Iako čini sam vrh piramide jedne od najvećih hrvatskih kompanija šira javnost baš i nije upoznata s likom i djelom Zagrepčanina Nevena Vrankovića. No, zato na službenim web stranicama kompanije piše kako se Atlantic Grupi pridružio 1998. na mjestu izvršnog direktora za korporativne aktivnosti. 'Od 2001. preuzima nadležnost za aktivnosti Atlantic Grupe u području spajanja i preuzimanja, a 2002. je imenovan potpredsjednikom Grupe za Korporativne aktivnosti. Poslovna iskustva stjecao je radeći u pravnom odjelu Bergen Banka u Norveškoj te kao karijerni diplomat u hrvatskim veleposlanstvima u Washingtonu i Beogradu. Bio je član Radne skupine za pripremu pregovora o pristupanju RH Europskoj uniji za poglavlje 6 - Pravo trgovačkih društava. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a magistrirao na Washington College of Law u SAD-u. Dodatna stručna znanja iz područja spajanja i akvizicija stjecao je na poslovnoj školi INSEAD u Francuskoj'. Dakle, već navedeno jasno ukazuje kako je Vranković osoba koju možemo očekivati u nekim krupnim igrama u kojima se odlučuje o golemim iznosima, odlukama koje se tiču tisuća ljudi, poslovnim rezovima i slično, No, priča koja slijedi dokaz je da u Hrvatskoj i osobe takvog formata mogu završiti na sudu zbog mizernih optužbi i da ih se može goniti u sudskim postupcima u kojima oni sami sebe teško da ikada mogu zamisliti. No, s druge strane postupak ilustrira kako je koncept identifikacije odgovornih za nered na javnim površinama, onako kako su ih zamislili u Gradu Zagrebu, skoro pa neprovediv, odnosno nedokaziv. Slijede detalji......

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu sutkinja Arijana Mance presudila je u prekršajnom predmetu protiv I okr. pravne osobe, tvrtke Atlantic Point d.o.o. i II okr. odgovorne osobe Nevena Vrankovića Sudilo im se radi djela prekršaja iz čl. 165. st. 1. toč. 46. i st. 2. Odluke o komunalnom redu. Sutkinja je rješavala prigovora okrivljenika podnijetog protiv obaveznog prekršajnog naloga Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Zagreb od 9. lipnja 2023. godine. Nakon provedenog žurnog postupka sutkinja je 9. listopada tvrtku Atlantic Point i Nevena Vrankovića oslobodila krivnje. Na sudu su završili pod optužbom da su '4. lipnja 2023. u 00:02 sati u Zagrebu, Vjekoslava Heinzela 2, na površinu javne namjene odbacili crnu vreću s miješanim komunalnim otpadom iz lokala Ziggy ´s Coffee, Heinzelova 2 A, tvrtke Atlantic point'. S obzirom da su oslobođeni troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava suda.

Iz obrazloženja je vidljivo kako je nadležni gradski ured donio obavezni prekršajni nalog na koji su se okrivljenici žalili. Isti je stavljen van snage i proveden je žurni postupak. Citiramo obranu drugog čovjeka Atlantic grupe i tvrtke čiji je direktor: 'U zajedničkoj pisanoj obrani od 27. rujna 2023. I i II okr. poriču prekršaj te navode kako I okr. na lokaciji u Zagrebu, Heinzelova 2 A ima zadužen spremnik za miješani komunalni otpad temeljem Zapisnika o zaduženju korisnika usluga prikupljanja komunalnog otpada br. DBG/2022 potpisanog od strane I okr. i Zagrebačkog holdinga d.o.o., Podružnica Čistoća u koji otpad može odlagati u bilo kojim vrećama ili direktno bez vreća, nema obvezu koristiti ZG plave vrećice za miješani komunalni otpad. Radi se o spremniku na kojem su na fotografiji priložene kao dokaz uz obavezni prekršajni nalog na bijeloj naljepnici vidljivi brojevi 04063 i 248513 te se na naljepnici jasno ističe da je korisnik spremnika I okr. na adresi Heinzelova 2 kao obračunskog mjesta.

Zagrebački holding d.o.o. Podružnica Čistoća ispostavlja I okr. fakture za usluge prikupljanja i odvoza miješanog komunalnog otpada s navedene lokacije koje račune I okr. redovno podmiruje. Slijedom toga I i II okr. nemaju potrebe odbacivati otpad na javnu površinu, niti to čine, već se jedino nameće zaključak da je neki korisnik ZG plavih vrećica izbacio crnu vreću s miješanim komunalnim otpadom iz spremnika I okr. i ubacio u spremnik svoju ZG plavu vrećicu, a oni ne mogu biti odgovorni za postupanje trećih osoba. Osim toga poriču odgovornost II okr. jer Neven Vranković kao član uprave društva ne obavlja poslove iz područja na koje se odnosi predmetni prekršaj, već su ti poslovi u nadležnosti poslova iz područja Korporativne strategije i novog rasta iz segmenta coffee retail za koje je kod I okr. zadužen Tomislav Balić. Predlažu da ih se oslobodi od optužbe' - piše u dokumentu.

