Kraj kolovoza ove godine obilježila je i priča o spriječenom sukobu torcidaša i BBB. Tako su mediji pisali o usijanim glavama koje su krenule u Šibenik. Huligani su bili maskirani kacigama, imali su palice i boksere. Policija je tada objavila kako su navijači Hajduka koji putuju na utakmicu u Osijek zaustavili promet kako bi se sukobili s navijačima Dinama koji pak putuju u Šibenik. Ipak do fizičkog sukoba dviju navijačkih skupina nije došlo...Kod odmorište Jadova-AC A1, gostujući navijači Hajduka koji se kreću put Zagreba i Osijeka izašli su iz svojih vozila maskirani kacigama i odjećom te zaustavili promet. Mogući povod: sukob s navijačima Dinama koji putuju na utakmicu Šibenik -Dinamo u 18:30h na Šubićevcu - naveo je tada MUP. Priča koja slijedi govori o trenutnom ishodu kaznenog postupka protiv torcidaša koji su pritvoreni početkom lipnja i o čijoj sudbini odlučuje Županijski sud u Velikoj Gorici. No, u posjedu smo dokumenta koji dokazuje kako i djelitelji pravde mogu pogriješiti.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Početkom lipnja ove godine mediji su bili puni priča o navijačima Hajduka koji su zbog izazivanja nereda i napada na policiju završili u zatvoru. O njihovoj sudbini odlučivalo je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici jer su se pritvorenici žalili. Njihovi odvjetnici tražili su da im se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza. Podsjetimo, 11 mlađih punoljetnika i 31 drugih osumnjičenih za izazivanje nereda završili su u Remetincu na 30 dana kako ne bi mogli ponoviti nedjelo. Ti su navijači osumnjičeni za izazivanje nereda i sudjelovanje u napadu na policajce na benzinskoj kod Desinca a pred sutkinje Županijskog suda u Velikoj Gorici dovedeni su u skupinama. Inače, po nekoliko njih nalazilo se u istoj ćeliji što se protivi osnovnim pravilima postupanja u zatvorima. 

Tako su o žalbama na određivanje istražnog zatvora tri sutkinje odlučivale u više navrata. Tada se žalilo prvih 11 osumnjičenika ali Županijskog suda u Velikoj Gorici o žalbama na rješenje suca istrage tog suda broj Kir-353/2022 od 23. svibnja 2022. o određivanju istražnog zatvora osumnjičenicima, zbog kaznenog djela izazivanja nereda iz članka 324. stavka 2. KZ/11  Izvanraspravno vijeće  Županijskog suda u Velikoj Gorici 3. lipnja 2022. odbilo je žalbe svih 11 osumnjičenika kao neosnovane. Vijeće je smatralo kako nisu osnovani prigovori kojima se osporava postojanje osnovane sumnje, kao niti oni kojima se osporava postojanje posebnih okolnosti koje upućuje na opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Vijeće je zaključilo kako žalitelji neosnovano argumentiraju mogućnost zamjene istražnog zatvora mjerama opreza za sprječavanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Odvjetnici uhićenih tražili su da se istražni zatvor njihovih klijentima zamijeni mjerama opreza poput redovitog javljanja u policijsku postaju i zabrane odlazaka na nogometne utakmice. Tada se oglasio i svećenik fra Jozo Čirko koji je predvodio misu za uhićene Torcidaše i za medije poručio: 'Oni nisu huligani, oni su revolucionari'. Na sudskoj oglasnoj ploči netom je objavljen dokument iz kojeg je vidljivo kako se vodi kazneni postupak protiv Antona Plazibata i drugih. No, u dokumentu na drugom mjestu piše kako je okrivljeni Antonio Plazibat. On je inače poznati hrvatski kickboksač i osvajač K-1 World Grand Prix u Japanu. Strastveni je navijač Hajduka o čemu je svojedobno govorio:

