Zagrebački novinar Domagoj Margetić godinama je dizao golemu prašinu u javnosti a postao je poznat i izvan granica Hrvatske kada je došao na udar Međunarodnog suda u Haagu. Naime, Haški sud je u veljači 2007. osudio Domagoja Margetića na tri mjeseca zatvora i 10.000 eura kazne zbog nepoštivanja suda počinjenog objavom imena zaštićenih haaških svjedoka 2006. godine na Margetićevoj internet stranici te ga je odmah uputio na izdržavanje kazne u haaški pritvor. Presudu mu je tada pročitao predsjedavajući sudac Alphons Orie, ocijenivši da je Margetić pokazao "flagrantno kršenje pravila" Haškog suda jer je objavio identitet mnogih svjedoka te da takva bezobzirnost prema sigurnosti haaških svjedoka zaslužuje kombinaciju zatvorske i novčane kazne.'Njegov postupak ne samo da je odvratio svjedoke od daljnje suradnje s Haškim sudom nego ih je izložio i mogućnosti prijetnji i zastrašivanja', rekao je tada Orie. Margetić je tada imao 33 godine a Vijeće mu je u kaznu uračunalo 34 dana koja je Margetić proveo u pritvoru u Hrvatskoj kada je odbijao primiti optužnicu Haškog suda. Sudsko vijeće dalo mu je mjesec dana za plaćanje kazne. Krajem travnja iste godine objavljeno je kako je odslužio hašku kaznu. Margetić je inače godinama uređivao stranicu necenzurirao.com koja više nije aktivna. Poznat je i po štrajku glađu koji je prekinuo u listopadu 2018. nakon što ga je primio premijer Andrej Plenković. Tada je bio u štrajku 44 dana zbog prijetnji i napada kojima je, kako je tvrdio, bio izložen. Po podacima kojima raspolaže HND, a koji su dostavljene policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu pravosuđa i Državnom odvjetništvu, Margetić je u zadnjih nekoliko godina prijavio niz prijetnji smrću, napada na imovinu i doživio dva fizička napada od kojih je jedan okvalificiran kao pokušaj ubojstva.Premijer Plenković tada je izjavio kako Vlada koju vodi dosljedno poštiva slobode medija i rad svih novinara te su tada nadležnima iz Vlade prosljedili Informacije o zabrinutostima. Iako se u zadnje vrijeme Margetić povukao iz javnog života dokument Općinskog građanskog suda u Zagrebu ponovno ga je doveo u medijski fokus. Slijede detalji....

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu viša sudska savjetnica Vesna Volar donijela je zaključak u ovršnoj stvari prvoovrhovoditelja Glumina banke d.d. u stečaju koju je zastupao ZG odvjetnik Josip Tabak te drugoovrhovoditelja Dobroslava Parage a protiv prvoovršenika Domagoja Margetića. Poznatog novinara zastupao je u tom sporu njegov dugogodišnji odvjetnik Ozren Tatarac. Drugoovršenica je Agneza Margetić Crnčec, sestra Domagoja Margetića, zastupana po odvjetniku Marku Ramljaku. Sutkinja je odlučivala o ovrsi na nekretnini te je 14. studenog 2022. godine donijela zaključak o prodaji prvom usmenom javnom dražbom kuće u Šestinama koja je vlasništvo Margetića i sestre. Kuća se nalazi u ulici Bjelevina i ukupne je površine 386 m2 od čega na kuću otpada 102 m2 a na dvorište 284 m2 te pripadajućih oranica i puta. Određeno je i  ročište za dražbu nekretnina koje će se održati u zgradi Općinskog građanskog suda u Zagrebu 24. veljače 2023. godine.  Utvrđena je i vrijednost nekretnine u iznosu od 1.044.477,32 kuna / 138.625,96 eura.

