Potkraj devedesetih Hrvatsku je tresla 'afera Šporer'. U to vrijeme model političkog žetonstva, odnosno kupljenih glasova, nije uzeo maha pa je tako taj zagrebački HSS-ovac zapravo bio prvi političar koji je dizanjem ruke omogućio tadašnjem HDZ-u prevlast u Zagrebačkoj skupštini. Poslije se desetljećima, od 2002. sudilo generalu Vladimiru Zagorcu i drugima zbog obnove Šporerove vikendice u Novigradu pokraj Zadra s čak 1,1 milijun kuna novca poreznih obveznika. No slučaj je otišao u apsolutnu zastaru. Sada se Šporer uklopio u novi hrvatski trend, spas od akumuliranih dugovanja i blokade potražio je u postupku osobnog stečaja. No, proces se zakomplicirao kada je isplivao dio imovine koji nije prepisao na bližnje. Istražili smo koliko ukupno luksuznih nekretnina imaju Šporerovi i ostali smo šokirani kada smo vidjeli uknjižene brojne vrijedne nekretnine bez ijedne kune kredita. Slijede detalji.....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Ime Antuna Šporera neodvojivo je vezano uz prvu zagrebačku političku krizu koja je buknula 1996. godine, kada tadašnji predsjednik države Tuđman nije htio potvrditi izbor oporbenog gradonačelnika Zagreba. Šporer je na lokalnim izborima 1996. godine izabran za vijećnika HSS-a i potpredsjednika Skupštine grada Zagreba. Kasnije su isplivali detalji da je taj glas itekako dobro plaćen. Državno tužiteljstvo 2002. godine podiglo je optužnicu protiv trojice visokopozicioniranih ljudi u MORH-u predvođenih tadašnjim pomoćnikom ministra Vladimirom Zagorcem. Sudilo se i Matku Kakarigiju ali i Jurju Vojkoviću koji je znan i kao otac moćnog poduzetnika, povezanog s Ivom Josipovićem preko ZAMP-a. Radi se o Marku Vojkoviću, ujedno počasnom konzulu o kojem smo prethodno pisali. Osim Zagorca i spomenute dvojice bilo je još nekoliko suoptuženika koje se teretilo da su oštetili MORH za oko 16 milijuna kuna. 

Većina tih optužbi u međuvremenu je otpala, optuženici su uglavnom oslobođeni, a središnjom točkom optužbe, vezanom za famoznu obnovu kuće u Novigradu kod Zadra bivšem potpredsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Antunu Šporeru, hrvatski sudovi su se najdulje bavili. Zapravo, suđenje za inkriminirano kazneno djelo otprije 22 godine bilo je vraćeno na početak. Ipak ni treće ponovljeno suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, koje je odgađeno i zbog zdravstvenih problema Vladimira Zagorca, koji već dugo živi u Beču a u Hrvatskoj bespravno uzurpira pomorsko dobro na Šolti, o čemu smo pisali, nije donijelo očekivanu presudu. Naime, došlo je do obustave postupka uslijed apsolutne zastare. Tako je Šporer mogao uživati privilegij obnovljene vikendice s teniskim terenom pokraj nje zahvaljujući ulogu od 1,1 milijun kn poreznih obveznika.

Javnost pamti kako je Antun Šporer bio  jedan od dvojice tadašnjih oporbenih vijećnika HSS-a koji je digao ruku za HDZ i osigurao toj stranci većinu u Gradskoj skupštini. Šporer je postao potpredsjednik Skupštine. Na sudu je general Pavle Miljavac izjavio kako je predsjednik Tuđman naložio obnovu Šporerove vikendice jer je istu devastirala Hrvatska vojska tijekom rata te je MORH i platio 1,1 milijun kn za obnovu.  'Meni je to bilo dovoljno - izjavio je Miljavac na sudu, a na pitanje je li predsjednik Tuđman, s obzirom na to da smo tada imali tzv. polupredsjednički sustav, mogao takvo što narediti, Miljavac je rekao kako smatra da je to mogao učiniti preko ministra ili njega kao načelnika Glavnog stožera' - objavili su mediji. Hrvatski sudovi ni gotovo 22 godine od inkriminiranog događaja, u nepunih 17 godina sudovanja, nisu uspjeli utvrditi je li Šporerova kuća uništena uslijed ratnih djelovanja od strane neprijateljske vojske ili ju je, dok ju je kasnije koristila, uništila Hrvatska vojska.

