Na izvanrednoj presici u Uredu predsjednika RH, koju je u subotu 2 veljače, točno u podne, baš kao u kultnom vesternu s Gary Cooperom u glavnoj ulozi, sazvao predsjednik Zoran Milanović moglo se pretpostaviti da će glavna meta biti kandidat za glavnog državnog odvjetnika RH sudac Ivan Turudić. I bi tako. Milanović je optužio Turudića da se tajno sastajao sa Zdravkom Mamićem u trenucima kada je protiv njega bila podignuta optužnica i dok je bio pod mjerama SOA-e. ‘Mamić i Turudić su se sastajali po noći, vozili se satima... A Zdravko je bio pod istragom!‘ Na pitanje zašto 2015. nije na to upozorio, Milanović kaže da je imao druge brige i da je računao da ‘će proći‘. 'Nema sudaca kao što je Turudić, nitko nije takav. Ljudi govore svojim presudama, a ne svojom poganom stranačkom jezičinom. Ne po šatorima u Savskoj gdje je došao kao predsjednik Županijskog suda', sipao je predsjednik Milanović verbalnu vatru po Turudiću. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Milanović je, nakon što je iznio SOA-ine informacije još iz 2015. godine o Turudiću, rekao da se nada da hrvatska javnost nije lobotomirana i da će se suprotstaviti ovome. 'Nema sanitarne inspekcije koja bi ovo raščistila', kaže Milanović. No, na pitanje kako se još planira boriti protiv toga i što planira postići ovom press konferencijom, kao i o aferi JANAF Milanović kao oparen odgovara: 'Ajde, kakav JANAF? Tamo gdje je bio Kolindin muž? Tamo gdje se Turudić smucao s ekipom u Slovenskoj? Kakve veze afera JANAF ima sa mnom? Možda je to samo metoda obrane. Kakve to veze ima sa mnom, dajte se uozbiljite. Kažete, HDZ-ovci mogu biti hulje, kao i obično? Neka budu. Bio sam i stotinu puta na Jelačić placu. Kakve veze afera JANAF ima sa mnom? Ili je to obrana jedne struje. Recite mi nešto konkretno, a ovo što ja iznosim je konkretno. I Plenković to zna', sipao je vatru Milanović.

Naravno da na reakciju iz Vlade  nije trebalo dugo čekati. 'Od početka procedure odabira glavnog državnog odvjetnika, a koju je Vlada obavila na najtransparentniji dosad način, Milanović se miješa u područje za koje nije nadležan i pokazuje dosad nezabilježen interes za izbor glavnog državnog odvjetnika od strane nekog predsjednika države. Za razliku od selektivnog i nezakonitog objavljivanja klasificiranih podataka, za Vladu i parlamentarnu većinu su mjerodavna službena izvješća SOA-a i sigurnosne provjere koje je Ivan Turudić prošao 2009., 2014. i 2019. godine. Dakle, prvu provjeru je prošao kad je Milanović bio premijer. Da je SOA utvrdila bilo kakvu sigurnosnu zapreku, to bi i napisala i Turudića ne bi Državno sudbeno vijeće (DSV) izabralo za uskočkog suca ... Kad već Milanović priznaje da je znao da se Turudić sastaje s Mamićem, zašto Orsat Miljenić, tada ministar pravosuđa, a danas šef Ureda predsjednika RH, nije pokrenuo stegovni postupak 2015. godine protiv Turudića, što je mogao predložiti DSV-u tada? - poručili su  iz Vlade.

Također mnogi se pitaju zašto Milanoviću nije smetalo što se, dok je on bio premijer, tadašnjeg ravnatelja policije Vladu Dominića godinama povezivalo s Mamićem. Tu bliskost s bivšim ravnateljem policije za vrijeme dok je u Banskim dvorima stolovao Zoran Milanović potvrdio je i sam Zdravko Mamić, koji je u jednom intervjuu za N1 televiziju 2018. godine rekao sljedeće: 'Ja u svim strankama imam puno prijatelja. I u SDP-u. Recimo, bivši SDP-ov ravnatelj policije Vlado Dominić je, dok je njegov ministar Ostojić radio protiv mene, sa mnom svaka tri dana bio na ćevapima. I o Zoranu Milanoviću imam dobro mišljenje, smatram da bi bilo dobro da obnaša neku visoku funkciju u hrvatskom društvu', rekao je Mamić za N1. Malo tko je mogao povjerovati da će samo nešto više od godinu dana od te Mamićeve  izjave Zoran Milanović početi obnašati, kako je to rekao Mamić, 'visoku funkciju u hrvatskom društvu', postavši predsjednik RH.

Zašto Milanoviću, pitaju se mnogi, nakon njegova istupa u Uredu predsjednika optužujući Turudića za prijateljstvo i bliskost s Mamićem, nije smetala bliskost i učestalo jedenje ćevapa njegovog tadašnjeg ravnatelja policije Dominića s Mamićem. I to nije sve. Primjerice, Telegram se 2018. godine zapitao zar zbilja nikom nije čudno da je bivši šef policije blisko vezan uz Mamića počeo raditi za HNS, kao posebni časnik za sigurnost. I ovo nije jedini primjer Milanovićevih  dvostrukih mjerila i kriterija. Ima ih pregršt ali spomenimo onaj nedavni  sramotni ispad kada je prozvao tek novopečeng HDZ-ovog ministra gospodarstva Damira Habijana da je gay. 'Pa Habijan je gej. Nije čovjek u ormaru, čovjek živi normalan život. Pa novi francuski premijer je gej '– kazao je tada predsjednik Milanović. Ova, koju su mnogi nazvali dnodnaška izjava predsjednika Milanovića nije mogla ostaviti ravnodušnim ni njegova imenjaka Zorana Šprajca koji se u Stanju nacije zapitao zašto, kada već proziva Habijana da je gej, ne prozove i gejeve iz njegova Ureda. 'Pederska posla', konstatirao je Zoran Šprajc.