Nakon presude Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu mnogi mladi morat će razmisliti prije nego što uzmu mobitel u ruke i krenu snimati video za neku od popularnih mreža. Morat će se dobro osvrnuti oko sebe da im u kadar ne uleti neko lice u plavoj uniformi jer bi ih u tom slučaju mogli udariti po džepu. Paolo je osuđen zbog stihova 'Edi, voliš li ti štrumfove? Joj, ja sam gledao štrumfove, to mi je najdraži crtić bio. Samo da je štrumfova' koje je objavio pod poboldanim naslovom „Tko je skonto, skonto je". Na sud nije dolazio a osuđen je na temelju svjedočenja policajca Ilije Juzbašića koji je i utvrdio prekršaj.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nedavno smo pisali kako je na Općinskom prekršajnom sudu oslobođen optužbe za remećenje javnog reda i mira bivša Dinamova zvijezda Vlado Kasalo koji je usred dana udario jednog Zagrepčanina misleći kako ga ide napasti. Na istom sudu netom je osuđen i Andrija Klarić vođa anti korona demonstracija o čemu smo netom pisali. Na istom sudu dogodile su se razne zanimljive presude, često bude oslobođen onaj za kojeg bi laik rekao kako postoje svi dokazi da bude osuđen. Jedan od bisernih presuda tog suda o kojima smo pisali je i ona u kojoj je Vesna Škare Ožbolt službenim automobilom činila razne prekršaje ali je oslobođena jer je dokazala kako njen ured nije pravna osoba a prekršaj je počinila automobilom koji je registriran na isti. Na istom sudu oslobođen je i poznati zagrebački poduzetnik protiv kojeg je policija podigla optužni prijedlog zbog prebrze vožnje u Zagrebu jer tijekom postupka nije dokazano kako je on upravljao svojim osobnim automobilom.

Naime, Mario Živković suvlasnik B 4 B, tvrtke koja održava sustav državne riznice naveo je kako isti automobil koristi i njegovo 4 punoljetne djece o čemu smo ranije pisali. No, na Općinskom prekršajnom sudu netom je pala presuda u slučaju u kojem je okrivljenik mladi 22-godišnjak iz Dugog Sela. Presudila mu je sutkinja Ivanka Romić-Ćukušić. Suđeno mu je zbog prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira a povodom optužnog prijedloga PU zagrebačke, I. Policijske postaje Centar od 28. travnja 2021. godine. Sutkinja je, nakon održane glavne i javne rasprave, 12. travnja 2022. godine, javno objavila i kako je Paolo Fanizzi sin Sergio, 'prekršajno nekažnjavan' kriv 'što je 17. ožujka 2021. godine u 17,15 sati, u Zagrebu, Zrinjevac bb, snimao pomoću pametnog mobitela, a koji je video zapis naknadno objavio na društvenoj mreži TikTok naziva „Volite li vi štrumfove?“ i poboldani naslov „Ko je skonto, skonto je" te oznaku #Policija, a koji video zapis je snimljen ispred policijskih službenika I. PP Zagreb koji su se nalazili u kadru, pri čemu ih je podrugljivo vrijeđao riječima: „Edi, voliš li ti štrumfove? Joj, ja sam gledao štrumfove, to mi je najdraži crtić bio, samo da je štrumfova“, a navedeni video zapis je bio pregledan više od četiri tisuće puta, podijeljen preko sedamdeset puta te je predmetni video izazvao komentare više osoba, sa čime su policijski službenici dovedeni u izrazito ponižavajući položaj, dakle, okrivljenik je putem društvene mreže vrijeđao i omaložavao policijske službenike' - piše u presudi.

Sutkinja je zaključila kako je  počinio prekršaj iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa mu je izrekla kaznu od 600 kuna. Obvezan ju je platiti u roku od 15 dana po pravomoćnosti ove presude. Ukoliko u traženom roku uplati dvije trećine izrečene kazne, smatrat će se da je novčana kazna u cjelini uplaćena. Obvezan je platiti i troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 200 kuna u korist Državnog proračuna. Iz obrazloženja je vidljivo kako je PU zagrebačka, I. podigla optužni prijedlog. Sud je zakazivao rasprave : 14. lipnja 2021.,  13. kolovoza 2021., 14. listopada 2021. i 30. studenog 2021. godine, ali su pozivi vraćeni neuručeni s naznakom „Obaviješten nije podigao pošiljku.“

Izvršena je terenska provjera kojom prilikom je okrivljenik zatečen na adresi Dugo Selo......, te je isti izjavio da stanuje na navedenoj adresi i upućen je da se javi Općinskom prekršajnom sudu. 'U obavijesti od 6. travnja 2021. godine, koja je po policijskim službenicima uručena okrivljeniku, sukladno čl. 109.a st. 1. Prekršajnog zakona, okrivljenik je upozoren da će za počinjeni prekršaj protiv njega biti podnesen optužni prijedlog te da je, do pravomoćnog završetka postupka i završetka postupka izvršenja sankcije, dužan obavijestiti tijelo postupka o svakoj promjeni adrese prebivališta jer će mu se, ako tako ne postupi ili ako izbjegava dostavu, sva pismena dostaviti putem oglasne ploče tijela postupka. Poziv okrivljeniku za glavnu raspravu za dan 12. travanj 2022. godine istaknut je na oglasnu ploču suda' - piše u obrazloženju.

'U dokaznom postupku Sud je izvršio uvid u obavijest o počinjenom prekršaju, videosnimku i fotografije te prekršajnu evidenciju Ministarstva pravosuđa iz koje je razvidno da je okrivljenik prekršajno nekažnjavan, te je u svojstvu svjedoka saslušan policijski službenik Ilija Juzbašić. Svjedok policijski službenik Ilija Juzbašić iskazao da je dana 17. ožujka 2021. godine u 17,15 sati u Zagrebu, Zrinjevac bb, okrivljenik snimao pomoću pametnog mobitela, a koji video zapis je naknadno objavio na društvenoj mreži TikTok pod nazivom: „Volite li vi štrumfove?“ i poboldani naslov „Tko je skonto, skonto je" te oznaku "#Policija", a koji video zapis je snimljen ispred policijskih službenika I. PP Zagreb koji su se nalazili u kadru, pri čemu ih je podrugljivo vrijeđao riječima:

„Edi, voliš li ti štrumfove? Joj, ja sam gledao štrumfove, to mi je najdraži crtić bio. Samo da je štrumfova." Navedeni video zapis je bio pregledan više od četiri tisuće puta i podijeljen preko sedamdeset puta te je predmetni video izazvao komentare više osoba sa čime su oni, kao policijski službenici, bili dovedeni u izrazito ponižavajući položaj. Dakle, okrivljenik je putem društvene mreže vrijeđao i omalovažavao policijske službenike zbog čega mu je uručena obavijest... Ostaje kod fotografija TikTok profila i kod videosnimke koja je objavljena na društvenoj mreži TikTok. Dodaje da je baš on utvrdio prekršaj' - piše u presudi sutkinje Ivanke Romić-Ćukušić. Protiv presude moguće je podnijeti žalbu u roku od 8 dana od dana dostave prijepisa presude a o njoj odlučuje Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske.