Sve više poznatih ali i osoba za koje mislimo kako imaju bogatstvo ili pak iznadprosječnu imovinu u Hrvatskoj završava u osobnom bankrotu. Pisali smo o brojnim takvim slučajevima, poput poznatih s estrade Vlatke Pokos, Tomislava Jelića D.J. Kamenog, Paule Jusić..... koji su uspješno završili taj proces i bili oslobođeni dugova prema raznim vjerovnicima. Nad nekima su procesi otpočeti ali nisu završili zbog utvrđenog nepoštenja. Takav je slučaj bio sa suprugom operne pjevačice Martine Tomčić, poznatije kao članice žirija Supertalenta koji ima osobni dug od blizu 25 milijuna kn. Osobni bankrot nije uspio proći prvi hrvatski žeton - nekadašnji predsjednik ZG skupštine Antun Šporer, koji je vrijedne nekretnine prebacio na najuže članove obitelji kako bi sudu prikazao da nema ništa ali mu je u postupku provjere otkrivena nekretnina pa je postupak osobnog bankrota obustavljen. Mnogi su uspješno bankrotirali i njihovi vjerovnici nisu imali mogućnosti naplate potraživanja. Sad se pod prijetnjom osobnog bankrota našla supruga nekadašnjeg automobilističkog asa, ujedno snaha moćne Morane Paliković Gruden. Na meti Financijske agencije sad se našla Nada Paliković, koja godinama radi kao najbliža suradnica Sonje Perenčević u Los Angelesu, jedne od zasigurno najbogatijih Zagrepčanki koja posjeduje nemjerljivu imovinu i koja je ujedno baka jedinog unuka hrvatske dinastije Tedeschi. Čemu se mogu nadati obični građani ako i osobe iz takvih krugova dospijevaju pred osobne bankrote? Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

U rujnu 2021. godine objavili smo članak pod naslovom: 'DUGOVI U TREĆEM DESETLJEĆU Pred bankrotom Jovica Paliković, legenda YU automobilizma i brat Morane Paliković Gruden - Šampionskog vozača bivše države koji je 1973. prošao legendarni Reli Monte Carlo, stisle su i ovrhe zbog neplaćenih režija'. U tom smo članku naveli i kako je Jovica brat moćne HNS-ove političarke Morane Paliković Gruden ali i otac poznatog zagrebačkog producenta s karijerom u čitavoj regiji Tomislava Tomice Palikovića koji je producirao i poznati beogradski TV serija 'Vratiće se rode'. Jovica i Nada imaju i kćer Tjašu (Tiashu) koja je sada ugledna odvjetnica u New Yorku.

Prije odlaska u Los Angeles Jovičina supruga Nada Paliković radila je kao prevoditeljica pa je tako prevela i neke svojedobno vrlo popularne knjige poput knjige 'Moja metoda' Jane Fonda. Kada se pridružila Zagrepčanki i svojoj dugogodišnjoj prijateljici Sonji Perenčević u Los Angelesu Nada Paliković je zajedno s njom bila zastupnica tvrtke Chutter Incorporated preko koje se vodilo poslovanje ali i registracija imena popularnog restorana Dan Tana koji se sada zove Doma. Taj restoran s talijanskom kuhinjom na Beverly Hills posjećivale su mnoge poznate osobe, kako holivudska elita tako i partijanerice poput Paris Hilton. Prije dvije godine Nada Paliković je ustupila svoju poziciju u toj kalifornijskoj tvrtci Niki Perenčević Tedeschi, supruzi Emila Tedescija, sina istoimenog vlasnika Atlantic Grupe.

