'Lova, lova, meni treba lova...' pjevala je ne tako davno Simona dok se prezivala samo Gotovac. U to je vrijeme živjela, kako je sama rekla u zajednici grijeha sa kontroverznim zagrebačkim poduzetnikom Antom Gotovcem koji je od nagomilanih dugova utekao u Srbiju. Dok Ante Gotovac obmanjuje Općinski građanski sud u zagrebu iz Zemuna kako nema nikakvu imovinu već da ga tamo uzdržava vremešni prijatelj a istodobno ima rent a car tvrtku i biznis u Zemunu, dotle Simona živi sređenim građanskim životom u Linzu. No, i nju je sustigao dužnički teret prošlosti. Priča koja slijedi ilustrira kako kod Gotovčevih nije samo bilo izobilje grijeha već i dugova koji su godinama kasnije dospjeli oboma na naplatu.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Sutkinja Općinskog suda u Novom Zagrebu Mariji Huljev 3. rujna ove godine istodobno je otvorila i zaključila jednostavni postupak stečaja nad imovinom Simone Gotovac Mijoković. Uz Simonino ime upisana je adresa u predgrađu Novog Zagreba u Ulici Cebini u Buzinu. Zahtjev za provedbu sudu je uputila Financijske agencija zbog dugova i dugotrajne blokade. Provjerom u zemljišnim knjigama utvrdili smo kako Simona nije vlasnica na adresi koja je navedena u sudskom dokumentu, pa je očito kako je na navedenoj bila podstanarka.

Bivša supruga kontroverznog Ante Gotovca koji je također završio u postupku osobnog stečaja nakon preseljenja u Zemun o čemu smo pisali, oslobođena je dugova u odnosu svoje brojne vjerovnike - ovrhovoditelje. Ipak je dugovala neusporedivo manje od Ante koji je tražio da mu zagrebački sud otpiše dugove vjerovnicima u iznosu većem od 2,3 milijuna kuna. Među Simoninim vjerovnicima je tvrtka 24sata d.o.o. kojoj je Simona ostala dužna ukupno 11.718,75 kuna. Zatim je navedna Fina s iznosom 202 kune. Naglasimo i kako je Fina prethodno sudu dostavila isprave i dokaze da su ispunjenji uvjeti za otvorenje stečaja.

Nakon toga Simona Gotovac Mijoković, koja živi u Linzu sa suprugom, poduzetnikom Stanislavom Mijokovićem s kojim je dobila troje djece (pa je tako sada majka četvero djece jer kći ima iz braka s Antom), pozvana je da se očituje i dostavi popis svoje imovine. S obzirom da se oglušila na poziv Fine te nije dostavila očitovanje niti popis imovine, temeljem čl. 79.c st. 2. Zakona o stečaju potrošača smatra se da je suglasna da se nad njom provesde jednostavni postupak stečaja potrošača nad njezinom imovinom.

Sud je nakon toga objavio oglas na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova kojim su pozvani vjerovnici u roku od 45 dana ospore popis imovine odnosno obavijestiti sud o imovini dužnice Simone koja bi se mogla unovčiti te o tome dostaviti dokaze. Tijekom roka u spis je zaprimljen podnesak vjerovnika potrošača tvrtke EOS MATRIX koja je istaknula kako popis imovine ne odgovara stvarnom stanju iz niza načelnih razloga. Eos Matrix nije naveo konkretne stvari ili prava koja bi činila imovinu potrošačice već je predlažio da sud izvrši sveobuhvatan uvid u imovinu kako bi Simonu proglasio nepoštenom i uskratio ju oslobođenja od obveza jer nije dostavila popis svoje imovine.

'Sud nije posebno razmatrao navode opisanog podneska budući da njegov podnositelj nije stranka niti sudionik ovog postupka koji se ni na koji način ne odnosi na njega. Naime, niti jedna osnova za plaćanje odnosno potraživanje koje podliježe ovom postupku se ne odnosi na njega odnosno podnositelj podneska nije pojasnio niti dokazao da bi eventualno stupio u položaj kojega od vjerovnika (ovrhovoditelja) na koje se postupak odnosi' - navodi se u sudskom dokumentu. Sud je potom, po službenoj dužnosti, pribavio podatke iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje te podatke o imovini potrošača.