"Proputovao sam cijeli svijet, zahvaljujući sportu bio sam u puno velikih gradova. I gdje god sam došao pitali bi me da im opišem Split i ljude u Splitu. Nisam im to mogao opisat bez da im ispričam o ljubavi koju naš svijet ima prema Hajduku. Ne možeš stranome čovjeku dočarat splitsko stanje uma bez da spomeneš Hajduka. Tu se vidi koliko on zapravo znači ljudima, kakvi su ti naši ljudi i kakav je dišpet u Splitu. Krajem prošle godine bio sam u Tokiju, ono kad san osvojio K-1 Grand Prix turnir, i tamo me dočekala Torcida Yokohama! Ja i moji treneri Mile i Vetma nismo mogli vjerovati očima kad se ispred nas pojavio lik sa zastavom Torcide u jednoj ruci, a u drugoj je držao baš magazin “Naprid bili”. I to Japanac. Zove se Akisiha Wada, on je navijač Hajduka iz Yokohame. Zaluđen je Hajdukom, Torcidom, Dalmacijom. Već je osam puta dolazio u Split. Bio je i na desetak gostujućih utakmica, čak i u Koprivnici, Jastrebarskom i Kustošiji. Privalio je dvadesetak tisuća kilometara da bi gledao Hajduka kontra Evertona. To je Hajduk, to je ta ljubav. Nije bitno odakle si. Posebno velika čast mi je bila biti počasni gost na Hajdukovoj utakmici i dobit dres od legende Stipe Pletikose. Jednog od naših najvećih vratara svih vremena. Upoznao sam tada Stipu, taj dres mi je doma uokviren na zidu." - govorio je Antonio Plazibat.

Iz dokumenta koji je objavljen na sudskoj ploči vidljivo je kako je Županijski sud u Velikoj Gorici poslao osumnjičenima obavijest u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Antona Plazibata i dr. zbog kaznenog djela iz članka 324. stavka 2. u vezi stavka 1. Kaznenog zakona. Tereti ih se za izazivanje nereda. U zakonu piše: 'Tko sudjeluje u mnoštvu koje nasiljem prema drugim osobama ili stvarima ili prijetnjom da će počiniti nasilje ugrožava javni red ili potiče mnoštvo na nasilje, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine'. U stavku 2. piše: 'Ako je kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka  počinjeno iz mržnje, prema većem broju osoba, uz uporabu oružja ili opasnog oruđa ili dovede u opasnost život ili tijelo druge osobe ili je dovelo do znatne imovinske štete, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'. Županijski sud u Velikoj Gorici sada provodi kontrolu mjera opreza okrivljenicima.

Navedeno je da se mjere provode na: Antoniu Plazibatu, Anti Domagoju Borozanu, Josipu Omeroviću, Toniu Buljanu, Karlu Kapulici, Branku Vetma, Anti Strižiću, Ivanu Milinoviću, Toniu Duvnjaku, Peri Šimundži i Marku Malada i to 'ranije određene rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici broj Kir-412/2022 od 15. lipnja 2022.'. O tome se se odlučivati na usmenom ročištu koje je planirano za 15. rujna u zgradi Županijskog suda u Velikoj Gorici. Piše i sljedeće: 'Ročište radi odluke o mjerama opreza održat će se i ako uredno pozvane stranke ne dođu na sjednicu.' Obavijest je sastavljena  11. kolovoza 2022. Na kraju su navedena imena okrivljenika i njihovih odvjetnika kojima su upućeni pozivi. Tako piše da je Plazibatov odvjetnik Tomislav Keser,  Borozanov odvjetnik Luke Kipe, Omerovićev odvjetnik Dean Rahan, Buljanov Sebastian Miše, Vetmin odvjetnik Marko Kezunović, Strižićev Ivica Barbir, Milinovićev Gordan Preglej, Duvnjakov Vlado Rebić a Šimundžin Ivan Krnić. Za okrivljene Kapulicu i Maladu nisu navedeni imena odvjetnika.

O predmetu odlučuje sutkinja istrage Sandra Kantolić. Nakon pregleda dokumenta Županijskog suda u Velikoj Gorici išli smo otkloniti dilemu radi li se o Antonu ili Antoniju Plazibatu. Kontaktirali smo odvjetnika Tomislava Kesera kojeg smo pitali je li njegov klijent poznati kickbox šampion Antonio Plazibat. Vrlo brzo odbili smo sljedeći odgovor. 'Poštovani, ne istoga ne poznajem'. Potom smo mu poslali i dokument iz kojeg je vidljivo kako Županijski sud u Velikoj Gorici među okrivljenicima navodi na jednom mjestu Antona a na drugom Antonija i tražili njegovo očitovanje. Odgovor nismo dobili ali smo logički zaključili kako je njegov klijent Anton Plazibat a ne kickbox šampion i stratsveni Hajdukovac Antonio Plazibat. Dakle, zbrka koja je nastala zbog poziva koje je potpisala sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici je razriješena.