Bilo je to u listopadu 2020. godine. Tadašnji saborski zastupnik i kandidat za šefa SDP-a Peđa Grbin branio je performans saborskih zastupnica Dalije Orešković i Marijane Puljak, koje su postavile tablu "Ured predsjednika" pred ulaz u "Klub" Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici, uz ocjenu da se pravo demonstriranja ne smije nikome oduzeti. A na to je odgovorio predsjednik Milanović pitanjem je li demokracija da se političke suparnike ne smije verbalno napadati i preispitivati logičnost, utemeljenost ili pristojnost njihovih nastupa. "Opet logičke greške, kandidat za predsjednika SDP-a nažalost nije uspio složiti suvislu rečenicu, to mu je moja poruka. Dakle, ne mora me zvati ubuduće, ali ako tako misli voditi SDP - ne bu dobro. Sretno u stranačkim izborima", poručio je Milanović Grbinu. Grbin mu je uzvratio kako nema namjeru sudjelovati u njegovim konfliktima, niti će ih podgrijavati. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Svojedobno je Alka Vuica svojim hitom 'Laži, laži, laži me', žarila i palila na domaćoj estradi, a već niz godina, pogotovo otkako je Zoran Milanović postao predsjednik RH, komotno bi se mogao napraviti  novi estradni hit pod nazivom: 'Vrijeđaj, vrijeđaj, vrijeđaj me, ti me vrijeđaš najbolje', prije svega zahvaljujući  Milanovićevim  sočnim uvredama, na račun političkih suparnika, neprijatelja, ali i stranačkih kolega koje gotovo svakodnevno kolaju  hrvatskom političkom scenom. Tako u narednih mjesec dana koliko će trajati kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja ove godine na Svjetski dan cirkusa, svekolika hrvatska javnost, a i šire, očekuje do sada neviđeno političko cirkusarenje, naročito nakon političkog potresa koji se dogodio obznanom predsjednika Milanovića da će se kandidirati, na listi Grbinovog SDP-a za funkciju premijera. I najavljujući svoju kandidaturu Milanović je u svom stilu istresao kontejnere 'verbalnog smeća' na svog mrskog neprijatelja i još uvijek aktualnog premijera Andreja Plenkovića i stranku HDZ.

I zanesen tom ljepotom uvreda i optužbi na Plenkovićev računa, Milanović je svoju najavu kandidature za premijera završio u pjesničkom stilu: "Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj Zagori, da se konji sedlaju", poručio je Milanović te najavio da će okupiti saborsku većinu za "vladu nacionalnog spasa""Baš tako – nacionalnog spasa. I punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih štala, koje su AP i njegova bulumenta ostavili iz sebe", kazao je Milanović. Ta njegova obznana sudjelovanja na parlamentarnim izborima i jurišanje na premijerski mandat, šokirala je izgleda sve u SDP-u, osim Peđe Grbina, ali i sve ostale na hrvatskom političkom spektru. Malo tko je, osim samog Milanovića, mogao pretpostaviti da će se on odlučiti i na takav, po mnogima, neustavan korak. No, Milanović vjerojatno, kada je odlučio izaći pred oči javnosti i izreći sudbonosno 'DA'  pred Peđom Grbinom, 'DA', u smislu da pristaje biti barjaktar ujedinjene oporbe i u prvoj izbornoj jedinici kao prvi na listi SDP-a  krenuti u osvajanje Banskih dvora, nije ni razmišljao a niti ga je bilo  briga krši li Ustav, nego je samo bio zaokupljen mišlju koliko takav potez može nauditi 'anemičnom' Andreju Plenkoviću i HDZ-u.

