U svakoj branši u Hrvatskoj postoje osobe koje bi zacijelo mogle biti primjeri loših ako ne i najgorih praksi. U pravilu takve osobe nisu spremne na samo jednu nečasnu ili nezakonitu radnju već takvu praksu, zahvaljujući inertnosti sustava, provode u kontinuitetu i kroz dulje razdoblje. Istodobno dok čine amoralna ili nezakonita djela, ili druge potiču na iste, žive na visokoj nozi ostavljajući iza sebe goleme dugove, kako prema vjerovnicima tako i prema djelatnicima, komunalnim tvrtkama, telekom operaterima.... Sve to je karakteristika poslovanja Marije Dekanić, marketinške poduzetnice koja se isprva dičila stranačkom iskaznicom HNS-a. Njeni mediji uspijevaju opstati u Hrvatskoj unatoč tomu što počivaju na masovnom neplaćanju djelatnika, sustavnom plagiranju tuđih članaka, ali i nečasnim djelima koje je DORH okarakterizirao kao iznudu. Dok vlasnica portala dnevno.hr, tjednika i web izdanja 7dnevno te nekih drugih marginalnih portala čeka ishod sudskog postupka u kojem je vlasnik Poliklinike Svjetlost tereti za pokušaj ucjene - nastavlja sa istim sumnjivim poslovanjima a koje uključuje genriranje golemih dugova u tvrtkama koje završavaju u stečaju. Kada jednu tvrtku eksploatira do kraja u smislu iskorištavanja lakovjernosti vjerovnika Marija Dekanić osnuje drugu i na nju prebaci poslovanje. Potkraj travnja ove godine oglašen je stečaj njenog Motusa zbog duga od 590.171,05 kuna.Ta je tvrtka apostrofirana i u optužnici za iznudu (medijski reket) protiv Mraije Dekanić kada je s drugima pokušala profitirati na neobjavi članka o Nikici Gabriću i drugima kao masonima. Njeno ime apostrofirano u optužnici koja je podignuta protiv Zagrepčanina koji se bavio masovnim prevarama s mobilnim uređajima a ona je planirala s njim sklopiti posao prije nego što je sve kompromitirano. Kroz sudski ovršni dokument isplivalo je kako opetovano ne plaća račune ali očito se neki vjerovnici ustručavaju njene medijske pozicije pa ne provode ovrhe u odnosu na nju kao prema drugim običnim građanima. Izlaz iz svojih nagomilanih mračnih situacija ne traži na regularan način već potiče svoje suradnike da plagiraju radove drugih i tako grade svoj medij. U kontinuitetu su pokradeni naslovi i radovi o Zlatku Daliću, Luki Modriću, Dominiku Livakoviću. Postavlja se pitanje imaju li kapaciteta oni koji su plaćeni da provode zakon uopće stati na kraj osobi takve profilacije. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na portalu imperijal.net 27. studenog o.g. objavljen je članak o poduzetničkim aktivnostima Zlatka Dalića pod naslovom: 'ZA SVOJ GROŠ Zlatko Dalić maneken je Isonove, pića koji proizvodi njegova obiteljska farmaceutska firma s gazdom Livno-busa i bivšim Varteksovcem  - Znakovito je kako u kampanji piše da piće preporučuje Zlatko Dalić a nigdje se navodi kako je proizvođač Livnova World koja posluje u stanu izbornikove tvrtke Zero Digital u Varaždinu a u kojoj je suvlasnik i direktor njegov sin Toni'. Puno ranije, 31. ožujka 2021, na portalu imperijal.net objavljen je članak o stanu Zlatka Dalića u Ban centru pod naslovom: 'BOGATAŠI IZ BAN CENTRA 2. DIO Zlatko Dalić posjeduje skromni stan u Ban centru: doznajte tko je sve platio 7.000 € m2 - Najviše skupih kvadrata posjeduje bivši TDR-ovac Branko Zec, slijede ga Paško Labura i obitelj Šipek, Kamenski, Zadro, kćeri Dubravka Grgića ali i neki za koje nikad niste čuli'.

