Sudska praksa u Hrvatskoj ilustrativno svjedoči o stanju u našem društvu. Na sudu često završe osobe zbog nekih banalnih djela na koje su troše sudski resursi dok brojni građani svjedoče ili prijavljuju razna kaznena ili prekršajna djela čiji akteri nikad ne budu procesuirani ili se pak izvuku bez ikakvih posljedica. Sudski proces Tinu Jedvaju svjedoči kako netko može na sudu završiti zbog banalne svađe s čuvarima javnog reda i mira dok se drugi nekažnjeno izvuku čak i da ne dođu do sudskog procesa. Često se citira da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje a građani Hrvatske imaju i policijska postupanja i sudstvo kakvo zaslužuju ma što to značilo.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, sutkinja Vanja Kolovrat Bjelinski, presudila je u prekršajnom predmetu protiv okrivljenog nogometaša Tina Jedvaja. Zastupali su ga odvjetnici  iz Odvjetničkom društvu Matić, Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & partneri Sudilo mu se zbog prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, povodom optužnog akta PU zagrebačke, VII. Policijske postajeod 9. srpnja 2021. godine. Sutkinja Kolovrat Bjelinski oslobodila je Jedvaja optužbe da je vrijeđao policijske službenike VII. Policijske postaje prilikom pružanja intervencije riječima: "šta me jebete šta igram košarku, a cijeli grad ori od "In music festivala", te da je tako počinio prekršaj iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Troškovi sudskog postupka pali su na teret proračuna. Iz obrazloženja je vidljivo kako je u tijeku postupk, od strane drugog suca donijeta presuda dana 14. veljače 2019. godine, na koju se okrivljenik žalio Visokom prekršajnom sudu u Zagrebu. Žalba je prihvaćena 21. siječnja 2021. godine, ukinuta je prvostupanjska presudu i predmet vraćen u na ponovno suđenje i odluku. Spis je 6. svibnja 2019. godine presigniran sutkinji Vanji Kolovrat Bjelinski koja je, nakon uredno dostavljenog rješenja Visokog prekršajnog suda u Zagrebu  svim strankama, pozvala okrivljenika 7. lipnja 2021. godine kao i svjedoka policijskog službenika VII. Policijske postaje Igora Podkulabovića.

Za policajca je stigao dopis da je premješten u PU sisačko-moslavačku, te je na sud pristupila braniteljica okrivljenika odvjetnica Nikolina Balta koja je u cijelosti ostala kod obrane okrivljenika dane na Sudu 13. rujna 2018. godine. Tada je Tin Jedvaj izjavio kako '19. lipnja 2017. godine nije radio nikakvu buku već je igrao košarku sa svojim prijateljima, došla je policija s namjerom da nekog privedu jer se, navodno, netko žalio na buku i galamu, a toga dana se održavao "In music festival" na Jarunu i cijeli grad je orio od preglasne muzike. Policajac ga je pitao gdje stanuje, naveo je adresu u Njemačkoj na kojoj je tada boravio, te je policajac mislio da ga zeza i rekao mu da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira.

Ističe da nije zezao policajca, te je pristao otići sa policajcima budući nije htio da njegovi prijatelji završe na policiji u ovakvoj neshvatljivoj situaciji.  Nakon proteka više od četiri godine od dana počinjenja djela prekršaja dana 19. lipnja 2017. godine, u smislu čl. 13. Prekršajnog zakona nastupila je apsolutna zastara prekršajnog progona, koji se zbog zastare ne može više poduzimati. Slijedom navedenog, temeljem propisa citiranog u izreci, optužba protiv okrivljenog je odbijena, te je u skladu s time odlučeno da troškovi prekršajnog postupka iz čl. 138. st. 2. toč. 2. i 3. Prekršajnog zakona padaju na teret proračunskih sredstava' - tako je završila policijska optužba protiv Tina Jedvaja  na zagrebačkom sudu 9. srpnja 2021. godine. 

Protiv te  presude, objavljene na sudskoj oglasnoj ploči, dopuštena je žalba u roku od 8 dana Visokom prekršajnom sudu RH. Tin Jedvaj, hrvatski je nogometaš koji trenutačno nastupa za Lokomotiv Moskva na mjestu središnjeg braniča ili beka. Prethodno je igrao za Njemački bundesligaš Bayer Leverkusen. Jedvaj sada zapravo igra za isti klub za koji je do proše sezone igrao Vedran Ćorluka. Jedvaj je, kao što je poznato, nastupao i za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na proteklim natjecanjima. Odlukom bivše predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, za izniman, povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije nakon osvajanja 2. mjesta na 21. Svjetskom nogometnom prvenstvu u Ruskoj Federaciji.