Pokojni predsjednikov otac Stipe Milanović hvalio se kako mu je na vjenčanju sa suprugom Đurđom kum bio Vladimir Veselica a upravo je njegov sin Vladislav najbolji premijerov prijatelj od osnovne škole

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Kada su se daleke 1965. vjenčali sada pokojni Stipe Milanović i Đurđa Gina Milanović kum mladoženji bio je njegov tadašnji najbolji prijatelj Vladimir Veselica. Riječ je o pokojnom hrvatskom ekonomistu, bratu pokojnog Marka Veselice koji je, kao i Stipe, bio rodom iz Glavica pokraj Sinja. Pokojni otac premijera Milanovića bio je uvijek glasan kada bi branio svoje stavove. Nekad je znao prijeći i crtu prihvatljivog ponašanja pa je tako ostao zabilježen i njegov svojedobni napad 2015. na radnika Čistoće. Stipe Milanović žestio se i kada je izašao članak Roberta Bajrušija o njegovom otklonu od braće Marka i Vladimira Veselice u doba kada su oni pali u nemilost kao hrvatski nacionalisti.

"Bajruši u svom članku koristi i prigodu da ponešto konfabulira i o meni i našim očevima partizanima, kao i o mojim političkim odnosima s braćom Veselica. Ponajprije, nije točno da sam ja vjenčani kum Vladi Veselici nego on meni. Također, otac braće Veselica nije se zvao Stipe nego Petar. On piše da smo se razišli u vrijeme hrvatskog proljeća, “kada su Veselice ušli u krug vodećih maspokovaca, dok je Milanović ostao na službenoj partijskoj liniji”. No, ja iz SK nisam otišao 90-ih nego 80-ih godina. A da se autor samo malo potrudio i “autoplagirao” tekst iz svoje knjige “Zoran Milanović: politička biografija” (2011.)! Tamo točno navodi kako sam u Gradskom komitetu SKH radio s Tripalom, Pirkerom i Srećkom Bijelićem. “U vrijeme maspoka bio je u nezgodnoj poziciji zbog kumstva s Vladom Veselicom i prijateljstva s nizom protivnika beogradskog režima, ali nikada nije zastupao njihove stavove” – konstruira Bajruši. Biti prijatelj s nizom maspokovaca protivnika beogradskog režima, a ne zastupati njihove stavove, zaista je bizarna konstrukcija. Jednostavno, bio sam ljutit i žalostan što ne mogu uvjeriti Marka da sam o opasnostima koje mu prijete ipak bio ponešto i upućen slušajući od mojih šefova u Komitetu kako već i sam Tito zna tko su ti Veselice i Đodani. Bio sam tada ekonomski savjetnik, a kasnije tajnik Komisije za privredu. Realno, nije bilo nikakve šanse da uspiju. Ja, dakle, nisam odobravao, ne stavove, nego način i promašenu taktiku, jer javno nude svoju glavu na udbaški panj. Uzalud, Marko me nije slušao, nije uvažavao moja prijateljska upozorenja. Bilo je to vrijeme mladalačkog zanosa, bez razrađene strategije, taktike i organizacije pokreta. Ta, i sam HDZ je sve do danas - samo pokret. Movimento sociale", polemično je tada napisao otac hrvatskog predsjednika.

Proteklih mjesec dana svjedočimo burnoj raspravi premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića vezan uz slučaj uhićenja Dragana Kovačevića, bivšeg predsjednika Uprave Janafa. Milanović se žesti na premijera jer tvrdi kako je trebao znati da se nad Kovačevićem provode mjere tajnog nadzora i snimanja. Ljutit je jer je u Kovačevićev klub išao "pojesti ostatke hrane" pa je uznemiren da nije znao kako ide u leglo koje se tajno nadzire u sklopu istrage. Frcaju ljute varnice na sve strane. Ime Vladimira Veselice opet je isplivalo na marginama slučaja Janaf. Naime, premijer Plenković u Upravu Janafa u veljači 2020. imenovao je svoga prijatelja Vladislava Veselicu, sina pokojnog Vladimira, a koji je već radio osam godina u toj tvrtci. Premijer i Vladislav Veselica prijatelji su još od 1976. kada su išli u istu osnovnu školu na Jordanovcu. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je čak i predmet o Plenkoviću kako bi ispitalo okolnosti angažmana premijerova prijatelja Vladislava Veselice u Upravi Janafa. U predmetu je tematizirano je li se premijer trebao izuzeti od imenovanja prijatelja u Upravu Janafa. Tada su iz Vlade poručili: 'Nije niti trebao, nisu u rodu'. Nakon smjene Dragana Kovačevića u Upravu Janafa imenovan je, uz Veselicu, još i general Stjepan Adanić, rođak Ankice Tuđman. 

Premijerov prijatelj Vladislav Veselica je i član Uprave Kluba Sinjana. Na web stranicama Ureda predsjednika 16. rujna objavljena je sljedeća vijest: "Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Kluba Sinjana Zagreb, neprofitne i nevladine udruge koja okuplja građane Zagreba i Zagrebačke županije, a koji dolaze ili su porijeklom iz Cetinske krajine, odnosno s područja bivše općine Sinj. Predstavnici Kluba Sinjana Zagreb upoznali su predsjednika Milanovića s inicijativom za obilježavanje 50. obljetnice Hrvatskog proljeća. Cijeneći znatan broj zaslužnih osoba iz tog vremena koje su iz Sinja i Cetinske krajine, od Ante Mike Tripala, Marka Veselice, Vladimira Veselice, Josipa Šentije, Dražena Sesardića i drugih, Klub Sinjana smatra kako obljetnicu Hrvatskog proljeća treba obilježiti na dostojanstven način i pri tome adekvatno valorizirati ulogu sudionika Hrvatskog proljeća. Na sastanku je rečeno kako je u planu niz manifestacija obilježavanja Hrvatskog proljeća u čijoj organizaciji će sudjelovati Matica hrvatska, uključujući svečanu akademiju, znanstveni skup i kulturnu izložbu", stoji na web stranici predsjednik.hr.

Na slikama vidimo hrvatskog predsjednika, potomka Stipe Milanovića, Sinjanina, kako ponosno stoji uz bok drugih potomaka Sinjana, uključujući i najbolje predsjednikovog prijatelja Vladislava Veselicu. S druge pak strane, na službenim web stranicama Vlade RH stoji foto vijest kako je premijer Plenković otkrio bistu Marka Veselice u rodnom Sinju. Otvorenje je bilo u listopadu 2019. Budući da je Vladislav Veselica predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza dostupne su fotografije s brojnih službenih primanja kod premijera Plenkovića. Preostaje nam zaključiti kako će Veseličin sin odigrati završnu ulogu u ovom gromovitom igrokazu između Pantovčaka i Banskih dvora oko Janafa i slučaja uhićenja Dragana Kovačevića. I da u Hrvatskoj uvijek ključnu ulogu odigra neku Klub, da poslije famoznog kluba Dragana Kovačevića u Slovenskoj na red je došao Klub Sinjana.