No, da ipak ima figu u džepu, bilo je jasno onoga trenutka kada je izjavio da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika RH, tek kada dobije mandata za sastavljanje nove Vlade. Mnogi su to nazvali figom u džepu a mnogi kukavičlukom. Vjerojatno se Milanović  još nije oporavio od šokova koje je doživio porazima na parlamentarnim izborima 2015. a pogotovu 2016. godine kada je uvjerljivo izgubio od Plenkovića, a prethodno i od Karamarka, i kada je morao dati ostavku na mjesto predsjednika SDP-a. Potom je bivši premijer i predsjednik SDP-a osnovao tvrtku  EuroAlba Advisory 2016. godine, dva mjeseca nakon što je izgubio parlamentarne izbore. A 2017. godine pokazao je da je imao promet od 625 tisuća kuna, a 2018. godine  750 tisuća kuna, te mu je nakon plaćanja poreza ostalo 553 tisuće kuna dobiti. Iz financijskog izvještaja dalo se iščitati kako je bivši hrvatski premijer sam sebi isplaćivao oko 3300 kuna, sadašnjih 438 eura, plaće. Milanović je bio jedini vlasnik, direktor i zaposlenik tvrtke.

No, Milanović se nije dugo zadržao u neizvjesnim poduzetničkim vodama pa se odlučio vratiti u politiku 2019. kada se kandidirao za predsjednika RH i u drugom krugu, zahvaljujući obilatoj pomoći tadašnjeg Domovinskog pokreta Miroslava Škore, pobijedio dotadašnju predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. E, od tada počinje Milanovićev predsjednički show program, koji traje nešto više od tri godine. U tom show programu sudjelovali su gotovo svi relevantni sudionici političke scene. Ali ne samo oni koji su bili najveći trn u predsjednikovu oku, Andrej Plenković i HDZ nego i oni koji će u narednih mjesec dana sudjelovati u izbornoj kampanji i agitirati za Milanovića pod sloganom 'predsjednika RH za predsjednika Vlade'. Primjerice Dalija Orešković je u dosadašnjem mandatu saborske zastupnice izrekla gotovo podjednak broj kritika i uvreda na račun predsjednika Milanovića kao i na račun premijera Plenkovića i njegovu stranku HDZ koju Orešković voli nazvati 'Bandom prokletom'.

Podsjetimo, sve je počelo performansom , krajem rujna 2020. godine, kada su saborske zastupnice Dalija Orešković i Marijana Puljak došle  ispred privatnog kluba Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9 u Zagrebu. Donijele su ploču na kojoj piše "Ured predsjednika Republike Hrvatske" pa objasnile zašto. "Danas smo ovdje ispred posebnog ureda predsjednika Republike da bi upozorili na to da postoje dvije Hrvatske. Postoji jedna Hrvatska u kojoj građani moraju slijediti zakone ili će biti sankcionirani, građani koji su u vrijeme lockdowna bili zatvoreni. To je i Hrvatska poduzetnika koji u to vrijeme nisu smjeli raditi, a i koji su inače drakonski kažnjeni ako se samo nađe kuna viška u blagajni. To je jedna Hrvatska. Druga Hrvatska je ona u kojoj zakoni i pravila ne vrijede. To je Hrvatska sitih i pijanih političkih elita. U takvoj Hrvatskoj živi i predsjednik Hrvatske koji je u vrijeme lockdowna mogao ovdje plandovati u jednoj ilegalnoj točionici alkohola", rekla je Puljak.

Orešković je dodala: "Ja ću samo kratko pojasniti zašto ova tabla nije ostala zalijepljena za zgradu. Očito je da će se tabla pomicati. Zoran Milanović je nastavio tradiciju izmještanja ureda, samo ju je podigao na jednu novu razinu. Tijekom kampanje u kojoj je njegov slogan bio 'Normalno', u situaciji kada smo imali lockdown pa smo svi pričali o 'novom normalnom', nitko nije niti slutio da će to podrazumijevati činjenicu da se državni vrh sastaje u nekakvim ilegalnim podrumima u kojima i zakonodavna i sudska i izvršna vlast dogovaraju što će pojesti i opljačkati. Pitanje je koliko takvih klubova danas ima. Vrijeme je da se državna tijela zapitaju je li to Hrvatska kakvu mi zaslužujemo i trebamo", rekla  je Orešković. Predsjednik Zoran Milanović nakon jednog  druženja s diplomatima odgovarajući na pitanja novinara, obrušio se na Daliju Orešković i Marijanu Puljak.

