Kada bismo sudili po Google tražilici i dostupnim člancima lako bismo bili zavedeni naslovima u kojima se na sva zvona hvale poslovni pothvati mlade zagrebačke frizerke i make up umjetnice Josipe Drpić. Najpoznatiji ženski mediji poput Glorije i Glorie Glam nisu štedjeli riječi pohvala kada su pisali o njenom Josey salonu, pridružio im se i Telegram koji je pohvalio Josipinu online trgovinu, tu su i promo članci na Juornalu i tako dalje da ne nabrajamo. No, nema tog uspjeha u Hrvatskoj, ma koliko glamurozan i meteorski bio, da ne može posustati i zastenjati pod teretom običnih komunalnih računa ili pak onih za mobitel, pred fakturama sve brže rastućih raznih agencije za naplatu potraživanja.... Nažalost, dužničko-ovršna sudbina sustigla je ambicioznu i atraktivnu obrtnicu koja je učinila sve da vanjštine svojih klijentica učini glamuroznim i zanosnim. Da su je snašle ozbiljne nevolje vidljivo je iz dokumenta koji je dospio na Općinski građanski sud u Zagrebu. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Financijska agencija RH 4. studenog ove godine uputila je putem sudske ploče poziv Josipi Drpić iz Zagreba. Od nje se traži očitovanje o provedbi jednostavnog postupka stečaja potrošača. Drugim riječima, traži se da ispuni dokument je li suglasna da se nad njom provede osobni bankrot. U spisu se prvo nalazi papir koji dokumentira njeno dužničko stanje. Iz istog je razvidno kako su Josipi Drpić isporučene ovrhe od strane više vjerovnika. Vidljivo je i kako ima dugove u duljem vremenskom razdoblju. FINA od nje traži da popuni i obrazac da se vidi stanje njene imovine, ukoliko je suglasna s provedbom bankrota. Pismeno joj je poslano na njenu kućnu adresu u zagrebačke Šestine u urbanu vilu u Ulici Gramače ali ga očito nije stigla osobno preuzeti. Inače, Drpić je vlasnica poznatog salona Josey Hair & Beauty koji posluje u podsljemenskoj ulici Mlinovi.

U uvodu dokumenta piše: 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 10.000 kn. Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 20.000,00 kn s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u pozivu.

Ukoliko se poznata frizerka i vizažistica slavnih i bogatih ne oglasi u roku 15 dana za sud će to značiti isto kao da je izjavila da je suglasna s provedbom bankrota te da je ujedno izjavila kako nema imovine za namirenje svojih vjerovnika. Samim tim će Financijska agencija nadležnom općinskom sudu podnijeti prijedlog za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Josipi, kao i svima koji se nađu u sličnoj nevolji, na raspolaganju stoji i kontaktni telefon savjetovališta na kojem može dobiti sve potrebne informacije. Drpić prema sadržaju dokumenta 'u neprekinutom razdoblju od 1769 dana' duguje ukupno 25.164,10 kuna raznim vjerovnicima. Isti su i pobrojani pa se može steći uvid da duguje: Zagrebačkom holdingu (Čistoći) po ovrsi javnog bilježnika Mladena Ježek od svibnja 2019. godine, zatim Gradu Zagrebu po još dvije osnove, ovrha za neplaćenu pričuvu i ovrha Eos Matrixu, sve iz 2020. te ovrha ZG bilježnika Tomislava Matijevića za neplaćene usluge fiksne telefonije Hrvatskom telekomu.

Ukoliko se slavna zagrebačka frizerka odluči dati dopuštenje Fini za provedbu osobnog bankrota morat će popuniti obrazac na koji se upisuju nekretnine i pokretnine. Zanimljiva je uputa istaknuta u zagradi: (Navesti sve pokretnine kao npr: gotov novac, vrijednosne papire (mjenice, čekove, dionice, obveznice i sl.), umjetnine, satove, nakit, zlatninu i ostale vrijedne predmete, vozila, poljoprivredne strojeve, oruđa za rad, stoku itd., te njihova bitna obilježja (npr. registarska oznaka, serijski broj i sl.)). Od dužnika u takvim situacija, pa tako i od Josipe Drpić očekuje se i da popuni kolonu koja glasi: 'Imovinska prava potrošača na tuđim stvarima. U toj rubirici doslovno piše: (Navesti gdje se nalaze i kome pripadaju tuđe stvari na kojima potrošač ima imovinska prava (npr. založno pravo, stvarni tereti, služnosti, zakup, najam itd.), a te stvari opisati na način propisan točkom 1., odnosno 2. ovoga Popisa imovine.) Zatim slijedi kolona 'novčana sredstva na računima', potom 'primanja iz radnog odnosa i ostala primanja'; zatm 'druga prava koja čine imovinu' u koju su uključeni: patenti, tehnička unapređenja, dionice za koje nije izdana isprava o dionici, poslovni udjeli u trgovačkom društvu itd.

Na kraju je istaknuta i formulacija: 'Za davanje neistinitoga ili nepotpunoga Popisa imovine potrošač odgovara kao za davanje lažnog iskaza u postupku pred sudom.' Potom slijedi nešto optimističniji dio, odnosno ističe se koje su sve prednosti jednostavnog postupka stečaja potrošača, odnosno osobnog bankrota kako se uobičajeno govori. Tu piše kako je cilj osloboditi poštenog potrošača obveza prema vjerovnicima. U svakom slučaju prosječni građanin s dugovima koji pročita sadržaj cijelog spisa i ukoliko ima neku imovinu zacijelo neće riskirati da se upušta u taj postupak već će otići i podmiriti dugove ako ikako može. Naime, praksa pokazuje da mnogi bogati i slavni pribjegavaju toj metodi kako bi se rasteretili svojih dugovanja. Nekima je to jednostavnije pošlo za rukom o čemu svjedoče prethodne priče o osobnim bankrotima: bivše kraljice Hrvatske Tamare Roglić, sina Mersada Berbera, Simone Gotovac - Mijoković, Nikolina Pišek kasnije Ristović, osuđenik za elitnu prostituciju Nebojša Perunović, brat Morane Paliković - Gruden - nekadašnji automobilistički as Jovica Paliković.....

Nekima ne pođe od prve iz ruke bankrotirati ali uspiju iz drugog pokušaja poput Vlatke Pokos; za neke sud utvrdi da su nepošteni jer su zatajili imovinu poput supruga Martine Tomčić Ženje Moskaljova, nećaka Ivića Pašalića ili dalmatinskog milijunaša Zlatka Reljića; nad nekima je bio oglašen bankrot ali do istoga nije došlo ili postupci još nisu okončani. U toj su kategoriji bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić, poznata ZG sutkinja, prvi politički žeton u Hrvata Antun Šporer, gazda Indexa Matija Babić, hrvatska Faca i bivši zet Davora Šterna Eduard Bočkaj, producent Big Brothera i sapunica Jan Štedul, Ante Gotovac, drugi sin Mersada Berbera, najpoznatiji demograf Stjepan Šterc, utemeljitelj HDZ-a Radoslav Dumančić, sin bivšeg procesuiranog gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića ali i brojni drugi. Neki su za dlaku izbjegli bankrot poput poznatog relly vozača Juraja Šebalja. Zbog toga često ističemo kako bi političari u fokus svoga djelovanja trebali staviti rješavanje problema zaduženih, ovršenih i bankrotiranih građana Hrvatske a ne voditi međusobna prepucavanja na razini političkih ili ideoloških floskula.