Pribavio je podatke o dohocima i primicima Simone Gotovac Mijoković za protekle 3 godine iz Evidencije dohodaka i primitaka Porezne uprave. Od Financijske agencije sud je iz Očevidnika obveza dobio potvrdu o insolventnosti (blokadi) te o upisanim založnim pravima, pribavili su podatke MUP-a o vozilima, podatke Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ/CCAA) o zrakoplovima, podatke Visokog trgovačkog suda (VTS) o poslovnim udjelima u trgovačkim društvima, podatke Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) o vrijednosnim papirima i obračunatim dividendama te podatke Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (MPPI) o plovilima. Iz Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra zatraženi su podaci o vlasništvu nad nekretninama.  

Nakon toga je utvrđeno da Simona Gotovac Mijoković nije evidentiran kao vlasnik nekretnine. Sud je prema pribavljenim podacima o imovini zaključio kako Simona Gotovac Mijoković nema primanja niti druge imovine koja bi se mogla unovčiti pa je tako donešeno rješenja o otvaranju i zaključenju njezinog osobno bankrota. Taj zaključak sud je izveo prvenstveno iz podataka Porezne uprave (EDIP) budući da tijekom 2021. godine nije imala nikakvih primanja niti primitaka, a niti ih je imala prethodne dvije godine. Druge relevantne imovine sud nije utvrdio iz čega je zaključeno kako je vrijednost imovine Simone Gotovac Mijoković manja od 10.000 kuna. Sud je utvdio kako Simona ima ukupna dugovanja u iznosu 154.493,56 kn te da je u blokadi dulje od tri godine.

'Tako ukupna mjerodavna glavnica potraživanja po svim navedenim osnovama očito prelazi 20.000,00 kn zbog čega nisu ispunjeni uvjeti za otvaranje i provođenje postupka u odnosu na obje kategorije osnova u smislu čl. 79.a st. 3. ZSP, već samo u odnosu na evidentirane osnove iz čl. 79.a st. 2. ZSP-a' - piše u sudskom dokumentu. Tako je 3. rujna 2021. zaključila sutkinja Marija Huljev s Općinskog građanskog suda u Novom Zagrebu. Inače, Simona je imala potraživanje prema Anti Gotovcu koja je prijavljena u njegovu osobnu stečajnu masu. Kada se vide dugovi Gotovčevi nevjerojatno zvuči Antina izjava iz njihovog burnog perioda kako su zarađivali po 15.000 eura tjedno.

Simona je utjehu nakon brunog života s Antom koji se pretvorio u cirkus i reality show Gotovčevi pronašla u vjeri i Crkvi. Kada je upoznala poduzetnika Stanislava rekla je u jednom intervjuu kako ju je s Antom povezivao grijeh i da to nije bila bračna već zajednica grijeha. Privukla je pažnju javnosti i kada je pričala o svom novom životu u Linzu gdje samo nedjeljom izlazi s djecom na misu. Još je više plijenila pozornost izjavama tipa da u njezinom krevetu nema kontracepcije jer u braku sa Stanislavom o svemu odlučuje Bog. Mijoković je kao i Simona bio u braku iz kojeg ima punoljetnog sina.

Dobio je crkveno razrešenje braka pa je sa Simonom imao crkveno vjenčanje. Tako je Simona uz Božju pomoć okrenula novu stranicu, postala smjerna majka i supruga, ostavila iza sebe drogu, prostituciju i razuzdan život te se utjelovila kao suvremena Marija Magdalena. No, grešni život s Gotovcem očito je imao i svoju dužničku komponentu koja je sada u punom smislu stigla na naplatu ali sa sretnim završetkom po Simonu. Možda se Simona, osim sudu i Zakonu o stečaju potrošača opet može zahvaliti i Bogu na asistenciji u financijskoj agoniji iz koje je izašla početkom kolovoza. Nedavno smo objavili kako sud traži i Vlatku Pokos zbog osobnog stečaja pa je tako nekako postalo pravilo da HR zvijezde na kraju završe u bankrotu.