Turbo-folk-insta kultura stvorila je nove ikone koji su brojnim tinejdžerima i osobama na pragu života idoli. Publika misli kako domaće instagramske i influencers zvijezde zarađuju silne novce i da imaju totalno uzbudljiv život koje bi i sami trebali slijediti. Presuda splitskog Općinskog prekršajnog suda ilustrativna je jer ukazuje i na posljedice takvih trendova ali i pokazuje kakve su strategije obrane zauzeli 22-godišnji Adri i njegova 25-godišnja partnerica Ela. Sudac nije prihvatio njihovu obranu kako su tako pozirali iz umjetničkih pobuda te da nisu znali da je prekršaj koristiti oružje D kategorije u javnosti. Poglavito jer su isto promovirali preko društvene mreže. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U veljači prošle godine Večernji je objavio članak pod naslovom 'Splitski influenceri privedeni na Prekršajni sud: Slikali su se s oružjem kraj BMW-a Joška Keruma - Sudac nije našao osnove za zadržavanjem u zatvoru na Bilicama, što je tražila policija pa su pušteni da se brane sa slobode'. U članku je opisano kako su splitski influenceri, par Adrian Petričević i Ela Jerković, privedeni na splitski Prekršajni sud nakon što su pozirali s oružjem kraj BMW-a Joška Keruma, sina Željka Keruma. Policija je ustanovila kako su zbog toga prekršajno odgovorni. Fotografiju je na svom Instagram profilu objavio Adrian, inače poznat i kao "splitski Mad Max" jer je već nekoliko puta završio u zatvoru zbog jurnjave automobilima i motorima. Dalmatinski portal tad je objavio izjavu branitelja Marija Vukovića kako sudac nije našao osnove za zadržavanjem u zatvoru na Bilicama, što je tražila policija pa su pušteni da se brane sa slobode.

Kako su navodili, policija je potvrdila da je istraživanje završeno i da su 21-godišnjak i 25-godišnjakinja ostvarili obilježje prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja te Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Na sudskoj oglasnoj ploči netom je objavljena presuda u tom slučaju. Ni Adrian ni Ela nisu očito podigli presudu koja im je poslana redovnim putem dok su 17. siječnja ove godine njihova imena oglašena na sudskoj ploči. Radi se o presudi suca Tonča Rakele s Općinskog prekršajnog suda u Splitu. Adrianu i Eli suđeno je zbog prekršaja iz čl. 71. st. 1. toč. 6. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana. Nakon održane i zaključene glavne rasprave dana 10. lipnja 2021. u nazočnosti okrivljenika, odvjetnika Jurice Tomića kao zamjenika branitelja Marija Vukovića i izočnosti ovlaštenog tužitelja, sud je 15. lipnja 2021. presudio kako su oboje krivi.

Uz Petričevićevo ime upisano je kako mu je nadimak Adri, da je rođen 09. ožujka 2000. u Splitu, te da je 'student, vlasnik firme, srednjeg imovnog stanja, neoženjen, bez djece, državljanin RH, nekažnjavan zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana'. Uz ime drugookrivljene Ele Jerkovič upisano je kako je rođena u Splitu 26. srpnja 1996. u Splitu te da je 'primalja, vlasnica firme, lošeg imovnog stanja, neudana, bez djece, državljanka RH, nekažnjavana zbog prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana'. Proglašeni su krivima 'što su dana 9. veljače 2021., oko 13,30 sati, na otvorenom prostoru u blizini objekta West Gate Tower koji je lociran na adresi Domovinskog rata 61, oružje tipa Airsoft gun koje s pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice a koje spada u kategoriju oružja D, na javnom mjestu učinili vidljivim drugim građanima, te isto nosili na način koji građane uznemiruje, držeći ga u rukama tako što je Adrian Petričević u jednoj svojoj ruci držao pištolj a u drugoj pušku, dok je Ela Jerković u ruci držala pušku, a sa kojim oružjem su se i fotografirali, dakle, oružje kategorije D nosili na javnom mjestu na način kojim se uznemiruju građani i da je vidljivo drugim građanima' - piše u presudi.

