Suprug najstrože članice žirija Supertalenta Martine Tomčić podnio je zagrebačkom sudu zahtjev za osobni stečaj početkom 2017. godine u namjeri da se riješi nagomilanih dugova u nevjerojatnom iznosu glavnice od čak 24,345.678,24 kn. No, pogriješio je jer je podcijenio obveze koje ima prema Zakonu o stečaju potrošača, sudu je zatajio vrijednu imovinu, stan prenio na suprugu pa ga je sud oglasio nepoštenim u smislu ZSP-a.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sudac Vladimir Dimanovski u postupku stečaja nad imovinom Ženje Moskaljova 12. svibnja 2021. donio je rješenje o obustavi tog postupka. Na početku sudskog dokumenta navodi se kako je Ženja Moskaljov Općinskom građanskom sudu u Zagrebu 26. siječnja 2017. podnio prijedlog za provođenje osobnog stečaja nad njegovom imovinom. Rješenjem od 17. srpnja 2020. sud je otvorio postupak stečaja nad njegovom imovinom, imenovao povjerenika Valentina Jakovca iz Zagreba i zatražio upis tog rješenja u zemljišnim knjigama u pogledu nekretnine u zagrebačkim Šestinama, odnosno polovice peterosobnog stana površine 134,55 m2 i polovice parkirnog mjesta od 15,83 m2..

Također, donio je rješenje upisa zabilježbe na oranici površine 154 čhv u okolici Crikvenice. Ta zabilježba je upisana za razliku od one za zagrebački stan o čemu će više biti na kraju članka No, postupak je obustavljen jer je utvrđeno da je potrošač zatajio dio imovine. Naime, Zakon o stečaju potrošača - ZSP propisuje da je cilj poštenog potrošača osloboditi obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima, te je propisano da sud poštenje utvrđuje uzimajući u obzir ponašanje potrošača prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja te njegovo ponašanje tijekom sudskog postupka i razdoblja provjere ponašanja.

Temeljem toga  sud je utvrdio da je potrošač sudu i vjerovnicima zatajio dio svoje imovine. U dokumentu piše kako je 'čitanjem spisa utvrđeno je da je potrošač na ročištu 16. siječnja 2018. u pogledu vlasništva nad imovinom iskazao da je vlasnik mopeda vrijednosti oko 500 kuna, nekretnina iz popisa imovine (zemljište u Belgradu, Općinski sud uRijeci minorne tržišne vrijednosti) navodno pripada bratu Vanji Moskaljovu, a da je prije 20 godina primio na dar od bake nekretninu na moru, o čemu se sudu obvezao dostaviti dokumentaciju'. Navedimo kako je spomneuti Vanja Moskaljov novinar te suprug reporterke Nove TV Ivane Pezo Moskaljov.

U sudskom dokumentu piše i kako 'do dana pisanja rješenja sudu nije dostavio dokumentaciju za navedenu nekretninu "na moru", a sud je uz to utvrdio i da je potrošač vlasnik nekretnine na kojoj ne postoji nikakav zemljišnoknjižni teret, a koja se nalazi na području Općinskog suda u Samoboru i to dvosobnog stana "B" u prizemlju zgrade, površine 85,90 m2' odnosno trećine stana u Praunspergerovoj ulici u Samoboru. Sud je službenim putem 22. travnja 2021. od nadležne ispostave Porezne uprave zatražio procjenu navedene nekretnine i 6. svibnja 2021. zaprimio okvirnu procjenu prijavljenih nekretnina na tom području, a koja iznosi 11.975,00 kuna po m2.

Iz toga je zaključeno kako je suprug Martine Tomčić Ženja Moskaljov sudu zatajio imovinu najmanje vrijednosti od 342.884,16 kuna. Sudac Dimanovski ističe kako sudu pri donošenju rješenja o otvaranju stečaja potrošača ti podaci nisu dostavljeni tako da je zaključio kako je potrošač nastupio nepošteno prema odredbama Zakona o stečaju potrošača. 'Pod poštenjem se podrazumijeva istinito i točno iskazivanje na pripremnom ročištu' - piše među ostalim u sudskom dokumentu.