Kao što je poznato, 18 godina starija Nika koja iza sebe ima brak sa Sinišom Cizelom u kojem su rođene 3 kćeri, Tedeschiju je rodila sina, zasad jedino unuče hrvatskog tajkuna Emila Tedeschija. Kao što smo već ranije pisali, Nika je ujedno kćer Mihajla Perenčevića, Zagrepčanina koji godinama vodi biznis u Rusiji s Krešimirom Filipovićem, ocem kćeri zamjenice moskovskog gradonačelnika, o čemu smo već ranije objavili članak. Perenčevića i Filipovića u ruskim medijima nazivaju 'Putinovim hrvatskim novčanicima'  a njihova zajednička tvrtka Velesstroj radi velike infrastrukturne projekte poput plinovoda diljem Rusije. U fokus svjetske javnosti Perenčević i Filipović dospjeli su kada je objavljeno da je njihov Velesstroj zakupio luksuzni Putinov dvorac na obali Crnog mora. Stoga ne čudi da je Velika Britanija stavila Perenčevića na sankcijsku listu u toj zemlji.

S obzirom da supruga Mihajla Perenčevića, ujedno majka njegovo dvoje djece, već spomenute Nike te menadžera Nikole Perenčevića, posjeduje veliku imovinu ne samo u Hrvatskoj već i u SAD-u a koja uključuje i velebnu vilu na Beverly Hillsu, postavlja se pitanje kako je njena glavna asistentica, odnosno desna ruka Nada Paliković, dospjela na tako niske grane da joj u Zagrebu prijeti osobni bankrot. Naime, to je vidljivo iz dokumenta koji je Financijska agencija RH poslala na Općinski građanski sud u Zagrebu.  Poziv Nadi Paliković upućen je 12. svibnja ove godine na adresu u Jurišićevoj ulici gdje je ranije upućen poziv i njenom suprugu, legendi YU automobilizma Jovici Palikoviću a gdje posluju produkcijske tvrtke njihovg sina Tomice. Asistentici Sonje Perenčević, dakle, upućen je poziv da se očituje o suglasnosti za provedbu jednostavnog postupka stečaja nad njenom imovinom.

U pozivu piše: 'Cilj jednostavnog postupka stečaja potrošača jest da se poštenog potrošača oslobodi od obveza prema određenim vjerovnicima. Unovčenje imovine potrošača i raspodjela vjerovnicima provodi se ako je sud utvrdio da je vrijednost imovine potrošača veća od 1.327,23 EUR.Sukladno članku 79.a stavku 2. Zakona, temeljem podataka upisanih u Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje ispunjeni su uvjeti za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača te su u trenutku slanja ovog Poziva evidentirane neizvršene osnove za plaćanje radi prisilnog ostvarenja tražbina u iznosu do 2.654,46 EUR s osnova glavnice u neprekinutom razdoblju dužem od tri godine. Pozivamo Vas da se u roku od 15 dana od dana dostave ovog Poziva očitujete jeste li suglasni da se pred nadležnim općinskim sudom provede jednostavni postupak stečaja potrošača nad Vašom imovinom' - piše u pozivu Nadi Paliković.

Uz isti joj je priložen i obrazac za popunu njene imovine koja uključuje stavke poput: nekretnina, pokretnina, dionica, poslovnih udjela, imovinskih prava i slično.... Ispunjeni obrazac snaha utjecajne zagrebačke političarke i dužnosnice u HOO-u Morne Paliković Gruden trebala bi u roku 15 dana dostaviti na na adresu Financijske agencije navedenu u zaglavlju ovog Poziva. Naravno, ukoliko je suglasna da se nad njenom imovinom provede bankrot. Ukoliko se ne očituje na taj poziv za sud će to biti isto kao da je dala svoju suglasnost te će taj postupak otpočeti. Tako što će Financijska agencija nadležnom Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnijeti Prijedlog za provedbu jednostavnog postupka njenog stečaja.

Navedeno je i kako je Nada Paliković u blokadi 4541 dan te da duguje iznos od 1.271,41 eura u koji su uračunati troškovi i kamate. U trenutku slanja tog poziva Nada Paliković je dugovala Gradu Zagrebu po tri ovrhe, jednoj iz listopada 2019., drugoj iz prosinca 2019. godine te trećoj iz srpnja 2020. godine. Preostaje nam vidjeti hoće li Nada Paliković, koju je 2000. tužila i u Los Angelesu tvrtka First Select zbog nevraćenog kredita, uskratiti Fini suglasnost za provedbu osobnog bankrota ili će taj postupak biti okončan u njenu korist a na štetu njenog vjerovnika - Grada Zagreba.