Osobno nemam kredit u CHF niti postoji bilo koji drugi razlog za moje izuzeće u predmetu Rev-18/2018 sukladno odredbi čl. 71. Zakona o parničnom postupku.U pravosudnom sustavu RH pa tako i u okviru sudbene vlasti postoje situacije, kada su članovi uže obitelji suci, odvjetnici, vještaci ili državni odvjetnici, kaže sudac Jug.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Nakon što smo nedavno otvorili temu o mogućem sukobu interesa na Vrhovnom sudu RH, s obzirom na činjenicu da je sudac toga suda Jadranko Jug bio izvjestitelj u pojedinim predmetima u slučaju 'Franak', a da je njegov sin Boris Jug kao odvjetnik zastupao štediše Franka, te nakon što nam je odvjetnik Boris Jug,između ostalog, potvrdio da tužitelje u svezi problematike u predmetima CHF kredita zastupa veliki broj odvjetnika u RH, a ujedno je i veliki broj sudaca koji sude u tim predmetima u srodstvu s tim odvjetnicima, od čega nije izuzet niti VSRH, uputili smo, s tim u svezi, i nekoliko pitanja sucu VSRH dr. sc. Jadranku Jugu.

-Smatrate li da ste Vi, kao sudac Vrhovnog suda, u možebitnom sukobu interesa, s obzirom na činjenicu  da ste bili član vijeća i sudac izvjestitelj u predmetu Rev-18/2018 u kojem je rješenjem prihvaćena revizija tužitelja i ukinuta presuda suda drugog stupnja, a u kojem se radilo o sporu vezanom za potraživanje iz kredita iskazanog u CHF, a Vaš sin kao odvjetnik zastupao je štediše u slučaju 'Franak'?

o Točno je da sam bio član vijeća i sudac izvjestitelj u predmetu br. Rev-18/18 u kojem je rješenjem prihvaćena revizija tužitelja i ukinuta presuda suda drugog stupnja, a u sporu radi utvrđenja ništetnosti ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz ugovora o kreditu u CHF. Odluka u tom predmetu donesena je od strane vijeća ovoga suda sastavljenog od pet sudaca te moje sudjelovanje u tom postupku ne predstavlja nikakav sukob interesa zbog činjenice da je moj sin Boris Jug odvjetnik koji zastupa u nekim predmetima potrošače i korisnike kredita u CHF. To iz razloga jer moj sin ne zastupa niti jednu stranku u navedenom postupku, osobno nemam kredit u CHF niti postoji bilo koji drugi razlog za moje izuzeće u tom predmetu sukladno odredbi čl. 71. Zakona o parničnom postupku. Također ističem da je navedena odluka donesena sukladno ranije donesenoj odluci u kolektivnom sporu i praksi ovoga suda.

- Osim što ste kao  sudac Vrhovnog suda bili  član vijeća i sudac izvjestitelj u pojedinim predmetima u slučaju Franak, vi ste sudjelovali  i na tribinama o slučaju Franak, pa ste tako s kolegom sucem Vrhovnog suda Draganom Katićem sudjelovali  i na tribini u organizaciji pravnog portala IUS-INFO na kojem je sudac Katičić održao predavanje o ništetnosti, pobojnosti i raskidanju ugovora u sudskoj praksi. Koliko je još sudaca sudjelovalo na takvim i sličnim tribinama?

o Također je točno da sam s kolegom sucem ovoga suda Draganom Katićem sudjelovao kao predavač na savjetovanju „Ništetnost, pobojnost i raskid ugovora“ u organizaciji pravnog portala IUS INFO, a što je u skladu s pravom sudaca da sudjeluju na stručnim i znanstvenim skupovima koje propisuje Zakon o sudovima. Nisam sudjelovao na nikakvim „tribinama o slučaju franak“, već isključivo na stručnim skupovima u vezi nepoštenih i ništetnih odredbi ugovora općenito, i na kojima su komentirane samo one odluke koje su pravomoćne. Doktor sam pravnih znanosti i docent na Pravnom fakultetu u Rijeci te sudjelujem kontinuirano na znanstvenim i stručnim skupovima te pišem znanstvene i stručne radove te provodim edukaciju sudaca, savjetnika, vježbenika, odvjetnika, pravnih praktičara i studenata. Osim toga, nisam jedini sudac koji predaje i piše radove, a niti brojim svoje kolege koji u tome sudjeluju pa tako ne znam koliko je sudaca sudjelovalo na „sličnim tribinama“.

-Kako komentirate činjenicu da je Udruga Franak svojedobno sastavila listu na kojoj se nalazi 21 odvjetnik, a za koje se navodi da vode individualne postupke protiv banaka u slučajevima švicarskog franka, među kojima se nalazi i ime odvjetnika Borisa Juga, Vašeg sina? Radi li se tu, o mogućem sukobu interesa, jer su čak i tadašnji pojedini istaknuti članovi Udruge Franak, poput Denisa Smaje smatrali da su odvjetnici koji su članovi te udruge stavljaju u privilegiranu poziciju za pribavljanje klijenta?

o Nije mi poznato da je Udruga franak sastavila navodno neku listu odvjetnika koji vode individualne postupke protiv banaka i na kojoj listi da se nalazi ime mog sina Borisa Juga.Stoga to ne mogu komentirati, osim što mogu navesti da je pravo svake fizičke i pravne osobe da angažira odvjetnika kao punomoćnika za kojeg smatra da će uspješno obavljati zastupanje. Odvjetnik se mora ponašati sukladno zakonu i Etičkom kodeksu odvjetnika, apravne osobe (pa tako i Udruga franak) odgovaraju samostalno za svoje postupke.

- Vaš sin gospodin Boris Jug je za naš portal imperijal.net nedavno izjavio da tužitelje u vezi ove problematike, dakle u slučaju 'Franak', zastupa vrlo veliki broj odvjetnika u cijeloj RH, a ujedno je i veliki broj sudaca koji sude u tim predmetima u srodstvu s tim odvjetnicima, a od čega, po tvrdnjama Vašeg sina, nije izuzet niti VSRH. Možete li nam iznijeti neke konkretne primjere  o kojima je govorio Vaš sin?

o U pravosudnom sustavu Republike Hrvatske, pa tako i u okviru sudbene vlasti postoje situacije, kada su članovi uže obitelji suci, odvjetnici, vještaci ili državni odvjetnici. U svim takvim situacijama treba se paziti na pretpostavke za izuzeće iz čl. 71. ZPP-a. Međutim, zasigurno nije razlog za izuzeće kada odvjetnik član uže obitelji vrši zastupanje u određenoj vrsti predmeta općenito, a ne u konkretnom predmetu u kojem sudjeluje kao sudac član uže obitelji.