Kada je 15. ožujka ove godine predsjednik RH Zoran Milanović  objavio da će umjesto  Peđe Grbina biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade na parlamentarnim izborima  došlo je do velikog potresa na političkoj sceni Hrvatske. Pogotovo, nakon groteskne objave  Milanovićevog potrčka Grbina u kojoj je rekao sljedeće: 'Ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade, dopustite da pozdravim Zorana Milanovića, nositelja SDP-ove liste u 1. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade'! U trenutku davanja ove izjave na konferenciji za novinare Peđa Grbin nije ni slutio da su i njemu i Milanoviću  Banski dvori samo mislena imenica. Na tome putu Milanoviću nisu pomogli ni neosedlani konji za koje je tada rekao da je došlo vrijeme da se sedlaju, jer, kao što znamo na izborima su Rijeke pravde presušile a Milanović se vratio na Pantovčak, 'pokunjene glave'  a njegovi konji  'pokunjena repa', kako bi to rekli naši stari. No za razliku od Milanovićevih neosedlanih konja s druge pak strane Olegova kravica Milova imala je razloga za slavlje. Naime, njezino uključivanje u izbornu kampanju, pokazalo se, bilo je gotovo presudno u definitivnom razmontiravanju  dotadašnjih agresivnih obračuna  predsjednika Milanovića,  s neistomišljenicima i političkim protivnicima. Lukavi Oleg Butković, tehnički ministar mora, prometa i infrastrukture koristio je Facebook i govedo za svoje obračune s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. Nakon što mu je Milanović na početku kampanje poručio da će biti “idući predsjednik HDZ-a”, ali i da će “nositi prugastu uniformu kad-tad”, prozivajući ga zbog njegove kompromitirajuće korespondencije s Josipom Rimac i navodno sumnjivih poslova njegova brata, uslijedio je Butkovićev serijal objava na društvenim mrežama. Butković  se usredotočio na Milanovićeva daljnjeg rođaka, koji je dugi niz godina radio u naftnom sektoru, a jedno vrijeme je bio i u samom vrhu ruskog Rosnjefta. Uporno je tvrdio da je taj čovjek pod sankcijama i spominjao da je Milanović čak i turskog predsjednika Erdogana žicao da mu pomogne otvoriti neki bankovni račun. Na sve je to Milanović reagirao prilično burno, negirajući da je spomenuti rođak pod sankcijama i tvrdeći da ga Butković kleveće zbog čega će biti tužen i ostati bez svega.“Uzet ćemo ti i krčmu i kravu, i gebis ćemo ti uzeti kad budeš morao odgovarati, Olja Butkoviću”, poručio mu je Milanović. Nakon Milanovićeva poraza od kravice Milove, ona se kasnije preobratila u bika, kako su otkrili mediji. No, to otkriće  Milanoviću više ne može pomoći. Slijede detalji...

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/imperijal.net

Mnogi će se složiti da je prijelomni trenutak u izbornoj kampanji za parlamentarne izbore koj su se održali  17. travnja ove godine, bio kada se u kampanju uključila Olegova kravica Milova. Naime danima je Butković, kako se to kaže, trolao predsjednika Milanovića sa svojom kravicom Milovom. A onda je, inače uvijek smirenom, tolerantnom  i staloženom predsjedniku Milanoviću, puknuo film pa je kao čeličnim refleksom izbacio sljedeću rečenicu: “Uzet ćemo ti i krčmu i kravu, i gebis ćemo ti uzeti kad budeš morao odgovarati, Olja Butkoviću” – to je bila izjava s kojom je sve krenulo. Mnogi bi rekli, po zlu, za Zorana Milanovića. Jer ubrzo se  nakon te Milanovićeve izjave na Facebooku ukazao Butković na snimci na kojoj hrani kravicu. “Neće tebe nitko uzet’, ni Zoran ni njegov rođak”, tepao je ministar kravici koju je, kako je to kazao u kasnijim istupima, oslovljavao s Milova.

