Hercegovački tajkun postao je planetarno poznat nakon vruće snimke seksa s pjevačicom na njegovoj jahti, javnost se uvijek pitala kako će na to reagirati njegova supruga Mirjana. Luksuzna katnica u mediteranskom štihu, s njegovanim vrtom, opasana visokom ogradom i oličena u crveno na elitnoj lokaciji na Gornjem Prekrižju u Zagrebu dom je obitelji Lučić. Vlasnički list te vile svjedoči o više poslovnih transakcija kojima je ta vila nominalno mijenjala vlasnike ali zapravo ostajala posjed uvijek iste obitelji. Hipoteke upisane u vlasnički list svjedoče kako je obitelj Lučić koja je stvarni posjednik te impozantne nekretnine preko obiteljskih tvrtki uspjela isplatiti višemilijunski Hypo kredit te upisati zalog u korist svoje hercegovačke kompanije. Slijede detalji vruće hercegovačko-zagrebačke priče.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada je Hrvatsku, regiju ali i znatan dio svijeta 2004. obišla video poslastica, eksplicitna snimka seksa pjevačke zvijezde Severine i njenog tadašnjeg 'lovera', hercegovačkog tajkuna Milana Lučića, mnogi su se s pravom pitali kako će njegova supruga i majka dvoje zajedničke djece podnijeti tu javno objelodanjenu nevjeru. Tada su mediji uspjeli dobiti i jednu izjavu Mirjane Lučić koja je spomenula i kako su njihovo dvoje djece Krešimir i Danijela u školi. U međuvremenu djeca su odrasla, Severina je pronašla novog kratkotrajnog ljubavnika s kojim je dobila sina. Ovih dana trijumfalno poručuje 'Vratilo se dite materi' nakon što je uspješno, nakon 20 mjeseci borbe s bivšim partnerom Milanom Popovićem, uspjela dobiti jednako skrbništvo nad dvogodišnjim sinom kao i njegov otac. U vrijeme objave videovrpce u fokusu je bila Severina što je posve razumljivo jer je Milan Lučić figurirao samo kako tajkun i poduzetnik.

Tu i tamo netko bi spomenuo kako je član hercegovačke dinastije, odnosno brat Ivice i Zdenka Lučića. Ivica je hrvatski  povjesničar, obavještajac i general. U vrijeme Domovinskoga rata u BiH bio je načelnik SIS-a HVO-a. Sada predaje povijest na Fakultetu hrvatskih studija. Najmlađi Lučić, brat Zdenko je bio odvjetnik kod Dubravka Grgića, hercegovačko-zagrebačkog tajkuna, predsjednik Mladeži HDZ-a te profesor na Mostarskom sveučilištu. Objavio je 2014. knjigu Makarska biro-korupcija koja je izazvala pažnju već samim svojim nazivom. Naime, upravo njegovog starijeg brata, Severininog bivšeg i njegovu svitu u Makarskoj godinama optužuju za spregu s lokalnim HDZ-om i nizom koruptivnih radnji. U toj je priči nezaobilazan i Marinko Lučić, Milanov stric koji je postao poznatiji kada je od njega u dobi 15 godina pobjegla talentirana tenisačica Mirjana Lučić s majkom Anđelkom, dvije sestre i dva brata i to zbog, prema njihovim iskazima, obiteljskog nasilja nego po poduzetništvu.

No, Marinko je godinama poslije tvrdio kako se tu radilo o dogovorenom bjekstvu u čijoj su pozadini stajali interesi velikih sportsko-marketinških agencija iz SAD-a i da je sve naštimano kako bi on izgubio kontrolu nad Mirjanom koja je postala plijen ambicioznih američkih teniskih marketinških meštara. No, štogod bilo istina činjenica je da je dulje od desetljeća Mirjana Lučić koja je nakon udaje svome prezimenu dodala i Baroni stagnirala u tenisu i da je uspjela osigurati neke pobjede nakon sušnih teniskih godina. U proljeće ove godine objavljeno je kako je 39-godišnja dobila dijete u braku sa suprugom Danielom Baronijem ali i da je sud, nakon 18 godina suđenja, presudio kako obitelj Lučić mora vratiti menadžerskoj agenciji IMG-a odštetu od oko 700 tisuća dolara, odnosno 4,3 milijuna kuna. Naime, ta je agencija tužila hrvatsku tenisačicu jer nije vratila pozajmljeni novac s početka karijere. Imajući u vidu ishod ovog spora riječi njezinog oca Marinka koji je 2017. godine u fokus oko bijega stavio interese agencija ne čine se neutemeljenima kao što su izgledale prije 4 godine. No, sada se vratimo Milanu Lučiću, Marinkovom nećaku.