Treba napomenuti da u sudskom spisu od početka suđenja postoje zapisnici 112. brigade HV-a u kojima je konstatirano u kakvom je stanju bio sporni objekt kada je u njega ušla Hrvatska vojska, kao i kada je objekt godinu dana kasnije predan Šporeru. Stoga je javnost ostala zapanjena kada se doznalo kako sud “činjenično stanje” kroz tako dugi period nije uspio utvrditi. Osim što je bio nagrađen mjestom potpredsjednika Gradske skupštine Zagreba Šporer je 1998. ostao i predsjednik NO-a Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva, 1999. direktor Matice obrtnika, bio je i u NO-u Adriatic osiguranja koje je kasnije postalo Allianz osiguranje, bio je i član NO-a Hrvatskog mirovinskog investicijskog društva čiji je osnivač bio mirovinski fond. Tako je Šporer kao pionir, ili prvi žeton utro put svim političkim žetončićima koji su se pojavili nakon njega i koji su svojim prebješkim aktivnostima uspijevali mijenjati volju većine na izborima. Odnosno, Šporer je, iako su prošla desetljeća, ostao memoriran kao političar koji je dobro naplatio svoj glas u ZG gradskoj skupštini.

Poslije toga znamo koliko je bilo kupljenih glasova, odnosno prodanih duša, koji su za pozicije ili privilegije pristajali glasati za neke druge opcije ili mijenjati stranačke dresove. Zanimljiv je životni epilog tog već pomalo zaboravljenog prvaka političkog žetonstva u Hrvatskoj. No, o njegovom statusu zadnjih godina više se može saznati na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Naime, početkom 2019. sudac tog suda Vladimir Dimanovski odlučivao je o stečaju potrošača Antuna Šporera. Naložio mu je da predujmi 1.000 kn na žiro račun suda za troškove osobnog stečaja. Iz obrazloženja je bilo vidljivo da je 26. kolovoza 2019. Šporer podnio prijedlog za pokretanje osobnog bankrota. Potom je 17. lipnja 2020. isti sudac obustavio jednostavni postupak stečaja nad Šporerovom imovinom. Ta je odluka obrazložena time da je 'sud izvršio provjeru imovine i ponašanja potrošača iz dokumentacije pristigle u spis, a ponašanje potrošača utvrđeno je i na ročištu 29. siječnja 2020. godine.

Većinu tražbina potrošač je istinito prikazao sudu, ali je propustio navesti da je vlasnik nekretnina, odnosno u prijedlogu i na ročištu zastupan zbog bolesti po supruzi iskazao je po supruzi da nije vlasnik nekretnina'. Naime, sud je pribavio podatke od strane Zemljišnoknjižnog odjela zagrebačkog suda te utvrdio da je Šporer vlasnik dviju zatajenih nekretnina u Zagrebu. Također, sud je dobio podatak  Porezne uprave da je vlasnik nekretnine u Bakru i poljoprivrednog zemljišta od 420,81 m2 upisanog u katastarsku općinu Donje Makojišće. 'Vlasništvo nad motornim vozilom Mazda Premacy nije navedeno u prijedlogu za stečaj, no isto je potvrđeno na ročištu 29. siječnja 2020.' - piše u sudskom dokumentu. 'Zbog navedenog, u ovoj fazi kaznenog postupka, sud ne može utvrditi da je potrošač u smislu odredbe članka 2. Zakona o stečaju potrošača („Narodne novine“ broj 100/15; dalje ZSP) postupao pošteno u vrijeme podnošenja prijedloga, kao i tijekom postupka.

Dakle, u smislu navedene zakonske odredbe , a radi negiranja vlasništva nad nekretninama, ponašanje potrošača ne može se podvesti pod zakonski termin „poštenja“ u smislu odredbe članka 2.st 1. ZSP kojim je propisano da je cilj tog zakona poštenog potrošača osloboditi obveza koje preostanu nakon unovčenja njegove imovine i raspodjele prikupljenih sredstava vjerovnicima, dok je čl. 2. st. 2. ZSP propisano da sud poštenje utvrđuje uzimajući u obzir ponašanje potrošača prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečaja te njegovo ponašanje tijekom sudskog postupka i razdoblja provjere ponašanja, u skladu sa ZSP-om' - napisao je sudac Dimanovski. S obzirom da je upotrijebio termin kaznenog umjesto sudskog postupka pretpostavljamo da se tu radilo o lapsusu. Šporer je iskoristio zakonsko pravo na žalbu. U istoj je naveo kako se radi o pogrešnom i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju. Istcao je kako je u golemim dugovima i dugotrajnoj blokadi a nema imovine kojom bi namirio potraživanja. U rješenju se navodi da sam negirao vlasništvo nad nekretninama tijekom postupka, a što je potpuno krivi zaključak jer ja nisam vlasnik nikakvih nekretnina' - piše Šporer.