'Jučer sam tim samodopadnim narikačama propustio reći što ih stvarno ide. Dalija Orešković došla je na čelo Povjerenstva kao relativno neozbiljna odvjetnica. Osoba od 36 godina javila se na jednu jako visoku funkciju, a izabrali smo je jer je bila najmanje loša. Ovo su fejkeri', poručio je predsjednik. 'Nisam se htio s njom ni susresti da ne bi bio dojam da utječem na nju. Otišao je svako svojim putem'. dodao je. 'Za predsjednicu je rekla da je nula. Citiram ''nula'' i ušla u politiku. Propala je na europskim izborima jer nije stigla osnovati stranku. Zato tu jednu opsesivnost moram razgoliti. Jer takvi ljudi koji bez iskustva žele biti predsjednici' – poručio je Milanović, nazvavši Orešković i Puljak Thelmom i Louise, ne birajući riječi. 'Onaj tko se bavi pločama i tablama u zrelim godinama, obična su tabula rasa', nije birao riječi predsjednik. No, tu nije bio kaj sukobu na relaciji Milanović - Orešković. Tako je u siječnju 2021. godine Orešković opet kritizirala predsjednika RH. 

Kazala je  da je šef države HDZ-ov kišobran za obranu od korupcijskih afera; da Milanović relativizira korupciju i da je u tom smislu jednak premijeru Andreju Plenkoviću. 'I u aferi pod nazivom „kaj bi štel biti?“ predsjedniku Milanoviću dopalo je da bude HDZ-ov kišobran za obranu od korupcijskih afera. Sat vremena prije nego će građanin Viktor Šimunić iz Oroslavja dati iskaz USKOK-u koji odlučuje o tome je li visokopozicionirani zastupnik vladajuće stranke počinio kazneno djelo, predsjednik republike daje izjavu da nije riječ o kaznenom djelu čime na vrlo grub način pokušava utjecati na institucije, relativizira korupciju kojom HDZ opstaje na vlasti te govori o tome da se javni natječaji za čelna mjesta ustanova trebaju ukinuti jer sustav ionako funkcionira da se ti natječaji namještaju za podobne! Stavite se u ulogu običnog građanina koji je otkrio korupcijsku aferu i koji ide dati iskaz USKOK-u, a predsjednik države, s pozicije velike društvene moći i utjecaja na javno mnijenje vama i državnom represivnom aparatu poručuje da tu kaznenog djela nema!

Predsjednik Republike je, kao i u recentnom slučaju poslijeratne obnove Banije, bio prvi koji je stao u obranu koruptivnog modela upravljanja državom te šireći klimu da su zviždači problem, a oni koji rade nečasne radnje samo „kokošari“, postaje jedan od glavnih prepreka razvoju Hrvatske', rekla je Orešković. A nekoliko dana poslije, točnije početkom veljače 2021. predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obilazeći  područja pogođena potresom, prvenstveno Sisak, Nebojan i Petrinju medijima je davao izjave prilikom čega je ponovno ušao u sukob sa zastupnicom u Saboru i pravnicom Dalijom Orešković. Na pitanje novinara što misli o izjavi Dalije Orešković da je postao HDZ-ov politički kišobran, Milanović je rekao da je ona osoba koja žica i cica odvjetničku tarifu od direktora Janafa. “To je dokazano i od tada je ona za mene ad acta”, poručio je Milanović. Vjerojatno ni Milanović a ni Orešković, kao ni Marijana Puljak, na koncu ni Peđa Grbin kada ga je kao kandidata za predsjednika SDP-a prozivao Milanović nisu mogli ni sanjati da će nekoliko godina poslije biti u istoj koaliciji koja će zdušno agitirati za aktualnog predsjednika RH da postane predsjednik Vlade, te da se s Pantovčaka  spusti u Banske dvore. Tko zna možda će se ta novopečena koalicija zvati 'Rogovi u vreći'!