Operna diva i najstroža članica žirija Supertalent vrhunski se nosi s financijskim glibom u kojem se našao njezin suprug. Par u javnosti uvijek emanira zadovoljstvo i sreću kako poslovnim tako i privatnim životom.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Izgleda da je osobni stečaj postao trend među poznatim Hrvatima. Već smo pisali kako je na osobni zahtjev u bankrotu zavšio Azer Berber, sin slavnog pokojnog slikara Mersada Berbera. Javnost smo izvijestili kako je isti postupak proveden i nad poznatom TV voditeljicom koja na sva zvona medijski promovira glamurozan život na visokoj nozi - Nikolini Pišek. Berberov sin u osobnom stečaju vidio je priliku da se rastereti dospjelih bankarskih potraživanja i uspio je završiti s tim postupkom.  Osobni stečaj provodi se i nad kontroverznim Antom Gotovcem koji je preselio u Zemun gdje vodi uspješan auto biznis. No, to ga ne sprječava da na sudu u Zagrebu tvrdi kako nema nikakvih primanja ni imovine te da egzistira na donacijama postarijeg Beograđanina.

Listi poznatih u stečaju pridružilo se još jedno zvučno ime - radi se o Ženji Moskaljovu, poduzetniku koji je znan i kao suprug operne dive i najstorže članice žirija Supertalenta. Moskaljov u medijima uživa status uspješnog i inovativnog poduzetnika. Tako je u studenom 2020. u Večernjaku promoviran kao vlasnik zagrebačkog dućana za kućne ljubimce Dog&Style . 'Stavite kovanice ili novčanice, zgrabite sok, grickalice, kavu, čokoladicu… I odete. Otprilike tako funkcioniraju samoposlužni automati koje možemo vidjeti na gotovo svakom koraku; u čekaonicama, raznim institucijama, zdravstvenim ustanovama, pekarnicama... Jednostavni su i praktični, a što ako bi se unutra, primjerice, stavila hrana i druge stvari za životinje? E onda bismo dobili automat s proizvodima iz pet shopa Dog&Style koji su se njegov vlasnik Ženja Moskaljov i suradnica Iva Antolić sjetili postaviti ispred trgovine u Ulici Grada Mainza' - objavljeno je u Večernjaku.

Inače, prema podacima sa Sudrega vlasnica istoimene tvrtke je Martina Tomičić Moskaljov a njezin suprug Ženja je direktor. Sjedište tvrtke je na njihovoj kućnoj adresi u zagrebačkim Mikulićima. Tvrtka se ranije zvala Framos. Osnivačica je bila Martina, Ženja direktor ali je stanovito vrijeme vlasništvo bilo transferirano na drugu osobu. Moskaljov je zadnja dva desetljeća bio povezan s brojnim zagrebačkim tvrtkama. Od rujna 2006. do ožujka 2007. bio je član Uprave Lole Ribara čiji je vlasnik Boris Vidić, zagrebački poduzetnik s hercegovačkom adresom. Tri godine je bio direktor zagrebačke tvrtke Ottensten čiji je osnivač bila danska kompanija Ottensten Tekhnik. Moskaljov je bio  i član Uprave nakladničke kuće Znanje do prosinca 2008. godine.  U studenom 2008. s Josipom Kovačem osnovao je tvrtku Vulkan koncept na kućnoj adresi u Prevoju.

Do ožujka 2009. bio je i predsjednik uprave Vulkana, ljevaonice željeza, zajedno s piscem, pustolovom i bivšim mužem Ane Gruice - Hrvojem Šalkovićem. U toj tvrtci predsjednik NO-a bio je Hrvojev otac Mijo Šalković. Ta je ljevaonica željeza u stečaju a kao njezin suvlasnik navodi se Moskaljeva tvrtka Vulkan koncept koja je u međuvremenu i ugašena. Suprug Martine Tomčić bio je i direktor sisačke tvrtke Felis produkti do rujna 2011. U ožujku 2012. prestao je biti direktor sisačke tvrtke Vulf. Prema podacima sa Sudrega u međuvremenu su ugašene 4 tvrtke s kojima je bio povezan: Ottensten, Vulkan koncept, Vulf i Felis produkti. Inače, spomenuti Josip Kovač s kojim je Moskaljov osnovao Vulkan koncept, znan je i kao suprug nekadašnje HTV-ove novinarke i Mesićeve glasnogovornice Ivane Šikić koja se sada preziva Kovač.