Napisao je kako je sa suprugom Višnjom Šporer sklopio ugovor o diobi bračne stečevine koji je ovjeren kod javne bilježnice Anice Hukelj iz Zagreba kojim je njegova supruga postala vlasnicom navedenih nekretnina, s time da je nekretnina koja je bila garaža naknadno upisana. 'Vlasništvo svih navedenih nekretnina prenijela na njihovu djecu, Alena i Andreju Šporer te prema mojim saznanjima u tijeku je postupak upisa vlasništva u zemljišne knjige'. Napisao je u žalbi 26. lipnja 2020. godine Šporer te dostavio ugovore o diobi, darovni ugovor i ostala dokumenta. 'Predmetna nekretnina u Bakru nije u mojem vlasništvu obzirom sam istu prodao kupcu Lovri Grubiću, a sa kojim sam sklopio Ugovor o kupoprodaji zajedno sa ostalim ranijim suvlasnicima nekretnine, dana 23. prosinca 2011... lz sve navedene dokumentacije jasno je vidljivo da ja nemam niti jednu nekretninu u svom vlasništvu, ja sudu ništa nisam prešutio niti sam postupao s namjerom prijevare.

Obveze koje me terete su ogromne, blokiran mi je račun dugi niz godina a nemam nikakvih nekretnina koje bih eventualno mogao prodati da se pokušam riješiti dugovanja' - jadao se Šporer u žalbi potkraj lipnja 2020. godine. Potkraj veljače sudac Dimanovski zakazao je pripremno ročište na koje je pozvao Šporera i vjerovnike. Na tom će se ročištu raspravljati  i glasovati o planu ispunjenja obveza. Pozvani su brojni Šporerovi vjerovnici: Grad Zagreb, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Financijska agencija. Sudac je istaknuo kako vjerovnici 'čije tražbine nisu sadržane u popisu imovine i obveza, niti su pri izradi plana ispunjenja obveza uzete u obzir, mogu zahtijevati njihovo namirenje samo ako su u roku od 30 dana od objave poziva za pripremno ročište podnijeli zahtlev za dopunu ili izmjenu popisa'. Inače, ako zakasne nakon 30 dana njihove će prijave biti odbačene. Zanimljivo je kako je prvi zagrebački politički žeton Antun Šporer sklopio s Gradom Zagrebom Ugovor o najmu stana 6. svibnja 2016. u Hatzovoj 19 gdje je prepisao stan na suprugu.

Vidljivo je kako se radi o stanu broj 5, površina 98,27 m2. Iz odgovora koji je dobio stečajni sudac vidljivo je kako Šporer ima pravo korišenja i nekretnina koje je prenio na suprugu. No, zanimljivo je kako su dobro zbrinuti i Šporerov sin i kći. Tako je sin Alen upisan kao vlasnik trosobnog stana na 3. katu površine 82,34 m2 sa spremištem u srcu Zagreba, u Vlaškoj ulici nasuprot luksuzne Importanne galerije. No, ni kći Andreja nije nezbrinuta. Dapače, osim što je darovnim ugovorom kao i njen brat dobila vrijedne nekretnine koje je otac prepisao na majku, vlasnica je od veljače 2016. i trosobnog stana u Hatzovoj ulici u blizini adrese gdje je živjela s roditeljima. No, osim tog stana uknjižena je i na tavanski stan u srcu dubrovačkog Starog grada. Na njenoj kućnoj adresi nalaze se uređeni stanovi koji se papreno iznajmljuju strancima. Kuću u kojoj se nalazi stan Andreje Šporer turisti opisuju na sljedeći način: 'Lokacija je savršena, nalazi se u središtu starog grada, a sve je na pješačkoj udaljenosti! .... Ako želite plivati, preporučujem vam obližnju plažu Danče!”. 

Šporerova kći na taj se dubrovački stan uknjižila u travnju 2018. godine. Ulica Marojice Kaboge postala je netom poznata jer je u njoj najavljeno skoro otvorenje gej bara u Dubrovniku. Važno je naglasiti kako je to slijepa ulica koja izlazu na Stradun. Očito je Šporer planirao pažljivo osobni stečaj koji bi ga izvukao iz dugova a silnu nepokretnu imovinu ostavio neokrznutom. Tako je vidljivo i kako je tražio ispis brodice od nadležnog ministarstva koje je imao s registarskim oznakama Novigrada. Inače, nije to prvi put da poznati i bogati traže spas u osobnom bankrotu. Pisali smo kako je zbog nepoštenja obustavljen bankrot zeta bivšeg predsjednika Sabora, muža Martine Tomčić, ali smo pisali i bankrotima koje su prošli oba sina pokojnog slikara Mersada Berbera, bivša kraljica Hrvatske Tamare Roglić, stečaju koji se vodi nad Antom Gotovcem, ali i okončanju stečaja nad Idorom Hegel, Nikolinom Pišek sada Ristović, kćeri i bivšim suprugom Tončice Čeljuske sinom bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića,  Vlatkom Pokos, Simonom Gotovac Mijoković, udovicom Božidara Alića,sin tajkuna Marijana Šarića.... Zagrebački sud zatražio je i stečaj sina Nikice Jelavića ali i Mire Vrlje koji je s Jelavićem povezan i preko zagrebačke Plaze na Kvaterniovom trgu.