Ne kažu ljudi bez veze kao godine melju i tope iluzije i snove iz mladosti. Prije se govorilo kako godine donose zrelost i mudrost, stabilnost i smirenost. No, u današnje vrijeme niti su smirene mlade osobe a još manje one koje prelaze u treću životnu dob. Taj trend je nezaustavljiv pa bi i anonimni tvorci životnih izreka i mudrosti morali smisliti posve nove fraze koje odgovaraju novom kaotičnom dobu i ljudima koji u njemu žive. U to da stara pravila smirenosti ili 'skuliranosti' kako se popularno kaže ne vrijede više uvjerila nas je i snaha 'trenera svih trenera', legendarnog Ćire Blaževića. Nekadašnja ljepotica i njemačka manekenka nakon prevaljenih više od pola desetljeća života ne može ostati mirna i ravnodušna kada ju razočara piće koje je naručila. Zato konobari oprez kada primate narudžbu od dama visokih očekivanja....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U Njemačkoj poznato i popularno natjecanje ljepote koje se emitira na RTL-u od 1992. godine postalo je vrlo brzo sinonim i model za druge castinge i natjecanja diljem svijeta. Naime, Model '92 bio je jedna od prvih velikih televizijskih natjecanja u svijetu i vjerojatno prvi u Njemačkoj. Natjecanje nije bio zaseban televizijski format, već stalni dio tjedne RTL-ove emisije Gottschalk Late Night. Projekt je ubrzo postao globalni model za televizijski casting i smatra se jednim od pionira kasnijih casting emisija. Uz Gottschalk Late Night show, partneri Modelu '92 bili su ženski časopis Petra i manekenska agencija Metropolitan. Inicijator je bio münchenski medijski menadžer Christian Seidel. Preko 25.000 mladih žena i djevojaka prijavilo se na model '92. U većim njemačkim gradovima održani su pred-casting za predselekciju. Posljednje 44 kandidatkinje snimljene su u bazenima dva njemačka prestižna hotela.

Gledateljima su u emisiji prikazani video isječci s imenom i prezimenom, godinom, visinom i mjerama te telefonskim brojevi na koje mogu glasati za svoju favoritkinju. Pobjednica je bila Heidi Klum u završnoj TV emisiji emitiranoj 29. travnja 1992. godine. Dobila je ugovor modela u njujorškoj agenciji Metropolitan , vrijedan 300.000 dolara. To je značilo da joj je taj iznos obećan kao zajamčeni prihod za njezin rad kao modela na razdoblje od tri godine. No, snaha bivšeg izbornika vatrenih Ćire Blaževića bila je jedna od ljepotica koja je stigla do završne večeri. Tanji Marić Blažević, kći Hercegovaca koji su otišli trbuhom za kruhom u njemački Karlsruhe, sudjelovanje u tom natjecanju od prije 30 godina nije donijelo titulu pobjednice ali joj je širom otvorilo vrata brojnih manekenskih i modeling angažmana. Pozicionirala se na 10.-tom  mjestu što je bio sjajan uspjeh.

Sina jedinca Ćire Blaževića Miroslava Blaževića juniora upoznala je na ljetovanju na Hvaru već kada je imala skoro dva desetljeća manekenske karijere iza sebe. Par se zato i vjenčao na Hvaru a na tom otoku u jednoj maloj uvali, južnije od grada Hvara posjeduju i kuću nadomak plaže. U braku su dobili dvoje djece, sina Damiana koji je sada pred završetkom jedne zagrebačke jezične gimnazije te kći gimnazijalke Mavi čije je ime ispočetka malo neobično zvučalo djedu Miroslavu Ćiri Blaževiću. Kao što smo prethodno pisali Ćirin sin je u sklopu Johann Franck kavane u Zagrebu koja se nalazi na križanju Trga bana Jelačića i Cesarčeve ulice, dakle u srcu metropole, otvorio slastičarnicu u kojoj prodaje glasovite Häagen-Dazs sladolede i njihove druge slastice.

Prethodno je sin Ćire Blaževića imao biznis s umjetnim travnjacima za nogometne terene ali taj pothvat nije slavno završio kao ni Nogometni centri u Zagrebu i Karlovcu te Sportski centri u Hvaru i Pakoštanima. No, tvrtke koje je osnovao zbog zastupstva Häagen-Dazs rade punom parom a zovu se zanimljivim imenima - Ledeni dobitak i Ledeni zgoditak. Iako je Miroslav Blažević junior i vlasnik i direktor u obje tvrtke važnu ulogu u poslu imao i njegova supruga Tanja Marić Blažević. Ona je očito kroz dugo godina života u Njemačkoj ali i putujući kao model i manekenka diljem svijeta, te nadzirući vlastiti slastičarski kutak u Zagrebu, izoštrila nepce i stekla više kriterije za ugostiteljske lokale i ponudu u njima. No, ne samo da je stekla kriterije već je izgledno osoba koja se ne libi iskazati nezadovoljstvo uslugom za koju je ocijenila kako nije na razini očekivanog. 

Tome smo svjedočili prije nekoliko dana. Bili su večernji sati i Ćirina snaha upravo je pogledom tražila konobara kako bi mu platila račun. Bila je u društvu prijateljice, moguće iz inozemstva i djevojčice dobi mlađe od njene kćeri. Kada je stigao konobar Tanja Marić mu je rukom pokazivala prema piću koje plaća a koje je ostalo skoro nepopijeno. Govorila je glasno kako ne razumije da u to piće ide 'crashed ice', dakle zdrobljeni led. U njenoj čaši na koju je upirala prstom stajale su velike kocke leda. Piće je imalo zelenkastu boju, moguće da se radilo o nekom ledenom čaju na bazi mente ili matche. Supruga Miroslava Blaževića juniora je očito bila poprilično nezadovoljna činjenicom da granulacija leda nije na razini njenih očekivanja pa nije brzo okončala izljev verbalnog nezadovoljstva prema konobaru.

On je pomalo zbunjeno pokušavao opravdati piće i led. Tako je gestikulirao rukama kao da pokušava objasniti kako ga nije mogao usitniti na traženu veličinu ali je na kraju odustao. Tako je Ćirina snaha, koja je prije 30 godina skupa s drugim natjecateljicama na čelu s Heidi Klum zadivila Njemačku, nakon 3 desetljeća od tih inicijalnih dana koji su je lansirali u modne vode ,došla na razinu da je može istinski pogoditi nezadovoljovajuća tekstura pića u zagrebačkom kafiću. Možda se to čini pretjeranim ali zacijelo ju razumiju svi koji su pri narudžbi nekog jela i pića imali određenu viziju što će dobiti u čaši ili na tanjuru a onda se ta vizija raspršila kao mjehur od sapunice kada je stigla narudžba u obliku koji je poslužio samo kao inicijalna kapsula za razvoj nezadovoljstva ili čak kiptećeg bijesa.