Izrečena im je novčana kazna u iznosu 5.000 kn. Istaknuto je kako se 'okrivljeniku Adrianu Petričeviću se računa vrijeme uhićenja od strane djelatnika PU Splitsko-dalmatinske, Postaje granične policije Trilj od 15. veljače 2021. u 23,00 sati do 16.veljače 2021. u 16,10 sati kada je rješenjem Suda pušten na slobodu, uračunava u izrečenu kaznu kao ukupno 600 kuna novčane kazne, tako da na ime novčane kazne ima uplatiti iznos od 4.400 kuna'. Također, i Eli Jerković uračunati su ti isti dani provedeni u zatvoru pa je i njoj određen isti novčani iznos kazne kao i Adriju. Priznat će im se, ako u zakonski predviđenom roku plate dvije trećine kazne odnosno 2.933 kuna, kao da su novčane kazna u cjelosti plaćene. Trajno i bez naknade oduzete su im dvije airsoft puške serijskog broja s dva plastična spremnika i torbicom i jedan airsoft pištolj sa spremnikom i 50 plastičnih kuglica.

Dužni su svaki zasebno platiti iznos od 300 kuna što se odnosi na paušalni iznos troškova postupka, u roku od 30 dana po pravomoćnosti te presude. Iz obrazloženja je vidljivo kako se influnecerski splitski dvojac branio na sudu. 'U svojoj obrani okrivljenik Adrian Petričević je naveo da je to bilo vrijeme pred maškare odnosno karneval, te se zajedno sa djevojkom Elom Jerković dogovorio da posude jedno vozilo BMW te da se fotografiraju zajedno s tim vozilom, te je navedene prigode dana 9. veljače 2021. oko 13,30 sati na betonski plato a radi se o otvorenom prostoru parkirališta u blizini objekta West Gate Tower a radi se o poslovnoj zgradi tipa neboder na adresi Domovinskog rata 61 gdje se inače parkiraju kamioni odnosno teretna vozila a prije su znali i dolaziti ljubitelji BMW gdje su se okupljali, s tim da kad je prijatelj Joško Kerum došao tim vozilom u blizini oko njih nije bilo drugih auta niti ljudi, a on i Ela su također došli s njegovim vozilom BMW a bio je i profesionalni fotograf koji ih je trebao fotografirati,.

Joško je sa sobom donio dvije puške i pištolj a radi se o oružje tipa Airsoft gun koje s pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice koje spada u kategoriju oružja D, te im je Joško predložio da se mogu slikati s tim oružjem što su i prihvatili tako da su se i fotografirali sa tim oružjem u određenim situacijama, pa je tako on u jednoj ruci držao pušku a u drugoj ruci pištolj dok je Ela u ruci držala pušku, te su tako stajali pokraj ovog vozila BMW a kako je kazao fotografirao je upravo profesionalni fotograf a što se tiče oružja to je oružje Joškovog prijatelja koji njemu nije osobno poznat, ukazuje da osim ovih fotografija su napravljene i fotografije na kojima nisu bili s oružjem nego su se slikavali s ovim BMW, napravljene fotografije objavio je na društvenoj mreži Instagram. Posebno ukazuje da je kao dijete znao biti obučen kao James Bond i imao plastični pištolj, posebno nije mu bila namjera niti njemu niti Eli da bilo koga uznemire, a inače na Instagramu objavljuje razne fotografije, jednostavno radi umjetničkog dojma.

Što se tiče ovih pušaka i pištolja nakon fotografiranja iste je vratio u Joškov BMW koji je zatim otišao s tim autom te se zapravo kasnije ustanovilo tijekom policijske obrade da se radi o puškama i pištolju koji su Joškova prijatelja. Ukazuje da je fotografija umjetnički dorađena na način da je dodan avion u preletu dok je uklonjena dizalica koja se nalazi baš uz neboder koji je i danas još uvijek u izgradnji. Inače, na Instagramu stavlja zanimljive slike, kao što je i ova upravo umjetničkog karaktera s obzirom da ga je izradio profesionalni fotograf, namjera nije bila ni njemu ni Eli da nekoga prepadnu niti misli da je objavom na društvenoj mreži nekoga prepao sa objavljivanjem ovih fotografija s obzirom da je njihov Instagram profil privatan i nije dostupan svakome.

Posebno upitan okrivljenik je naveo da mu je oduzeti mobitel vraćen.U svojoj obrani okrivljena Ela Jerković je navela da su ona i Adrian razgovarali pa tako o tome da bi napravili nekoliko profesionalnih fotografija sa vozilom BMW te se on dogovorio sa prijateljem Joškom Kerumom da on dođe svojim BMW koji je noviji model i dosta atraktivan i unikatan, te im je bila namjera da se fotografiraju zajedno s tim autom, tako da su ona i Adrian došli svojim BMW a Joško sa tim svojim autom, što je bilo dana 9. veljače 2021. oko 13,30 sati na betonski plato a radi se o otvorenom prostoru parkirališta u blizini objekta West Gate Tower točnije udaljeno zračne linije oko 500 m a između su tračnice željezničkog kolosijeka i to više kolosijeka udaljeno oko 50 m od parkiranog vozila a inače ova zgrada je tipa neboder na adresi Domovinskog rata 61 gdje se inače parkiraju kamioni odnosno teretna vozila a prije su znali i dolaziti ljubitelji BMW gdje su se okupljali, pa su i oni znali dolaziti, također je tu bio profesionalni fotograf, inače to je bilo vrijeme od maškara.

Joško je sa sobom donio dvije puške i pištolj a radi se o oružje tipa Airsoft gun koje s pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice koje spada u kategoriju oružja D, te im je Joško predložio da se mogu slikati s tim oružjem što su i prihvatili, posebno što Adrian često objavljuje razno razne fotografije a ona isto tako objavljuje razne fotografije umjetničkog dojma, pa je tako Adrian u jednoj ruci držao pušku a u drugoj ruci pištolj dok je ona u ruci držala pušku, te su tako stajali pokraj ovog vozila BMW a kako je kazao fotografirao je upravo profesionalni fotograf, a što se tiče oružja to je oružje Joškovog prijatelja kako su kasnije saznali tijekom policijske obrade, ukazuje da osim ovih fotografija su napravljene i fotografije na kojima nisu bili s oružjem nego su se slikavali s ovim BMW, kako bi kazala napravljen je jedan foto session, ukazuje da je napravljene fotografije Adrian objavio na društvenoj mreži Instagram a ona nije naime, radi se o tome da su na povratku iz BiH bili uhićeni na GP Kamensko, nakon toga prespavali u jedinici za zadržavanje te bili dovedeni sutradan na sud i pušteni, a tek navečer je na svom profilu mreže Instagram objavila fotografiju zbog koje je uhićena na kojoj su ona i Adrian sa predmetnim puškama pokraj navedenog tornja.

Na mjestu događaja osim njih koje je navela, pri čemu je Joško bio otprilike 20-ak minuta, te je stajao kada su se fotografirali, nije bilo drugih ljudi, niti drugih auta, također ističe da je već kazala kada je objavila jednu od priloženih fotografija te isto tako ističe da joj nije bila namjera niti njoj niti Adrianu da bilo koga uznemire, da prepadnu, a posebno također ukazuje da nije nikada kažnjavana zbog bilo kakvih prekršaja. Posebno upitana okrivljena je navela da joj je oduzeti mobitel vraćen. Na upit zamjenika branitelja Jurice Tomića okrivljeniku Petričeviću da li bi isto uradio da je znao da je ovo kažnjivo okrivljenik je odgovorio "ja nisam znao da bi to bilo kažnjivo, također u kontaktu s prijateljima i drugim ljudima, isto tako roditeljima nitko nije mislio da bi ovo bilo kažnjivo, zasigurno da to ne bi uradio u ovom slučaju". Na upit zamjenika branitelja Jurice Tomića okrivljena Jerković je odgovorila kako se na Instagramu objavljuju mnogo gore i nasilnije stvari što se može doći u doticaj gotovo svakodnevno a za što nitko ne odgovara te općenito smatra da se na ovaj slučaj potrošilo previše vremena i energije za razliku od nekih drugih slučajeva teže naravi' - piše u sudskoj presudi.

Sud je proveo uvid u čitav niz dokaza pa je tako pregledan izlist 's društvene mreže "Instagram" profil adrian_petricevic sa fotografijama pa tako fotografija na stranici označenoj brojem 2 koja prikazuje okrivljenike Adriana Petričevića i Elu Jerković pokraj vozila BMW koji se nalazi na otvorenom prostoru parkirališta gdje je i vidljiv u pozadini objekt West Gate Tower, okrivljenik Adrian Petričević u lijevoj ruci drži pušku nalik automatskoj pušci, okr. Ela Jerković u lijevoj ruci drži pušku nalik automatskoj pušci, istovjetna fotografija nalazi se i na stranici označenoj brojem 4, pa tako fotografija na stranici označenoj brojem 3 koja prikazuje okrivljenike Adriana Petričevića i Elu Jerković naslonjene na vozilo BMW koji se nalazi na otvorenom prostoru parkirališta u blizini objekta West Gate Tower, okrivljenik Adrian Petričević u desnoj ruci drži pušku nalik automatskoj pušci, a u lijevoj ruci drži pištolj, okr. Ela Jerković u lijevoj ruci drži pušku nalik automatskoj pušci, nadalje, izlist iz društvene mreže "Instagram" profil elaajerkovic te izlist "Dalmatinskog portala" s naslovom "ADRI I ELA I DALJE ŽARE I PALE" i fotografijom koja je istovjetna fotografiji koja se nalazi na stranici označenoj brojem 2' - piše u presudi.