U doba kada je u medijsku orbitu lansirana snimka vrućeg seksa sa Severinom negova zagrebačka adresa bio je stan u Ulici Jabukovac. No, trgovački registar nam otkriva kako je kasnije Milan Lučić prijavio adresu velebne vile na Gornjem Prekrižju. Provjerom u zemljišnim knjigama otkrili smo niz zanimljivih podataka. Vila je inače upisana s površinom od 402 m2 koja s dvorištem čini ukupnu površinu od 1220 m2. U vlastovnici je bio kao prethodni hipotekarni vlasnik do namirenja tražbine bio je upisan Hypo-Leasing Kroatien te Ivan i Matija Matić kao potonji vlasnici. Zatim se kao vlasnik u travnju 2005. godine upisala tvrtka Eurobenz iz Ploča. Prvi vlasnik Eurobenza 2003. bio je istoimeni Eurobenz iz Gruda a direktor Svetimir Gadže. Potom je u veljači 2004. upisan kontroverzni poduzetnik Oliver Beidenegl iz Ploča.

On je postao poznatiji kroz aferu Bankomat kada je podignuta optužnica protiv bivših šefova HPB-a.Tada su mediji pisali kako je ta državna banka služila kao bankomat za dečke iz Kuma. Podsjetimo kako su tada uhićeni direktor banke Josip Protege, njegovi suradnici Ivan Sladonja i Mario Kirinić te poduzetnici: Boris Šimunić, Oliver Beidenegl, Svetimir Gadža, Ivan Galić i Slaven Čolak. U prosincu 2005. godine Eurobenz je promijenio vlasnika pa je umjesto Beidenegla novi vlasnik postao Hermes iz Ljubuškog. Ta je tvrtka pod kontrolom Milana Lučića. Tada je uvećan i temeljni kapital na 9 milijuna kuna. U svibnju 2007. godine direktorica Eurobenza postala je Mirjana Lučić umjesto Olivera Beidenegla. Prethodno je 2005. sjedište tvrtke preseljeno iz Ploča u Zagreb na Kennedyjev trg. Eurobenz je zatim pripojen preuzimatelju, tvrtci Hermes nekretnine u studenom 2008. godine. 

Zatim je 5. studenog 2009. godine pravo vlasništva nad vilom prešlo s Eurobenza na Hermes nekretnine iz Zagreba. Tako vidimo da je Milan Lučić postao vlasnik vile preuzimanjem iste od Eurobenza. U svibnju 2010. zabilježena je i sudska ovrha a 21. rujna 2010. žalba tvrtke Hermes nekretnine. Prvi vlasnik Hermes nekretnina bio je Hermes export-import iz Ljubuškog a direktor Dragan Mišetić iz Vrgorca koji sada živi u Zagrebu. Mišetić je bio direktor i u tvrtci Caresos Milana Lučića zajedno s bivšim osuđenim mužem Tončice Čeljuske, Zlatkom, o kojem smo ranije pisali. No, od rujna 2008. direktorica je bila Mirjana Lučić. Hermes nekretnine preuzele su brojne tvrtke u Hrvatskoj. Osim spomenutog Eurobenza tu su zagrebačke D.M. nekretnine, makarska putnička agencija Marea, zagrebačka agencija Morž i A-1  sport iz Zagreba. Tvrtka je posjedovala i Simplum iz Zagreba.

Ovrha koja je bila upisana nad vilom u Gornjem Prekrižju koja je vlasništvo Hermes nekretnina izbrisana je  21. prosinca 2009.godine. U travnju ove godine došlo je do zadnje promjene vlasništva nad vilom. Umjesto Hermes nekretnina upisana je makarska tvrtka Ametist i to 23. travnja. Zanimljivo je kako je tvrtka Hermes nekretnine izbrisana iz sudskog registra 30. travnja ove godine ali zato što je pripojena Ametisu.. Sadašnji vlasnici Ametista su tvrtka Argentum iz Ljubuškog te Mirjana Lučić. No, vrijedno je spomenuti kako je bivši vlasnik Ametista koji je poslovao u Splitu tvrtka Safir a direktor Zvonko Kotarac. Da podsjetimo, taj splitski građevinski mega-poduzetnik nalazi se u splitskom zatvoru  nakon što je pao u Uskočkoj akciji istrage korupcije i namještanja u Gradu Splitu. Direktor Ametista Dario Šoše iz Zagreba koji je povezan i s tvrtkama: Pokonji dol, Urbanko i Budikovac. Vlasnik Urbanka je bila tvrtka Simplum koju smo već spomenuli u kontekstu vlasničkih poveznica s Lučićima.

