprva nije odmah vidljivo. Naime, ona je vlasnica i direktorica tvrtke Signumšped u kojoj je vlasnica i direktorica. Tvrtka posluje u zagrebačkom Jankomiru a bavi se carinjenjem i špedicijom. Suvišno je napominjati kako je njen pokojni otac odvjetnik Batarelo prije 20 godina uhvaćen kako podmićuje za bivšeg čefa carine jer sada njegova kći ima legalni carinsko-špediterski biznis. Batarelova kći vlasnica je i samoborske tvrtke Mibat u kojoj je Mauro Tony direktor. S Dubrovčaninom Franom Radoševićem vlasnica je tvrtke Scientiae Nubem u kojoj je Radošević direktor. Kći pokojnog Batarela je suvlasnica zajedno sa svojim Signumšpedom i dubrovačke tvrtke Adriatic Incentives u kojoj je direktorica. Preko tvrtke Signumšped suvlasnica je Signumšped Horeca u kojoj je jedna od direktorica. Uz nju su suvlasnici te ujedno i direktori Željka Vučković iz Hrvatskog Leskovca kraj Zagreba te Stjepan Orlić iz Trogira. U nastavku priče fokusirat ćemo se na pozicije, funkcije i udjele njenog sina Maura Tonyja Krešića.

On na LinkedIN profilu navodi kako je menadžer prodaje u Karaka Travel. Zapravo, radi se o tvrtci koja iznajmljuje obnovljenu dubrovačku Karaku koja je medijski predstavljena kao projekt kapetana Frane Radoševića, gorespomenutog partnera Maurove mame. Ta agencija posluje pod okriljem gore spomenute tvrtke  Adriatic incentives. Do kolovoza prošle godine Mauro Tony je bio predsjednik uprave dubrovačke tvrtke Alexandra Hotel Collection. Ta tvrtka je upisana ali i uknjižena kao vlasnica znamenitog dubrovačkog hotela Pucić Palace. Vlasnik te tvrtke je Turčin s dubrovačkom adresom Emil Ibrahim Önder Uzel koji je dugo bio zvijezda turskih tabloida. Naime, tamošnji mediji pisali su kako je Önder Uzel prevario sestre jer je obiteljsko bogatstvo prebacio na svoju singapursku tvrtku pa je to bio višegodišnji spor.

O spornim transakcijama koje su se odvijale dijelom i preko naše zemlje, odnosno Dubrovnika u kojem Turčin ima više tvrtki pa tako primjerice i Sagrada Eternal Collection d.o.o. koja je formalno upisana na nizozemsku Argentum Ventures B.V. pisat ćemo drugom prigodom. Nekim je spornim transakcijama zasigurno svjedočio i unuk pokojnog odvjetnika Batarela kao bivši predsjednik Uprave. Sin Romea Krešića je od svibnja ove godine direktor u tvrtci Mibat iz Samobora. Inače, na kućnoj adresi na kojoj posluje Mibat registrirana je Mibat Guesthouse. Mladi, očito ambiciozni i sve do otkrića divlje gradnje u Zaostrogu anonimni hrvatski bogataš posluje i preko tvrtke Signum Media Digital Consulting u kojoj je vlasnik i direktor. Kada se pogleda osnivački akt te tvrtke vidljivo je kako je u bazi Catering modri pjat, poznati catering dubrovački servis koji posluje u Vukovarskoj ulici u Dubrovniku.

Krešić mlađi je osnivač i direktor i Signum savjetovanja. Potraga za svim tvrtkama kćeri pokojnog odvjetnika Mirka Batarela i njezinog sina Maura Tonyja Krešića olakšao nam je dokument - Izjava o povjerljivosti koji je sastavila u svibnju 2018. povjerenica za zaštitu osobnih podataka njihovih tvrtki Mladinija Malić. Iz tog dokumenta proizlazi kako ona skrbi za povjerljivost podataka sljedećih tvrtki: Signumšped, Karaka Travel, Mibat, Signum Holidays, Karaka Charter & Rent, Catering modri pjat, Fortuna Navis i Scientiae Nubem. Dakle, spektar tvrtki koje kontroliraju kćer pokojnog odvjetnika Mirka Batarela i njezin sin jedinac je šira nego što pokazuje inicijalne pretraga sudskog registra. U svakom slučaju pred mlađahnim Maurom Tonyjem Krešićem puno je posla jer su mu roditelji stvorili impozantan imperij koji obuhvaća građevinske projekte, turističku branšu, špediciju, carinjenje i tko zna što još sve ne. Samo mora izgladiti situaciju s inspekcijom koja mu je privremenu zatvorila gradilište na velebnoj višekatnici s mega potpornim zidom koja je, očito iregularno, niknula na temeljima trošne prethodnice.