Dalje u tekstu slijedi: 'Poštenje potrošača nikako ne može uključivati namjerno prešućivanje imovine koje dovodi do zablude sud i vjerovnike koji bi se iz te imovine mogli namiriti,a da se ne radi o slučajnosti, vidljivo je i iz iskaza potrošača, ali i iz obrasca koji je dostavljen u prijedlog za pokretanje postupka u kojem navedene nekretnine nisu nabrojane' - zaključuje sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Ističe se i kako dužnik Ženja Moskaljov 'nije istinito sudu prikazao svoje imovno stanje, a niti je sudu dostavio obećane podatke o nekretnini koju je primio na dar od bake'. Napisano je kako je potrošača potrebno saslušati i oko troškova postupka ali se navodi i kako je samim tim što 'nije dao potpune podatke o imovini te je tim iskazom sud doveden u zabludu'. Istaknuto je kako 'u smislu odredbi ZSP-a potrošač nije nastupio pošteno obzirom da je jednu nekretninu zatajio, dok podatke o drugoj sudu nije dostavio, iako se na navedeno obvezao na ročištu'.

Ilustrativna je i zadnja rečenica suca Dimanovskog. 'Od potrošača se u ovom postupku očekuje maksimalna ozbiljnost u postupanju i poštenje u smislu odredbi ZSP-a jer sud osobe koje taje imovinu ne može osloboditi svih obveza na kraju postupka, budući da to ne bi bilo primjereno u odnosu na smisao postupka i ostale stečajne dužnike koji svoju imovinu nisu zatajili sudu i vjerovnicima'. Protiv tog rješenja pravo na žalbu imaju potrošač i vjerovnici u roku od 15 dana od dostave rješenja. Inače, već smo objavili članak kako je zet bivšeg predsjednika HSS-a i bivšeg predsjednika Sabora Zlatka Tomčića zatražio osobni stečaj a da je tijekom tog postupka iz dokumentacije postalo vidljivo kako osobno duguje raznim bankama i institucijama blizu 25 milijuna kuna.

No, dok je nad njim trajao postupak osobnog stečaja dogodila se i dobra obiteljska vijest. Naime, otac Ženje Moskaljova, Milovan Moskaljov koji je u Hrvatskoj osuđen na zatvorsku kaznu te je pobjegao iz Hrvatske, zbog čega je bio i na tjeralici Interpola te je za njim bio raspisan europski uhidbeni nalog, oslobođen je kazne zatvora zbog zastare. Više o tome možete pročitati u članku objavljenom na tu temu. Iako je završio zbog silnih milijunskih dugova na sudu u postupku osobnog bankrota Ženja Moskaljov je u medijima te na društvenim mrežama funkcionirao kao da je sve u najboljem mogućem redu.

Naime, netko bi mogao pomisliti kako fantastično živi s pokrićem na visokoj nozi jer je od datuma zahtjeva za osobni stečaj objavio brojne slike na Fejsu gdje se sunča kraj bazena, skija na mondenim skijalištima i slično. Također, Moskaljov je poduzeo i druge korake da izbavi vrijednu osobnu imovinu od domašaja svojih brojnih vjerovnika. Tako je ugovorom o utvrđivanju bračne stečevine polovicu dvoetažnog stana s vrtom i parkingom u novogradnji u zagrebačkim Šestinama 16. travnja 2021. prenio na suprugu Martinu Tomčić Moskaljov.

Tako je najoštrija i najneumoljivija članica žirija Supertalenta došla u poziciju pomoći suprugu u uzmaku od vjerovničkih potraživanja. U međuvremenu od zahtjeva za otvorenje osobnog bankrota Ženja Moskaljov u medijima je istupao i kao direktor dućana Dog & Style za kućne ljubimce u novogradnji u centru Zagreba. Taj je dućan inače u vlasništvu tvrtke Martine Tomčić Moskaljov a on je u navedenoj prokurist. Više puta je u medijima osvanulo pompozno otvorenje ali i rad tog salona te inovativni elementi koje je zagrebački poduzetnik implementirao u rad dućana.