Također, i na 'usmenom ispitivanju predstavnica I okr. je dodatno izjavila kako okrivljenici izričito poriču da bi kritične zgode odbacili crnu vreću s miješanim komunalnim otpadom iz lokala Ziggy ´s coffee u Zagrebu, Heinzelova 2a, koji inače posluje u sastavu ATLANTIC POINT d.o.o. jer oni to nisu učinili s obzirom da se ispred lokala nalazi spremnik za miješani komunalni otpad broj kante 04063 i 248513 u koji pravna osoba odlaže takav otpad s tim da nije obveznik odlaganja istog u plave ZG vrećice s obzirom da I okr. sa Čistoćom ima sklopljen ugovor u svezi čega je uz prigovor dostavljen zapisnik o zaduženju korisnika usluga prikupljanja komunalnog otpada broj DBG/2022 te uredno plaća odvoz takvog otpada o čemu su također dostavljeni dokazi u vidu izvatka o stanju i prometu te faktura. Jedino se može pretpostaviti da je netko uredno odloženu crnu vreću izvadio iz spremnika da bi u nju ubacio svoju ZG plavu vrećicu koja se inače tu ne smije odlagati, a iz fotografija je vidljivo da je upravo takva vrećica odložena u spremnik kada je komunalni redar izvršio svoj nadzor' - piše u presudi.

Nadalje je iz dokumenta vidljivo kako ih se gonilo temeljem zabilješke komunalnog redara koji je 'očevidom na terenu neposrednim opažanjem u predmetu održavanja čistoće i čuvanje površina javne namjene dana 4. lipnja 2023. u 00:02 sati u Zagrebu, Vjekoslava Heinzela br. 2 utvrdio da je na površini javne namjene pored spremnika za otpad odbačena crna vreća s miješanim komunalnim otpadom iz lokala Ziggy ´s Coffee, Heinzelova 2 A, tvrtke Atlantic point d.o.o., dok je iz fotografija vidljivo da prikazuju odbačenu crnu vreću na površini javne namjene pored spremnika za miješani komunalni otpad broj kante 04063 i 248513 te više faktura izdanih od strane I okr. Ziggy's Coffee, Heinzelova 2 A.

Kako po provedenom dokaznom postupku i to zabilješki o izvršenom prekršaju i fotografijama u kojima su navedeni različiti podaci međusobno suprotni u odnosu na elemente koje čine biće prekršaja i mogućeg počinitelja, nije dokazano da su I i II okr. počinili prekršaj koji im je stavljen na teret tj. da su kao pravna i odgovorna osoba postupili suprotno zabrani iz čl. 139. toč. 9. Odluke o komunalnom redu odbacivanja otpada na površinu javne namjene, jer je iz provedenih dokaza razvidno da je u trenutku nadzora komunalni redar zatekao samo odbačenu crnu vreću s miješanim komunalnim otpadom na površini javne namjene koji otpad prema nađenim računima potječe iz lokala

Ziggy's Coffee, a ne i osobu koja je crnu vreću odbacila na površinu javne namjene, a što I i II okr. izričito poriču da bi učinili, pa su sukladno odredbi čl.182. st.3. Prekršajnog zakona I i II okr. oslobođeni od optužbe. Nadalje, sud je ocijenio nesvrsishodnim ispitivati komunalnog redara Renata Smokrovića kao svjedoka o činjenicama i okolnostima koje je kao ovlaštena osoba u okviru svoje nadležnosti naveo u zabilješki o izvršenom prekršaju, jer je očigledno da je činjenica kako je crna vreća odbačena od strane I i II okr. utvrđena jedino temeljem podataka s pronađenih računa, bez zaticanja I i II okr. u radnji počinjenja prekršaja' - piše u presudi  protiv koje žalba nije dopuštena.

Ova presuda ujedno može biti orijentir svima koji se nađu u sličnoj situaciji. Nakon ove oslobađajuće presude postvalja se pitanje hoće li uopće aktualna zagrebačka gradska vlast predvođena Tomislavom Tomaševićem moći i u jednom slučaju dokazati da je netko krivo odložio otpad, odnosno da je koristio nedopuštenu vreću. S obzirom da je vlastima propao plan da snimaju građane dok nepropisno odlažu otpad, jer je snimanje ocijenjeno kao atak na privatnost, onda se postavlja pitanje kako će komunalni redari uopće uspijevati dokazati da su kritične zgode uistinu identificirali stvarnog počinitelja otpadnog prekršaja. I koliko će osoba doći na sud i iskazivati isto kao i obrana okrivljenog Nevena Vrankovića i tvrtke iz sastava Atlantic Grupe.