Kovač je bio uhićen u jeku izbijanja afere Karlovačka banka. Naime, on je bio direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke bankeKovač je bio je i predsjednik NO-a Vulkana, ljevaonice željeza, s kojom su bili povezani i Moskaljov i otac i sin Šalković ali i suvlasnik tvrtke Vulf u kojoj je Moskaljov bio direktor. Dakle, iz svega navedenog jasno je kako se u slučaju Ženje Moskaljova radi o jednom od nekad vrlo razvikanih menadžera s raznoraznim poslovima i suvlasništvima nad više tvrtki. Samim tim je veće iznenađenje kako se ime poslovnjaka tog ranga, k tomu medijski i društveno visoko pozicioniranog, našlo na listi osoba nad kojima se provodi osobni bankrot. I Instagram profil Ženje Moskaljova kao i njegov Twitter račun svjedoči o iznadprosječnom hrvatskom standardu, nazočnosti brojnim događanjima na crvenom tepihu i izvan njega, dakle o životu na višoj nozi.

Ženju Moskaljova uvijek je u medijima afirmirala i njegova slavna supruga mezzosopranistica Martina Tomčić. Podsjetimo da je njihovo vjenčanje u svibnju 2003. godine bio društveni događaj na kojem su naravno bili nazočni i roditelji mladenke, tadašnji predsjednik Sabora RH Zlatko Tomčić koji je do prosinca 2005. bio i predsjednik HSS-a. Martina supruga očito podupire i u aktualnom biznisu čija je formalna vlasnica. Naime, ona je u sprnju 2019. objavila na Instagram profilu 'Stiže nam prinova u obitelj...suprug i djeca su presretni, a ja još uvijek u šoku što sam se uspjela nagovoriti', i naravno zaintrigirala svoje obožavatelje. U tu objavu je bila uključila i emotikon psića, pa su njezini pratitelji shvatili da tada 44-godišnja pjevačica ne objavljuje vijest o 'klasičnom' proširenju obitelji. U javnosti je Tomčićka poznatija kao operna pjevačica i članica žirija tako da je sve dosad ispod radara javnosti promaknuo podatak da je i vlasnica tvrtke za kućne ljubimce, gore spomenute Dog&Style.

Inače i njezina mlađa sestra također se bavi usko povezanim biznisom. Naime, Marija Tomčić posjeduje salon Flocco za njegu pasa. Ime Ženje Moskaljova četiri je puta dosad objavljeno na mrežnim sudskim stranicama. Radi se o objavama Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Prva objava datira iz veljače 2017. godine. Tada je objavljen početak izvanparničnog postupka stečaja potrošača nad imovinom Ženje Moskaljova. Tada je pozvan da u roku 60 dana predujmi troškove postupka na žiro račun suda, odnosno tisuću kuna. Predmet je otvoren kod sutkinje Jasne Gažić Ferenčina. Potom je 11. listopada iste godine objavljen poziv za pripremno ročište. Sutkinja kojoj je dodijeljen predmet pozvala je redom vjerovnike: Addiko bank, Zagrebačku banku, RH - Ministarstvo financija, Mercedes Benz Leasing, HBOR i Financijsku agenciju na dostavu potraživanja. Potom je Općinski građanski sud u Zagrebuobjavio rješenje sutkinje Marije Šipek o otvaranju stečaja nas potrošačom Ženjom Moskaljovim, na njegov prijedlog 17. srpnja prošle godine.

