Potkraj rujna prošle godine Drago Prgomet podnio je ostavku na mjesto predsjednika Gradske skupštine Zagreba. No, na njegovoj Facebook stranici piše i dalje kako je na toj funkciji te da je  sveučilišni profesor, dragovoljac u Domovinskom ratu, političar te predstojnik Klinike za ORL (KBC Rebro). Kao što je nekad moćni Ivić Pašalić imao politički uteg oko nogu, svoga kompromitiranog brata Zdravka, tako i Drago ima brata koji se često nalazi na meti teških optužbi.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Preko sudske oglasne ploče upućen je poziv Miji Prgometu, bratu bivšeg predsjednika Gradske skupštine Zagreb, bivšem HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba i bivšeg saborskog zastupnika Drage Prgometa za ročište u kaznenom predmetu. Postupak se vodi od 2019. na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu a ročište je zakazano za 16. travnja ove godine. Osim Prgometovog brata tužen je Anto Katavić.

Poziv je Miji Prgometu upućen na njegovu zagrebačku adresu u Ulici Maršanići. Tužitelj je državna tvrtka Hrvatske ceste koju sada zastupaju Josip Škorić, Nikša Konjevod, Alen Leverić i Senko Bošnjak. Hrvatske ceste tuže Miju Prgometa i Antu Katavića zbog kaznenih djela iz članka 236. stavka 2.,   članka 279., članka 278. stavka 1., članka 247. Kaznenog zakona.

U pozivu je istaknuto upozorenje 'Ako je optuženik uredno pozvan, a ne dođe na raspravu niti svoj izostanak ne opravda, predsjednik vijeća će naložiti da se prisilno dovede. Sukladno članku 404. stavku 1. i 2.  ZKP/08, ako postoje uvjeti za odgodu rasprave zbog nedolaska optuženika ili zbog njegove raspravne nesposobnosti, odnosno zbog odsutnosti branitelja, sud pred kojim se ima održati rasprava može odlučiti da se rasprava održi ako bi se prema dokazima koji se nalaze u spisima očito morala donijeti presuda kojom se optužba odbija. Ako se optuženik sam stavio u položaj ili stanje uslijed kojeg nije mogao sudjelovati na raspravi, održat će se rasprava u njegovoj odsutnosti', potpisuje sutkinja Jasna Krnić.

Težak je teret čest djela koja se stavljaju na teret Prgometu i Kataviću. Članak 236. odnosi se na prijevaru, odnosn na pribavljanje protupravne imovinske koristi doveđenjem u zabludu  lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica te time navede drugog da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini. Ukoliko je počinjenjem tog djela pribavljena znatna imovinska korist ili prouzročena znatna šteta, počinitelj se može kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina. Krivotvorenje isprave.

Članak 278. odnosi se na krivotvorenje isprave. Njime je propisano kako će se onaj tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi ili je uporabi kao pravu,kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Prgometa i Katavića tereti se i po članku 279. koji isto govori o krivotvorenju službene ili poslovne isprave. Taj se članak odnosi na službenu ili odgovornu osoba koja u službenu ili poslovnu ispravu, knjigu ili spis unese neistinite podatke, ili ne unese kakav važan podatak. Za to je djelo predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Prgometa i Katavića se tereti i po članku 247., odnosno za prijevaru u gospodarskom poslovanju. U tom članku piše 'Tko u gospodarskom poslovanju s ciljem da pravnoj osobi koju zastupa ili drugoj pravnoj osobi pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'.

U svakom slučaju Hrvatske ceste stavljaju težak teret na tuženog brata Drage Prgometa te Antu Katavića. Mijo Prgomet inače je zadnjih godina doživio poslovnu ekspanziju poslujući preko svoje zagrebačke tvrtke Armus čiji je osnivač te direktor. Na službenoj web stranici tendera Europske Unije dostupan je podatak o tvrtci Armus koju je 20. travnja 2020. HEP izabrao za uslugu očitanja brojila po kućanstvima, odnosno posao vrijedan 8 569 775 kuna.

O Miji Prgometu u medijima se pisalo kako nije prošla sigurnosnu provjeru za pomoćnika ministra u Vladi Zorana Milanovića jer se tijekom rata bavila "reketarenjem i lihvarenjem". On je tada bio na listi Stanke umirovljenika. Također, na web stranicama Vlade RH dostupan je podatak o jednom u nizu milijunskih ugovora koje je HEP (Elektra) sklopila s Armusom a tiče se istog posla i prethodnih godina.

No, nisu svi poslovi Prgometovog Armusa s HEP-om tekli bez posljedica. Tako je Upravni sud RH 11. lipnja 2019. donio presudu (poslovni br. Usi-3286/17-18) u upravnom sporu tužitelja - Zajednice ponuditelje (Uslužni centar d.o.o. iz Rijeke, Terbinus d.o.o. iz Velike Gorice te Alcina d.o.o. iz Zagreba, zastupane po odvjetniku Dominiku Niziću), protiv tuženika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, HEP-Operatora distribucijskog sustava i Armusa radi javne nabave.

Tom presudom usvojen je tužbeni zahtjev te poništeno rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (KLASA: UP/II-034-02/17-01/550, URBROJ: 354-01/17-14 od 10. listopada 2017). Odnosno poništena je odluka o odabiru Armusa za očitavanje brojila električne energije na području Elektre Zagreb, naručitelja HEP-Operator distribucijskog sustava te je naloženo HEP-u da Zajednici plati troškove žalbenog postupka u iznosu od 45.781,25 kuna'.

U Presudi se navodilo da je tužitelj u žalbi osporavao valjanost ponude odabranog i drugorangiranog ponuditelja jer je smatrao da je naručitelj HEP bio dužan isključiti njihove ponude zbog postojanja teškog profesionalnog propusta. Inače, prošle godine za tiskano izdanje Imperijala poslali smo upit Miji Prgometu o poslovima očitavanja brojila ali i optužbama koje egzistiraju na njegov račun.

Na email smo dobili umjesto konkretnih odgovora najbrutalnije prostačke konstrukcije pa i prijetnje koje su zorno oslikale karakter i nasilni oblik komunikacije Mije Prgometa. Sve smo to objavili u tiskanom izdanju Imperijala koji prilažemo kao ilustraciju uz ovaj tekst. Budući da živimo u 'uređenoj i pravnoj državi' u kojoj institucije reagiraju na svaki oblik govora mrženje i nasilja u javnom prostoru dogodilo se veliko ništa.

Niti je reagirala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja najavljuje na sva zvona kako će teret odgovornosti za govor mržnje iskazan u komentarima u elektroničkim glasilima prebaciti na teret nasilnika. Što se pak tiče DORH-a i Uskoka logično je i da nisu ni oni intervenirali jer vidimo u slučaju Zdravka Mamića kako su učinkovito poduzeli jedno veliko konkretno ništa sve dok on nije sam istupio na presici u Mostaru.

No, zato stavljamo javnosti na uvid kako je putem maila 'govorio' brat tada moćnog saborskog zastupnika i prvog čovjeka Zagrebačke gradske skupštine Drage Prgometa, Mijo Prgomet na naš upit. Na upućeni mail s priloženim dokazima odgovorio je rezolutno i prostački, toliko eksplicitno da ćemo dijelove cencurirati. Prgometovi su odgovori na mail glasili: "Odj... debilu", odnosno "Operi zube i popus. kur.. a ako imas mud. javi se, cekam te".