Podatke koje smo istražili i objavili u ta dva članka prepisana su i objavljena u tiskanom i web izdanju 7dnevno 6. prosinca o.g. pod naslovom: 'DOBAR POSAO IZVAN TERENA! Dalićev biznis cvate, a partner mu je moćni Livanjak: Razgranati obiteljski poslovi hrvatskog izbornika'. U članku na 7dnevno nigdje se ne navodi imperijal.net kao izvor informacija kao i na portalu dnevno.hr koji je članak objavio isti dan. Predstavit ćemo drugi recentni slučaj krađe: Na portalu imperijal.net 5. prosinca o.g. objavljen je članak pod naslovom: 'KAPETAN JE ODLUČIO Luka Modrić preko madridske firme uložio 10,18 milijuna eura u nekretnine u elitnom El Visu, ostaje u Španjolskoj i kad objesi kopačke - Oči nacije uoči utakmice s Japanom uprte su u Katar gdje će hrvatski reprezentativci odigrati odlučujuću utakmicu s Japanom za daljnji prolaz, svi se pitaju dokad ćemo uživati u Modrićevim bravurama i hoće li se vratiti u Hrvatsku nakon Španjolske' . Podaci objavljeni u tom članku prepisani su i objavljeni  15. prosinca o.g. na portalu dnevno.hr i na 7dnevno.

Na portalu imperijal.net zadnjih dana jedan od čitanijih bio je i članak o vrataru Vatrenih Dominiku Livakoviću. Objavljen je 5. prosinca pod naslovom: 'PUT DO ZVIJEZDA Iza Vatrenog Dominika Livakovića stoji mama koja renta vilu i ima biznis s drugim mužem, tata Zdravko, bivši državni tajnik, ali najviše njegov pokojni djed doktor koji ga je naučio poniznosti -  Atraktivna Manuela Skoblar u Zadru sa suprugom Krešimirom Dijanom posjeduje luksuznu vilu, zajedno imaju razgranat biznis i troje djece, tata Zdravko je inženjer koji je bio znan i kao bliski suradnik bivšeg HDZ-ovo ministra Božidara Kalmete, ali Vatreni je posebno zahvalan pokojnom djedu Vojmilu kojem posvećuje utakmice'. Ni taj članak o Vatrenima nije ostao izvan dosega plagijatorske i kradljive vlasničke i uređivačke politike dnevno.hr i 7dnevno. Na dnevno.hr prije zaključenja ovog članka vidjeli smo najavu za novi broj tjednika 7 dnevno. Naslov glasi: 'SVE OBITELJSKE TAJNE DOMINIKA LIVAKOVIĆA: Mamina kuća iz snova i tatina veza s Kalmetom!'. To je ujedno glavni naslov na naslovnici zadnjeg broja tog tjednika.

Sukladno dosadašnjoj praksi nigdje se ne navodi izvor na kojem temelje članak, točnije rečeno prepisivačinu. Na desetine je primjera prepisanih članaka s portala imperijal.net u režiji istih osoba na dnevno.hr i 7dnevno. O toj problematici pisali smo ranije u članku koji se bavio DORH-ovom optužnicom protiv vlasnice tih medija te ovrhom. Radi se o članku pod naslovom: 'AGONIJA POSRNULE PODUZETNICE Nakon optužnice za iznudu šeficu Dnevno.hr Mariju Dekanić sustigla ovrha A1 od skoro 10 tisuća kuna - Vlasnica tvrtke koja izdaje portal Dnevno.hr i tjednik 7 dnevno još je jednom potvrdila kako joj poslovanje počiva na neplaćanjima, kako telekom operatera tako i novinara, dok sadržaje njezina izdanja temelje na masovnoj krađi članaka s portala Imperijal.net'

U tom smo članku naveli jedan primjer autorske krađe kako slijedi: 'Navedeno ukazuje na praksu zagrebačke poduzetnice koja je izrasla na zaduživanjima i neplaćanjem suradnika a u svojim izdanjima tolerira i podupire krađu autorskih djela drugih portala. Već smo jednom spomenuli kako su desetine tekstova pokradeni s Imperijal.neta te objavljeni na portalu Dnevno.hr ili u tjedniku 7 dnevno. U većini slučajeva tekstove je potpisivala Iva Međugorac. Toj problematici posvetit ćemo se i ubuduće no sad ćemo samo navesti zadnji primjer kako bi čitatelji stekli uvid u notorne krađe autorskih djela i falsifikate u izdanjima koje kontroliraju Marija Dekanić i Mark Cigoj. Primjerice, niz priča o osobnom bankrotu supruga Martine Tomčić koji smo objavili na Imperijal.net od prvog članka objavljenog u siječnu 2021. pa do zadnjeg članka objavljenog 10. listopada završili su kao 'autorski uradak' T.Š. na Dnevno.hr. Prepisani Imperijalov članak na Dnevno.hr nosi naziv 'OKOVANI DUGOVIMA KAKO UOPĆE ŽIVE? Suprug Martine Tomčić duguje gotovo 25 milijuna kuna, zatražio bankrot pa namjerno prešutio imovinu!'.  