Malo tko je u tom trenutku  bio svjestan da će kravica Milova postati glavna zvijezda kampanje, i preokrenuti fokus izbornog sučeljavanja s premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Milanovića, na sukob Milanovića i Butkovića. Upravo to su, u HDZ-u i htjeli. Od tog trenutka Milanoviću ni Olja a ni Milova nisu izlazili iz usta. Ipak, kako se dan izbora približavao Milanović je u svojim porukama prema Butkoviću i kravici Milovi bio sve okrutniji. U HDZ-u su zadovoljno trljali ruke dok je Milanović bio sve nervozniji i napetiji. Njegova kampanja u kojoj su mu glavne teme bili  krava Milova i Oleg Butković, postajala je sve tragikomičnija, pa čak i SDP-u i njegovim Rijekama pravde. Uostalom to su rezultati izbora i potvrdili, jer je SDP i sa Zoranom Milanovićem koji je sudjelovao u kampanji osvojio samo jedan mandat više nego li na prošlim parlamentarnim izborima, kada je predsjednik bio Davor Bernardić.

No za razliku od Bernardića koji je odmah podnio ostavku zbog poraza, Milanovićev potrčko Grbin to nije učinio a ne zna se ni kad će. A SDP-ov prvotni kandidat za premijera Zoran Milanović nakon izborne noći i fijaska nije više bio toliko drčan shvativši da nije uspio osedlati konje koji bi ga u kasu doveli do Banskih dvora. Dočim je Butkovićeva kravica Milova bila maestralna u kampanji, toliko maestralna da se u poluzibilji može reći kako je Milova Milanoviću, nanijela težak poraz na izborima. Bez obzira što su mediji naknadno utvrdili  kako Milova  koju je Butković prometnuo u zvijezdu vlastite kampanje zapravo nije kravica nego bik, odnosno nije Milova nego Milojko. Naime, reporteri RTL-a uložili su znatan trud kako bi došli do otkrića da je ministar javnost doveo u zabludu tvrdnjama kako je riječ o kravi, a veterinar Srećko Krešić detaljno je analizirao fotografiju životinje i utvrdio kako je riječ o – biku. “Na temelju slike, ako je povećamo – vidi se penis.

Svakako se radi o biku. Ali vrsta je uvijek krava, koliko je tko krivo rekao – na njima je da procijene. Ovo je muško”, zaključio je veterinar. No, Milanovićeve pristaše,  kako bi ublažile njegov kolaps na izborima, govorile  su kako je Butković lažov, a mediji pisali  da bi inspekcija mogla imati posla jer se kravica koja se prometnula u bika  nalazi u zaleđu Novog Vinodolskog na poprilično zapuštenoj farmi, te drži nepropisno, bez dviju žutih ušnih markica. “Sustav označavanja goveda podrazumijeva označavanje goveda s dvije ušne markice koje su žute boje i to nosi jedinstveni broj koji ga prati do kraja života, govedo mora biti označeno do 20 dana starosti”, kazala je za RTL Željka Fatović, načelnica Sektora za označavanje i registraciju životinja u Ministarstvu poljoprivrede. A nakon što je Butkoviću skrenuta pozornost da je riječ o biku a ne o kravici Milovi kako je govorio u kampanji, Milanovićev Olja izjavio je sljedeće: “Što se tiče moje krave, ako su utvrdili da je bik, bilo bi najbolje da Milanović, a ne može Milanović… neka Grbin uloži prigovor Državnom izbornom povjerenstvu”!

Bilo kako bilo Milanović je sa svojim Grbinom i njegovim Rijekama  pravde doživio težak poraz na izborima od HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera u čemu je, nesumnjivo, značajan, ako ne i presudan doprinos imala i Olegova kravica Milova koja se poslije preobratila u bika Milojka. Nakon svega, Milanović se, bar za sada, okanio ćoravao posla te se prihvatio predsjedničkih dužnosti. Tako je Zoran Milanović prisustvovao svečanom dočeku  prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale koji su u četvrtak sletjeli u Hrvatsku. Pilote su na Plesu pozdravili osim predsjednika Zorana Milanovića, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Upravo je, po pisanju medija  Jandroković  dobio nezahvalan zadatak "tampon zone" između Plenkovića i Milanovića. No, bolje i Jandroković nego Olja Butković ili ne dao Bog njegova kravica Milova, odnosno bik Milojko.