Određeno je da se predmetna nekretnina ne može prodati ispod 3/4 utvrđene vrijednosti nekretnine, odnosno ne za manje od 783.357,99 kuna / 103.969,47 eur. Istaknuto je i kako na javnoj dražbi, kao kupci, mogu sudjelovati samo osobe koje najkasnije 8 dana prije ročišta za dražbu uplate osiguranje u iznosu od 105.000 kn ili 13.935,89 eura. 'Kupac potvrdu o prethodnoj uplati osiguranja obvezan je predočiti sudu prije nego što se pristupi dražbi' - piše u zaključku kao i to da je kupac obvezan položiti kupovninu u roku od 60 dana od dana ročišta za dražbu. 'Ako kupac ne položi kupovninu u tom roku, nekretnina će se dosuditi i kupcima koji su ponudili nižu cijenu prema veličini ponuđene cijene nema uvjeta za dosudu nekretnine kupcima koji su ponudili nižu cijenu, sud će rješenjem prodaju oglasiti nevažećom i odrediti novu prodaju, a iz položenog osiguranja namirit će se troškovi nove prodaje i naknaditi razlika između kupovnine postignute na prijašnjoj dražbi i novoj dražbi' - piše u sudskom dokumentu.

Navedeno je  i da osobe  zainteresirane za kupnju nekretnine mogu istu razgledati 6. veljače 2023. u prisutnosti sudskog ovršitelja Roberta Berenda. 'Ako ovršenik ili druge osobe sprječavaju ili ometaju razgledavanje nekretnine, sud će odrediti da se ovršenik i te osobe udalje s nekretnine za vrijeme razgledavanja. Rješenje o udaljenju provodi sudski ovršitelj po potrebi uz pomoć policije. Poziva se Prvoovrhovoditelj u roku od 8 dana, od dana primitka otpravka ovog zaključka, uplatiti na žiro račun suda iznos od 149,00 kuna / 19,78 eur na ime predujma za izlazak sudskog ovršitelja i dostaviti u spis dokaz o uplati. U protivnom se razgledavanje neće provesti' - piše u zaključku. Tako je  14. studenog 2022. odlučila viša sudska savjetnica Vesna Volar. Inače, prema podacima iz zemljišnjih  knjiga Margetić i sestra tu su nekretninu naslijedili i to tako što je najprije polovicu vlansištva na njih prepisala baka Margita Engleman u veljači 2009. godine.

Iz istog vlasničkog lista vidljivo je kako je  upisana zabilježba, odnosno ovrha  ali i prigovor Margetićeve majke Nevenke Engelman Margetić 'izjavljen protiv rješenja posl. br.Z-20390/14 od 07.studenog 2017. godine'. Zapravo se radi o tužbi koja je zaprimljena 4. siječnja 2019.g. a podignuta je 'radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji zaprimljena kod Trgovačkog suda u Zagrebu 27. svibnja 2009. godine'.  U siječnju 2018. godine upisana je zabilježba odbačenog prigovora Nevenke Engelman-Margetić izjavljen protiv rješenja od 7. studenog 2017. godine. Iste zabilježbe upisane su i na suvlasničkom dijelu koji glasi na Margetićevu sestru. Inače, o Margetićevoj sestri pisao je Index u rujnu 2021. godine. Tada su obrađivali temu o zapošljavanju direktorica i menadžerica u Financijsku agenciju i to bez javnog natječaja. Provjeravali su tada kod Uprave Fine jeli donedavna direktorica Agneza Margetić Crnčec bila zaposlena bez natječaja, također na menadžersku funkciju.

Indexova pitanja su glasila: 'Je li bio raspisan natječaj za direktoricu Službe podrške razvoju poslovanja, gdje je zaposlena Agneza Margetić? Ako natječaj nije bio raspisan, kako je zaposlena gospođa Margetić? Je li prije toga proveden interni natječaj? Kad je direktorica zaposlena i na koju plaću?'. Na upit su iz Fine dobili sljedeći odgovor: 'Gospođa Agneza Margetić više nije zaposlenica Fine, a radila je na mjestu direktorice Službe podrške razvoju poslovanja.' U svakom slučaju pred Domagojem Margetićem ali i njegovom sestrom još je jedan veliki i golem izazov. Nepoznanica je na koji su način Glumina banka i Dobroslav Paraga došli u poziciju da mogu poslati na dražbu kuću Margetića i njegove sestre. Inače, ranih 90.-ih godina Margetić je bio predsjednik Paragine pravaške mladeži no onda su se razišli i završili na sudu. Margetić je čak neko vrijeme bio u pritvoru zbog tužbe za klevetu koju je protiv njega 1993. pokrenuo Dobroslav Paraga koji se povukao iz javnosti a njegova stranka HSP 1861 više i ne sudjeluje na izborima. Sada je u mirovini koju ima kao nekadašnji državni dužnosnik, odnosno saborski zastupnik.