Javnost smo o krađi autorskih djela i plagiranju izvijestili i u članku koji se bavio poslovima kockara Jušte Puharića koji je poduzeo ovrhu nad HPB-om. Tako smo prvo objavili članak pod naslovom 'Pokeraš Jušte Puharić iz Makarske kojem Šuker duguje 8 milijuna tuži hotel za 41 milijun'. Zatim smo objavili članak 'Pokeraš Jušte Puharić prokockao 228 milijuna kn u Londonu pa tužio kazino zbog prijevare'.  Iz Londona smo dobli i reagiranje odvjetnika koji je zastupao Juštu Puhariča na londonskom sudu pa smo objavili i taj članak pod naslovom: 'Na slici je odvjetnik Jušte Puharića Marc Traube koji je oklevetan kao kockar'. Objavili smo i sljedeću priču: 'Hrvatski milijarder o kojem bruji čitav svijet prije 20 godina imao je ovrhu u Makarskoj'. Objavili smo i zgodnu priču o Jušti i Putinu. Doduše voštanom Putinu. Pisali smo davno i o tome kako je njegova atraktivna kći Lara Puharić krupna dioničarka. Ta je Imperijalova priča prepisana u  7dnevno te u skladu s plagijatorskom uređivačkom politikom tog tjednika te portala dnevno.hr kao i desetine Imperijalovih članaka parazitski prekopiranih s našeg portala bez navođenja izvora, odnosno citiranja Imperijala. U svim slučajevima kao autorica prepisanih članaka pojavljuje se stanovita Iva Međugorac.

Jedan od prošlogodišnjih primjera krađe je i objava članka je onaj o poduzetniku Milanu Popoviću i njegovim investicijama na Hvaru. O tome smo prvi pisali u više članaka prošle godine što je vidljivo već na Google pretrazi - link. Autorski i novinarsko-istraživački podaci iz tih članaka prepisani su u članku koji je objavljen na dnevno.hr krajem kolovoza 2021. - i to jasno poslije objave članaka na imperijal.net koji su se dogodili u svibnju 2021.  te u srpnju 2021.. Previše je slučajeva krađe, ista ne prestaje i ne može se ignorirati. Na našoj strani stoji mogućnost tužbe ili prijave DORH-u ili oboje. No, to ne isključuje informiranje javnosti o ovoj temi. Vlasništvo nad medijima trebalo bi biti i po zakonu transparentno a postoje odredbe koje navode i kako javnost ima pravo znati tko su vlasnici medija.

O vlasnici plagijatorskih medija dnevno.hr i 7dnevno već je puno toga napisano u kontekstu optužnice za iznudu. No, tu se radi o osobi koja vješto izbjegava zakonske i moralne okvire poslovanja već godinama. Stoga ne čudi da ima brojne repove poslovanja od brojnih stečajeva tvrtki zbog golemih dugova. Zadnja sudska objava ticala se prijedloga stečaja nad njenom tvrtkom Motus zbog duga u iznosu od 590.171,05 kuna. Tvrtka Motus navodi se u DORH-ovoj optužnici protiv Marije Dekanić i drugih zbog slučaja koji je odjeknuo u javnosti. Naime, vlasnik Poliklinike Svjetlost Nikica Gabrić nju je i njeno dvoje najbližih suradnika optužio za pokušaj ucjene jer su ga tražili 200.000 kn da ne objave članak o masonima kojima pripada. No, kako bi javnost stekla puni uvid u profil te poduzetnice uskoro ćemo objaviti i članak o tome kako je pokušala kupiti mobilne uređaje od Stjepana Ćaćića iz Zagreba protiv kojeg je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo optužnicu 30. rujna prošle godine. Sada ćemo citirati samo njezin iskaz iz optužnice koju potpisuje zamjenica općinskog državnog odvjetnika Marija Jakobović Adžaga. Slijedi iskaz gazdarice dnevno.hr i 7dnevno iz spomenute optužnice:

'Naime, iz iskaza svjedokinje Marije Dekanić proizlazi kako je direktorica to jest vlasnica i odgovorna osoba trgovačkog društva LOGOBOX d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, Tomislavova 11, a do 2020. sjedište društva bilo je na adresi Antuna Šoljana 22. Predmetno trgovačko društvo bavi se pružanjem marketinških usluga. Svojedobno misli da je to negdje 2017. upoznala Stjepana Ćaćića obzirom je radio za tvrtku VIP ili A1. Nju je s njim upoznao jedan kolega odnosno tadašnji zaposlenik. 2019. primila je od njega putem WhatsApp aplikacije poruku kojom je od nje tražio da se sastanu te da ima dobru ponudu za nju odnosno njenu firmu i nudio joj je putem poruka i poziva mobitele iPhone po povoljnoj cijeni. Navedenu ponudu poslao joj je i putem e-maila. Radilo se o ukupno 35 mobilnih uređaja marke iPhone 11PRO Space Gray 256GB za ukupnu cijenu u iznosu od 139.930,00 kuna odnosno za iznose od 3.998,00 kuna po uređaju što je višestruko niža cijena od stvarne cijene takvih uređaja.

Sve je to bilo putem poruka, poziva i e-maila. Tražio je od nje da se sastanu ali se nije s njim sastala u niti jednom trenutku. Ona se s njim nije željela sastati s obzirom da je čula od nekih prijatelja da je sklon prevarama, jedan od tih prijatelja je Davor Botinčan kojemu je također po povoljnoj cijeni nudio povoljne uređaje, a kad mu je ovaj platio iste mu nije uručio, ne sjeća se sad svih detalja. Ona se radi tih mobitela koje je Stjepan nudio sastala sa vlasnikom tvrtke u kojoj je bio zaposlen Stjepan Ćaćić kao voditelj prodaje misli da se on zvao Vjekoslav Kožić iz trgovačkog društva CERTITUDIO SERVIS d.o.o. te je isti bio vlasnik još jedne tvrtke. Mora reći istinu zašto je njoj sve to bilo interesantno. Naime, ona je vlasnica i portala "7 Dnevno". Kako je ranije čula za tog Stjepana Ćaćića kako je prevarant dala je jednom svom novinaru nalog da istraži tu priču te je na taj način i došla do Vjekoslava Kožića koji se njoj prvi javio. Htio se opravdati kako on zapravo nema ništa s tim rekao joj je da je odmah nakon toga Stjepanu dao otkaz, oni su imali u novinama jedan veliki tekst o tome. Nakon tog teksta u novinama Stjepan joj se više nije javljao, a prije tog javljao joj se kao što je rekla nekoliko puta porukama, pozivima i putem e-maila.

Ona je policiji dostavila screen shotove upućenih joj poruka Stjepana Ćaćića zv. Stipe, njegove mailove s ponudama i audio zapise poruka. Također policiji je dostavila tekst iz tjednika "7 Dnevno" od 8. studenog 2019., a koji autor je Valneo Kosić. Rekla bi dakle da nije prevarena i da se ne smatra oštećenom osobom, ali je isto mogla postati da je nasjela na njega i da je pristala na tu njegovu ponudu od ukupno 35 iPhone mobilnih uređaja. Također ta ponuda koja je njoj poslana na mail također je bila krivotvorena, a to joj je rekao vlasnik tvrtke Vjekoslav Kožić. On je iskoristio stvarnu ponudu koja je bila za neku drugu tvrtku i na toj ponudi je promijenio kupca. Sjeća se da su kontaktirali T-com obzirom je navedena tvrtka partner tvrtke CERTITUDIO SERVIS d.o.o. te su se oni isto ogradili od postupanja Stjepana Ćaćića shvatili su da ta ponuda nije iz njihovog sustava. Ne smatra se oštećenom osobom i ne želi sudjelovati u postupku kao oštećenik' - piše u optužnici protiv Stjepana Ćaćića.