Izvršen je uvid u sudsku evidenciju pa je utvrđeno da oboje prethodno nisu bili kažnjavani za istovrsni prekršaj. Oboje su se ispričali. Njihov branitelj tražio je oslobađajuću presudu tvrdeći kako 'su predmetne fotografije sačinjene umjetnički od strane profesionalnog fotografa na mjestu gdje nije bilo drugih ljudi kod kojih bi javno pokazivanje oružja moglo izazvati strah i osjećaj nelagode.... Predmetne fotografije su neovlašteno prenijeli Internet portali. Međutim, ukoliko sud ipak smatra da su okrivljenici krivi za navedeni prekršaj iako je jasno da su isti bili u zabludi o protupravnosti predlaže se sudu blagost prilikom odmjeravanja prekršajne sankcije upravo iz razloga što su predmetne fotografije kako je već navedeno sačinjene iz umjetničkog dojma za vrijeme poklada a ne da bi se s njima remetio javni red i mir. Od olakotnih okolnosti na strani okrivljenika ističe njihovu ispriku sudu i žaljenje zbog angažiranosti cijelog represivnog aparata radi utvrđivanja eventualnog prekršaja te njihovu raniju neosuđivanost u odnosu na prekršaje protiv Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana' - zagovarao je odvjetnik poznatog splitskog dvojca.

Sudac se pozivao na odredbu čl. 7. stavak 4. točka 5. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana koji 'propisuje da u oružje kategorije D spada i oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball) te na odredbua čl. 29. stavak 5. istog zakona 'koji propisuje da se oružje kategorije B, C i D na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima odnosno nositi na način koji građane uznemiruje'. Sudac se osvrnuo i na iskaz okrivljenog Adriana Petričevića koji se pozivao na neznanje te je istaknuo 'da takvo neznanje okrivljenike ne može opravdati niti isključiti njihovu odgovornost, pa niti se može govoriti o njihovoj zabludi o protupravnosti, obzirom da su dužni poznavati pozitivne zakonske propise koji reguliraju materiju nošenja oružja na javnom mjestu odnosno njihovog inkriminiranog opisanog ponašanja'. Također, sudac nije uvažio argument obrane kako su 'predmetne fotografije neovlašteno prenijeli Internet portali, osobito što je sam okrivljenik fotografije objavio na društvenoj mreži Instagram dostupnoj javnosti'.

Inače za taj prekršaj maksimalno je propisana novčana kaznado 15.000 kuna ili kazna zatvora do 30 dana. Sudac je kao olakotnu okolnost oboma uzeo što dosad nisu bili osuđivani za istovrsni prekršaj. Inače, Adrian Petričević skupio je u svom kratkom 22-godišnjem životu brojne kazne za različite prometne prekršaje.Sudac Rakela obrazložio je oduzimanje bez naknade dviju airsoft puški s dva spremnika te airsoft pištolja sa spremnikom i 50 plastičnih kuglica, 'budući se radi o predmetima uporabljenim za počin prekršaja a radi zaštite opće sigurnosti i javnog poretka kako bi se okrivljenike osobito kao influencere i osobe aktivne na društvenim mrežama koje od toga žive spriječilo u ponovnoj uporabi istih za počinjenje prekršaja'. Protiv te presude mogu se žaliti u roku od 8 dana Općinskom prekršajnom sudu u Splitu a o žalbi odlučuje Visoki prekršajni sud.

Kod izricanja visine novčane kazne sudac je uzeo u obzir imovno stanje okrivljenika, što u prijevodu znači da ni splitski influencer Adri ne pliva u milijunima. Uostalom i sam je sucu izjavio kako je srednjeg imovnog stanja dok je njegova kompanjonka Ela iskazala kako je lošeg imovnog stanja. Doduše, na svom YouTube kanalu Adri je snimio jedan video u kojem je svojoj publici 'GASERIMA I GASERKAMA' kako ih sam naziva tumačio koliko zarađuje na mjesec i kada je preko YouTube uspio najviše i na čemu zaraditi. Ime Adriana Petričevića objavljeno je početkom ove godine i zbog presude za prometni prekršaj koji je napravio u siječnju 2020. godine ali o tome ćemo drugi put. Zanimljivo je samo zasad spomenuti kako se iz te presude vide brojne dosadašnje presude koje je Adrian skupio divljajući na cesti. Zbog toga je vjerojatno i ponosan na svoj nadimak splitski Mad Max.

Ime Adriana Petričeviča i Ele jerković oglašeno je na sudskoj ploči, presuđeno im je zbog poziranja s oružjem D kategorije i prikazivanjem tih fotografija javnosti