Vlasnik Budikovca, tvrtke koja je izbrisana  u rujnu 2020. iz sudskog registra, bio je Milan Lučić osobno. No, prije brisanja tvrtka je odradila svoju misiju. Na vili Lučićevih u Gornjem Prekrižju zalog s Hypo Leasinga prešao je na spomenutu tvrtku Budikovac, u iznosu 8.223.850,80 kuna u svibnju 2019. temeljem cesije.  Splitska tvrtka Pokonji dol izbrisana je u svibnju ove godine jer je pripojena Ametisu. Pokonji dol je ujedno naziv za hvarsku uvalu pa je izgledno kako je tvrtka dobila ime prema lokaciji gdje je izgledno nastao nekretninski projekt. I tvrtka Pokonji dol bila je povezana s Kotarčevom tvrtkom Safir, direktor je bio Kotarac a potom Zoran Sikrica, bivši direktor Hypo podružnice u Splitu koji je nedavno spominjan jer je bio vlasnik vile koju je na splitskom Žnjanu kupio Marko Perković Thompson pa se spori sa susjedima oko parcele.

Spomenuta tvrtka Argentum bila je vlasnica i Pokonjeg dola. Prema podacima iz trgovačkog registra BiH vlasnici tvrtke Argentum su Krešimir Lučić te Mirjan Brkić. Direktori su Darko Šoše i Mirjan Brkić. Inače, Brkić se spominje kao vlasnik makarske kavane te u kontekstu bliskosti s lokalnim HDZ-om. On je jedan od suvlasnika Williams kladionice u BiH. Mirjan Brkić, je ujedno vlasnik jednog od najprestižnijih lokala u Makarskoj, Gradske kavane, koja se nalazi u samom centru. Kladionica Williams Poreznoj upravi FBiH dugovalac je 377.627 KM 2016. o čemu su pisali bosanskohercegovački mediji.  Pravni zastupnik te kladionice je, kako su mediji ranije izvještavali, bila i Bernardica Čović, supruga predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. O nekretninskim posjedima bernardice Čović u Hrvatskoj, a koje nije prijavila tamošnjem službenom tijelu koje evidentira imovinu političara, pisali smo u prethodnom članku. Vlasnički list vile Lučićevih u Gornjem Prekrižju svjedoči o tipičnim boljkama od kojih pate tajkuni i njihove obitelji.

Radi se naravno o različitim dugovanjima u rasponu od banaka do Porezne. Tako je u prosincu 2012. upisana ovrha Ministarstva financija. Zapisano je 'Temeljem rješenja o osiguranju Općinskog građanskog suda u Zagrebu posl. br. Ovr-458/11 od 05. travnja 2012. uknjižuje se založno pravo radi osiguranja novčane tražbine predlagatelja osiguranja u iznosu od 562.769,11 kuna sa zakonskom zateznom kamatom .... počevši od 7. studenog 2010. do isplate za korist RH - Ministarstvo financija. Očito vlasnički list ne bi bio potpun i bez sljedeće zabilježbe: 'Zabilježuje se odbijeni prijedlog predlagatelja Hermes export-import d.o.o., radi upisa založnog prava. Zaprimljeno 15. veljače 2012.'  Konačno, u lipnju prošle godine u vlasnički list upisana je još jedna hipoteka koja svjedoči kako vilu na Prekrižju čvrsto u svojim rukama preko hercegovačke tvrtke drže članovi obitelji Milana Lučića. Naime, na vili je upisano založno pravo ugovorom od 11. svibnja 2020. u iznosu od 5.120.832,24 kuna u korist ljubuškog Hermesa.

Vlasnik te tvrtke u cijelosti je Milan Lučić tako da smo na kraju ove priče zatvorili vlasnički krug. Kako je to Severinin bivši ljubavnik ovladao vilom na zagrebačkom Prekrižju u kojem očito sretno živi sa suprugom i potomstvom. Na margini ove priče istaknimo kako je naziv tvrtke Ametist zapravo vezan uz Kotarca koji očito preferira drago i poludrago kamenje pa se njegova matična tvrtka i zove Safir. Ametist je pak poludragi ljubičasti kamen. No, očito se Lučićima dopalo nazivati tvrtke po vrijednom kamenju i metalima dok su i tvrtku u Hercegovini nazvali Argentum što je latinski naziv za srebro. Možda uskoro osnuju i Dijamant ili pak Platinu d.o.o.?Na kraju istaknimo kako biznis od tate Milana polako preuzima sin Krešimir Lučić. Preostaje nam vidjeti hoće li biti spretan kao njegov otac u kompliciranim hipotekarno-vlasničkim transakcijama te hoće li izgraditi bliske odnose s moćnicima iz raznih stranaka. Naime, Milan Lučić je osim bliskosti s HDZ-om imao i ulaznicu u periodu SDP-ove vladavine preko Ante Kotromanovića, bivšeg ministra obrane u vrijeme Zorana Milanovića s kojim se redovito sastajao u zagrebačkoj Kali u Kaptol centru.

Supruga Milana Lučića, Mirjana, bila je početkom proljeća i direktorica Ametista koji je vlasnik vile na Prekrižju gdje živi a čiji je bivši vlasnik bio Zvonko Kotarac

Vlasnički list dokazuje kako je Milan Lučić kao 100 postotni vlasnik ljubuškog Hermesa hipotekarni vlasnik luksuzne vile na Gornjem Prekrižju