Tada je i otvoren stečaj nad njim a povjerenikom je imenovan Valentin Jakovac iz Zagreba. Prije prihvaćanja dužnosti povjerenik je pred sudom dao izjavu 'da će savjesno, držeći se Ustava, zakona i pravnog poretka Republike Hrvatske, obavljati svoju dužnost'. Povjerenik Jakovac je otvorio poseban transakcijski račun kod financijske institucije za potrošača, te zatvorio druge račune. Poseban račun povjerenik mora otvoriti prvi dan nakon sudskog imenovanja. U dokumentu je istaknuto kako 'U stečajnu masu ne ulazi imovina potrošača na kojoj se ne može provesti ovrha u skladu sa zakonom koji uređuje ovršni postupak (primanja i naknade iz čl. 172. Ovršnog zakona). Ujedno su pozvani vjerovnici da u roku od 60 dana od dana objave ovog rješenja na e-oglasnoj ploči Općinskog građanskog suda u Zagrebu povjereniku prijave svoje tražbine' Pozvani su dužnici potrošača da svoje obveze bez odgode ispunjavaju povjereniku potrošača.

Istodobno je naložen upis zabilježbe u zemljišnim knjigama na dvoetažnom stanu u Ulici Prevoj i garaži koji je suvlasništvo bračnog para Ženje Moskaljova i Martine Tomčić te na zemljištu u Sv. Mihovilu u Zaklancu kraj Crikvenice. Istaknuto je kako je dužnik vlasnik polovice zagrebačkog stana na kojem postoji i razlučno pravo prethodnog vlasnika Davora Stanića zbog duga od 255.000 kuna, Iz dokumenata proizlazi kako je suprug Martine Tomčić nakon podnošenja prijedloga osobnog stečaja sudu priložio popis imovine i obveza te plan ispunjenja obveza. Međutim, vjerovnici Republika Hrvatska, Allianz Hrvatska d.d., Addiko Bank d.d. i H- ABDUCO uskratili su suglasnost na plan ispunjenja obveza koje je predao Moskaljov

U stečajnom dokumentu piše i sljedeće: 'Iz sadržaja spisa proizlazi da potrošač više od 90 dana uzastopno ne može ispuniti jednu ili više dospjelih novčanih obveza u ukupnom iznosu većem od 30.000 kn (dospjela glavnica iznosi 24.345.678,94 kn). Stoga se sukladno odredbi čl. 5. st. 3. Zakona o stečaju potrošača ... smatra da je potrošač nesposoban za plaćanje čime je ostvaren stečajni razlog iz odredbe čl. 5. st. 1. ZSP. Otvaranjem postupka stečaja cjelokupna imovina potrošača koju je stekao do zaključenja stečajnog postupka i imovina koju će steći do isteka razdoblja provjere ponašanja ulazi u stečajnu masu. U stečajnu masu ne ulazi imovina potrošača na kojoj se ne može provesti ovrha u skladu s ovršnim zakonom, odnosno primanja i naknade iz čl. 172. Ovršnog zakona'.

Tako je zaključeno na ročištu 17. srpnja prošle godine te su o tome obaviješteni: Porezna uprava Zagreb, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu  Općinski sud u Rijeci, ZK odjel Crikvenica, Privredne  i Zagrebačka banka. Stečaj vodi sutkinja Marija Šipek. Na zadnjem ročištu u prosincu 2020. stečajni upravitelj je izvijestio sud kako je dužnika kontaktirao usmenim putem a da zbog Covid pandemije nije išao osobnu u banku. Potrošač ga je izvijestio kako ne raspolaže imovinom koja bi mogla biti unovčena radi namirenja vjerovnika i troškova postupka, odnosno obveza stečajne mase. Izvijestio je kako je održan sastanak izmedu povjerenika i vjerovnika 21. prosinca 2020. ali da dužnik i dalje nema imovinu te da nije bilo isplata prema vjerovnicima. Iako se situacija čini teškom zasigurno će odvažna i neustrašiva Martina Tomčić, zajedno sa svojim suprugom Ženjom isplivati iz ovih teških financijskih dubioza.